Británie: Privatizace železnice v krizi

5. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Britský idiotský ministr dopravy Chris Grayling. Mezi hlupáky ve vládě výjimečný hlupák.

V druhé polovině května se zprivatizované britské železnice, které už fungovaly jen tak tak, pokusily zavést nový jízdní řád. Nikdo neví, co se vlastně stalo, ale důsledkem byla katastrofa. Zejména na severu Anglie, ale vlastně po celé zemi se rozložila železniční osobní doprava. Více než 2000 vlaků za posledních čtrnáct dní nebylo vypraveno!  Lidi šílí, protože se nemohou dostat do práce.




Neschopný konzervativní ministr dopravy Chris Grayling v pondělí ve sněmovně pohrozil, že nejneschopnějším soukromým dopravcům odebere právo železniční dopravu provozovat. Celkově však vystupoval naprosto neschopně, jako blbec, jak o tom svědčí parlamentní glosa Johna Crace, z níž níže citujeme. Na co Grayling sáhne, to zmrví. Předtím ničil britské vězenství.



Labouristická strana požaduje znárodnění britských železnic. Systém britské železnice, zprivatizovaný idiotsky už za Margaret Thatcherové, je nesmírně nákladný a složitý. Vláda železniční dopravu soukromým firmám samozřejmě obrovskými částkami dotuje, přitom vlaky jsou nespolehlivé, zastaralé a nesmírně drahé. 


Kromě toho řadu tahů na britské "soukromé" železnici provozují evropské státní železnice, jako Deutsche Bahn či holandská železnice!

70 procent britských voličů souhlasí s labouristy, že by železnice měla být zestátněna.

John Crace o pondělním vystoupení ministra dopravy Graylinga v parlamentě:


Kdybyste psali scénář pro novou sérii satirického pořadu The Thick of It (o idiotech v byrokratické firmě) váhali byste, zda máte vytvořil postavu, jako je Chris Grayling, z obavy, že by v něho nikdo nevěřil. I v současné britské vládě, v seskupení idiotů, jejichž jedinou kvalifikací pro členství je nutnost být trochu hloupý a naprosto nekompetentní, je ministr dopravy opravdu mimořádnou třídou.

Říci, že selhávající Grayling má více než férový podíl špatných dní, je hovořit o špatné kategorii. Protože to by znamenalo, že má Grayling občas i dobrý den. Nemá. Každý jeho den je zoufalým, prohraným bojem proti chaosu, který vzniká v důsledku jeho vlastní beznadějnosti. Avšak i pro tohoto muže, který proměnil své selhání v monumentální umělecké dílo, pondělní vystoupení v parlamentě bylo rekordem. Nebo, jak to asi vidí Grayling, totálním triumfem. Byl to okamžik, kdy Grayling oficiálně dosáhl žádoucího statusu idiota idiotů.



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9135

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2018