Trump si osobuje "absolutní právo" si udělit milost

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta




Donald Trump v pondělí tvrdil, že má "absolutní právo" si udělit milost za jakýkoliv možný zločin ("ale proč bych to dělal, když jsem se ničeho nedopustil?") a zaútočil na mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, vyšetřujícího zásahy Ruska do americké předvolební kampaně jako "naprosto neústavní". Trump uvedl, že jeho tvrzení v tomto smyslu podporují "četní právní odborníci", i když žádného neuvedl. Trumpův právní tým argumentuje, že Trump nemůže být povolán k výslechu, ani nemůže být obviněn z obstrukcí vyšetřování, protože je nejvyšším soudcem v zemi. Washington Post v této souvislosti varuje, že taková interpretace pravomocí amerického prezidenta je vážným posunem k autoritářství a poukazuje na to, že americká revoluce proti Británii v roce 1776 vznikla právě proto, že se anglický král George pokusil omezit nezávislost soudců, tak, jak to nyní za podpory Republikánské strany dělá Trump. Pokud se na podporu Trumpa Republikáni stavějí proti americké demokracii, měla by veřejnost nutně podpořit Demokraty, argumentuje list.

Trumpův stoupenec Rudy Giuliani se vyjádřil v médiích, že Trump "asi má právo se sám omilostnit", ale že by to "pravděpodobě vedlo k jeho okamžitému svržení".

V roce 1974 konstatovalo těsně před rezignací Richarda Nixona na prezidentskou funkci americké ministerstvo spravedlnosti, že prezident sám sebe omilostnit nemůže. 

0
Vytisknout
8664

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018