Pro stoupence czexitu: Způsobí brexit rozklad britského automobilového průmyslu?

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
Faisal Islam, Sky News: Evropské vlády vydaly varování svým vývozcům, aby nepoužívali součástky vyrobené v Británii. Vysocí činitelé britského automoblilového průmyslu varují, že je to pro něj katastrofa.
Varování od holandské vlády a od holandských podnikatelských asociací: Holandští výrobci poruší předpisy mezinárodního obchodu, pokud budou po brexitu používat příliš mnoho britských součástek. Proto budou muset evropské firmy změnit své subdodavatele a přejít od britských subdodavatelů k subdodavatelům z Evropské unie, informoval ve středu v poledne rozhlas BBC.

Holandská vláda varovala holandské výrobce, že pokud po brexitu budou používat příliš mnoho britských součástek, poruší tím předpisy o původu svých výrobků. Výrobky z Evropské unie musejí mít 55 procent svých součástek vyrobených na území Evropské unie, mají-li být osvobozeny od evropských tarifů.

 Holandská vláda upozorňuje holandské výrobce, že po brexitu nebudou britské součástky považovány za evropské. To bude mít dopad na to, jakým způsobem bude zacházeno s konečnými výrobky podle mezinárodních obchodních předpisů. Podobné varování vydala v úterý Evropská komise. Týká se to velkého množství výrobků, od automobilů až po potravinové polotovary.

Jak upozornil v poledne rozhlas BBC, v dnešní době se na výrobě automobilů podílí celý kontinent.  Součástky pro automobily pocházejí z mnoha zemí Evropy. A vyrobený automobil je tak považovaný za výrobek z EU a jako takový se vyváží do zahraničí. Země jako Jižní Korea jsou ochotny poskytnout dováženým výrobkům z EU výhodné tarify pouze potud, pokud bude 55 procent součástek daného výrobku původem z EU. Po odchodu Británie z EU už nebudou v Británii vyrobené součástky považovány za evropské. Proto, pokud jste výrobce v Holandsku, budete chtít zajistit, aby vaše výrobky byly nejméně z 55 procent evropské, a tak přestanete spolupracovat s britskými subdodavateli a nahradíte je evropskými.

Britská vláda tvrdí, že problém "bude řešit" a bude požadovat, aby byly britské součástky "nadále považovány za součástky vyráběné v EU". Je to tzv. "cakismus", jinými slovy fantazijní úvahy podle hesla britských stoupenců brexitu, že je možné "to have your cake and eat it" - česky "zajistit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Stoupenci brexitu od samého začátku argumentují, že - protože "EU potřebuje Británii víc než my je" - bude brexit realizován tak, že Británie bude mít i nadále všechny dosavadní výhody svého členství v Evropské unii, ale nebude muset plnit žádné evropské povinnosti. Laskavý čtenář sám posoudí, jak realistická je taková vize.

Laskavý čtenář také posoudí, v jak obrovském průšvihu by se po czexitu octla automobilka Volkswagen v Mladé Boleslavi.

Zdroj (audio) ZDE   

0
Vytisknout
7691

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018