EYE 2018: Roboti a umělá inteligence: Naši budoucí kolegové, nebo konkurenti?

5. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, šestnácté téma k úvaze a diskusi je:


EYE 2018: ROBOTS AND AI: OUR FUTURE COLLEAGUES OR COMPETITORS? - ROBOTI A UMĚLÁ INTELIGENCE: NAŠI BUDOUCÍ KOLEGOVÉ NEBO KONKURENTI?

Nová síla inteligentních strojů a automatizace se neposune automaticky správným směrem. Budeme muset učinit těžká politická rozhodnutí.

Jaké máte řešení pro to, abychom se vyhnuli masové nezaměstnanosti a proměnili vysokou produktivitu v prospěch pro všechny?

https://www.europeanyouthideas.eu/robots-and-ai-our-future-colleagues-or-competitors

Co si o tom myslíte vy?

Názory některých mladých lidí:

Přirozený proces, který vyvolá automatizace, zlikviduje stále větší počet pracovních příležitostí, takže jestliže neučiníme nic, budeme mít stále menší množství daňových poplatníků, kteří budu muset udržovat při životě stále rozsáhlejší systém podpory v nezaměstnanosti. To povede ke kolapsu toho systému. Proto musíme zaručit základní příjem pro všechny občany, který budou financovat vlastníci výrobních prostředků (robotů).

Jak říkal Stephen Hawking, roboti převezmou funkci lidí.

Financujte výzkum do bezpečnosti AI stejně tak jako kvantovou fyziku.


Roboti jsou nástroje. AI bude dělat to, co my naprogramujeme. Evropa by robotů mohla používat k automatizaci nudné práce. Existuje potenciál pro spolupráci mezi lidmi a roboty. což by mělo urychlit myšlení, ale ponechme rozhodování lidem. Nevybavujte emocemi uklízečské roboty!

0
Vytisknout
9262

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2018