Ředitelka firmy Cambridge Analytica se "sešla s Assangem" kvůli americkým volbám

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Brittany Kaiserová v dubnu prohlásila v britském parlamentu, že někteří zaměstnanci firmy Cambridge Analytica měli kontakty s právníky zastupujícími Juliana Assangeho. Sama však zřejmě osobně Asangeho navštívila vloni v únoru a řekla přátelům, že s ním bude diskutovat o amerických volbách. 


Nedávno odstoupivší ředitelka Cambridge Analytica také tvrdila, že na Wikileaks směřovala platby a dary v kryptoměnách. Tato informace byla předána ke kongresovému a parlamentnímu vyšetřování v USA a Británii.

Cambridge Analytica a Wikileaks jsou již předmětem vyšetřování vedeného Robertem Muellerem, avšak nové odhalení otevírá čerstvé otázky ohledně přesného charakteru vztahu obou organizací.

I když Assange kontakty s Cambridge Analytica popřel, návštěvnické logy z ekvádorského velvyslanectví získané listy Guardian a Focus ukazují na to, že Brittany Kaiserová navštívila Assangeho 17. února 2017. Informace poskytnutá parlamentním vyšetřovacím výborům v USA a Británii uvádí, že setkání bylo "retrospektivní a věnovalo se americkým volbám".

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7399

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018