EYE 2018: Další fotografie ze setkání mladých lidí ve Štrasburku

3. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta
Z večerního Štrasburku v sobotu, plného mladých lidí...

Ze srovnání postojů západoevropských mladých lidí a českých delegátů na tomto mezinárodním setkání vyplývají dva vážné problémy, poznamenává ze Štrasburku Dominika Švecová. Je pozoruhodné srovnávat nadšení mladých Západoevropanů se skeptickým postojem zdejších lidí z České republiky. Přitom právě entuziastické nadšení je motorem, který vede k nápravě věcí.

Druhým problémem je, že je zjevné, že mladí lidé z Česka se nedokáží vůbec vyrovnat svým vrstevníkům ze západní Evropy, soudě podle lidí, kteří ve Štrasburku vystupovali. Ti byli vysoce informovaní, aktivní, jazykově vybavení, schopní chytře a přesvědčivě argumentovat na veřejnosti, mluvit spatra tak, že to dává smysl, inteligentní a sebevědomí.

Tuto zkušenost mohou čeští mladí lidé získat, pokud například jako studenti pojedou v rámci studentské výměny Evropské unie Erasmus na zahraniční univerzitu, nebo i v rámci střední školy. Tam totiž uvidí, jak mladí lidé z druhých zemí vystupují a mohou se to podle nich naučit.

Učitelé v ČR by samozřejmě měli mladé lidi učit kritickému myšlení, vystupování, schopnosti mluvit bez papíru a prezentovat své názory strukturovaně, informovaně, věcně a inteligentně na veřejnosti.

Evropská unie právě zdvojnásobila rozpočet na projekt Erasmus. Nechť čeští mladí lidé jezdí do zahraničí víc!

Mezitím Václav Klaus tvrdí, že Evropská unie je vlastně komunismus...

0
Vytisknout
9928

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018