Írán: Ze základen v Sýrii, které nemáme, neodejdeme. A ta částka také nesouhlasí.

4. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Írán neudržuje žádnou vojenskou přítomnost v Sýrii, tvrdí tajemník Nejvyššího výboru pro národní bezpečnost Alí Šamchání spolu s ministrem zahraničí předmětného íránského klienta ZDE. Ze Sýrie neodejdeme, kontruje generál Masúd Džazajrí působící ve štábu íránské armády ZDE. - Každý ze zmíněných pánů svým dílem přispívá ke ztrátě reputace íránského fundamentalistického režimu a k jeho opětovně rostoucí mezinárodní izolaci.


Na počátku syrské krize byl ještě Bašár Asad toužící po široké popularitě ochoten k rozsáhlým ústupkům vůči opozici. Tuto politiku vetoval Teherán trvající na tvrdém silovém řešení ZDE. Otevřete si ovšem téměř libovolný západní komentář kritický k Asadovi - a všaďte se, že většina jich dodnes nepřipisuje patřičný díl odpovědnosti hlavnímu sponzorovi syrského hrdlořeza. Pokud vůbec hovoří o zahraničních aktérech syrského konfliktu, první místo v seznamu zloduchů zaujímá Rusko - třebaže politicky je jeho vliv na Asada daleko za Íránem, a dokonce samo intervenovalo až na výslovnou íránskou žádost.

Íránští, Íránem cvičení a indoktrinovaní ozbrojenci v Sýrii určitě vůbec nepůsobí ZDE, natož aby se valnou měrou podíleli na válečných zločinech, včetně sektářských demografických čistek sunnitského obyvatelstva ZDE (pdf). Kromě toho, jak vysvětlil Džazajrí, odcházet nikam nebudou.

Zatímco Šamchání lže mezinárodnímu publiku o údajné nepřítomnosti íránských jednotek v Sýrii, Džazajrí ujišťuje domácí zastánce tvrdé linie, že noha íránského vojáka v Sýrii neustoupí ani píď vzad.

Zatímco Moskva podvádí nesmírně mazaně, Teherán nezvládá ani ty nejmírnější nároky na úspěšný podvod - dokonce ani požadavek, aby se přednesená tvrzení sama vzájemně nevylučovala.

Nebýt vehemence oddaných západních obhájců, od íránské fundamentalistické teokracie neschopné ani přesvědčivě lhát by už na globální scéně pes kůrku nevzal.

Íránci rozhodně neodejdou ze svých základen v Sýrii - protože, jak tvrdí zase jiný íránský zdroj, tam údajně žádné íránské základny nejsou... Dává vám to smysl, že?

Je-li spolehlivě doložena přítomnost řádově desetitisíců íránských a Íránem navrbovaných ozbrojenců v Sýrii, nicméně pro íránské politiky není žádný problém veřejně lhát, že tam nejsou, jakou spolehlivost asi lze očekávat od vlastních íránských zpráv o jaderném programu, když mezinárodní orgány ani nemohou samy provádět plnohodnotné inspekce v utajovaných íránských zařízeních?

0
Vytisknout
8773

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018