O 40 let zakázaném dokumentárním filmu BBC a neuvěřitelném skandálu britského establishmentu

4. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Původně romantický herec Hugh Grant (filmy jako Love, Actually, česky Láska nebeská) je dnes v Británii pozoruhodně silně chválen za svou hlavní roli v třídílné britské televizní inscenaci A Very English Scandal (Velmi anglický skandál), která k všeobecnému potlesku skončila v neděli 3.6. večer. Nyní už zestárlý, vrásčitý (jistě pomohl make-up) Hugh Grant hraje v tomto filmu podle románu Russella T. Daviese, napsaného "podle skutečné události", jak je v úvodu filmu všech tří dílu zdůrazněno, Jeremyho Thorpa, někdejšího šéfa třetí britské politické strany, která se v jeho době jmenovala Liberálové (dnes je to Liberálnědemokratická strana).


 
 
Film děsivým způsobem odhaluje zkorumpovanost a kamarádšoftskou provázanost a zaprodanost nejvyšších kruhů britské společnosti v šedesátých a sedmdesátých letech. Má to dopad dodneška? Jak píše v pondělní recenzi, která filmu dala plných pět hvězdiček,  v deníku Guardian Sam Woolaston, v posledním dílu "je Jeremy Thorpe konečně souzen. Kromě šokujícího soudce se v té soudní síni toho děje tolik. Kamarádi z Oxfordu a Cambridge si navzájem předávají písemné vzkazy, navzájem si pomáhají.  Vláda pokrytectví, předsudků, děsivého snobství, nespravedlnosti, a sboru chichotání z veřejné galerie u soudu. Sedmdesátá léta, co? Díky Bohu, že se nic takového už neděje dnes - muži z establishmentu, zneužívající své moci pro své osobní uspokojování - kterým všecho projde," dodává recenzent  ironicky.

Británie je dodnes děsivě třídně rozdělenou společností, které drtivou většinou vládne mafie absolventů elitních univerzit z Oxfordu a Cambridge, kteří jsou na všech vlivných místech - je to velmi podobné někdejší nomenklaturní struktuře mocenských pozic za komunismu, kdy si KSČ dávala bedlivý pozor, aby všechny vlivné posty měly pod kontrolou lidi z její mafie. Samozřejmě, v šedesátých a sedmdesátých letech to bylo ještě daleko hroznější než dnes, dnes je přece jenom třídní struktura britské společnosti do určité míry rozvolněná.

O co ve filmy A Very English Scandal jde?

Absolvent Oxfordu a schopný politik Liberální strany Jeremy Thorpe, stoupající hvězda na britském politickém nebi v šedesátých letech, který se postupně stal šéfem Liberální strany a protekčním dítětem šéfa vládnoucí Labouristické strany Harolda Wilsona (je neuvěřitelné, že Wilsonova strana sociálních demokratů !) byla tak silně provázána s elitářským britským establishmentem(!),  byl homosexuál.

Jádrem problému byla skutečnost, že - na rozdíl například od komunistického Československa (tam byla homosexualita dekriminalizována relativně brzo, r. 1961, v NSR například až r. 1969 a v některých amerických státech až r. 2003!)  - naprosto šokujícím způsobem byla homosexualita v Británii trestným činem až do roku 1967! A až tehdy byla dekriminalizována. (Mimochodem, britský soudní systém byl do slova a do písmene převzat mnoha někdejšími britskými koloniemi a zeměmi tzv. Britského společenství národů, Commonwealthu, a tyto země, především v Africe dodnes homosexualitu nedekriminalizovaly!)

Thorpe jako mladý muž měl množství krátkodobých sexuálních vztahů - hrál to velmi nebezpečně, neboť mohl skončit ve vězení. Nebo spíš vlastně ne - věděl velmi dobře, že jako příslušníku establishmentu se mu nemůže nic stát a může si dělat, co chce. V Británii existoval a dodnes existuje dvojí metr: kdo má protekci, nemusí se ničeho bát. Začátkem šedesátých let měl Thorpe dlouhodobý sexuální vztah s mladým mužem od koní - člověkem s daleko nižším společenským postavením, Normanem Scottem, našel ho kdesi v konírně ve svém volebním okrsku v Devonu.

Foto: Ben Wishaw jako Norman Scott

Po čase poměr skončil a pro Thorpa jeho existence začala být nebezpečná. Domluvil si se svými kamarády, že svého někdejšího milence Normana Scotta zavraždí. Připravili celou řadu scénářů, jako že ho pozvou do Kalifornie a shodí z  vrtulníku do moře, anebo na Floridu a hodí ho aligátorům v Everglades, nakonec ho však vyvezl bývalý pilot a dobrodruh Andrew Newton i s jeho velkým psem v noci autem do krajiny v Devonu a tam mu psa zastřelil. Chtěl zastřelit i Scotta, avšak v pistoli se mu vzpříčil náboj.

Věc nakonec přišla k soudu, Jeremy Thorpe byl obžalován ze spiknutí spáchat vraždu. Soud ho ale osvobodil. Předsedající soudce ve skandálním závěrečném projevu se obrátil na porotu těmito slovy: Vůbec vás neovlivňuju, ale Norman Scott je podvodník, lhář, parazit a blázen. Naproti tomu Jeremy Thorpe je uznávaný, významný a ctěný politik.

Hlavním  problémem samozřejmě je, že Británie byla až do roku 1967 svou kriminalizací homosexuality sto let za opicemi - z toho se celý případ odvíjí. Kdyby té kriminalizace nebylo, Norman Scott by pro Thorpa nebyl nebezpečný a Thorpe by nemusel organizovat jeho vraždu.

Ale dalším zásadním problémem - o němž se v televizní inscenaci zmínil Norman Scott, - byla absolutní nerovnost britské společnosti. Thorpe arogantně věděl, že si může dělat, co chce, protože je členem establishmentu, a tak mu všechno projde. Občas ho policie a tajná služba kvůli jeho stykům s homosexuály vyšetřovala - mimo jiné i proto, že byl vydíratelný.  (V šedesátých letech otřáslo britským establishmentem několik skandálů, kdy britské homosexuály vydírala sovětská KGB a donutila je, aby Moskvě předávali informace.) Stačilo, aby Thorpe promluvil důvěrně v Dolní sněmovně se svými kamarády mezi poslanci, a ti zajistili, že ministr vnitra vyšetřování zastavil a dokumentaci stopil. Děje se to dodneška - v nepříjemných případech jaksi ministerstvo vnitra "ztratí" veškerou dokumentaci.  V poslední době "ztratilo" dokumentaci celé řady žadatelů o britské občanství, takže ti jsou nahraní.

Nejpozoruhodnější byla na celé věci ale skutečnost, že vyšlo najevo, že o celém skandálu byl v sedmdesátých letech natočen v televizi BBC investigativní dokumentární film, který dokazoval Thorpovu vinu. Jakmile byl v podvodném soudním procesu Thorpe osvobozen, vedení společnosti BBC tento dokument slavného novináře Toma Mangolda   zakázalo a nařídilo zničení všech jeho kopií, kromě jediné, kterou uložilo do trezoru. Tom Mangold vedení BBC neuposlechl a doma si uschoval sám jednu kopii tohoto dokumentu. Aktualizovanou verzi tohoto dokumentárního filmu odvysílala až nyní televize BBC - až po čtyřiceti letech ! také v neděli večer, 3.6.  Uváděl ho nyní už čtyřiaosmdesátiletý Tom Mangold:




Foto: Čtyřiaosmdesátiletý Tom Mangold dnes, v aktualizaci svého zakázaného investigativního dokumentu o Jeremy Thorpovi, který televize BBC vysílala poprvé až v neděli 3.6. 2018


Ve filmu uvedl, že britská police asi před dvěma lety obnovila vyšetřování tohoto skandálu, ale pak jej - šokujícím způsobem - znovu zastavila, protože jak policie, tak britská prokuratura, usoudily, že potenciální najatý vrah, pilot Newton, už nežije. Byl to nesmysl - až čtyřiaosmdesátiletý Mangold jim musel v tomto dokumentu dokázat, že Thorpe najal nejen potenciálního vraha Newtona, ale ještě někoho jiného, kdo měl Scotta zastřelit. Ani dnes policie případ řádně nevyšetřovala. Až reportéři z jedněch novin prostě tím, že se podívali na Google !! policii dokázali, že Newton žije, takže zastavení vyšetřování bylo bezpředmětné. Teprve pak byla nyní policie donucena vyšetřování v této věci obnovit - bylo to oznámeno v pátek 1.6.



Foto: Tom Mangold v zakázáném filmu z roku 1979

Celý případ je nesmírně deprimující, protože dokazuje, jak silné jsou vazby mocných a jak obtížné je dosáhnout spravedlnosti.

Pro Toma Mangolda byl tohle zjevně případ století. Kolika slavným britským televizním novinářům se stalo, že jim zakázali odvysílat už hotový investigativní film? Kdo by býval čekal, že i v Británii jsou čtyřicet let utajované trezorové filmy. Samozřejmě, je to pochopitelné - jakmile byl Thorpe podvodným soudním řízením v roce 1979 osvobozen, BBC se už dokument o jeho vině neodvážila odvysílat, byl by to trestný čin pohrdání soudem.

Klobouk dolů před Tomem Mangoldem i tvůrci inscenace A Very English Scandal.

Je to ale velmi deprimující, jaký je svět nepletá zahrada a jak se nedovoláte spravedlnosti nikde.


Postscript:
V pondělí 4.6. 2018 policie ve Walesu oznámila, že nebude obnovovat vyšetřování případu Jeremyho Thorpea ve snaze objasnit, kdo a jak přesně se účastnil na objednání vraždy Normana Scotta, přestože se doposud chybně domnívala, že Newton je mrtvý. Provedla s ním pohovor a usoudila, že nemá k dispozici žádné nové informace.


Případ je pro policii ve welšském kraji Gwent ztrapňující, protože Andrew Newton nebyl mrtvý, ani se nijak neskrýval. Jak se dalo lehce zjistit na Googlu, Andrew Newton má nové jméno Hann  Redwin a žije v anglickém hrabství Surrey.

V roce 2014 policie zahájila nové vyšetřování, poté co muž jménem Dennis Meighan, prodejce starožitných zbraní, tvrdil, že byl také požádán, aby usmrtil Normana Scotta, ale odmítl se na tom podílet. Původní Meighanovo svědectví zmizelo a bylo nahrazeno seškrtaným svědectvím, z něhož policie odstranila veškeré zmínky o Jeremym Thorpovi. Toto vyšetřování posléze uzavřela, protože usoudila, chybně, že Newton je mrtev. Teď, když zjistila, že mrtev není, ale že nemá ve věci žádné nové informace, případ s konečnou platností uzavřela.

ZDE

0
Vytisknout
18789

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018