Mezitím v Absurdistánu 72:

Sexuální skandál, ve Varšavě byl zatčen Ježíš Kristus, polští rybáři masakrují tuleně a novinářství polské státní televize vítězí

5. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut


Polsko je pro Poláky tou nejdůležitější věcí. Je pro ně tak důležité, že chtějí rozšířit polskost po celém světě. Hlasy, že Západ (nebo Východ, nebo Latinská Amerika, prostě všechny části světa) neuznávají světovou historickou roli Polska, jsou slyšet od polské pravice už značnou dobu. Každou zahraniční zmínku o Polsku pravicová média oslavují a totéž dělají sociální sítě, jako je polský ekvivalent redditu wykop.pl - dominuje mu pravicový narativ. Ale zmínky pro našeho ministra kultury nestačí. Chce zajít dál. "Každá země by měla mít své vlastní muzeum historie Polska," vyjádřil se.  


Zjevně ho však nikdo nevzal vážně, předpokládalo se, že to byl jen nějaký náhodný blábol. Ale kdo ví, možná, že i toto ožije vlastním životem? Konec konců, jediná země, která oficiálně deklarovala,   že už jedno muzeum polské historie má, je San Escobar, země kterou si omylem vymyslel pan ministr zahraničních věcí ve vládě Beaty Szydło.

Zatím mají toto muzeum pouze naši spojenci v San Escobaru. I v Polsku se takové muzeum teprve bude muset stavět.  Ovšem nedostatek vhodné budovy nijak nebrání straně Právo a spravedlnost, aby Poláky vyučovala historii, a dělá to velmi moderní formou. Nedávno se rozhodla připomenout lidem sexuální skandál, který otřásl polskou politickou scénou v roce 1992.  Tehdy totiž si  jakási žena, která předstírala, že se jmenuje Anastazja Potocka, že je z aristokratické rodiny a je to reportérka francouzského deníku Le Figaro, obstarala tiskový průkaz pro vstup do polského parlamentu. Tam údajně svedla několik politiků a pak napsala o svém dobrodružství knihu, v níž neváhala uvést mnohé intimní podrobnosti z jejích sexuálních zážitků. Některé kariéry, například Andrzeje Kerna, tím skončily, jiní lidé, jako například Stefan Niesiołowski, ji žalovali a u soudu vyhráli a jsou v polské politice dodnes.

Zdá se, že právě sledujeme opakování téhož příběhu. Žena jménem Izabela Pęk tvrdí, že je bývalou milenkou poslance strany Právo a spravedlnost Stanisława Pięty. Prý jí přislíbil místo ve státní ropné společnosti Orlen a pak se na ni vykašlal. Je to docela záhadná persona - bývalá erotická modelka, která je taky už teď nějakou dobu aktivní jako pravicová novinářka, a údajně je také "psychofanynkou"  prezidenta Andrzeje Dudy a její twitterový účet potvrzuje, že dělá všechno, co je v jejích silách, aby se k němu dostala co nejblíže.

Stanisław Pięta se octl mezi Scyllou a Charybdou. Jeho nynější ultrakatolické názory poněkud zpochybňuje skutečnost, že koncem osmdesátých let to byl pouliční zlodějíček, který páchal vloupání do automobilů, z nichž kradl peníze a cennosti. Podařilo se mu vyhnout se trestu tím, že tvrdil, že kradl, aby si mohl koupit střelnou zbraň, protože plánoval ozbrojené povstání  proti komunistickým utlačitelům.

Opravdu jsem byl zvědavý, jakou výmluvu si vymyslí teď? Zaprvé, řekl, že té chudince jen nabídl, kde může přespat, a že prý na ní byl "až příliš hodný". Vzhledem k tomu, že Izabela Pęk tvrdí, že s ní chtěl mít děti a dokonce ji poslal ke gynekologovi, aby zkontroloval, zda děti může mít, někteří lidé vtipkují, že bude nyní argumentovat, že považuje katolické rodinné hodnoty za tak zásadní, že on sám chce mít katolické rodiny hned dvě. Avšak on si zvolil jinou cestu: tvrdí, že je to spiknutí, které ho má zdiskreditovat, protože kritizuje Německo. To ovšem zpochybňuje schopnosti jeho stranických kolegů, kteří odpovídají za kontrašpionáž, vzhledem k tomu, že Pięta  a někteří další jeho kolegové poslanci ze strany PiS jsou členy důležitých parlamentních výborů, takže by jejich kontakty měly být diskrétně prověřeny, stejně jako by měly být prověřeny kontakty prezidenta Dudy...

Zatím strana Právo a spravedlnost suspendovala Stanisława Piętu ze strany.   Zabrání mu to ale v tom, aby byl aktivní v politice? Zdá se, že personální rozhodnutí strany Právo a spravedlnost jsou zcela ignorována, anebo jsou lidé odsunováni z exponovaných postavení jen proto, aby se schovali před pozorností veřejnosti. Antoni Macierewicz, bývalý ministr obrany, nejenže dál jezdí ve své opancéřované limuzíně a dál ho hlídá mimořádná jednotka vojenské policie, nejenže dál používá své ministerské kanceláře, ale také přijímá přísahy od nových vojáků teritoriální armády. Takže Polsko má zjevně v současnosti dva ministry obrany: jednoho de jure, a druhého de facto. Ovšem je legrační, že Macierewicz byl do takové míry zaneprázdněn navrhováním uniforem pro historické vojenské jednotky, že na současné vojáky zapomněl. Nepodařilo se mu zajistit, aby byly objednávky nových uniforem pro současné vojáky vyřízeny včas, a tak v polské armádě zavládl obrovský nedostatek uniforem.  Vojáci jsou tak zoufalí, že se snaží kupovat si svoje uniformy v dražbách na internetu. Během posledních vojenských cvičení NATO měli na sobě polští vojáci zastaralé uniformy, anebo části různých uniforem, které se k sobě nehodily, a někteří byli dokonce vyfotografováni v civilních teplácích. Svým způsobem je to legrační: Macierewicz tvrdí, že způsobil, že polská armáda už není na kolenou, bohužel ale jaksi zapomněl vojákům obstarat kalhoty...


Avšak alespoň jiné polské uniformované formace mají velké úspěchy: Během procesí při svátku Božího těla zadržela varšavská policie Ježíše Krista.   Samozřejmě, nikoliv jeho přímo osobně, ale známého umělce, který dělá performance a který se snaží upozornit na roli církve v polské společnosti.



Umělec poukázal na důležitou věc: "Nedělal jsem nic urážlivého. Jen jsem se usmíval a mával lidem, kteří se účastnili toho procesí." Policie mu sdělila, že musí odejít, protože organizátoři procesí nechtějí, aby byl  přítomen. "Ale ono to nebylo v kostele. Byl jsem ve městě na chodníku. Mám právo tam být," zdůrazňuje.

Když už mluvíme o složitých vztazích mezi církví a státem, ministr zdravotnictví  Łukasz Szumowski se účastnil poutě do města Jasna Góra, což je nejdůležitější polská mariánská svatyně. Arcibiskup tam poděkoval zdravotníkům za jejich službu, "která otevírá srdce lidí jménem lásky, a rozlévá tajemství Svaté Trojice". Zdravotní sestry z Krakova prezentovaly Národnímu kaplanství pro zdravotníky svaté relikvie blahoslavené Hanny Chrzanowské. Akce skončila tím, že pan ministr zdravotnictví oficiálně svěřil polské zdravotnictví Marii, matce Boží.  

Avšak polští rybáři nejsou ochotni důvěřovat náboženství, když jde o jejich podnikání. Po zavedení nového programu návratu ohrožených pobaltských tuleňů na polské pobřeží tvrdí polští rybáři, že přijdou o množství ryb, které jim sežerou ti tuleni. Jeden poslanec strany Právo a spravedlnost požadoval, aby bylo zákonem povoleno tuleně lovit, tak tím byli rybáři povzbuzeni a dosud už byli nalezeni čtyři brutálně zmasakrovaní tuleni.   No alespoň lze považovat program návratu těchto tuleňů za úspěch - možná proto, že profesionálně kvalifikovaní pracovníci tentokrát nebyli naštěstí nahrazeni lidmi ze strany PiS, což se stalo v případě státem vlastněných arabských hřebců, kdy byli světoznámí experti nahrazeni aktivisty ze strany Právo a spravedlnost, "kteří předtím vlastnili pár krav a chtěli si vyzkoušet pro změnu chovat koně". Po dvou letech je pověst této instituce zničená a loňská dražba, poznamenaná organizačními skandály, nepřilákala vůbec  žádné vyšší cenové nabídky. Nový management hřebčína je si prý vědom své porážky, protože letošní dražba se už nebude jmenovat Pýcha Polska  a také nebude otevřená veřejnosti. Jejich reklamní videoklip se také většinou zaměřuje na keře  a na listy stromů, jako by bylo zjevné, že už neexistují žádné koně, které bychom mohli hrdě ukazovat světu:




Avšak vláda je opravdu hrdá na svou novinářskou práci. Vznikl nový projekt, který řídí polská státní televize - je to internetový portál s články a reportážemi. Můžete tam nalézt:

- reportáž o tom, jak ve Varšavě probíhá výcvik veganských ekoteroristů  

- komentář s titulem: "Antichrist se nebude podobat Hitlerovi či Stalinovi. Bude se daleko víc podobat někomu, jako je George Soros"  

- článek o tom, jak jsou Rusové naprosto nemožní, když mají vysvětlit letecké katastrofy   (ten článek je o Gagarinově smrti, ale je zjevné, že je ve skutečnosti o tom, že jim nemáme věřit ohledně toho, co říkají o Smolensku)

- esej o tom, že revoluce v roce 1968 "byla nejblbější revoluce v historii".   Víte, protože, ti blbí hippies věřili, že všichni lidé si jsou rovni a měli bychom se mít navzájem rádi. To je opravdu blbé, co?

- a naposled, avšak nikoliv v poslední řadě: Tomasz Terlikowski  kritizuje papeže Františka, že řekl homosexuálovi, že Bůh ho miluje. Terlikowski má spolehlivější informace a vysvětluje, že hřích homosexuality je odporný i Satanovi. 


Nebyl bych překvapen, kdyby tito autoři nebyli v současnosti nejlépe placenými spisovateli v Polsku. Konec konců, ono se to dneska opravdu vyplatí, dělat, co chce vládnoucí strana. Zaměstnancům jedné vládní agentury byl nedávno zvýšen plat. Většině byl zvýšen o 150 zlotých (900 Kč), ale těm, kteří mají vazbu na vládnoucí stranu, byl zvýšen o 450 zlotych (2700 Kč)     Podle ředitele této instituce dostali vyšší platy "výjimeční zaměstnanci, kteří realizují úkoly s nasazením, s vysokou kvalitou, včas a bez dohledu, dodržovali disciplínu instituce a splnili očekávání zaměstnavatele." Holt to tedy není náhodou - prostě všichni ti nejlepší odborníci jsou dnes členy vládnoucí strany.



* * *


A tak to v Polsku chodí. Strana Právo a spravedlnost pumpuje peníze do kapes vlastních lidí, zatímco má plná ústa hesel o tom, jak podporuje polskou kulturu a historii. Avšak skutečnost je naprosto jiná, jak se dovídáme v souvislosti s úmrtím jedné z nejvýznamnějších osobností nové vlny polské hudby v osmdesátých a v devadesátých letech.


Robert Brylewski byl tím, komu bychom dnes říkali trendsetter. Vždycky přicházel s novým projektem a právě, když se ten projekt chystal explodovat, nechal ho druhým lidem a sám vytvořil zase něco nového. Byl to otec polského post-punku a hlavní postava kultovní skupiny Brygada Kryzys, jejíž emocionálně nabité písně poskytovaly hudební doprovod deprimujícím létům mimořádného stavu v Polsku:



Později vytvořil konjunkturu polské reggae, která rezonovala s polskou mládeží v osmdesátých letech - žila v beznadějné, šedivé realitě komunistického Polska zápolícího s hospodářskou krizí a potřebovala tento paprsek slunce jamajské hudby. Zároveň ale také to byl nástroj ke kritice režimu: cenzura by nikdy nedovolila politicky otevřeně kritické texty, tak bylo poslání zastřeno a písně popisovaly Babylon, který se blíží krachu:



Brylewski  spoluvytvořil anebo inspiroval celou řadu dalších hudebních a uměleckých projektů. Jeho hudba, ale také jeho exotický (pro Polsko) životní styl byl zábleskem jiného světa, a to přinášelo statisícům mladých Poláků naději. Jeho boj proti režimu nebyl vlastně politicky motivován, spíš bojoval za soukromou svobodu lidské bytosti. Proto je nejen nesmírně důležitou osobností v historii polské hudby, ale také člověkem, který měl obrovský vliv na celou generaci Poláků. A přesto, taková monumentální osobnost, živoucí legenda, měla neustálé finanční potíže.   Podle deníku "Fakt"   byla jeho smrt důsledkem fyzického útoku: poté, co si koupil byt v nechvalně známé varšavské čtvrti Praga, známé deprivací a zločinností. Koupil ho od starší paní a její syn - který zřejmě doufal, že ten byt zdědí - s tím nebyl spokojen. Tak do bytu vtrhl a brutálně ho zmlátil. Brylewski zemřel po několika týdnech v komatu na svá zranění.

Odpočívej v pokoji, Roberte: I když jsi nikdy nechtěl být hrdinou ani spasitelem, tvá hudba byla inspirací pro celou jednu generaci. Udělal jsi daleko více v boji proti komunismu než mnozí z těch, kdo se dnes prezentují jako antikomunističtí bojovníci. 

0
Vytisknout
11855

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2018