Jak se má interviewovat Vladimír Putin

6. 6. 2018

čas čtení 16 minut


Komentátoři, sledující vývoj v Rusku, velmi pozitivně hodnotí rozhovor, který v předvečer Putinovy návštěvy v Rakousku s Putinem natočil reportér rakouské veřejnoprávní televize ORF Armin Wolf. Kvitují, že Wolf byl o situaci v Rusku podrobně informován, že se nenechal odvést od tématu Putinovými kecy a že se nebál. (Putin se samozřejmě vymlouvá, otázka je, zda jeho odpovědi mohou někoho přesvědčit. Interakce je však zajímavá.) Zde jsme rozhovor zkrátili a přinášíme jen hlavní argumenty obou stran. 

Kompletní transkript byl zveřejněn na oficiálním  ruském serveru prezidenta Ruské federace ZDE 


Armin Wolf: Na své první zahraniční cestě jedete do Rakouska. Rakousko se staví proti novým sankcím EU a nevyhostilo žádné ruské diplomaty za případ Skripal. Je to od vás svého druhu pobídka za rakouskou benvolentní politiku vůči Rusku?

Vladimír Putin: Nemyslím, že takový vysoce respektovaný stát jako Rakousko potřebuje nějaké pobídky. Máme už dlouho s Rakouskem dobré a hluboké styky. (...)

Armin Wolf: Ruská vláda částečně udržuje dobré styky s některými členy rakouské vlády. V roce 2016 strana Jednotné Rusko podepsala partnerskou dohodu s rakouskou Stranou svobodných. Proč zrovna s touto stranou?



Vladimír Putin: Mluvil jste o ruské vládě a pak jste najednou začal mluvit o politických stranách. Ruská vláda spolupracuje přímo a hluboce s kolegy v Rakousku, aniž by projevovala jakékoliv politické preference. Já jsem spoluzakladatelem strany Jednotné Rusko, ale teď nejsem jejím členem, protože jsem šéfem ruského státu. (...) To, že Jednotné Rusko uzavřelo vztahy se stranou, o níž jste se zmínil - to jsou čistě vnitrostranické vztahy. Jsem si jist, že Jednotné Rusko by rádo rozvinulo styky i s jinými rakouskými politickými silami.

Armin Wolf: Mnoho pozorovatelů je přesvědčeno, že ruské vedení by si přálo, podobně jako Jednotné Rusko, udržovat styky s nacionalistickými stranami, které chtějí rozdělit Evropskou unii. Jak vysvětlujete ty těsné styky mezi ruským vedením a stranami, které jsou kritické vůči EU?

Vladimír Putin: Naším cílem není nikoho v Evropě rozdělovat. Naopak, chceme vidět jednotnou a prosperující Evropskou unii, protože Evropská unie je naším největším obchodním a ekonomickým partnerem. Čím větší problémy budou v Evropské unii, tím větší riziko a nejistota pro nás. (...)

Armin Wolf: Vlády západních zemí obviňují Rusko z používání hackerů pro zasahování do domácí politiky druhých zemí. Vy ve všech svých interview říkáte, že tomu tak není, avšak není pochyb, že takzvaný  Úřad pro výzkum internetu v Petrohradě se už mnoho let snaží ovlivňovat debatu na Facebooku. Tyto továrny trollů vlastní Jevgenij Prigožin - toho znáte velmi dobře, mluví se o něm jako o "Putinově kuchaři", Je to v pořádku, že osoba, která má tak těsné styky s vedením ruského státu provozuje továrny trollů?

Vladimír Putin: Pan Prigožin má restauraci v Petrohradě. Rozlišujte mezi ruskou vládou, Ruskem jako státem, ruskými občany a určitými právními entitami. Opravdu si myslíte, že osoba, která vede restauraci, i když vlastní soukromou firmu, která se podílí na hackerství - já to ani nevím, zda to dělá - by mohl ovlivnit volby v USA? To jsou už média na Západě na tak nízké úrovni, že si myslí, že majitel restaurace dokáže ovlivnit voliče v evropských zemích či v USA?

Armin Wolf: Pane prezidente, to není pravda. Pan Prigožin nemá jen restaurace. Má mnoho firem, které mají kontrakty s ruským ministerstvem obrany a dostává množství vládních zakázek. Vydává na trollování miliony dolarů. Proč má majitel restaurace potřebu tohle dělat?

Vladimír Putin: Tak se ho na to zeptejte. Rusko jako stát s tím nemá nic společného.

Armin Wolf: Ale vy toho člověka velmi dobře znáte.

Vladimír Putin: No a co? Já znám mnoho lidí v Petrohradě a v Moskvě. Zeptejte se jich. V Americe existuje taková osoba - pan Soros. Ten zasahuje to záležitostí po celém světě. Často slyším od svých amerických přátel, že Amerika nemá s jeho činností nic společného. Mluví se o tom, že pan Soros chce ochromit euro. Americké ministerstvo zahraničí říká, že to s nimi nemá nic společného - je to soukromá věc pana Sorose. U nás, to je soukromá věc pana Prigožina. To je moje odpověď. Jste s tím spokojen?

Armin Wolf: Pan Prigožin a dvanáct dalších ruských občanů bylo v USA obžalováno za zasahování do prezidentských voleb. Vy a Donald Trump si tak hezky povídáte po telefonu, ale dosud se mezi vámi neuskutečnila bilaterální schůzka. Proč to trvá tak dlouho?

Vladimír Putin: To se ptejte našich kolegů v USA. Já si myslím, že je to důsledkem probíhajícího ostrého politického boje.

(...)

Armin Wolf: Jedním z nejkomplikovanějších témat ve vztahu k Rusku je Ukrajina. V roce 2014 byl sestřelen let MH17 a 290 lidí zemřelo. Mezinárodní vyšetřovací komise oznámila před několika dny, že letadlo sestřelil raketový systém ruské armády, že to byl konvoj z Ruska, který přijel na pomoc ukrajinským povstalcům na východní Ukrajině. Existuje videozáznam, existují telefonní rozhovory a desítky svědků. Vy už asi rok říkáte, že to není pravda, ale nikdo vám nevěří. Neohrožujete tak důvěryhodnost všech ruských prohlášení?


Vladimír Putin: Obě strany v ukrajinském konfliktu používají sovětské a v Rusku vyrobené zbraně.

Armin Wolf: Ale oni nyní vědí, co to bylo za raketu: Buk. Byla to ruská armádní brigáda z Kurska. Je to známý fakt, a vy to přesto popíráte. Nebylo by lepší přiznat, že ta raketa opravdu přišla z Ruska? Nebylo by lepší přiznat oficiálně, že Rusko podporovalo povstalce na východní Ukrajině zbraněmi?

Vladimír Putin: (...) Ruští experti neměli přístup k vyšetřování, naše argumenty nebyly vzaty v potaz, nikdo v té komisi nemá zájem nás vyslechnout. Ukrajinská strana do té komise přístup má. Přitom nese odpovědnost nejméně za to, že nezakázala civilním letadlům létat do válečné zóny a tím porušila mezinárodní normy ICAO. Stále nemáme možnost získat odpovědi na některé otázky týkající se aktivity ukrajinského letectva v tom regionu, na tom místě a v tu dobu. Ta tragédie byla strašlivá a cítím velkou lítost za oběti a jejich rodiny, ale toto vyšetřování musí být objektivní.

Armin Wolf: Ano, víme, odkud ta raketa přišla. Co získají Holandsko, Austrálie či Malajsko z obviňování Ruska, pokud by to nebyla ruská raketa, která patřila ruské armádě?

Vladimír Putin. My máme jiný názor. A musím vás zklamat, nedávno konstatovalo Malajsko, že nemají důkaz, že to bylo vinou Ruska. Vy jste to prohlášení neviděl?

Armin Wolf: Mezinárodní vyšetřovací výbor nyní tvrdí, že vzal v úvahu všechny argumenty. Mnoho lidí ruským argumentům nevěří, protože jste vy před několika lety řekl, že známí "zelení mužíčci" na Krymu, bojovníci v zelených uniformách bez výložek, jsou místní obranné sbory. A trochu později vyšlo najevo, že to byli ruští vojáci. Potom jste mnohokrát potvrdil, že opravdu byl ruský vojenský personál, i když jste to předtím popíral. Proč bychom vám měli věřit teď?

Vladimír Putin: Víte, že v polovině nultých let sestřelila ukrajinská armáda nad Černým mořem u Krymu ruské civilní letadlo? A první reakcí Ukrajiny bylo, že s tím nemá nic společného. A proč bychom měli věřit činitelům Ukrajiny?

Armin Wolf: Já nemluvím o činitelích Ukrajiny, mluvím o vás. Vy jste v roce 2014 řekl mnohokrát, že jste použil ozbrojených sil na Krymu proti zásahu Ukrajiny.

Vladimír Putin: Ruské jednotky tam byly rozmístěny vždycky.

Armin Wolf: Co by se muselo stát, aby Rusko Krym vrátilo Ukrajině?

Vladimír Putin: Takové podmínky neexistují a nikdy nebudou existovat. (Putin dále vysvětluje, že obyvatelstvo Krymu vyjádřilo svou vůli se připojit k Rusku a to je v souladu se zásadami OSN, žádá, aby ho Wolf nechal věci podrobně vysvětlit.)

Armin Wolf: Anexe Krymu bylo poprvé, kdy země v Evropě anektovala část jiné země proti její vůli. To bylo opravdu považováno za hrozbu sousedním státům, od Polska až po pobaltské země, protože se očekávalo, že menšiny v těchto zemích také dostanou ochranu od ruských vojáků. - Pane prezidente, to krymské referendum bylo neústavní.

Vladimír Putin: Proč?

Armin Wolf: Nebylo v souladu s ukrajinskými zákony, s ukrajinskou ústavou. Podle západních pozorovatelů to nebylo svobodné referendum. - Takže obyvatelstvo Čečenska, Dagestánu a Ingušetie mohou také uspořádat referendum a odtrhnout se od Ruska? Anebo si vytvořit na vašem území islámský chalífát?

Vladimír Putin: Ano, extremisté z al Kajdy chtějí odtrhnout toto území od Ruské federace a utvořit chalífát od Černého moře ke Kaspickému moři. Evropě by se to nelíbilo. Avšak Čečenci učinili naprosto jiné rozhodnutí během hlasování a po krveprolévání uzavřeli s Ruskou federací dohodu. To bylo rozhodnutí čečenského lidu a nám to vyhovuje a ty dohody dodržujeme. A totéž by se dalo udělat na Donbasu.

Armin Wolf: Myslíte si, že by byl ukrajinský problém vyřešen, kdyby se Ukrajina bývala prohlásila neutrální zemí a nevstoupila by do NATO?

Vladimír Putin: To je jeden z problémů, ale ne jediný. Už jsem se zminil o omezení užívání jazyka etnických menšin. Ukrajina přijala jazykový zákon, který Evropa kritizuje, ale on dál platí. Pro nás v Rusku je velmi důležité, aby na Ukrajině nebylo žádné vojenské zařízení, které by mohlo ohrozit naši bezpečnost.

Armin Wolf: Existují důkazy, že i když některé útoky chemickými zbraněmi v Sýrii byly provedeny teroristy, Asadovy jednotky jich provedly mnoho. Rusko ale zabraňuje práci mezinárodní komise, aby to vyšetřila.  Proč to děláte? Proč hájíte režim, který používá chemických zbraní proti vlastním lidem?

Vladimír Putin: Naši experti popírají, že by Asad používal chemické zbraně. Jsou to fake news. Nalezli jsme lidi, kteří ty útoky falešně inscenovali. Nikdo nás neposlouchal. Americký raketový útok, to bylo porušení mezinárodního práva. Kdo poskytl mandát pro ten útok? Rada bezpečnosti OSN? Ne. Byla to agrese.

Armin Wolf: Pane prezidente, neměli bychom hovořit o útoku v Dumě, protože se teprve vyšetřuje. Ale mezinárodní komise prokázala, že předtím syrský režim často používal chemických zbraní. A vy jste tu komisi v OSN uzavřeli.

Vladimír Putin: Protože chceme objektivní vyšetřování.

Armin Wolf: Chtěl bych s vámi ve zbývajícím krátkém čase promluvit o Rusku. Během volební kampaně v roce 2012 jste přislíbil, že do roku 2020 podstatnou měrou zvýšíte v Rusku kvalitu života. Ale v následujících letech byl hospodářský růst Ruska slabý, pod dvě procenta. Za poslední dva roky poklesly mzdy a ve srovnání s rokem 2012 se zvýšil počet lidí žijících pod hranicí chudoby. Vyhledáváte zahraničněpolitické problémy, abyste ospravedlnil domácí problematickou situaci?

Vladimír Putin: Chtěl bych, aby všichni, kdo takhle uvažují, se uklidnili. Od roku 2012 má Rusko vážné ekonomické problémy. Netýká se to jen sankcí. Hlavně jde o to, že o polovinu poklesla cena našich tradičních vývozních artiklů. To ovlivnilo rozpočet, a proto i příjem lidí. Ale podařilo se nám udržet makroekonomickou stabilitu země. Počet lidí žijících v chudobě je ve srovnání s rokem 2000 poloviční. Od roku 2012 do roku 2017 ten počet začal zase stoupat, ale už se stoupání zastavuje. Inflace byla 12,5 procenta, a teď je nejnižší v moderní ruské historii - 2,5 procenta.

Armin Wolf:  Už jste prezidentem či premiérem 18 let. Někteří lidé říkají, že jste proměnil zemi, která byla na cestě směrem k demokracii, v autoritářský systém, že jste "carem". Je to pravda?

Vladimír Putin: Ne, není to pravda. Rusko je demokracie a všichni dodržujeme ústavu. Volební účast v posledních volbách byla 70 procent. Mezinárodní pozorovatelé to nijak nekritizují. Proto není pochyb, že demokracie v Rusku zakořenila. Je v našem zájmu, aby šlo Rusko demokratickou cestou a půjde.

Armin Wolf: Avšak nejprominentnější šéf opozice v Rusku, blogger Alexej Navalnyj, nemohl tentokrát kandidovat na prezidenta. Ještě jste nikdy neřekl jeho jméno na veřejnosti. Ani jednou? Proč?

Vladimír Putin: Máme tu mnoho vzbouřenců, stejně jako ve vaší zemi a v USA. I v Evropě a v Rakousku je spousta lidí, kteří prosazují extremistické názory.

Armin Wolf: Proč nikdy neřeknete jeho jméno?

Vladimír Putin: Vy mě nikdy nenecháte dokončit větu, jste tak netrpělivý. My tu nechceme mít dalšího Saakašviliho, bývalého gruzínského prezidenta. Vám se takové výmluvy za politika líbí? Tady v Rusku my potřebujeme lidi s pozitivní agendou, kteří rozumí hluboce našim problémům a jen je mechanicky neopakují. Je lehké vzít si problém a žonglovat s ním a dělat, že jen vy máte řešení. Ale bez pozitivního začátku a bez řešení na to lidi nebudou reagovat.

Armin Wolf:  Ale voliči neměli ani šanci tohohle kandidáta zkoumat, protože nemohl kandidovat.

Vladimír Putin: Voliči si mohou zkoumat každého, protože internet je svobodný. Nikdo ho neblokoval. Naše masová média jsou svobodná. Lidi jsou svobodní a mohou mluvit otevřeně a udělat si jméno tak, jak to dělají představitelé mnoha politických hnutí.

Armin Wold. Aha. Ve volbách v Moskvě r. 2013 získal Navalnyj 27 procent.

Vladimír Putin: Kolik lidí myslíte, že by hlasovalo pro tohoto vašeho člověka v prezidentských volbách? Zjistěte si to.

Armin Wolf: Asi víc než 27 procent. Jde o to, že Navalnyj nesměl kandidovat.

Vladimír Putin: Ano, daleko více, za což jsem vděčný Moskvanům. Jsou to velmi sofistikovaní voliči.

Armin Wolf: Koncem tohoto vašeho prezidentského období vám bude víc než 70.

Vladimír Putin: V to doufám (smích).

Armin Wolf: Odejdete pak z politiky, anebo se zase stanete premiérem?

Vladimír Putin: Čemu byste dal přednost vy?

Armin Wolf: Mě zajímá, čemu dáváte přednost vy. - Moje poslední otázka, trochu nezvyklá. Existuje mnoho vašich fotografií, na nichž jste polonahý, což je pro šéfa státu dost nezvyklé. To jsou oficiální fotografie, které vydal Kreml. Co je za těmi fotografiemi?

Vladimír Putin: Řekl jste "polonahý", ne "nahý", díky Bohu. Když jsem na dovolené, nemám potřebu se skrývat v křoví. Na tom není nic špatného.

Armin Wolf: Pane prezidente, vy mluvíte plynně německy. Mohl byste na závěr říct našim divákům něco v němčině?

Vladimír Putin: Vielen Dank für Ihre Aufmerksamkeit. (Děkuji vám za pozornost.)
 
 















 

0
Vytisknout
16831

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2018