Merkelová k Itálii: Solidarita eurozóny by neměla vést k dluhové unii

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Německá kancléřka Angela Merkelová gratulovala novému italskému premiéru Giuseppe Contemu. Později však odmítla výzvu italské vlády k prominutí dluhů Evropskou centrální bankou. 


Merkelová v sobotu hovořila s novým italským populistickým premiérem Contem a pozvala jej do Berlína k dalším diskusím o budoucích vztazích obou zemí.

Úřad kancléřky oznámil, že Merkelová Contemu gratulovala. Během telefonního rozhovoru oba lídři zdůraznili důležitost "pokračující oboustranné spolupráce".

Nepříliš známý italský profesor práva Conte od pátečního jmenování vesměs mlčí, ale na Facebooku oznámil, že vedle Merkelové v sobotu hovořil také s francouzským prezidentem Macronem. Má se s oběma lídry setkat na summitu G7 příští týden v Kanadě, kde bude vystupovat jako "mluvčí zájmů italského lidu".

Merkelová patří k rezervovanějším hlasům, pokud jde o novou italskou vládní koalici tvořenou antiestablishmentovým Hnutím pěti hvězd (M5S) a ultrapravicovou Ligou.

Obě strany vedly kampaň s programem nepřátelským vůči EU a euru. Teď když jsou u moci, ještě se uvidí, jak daleko zajdou v boji s Bruselem a Frankfurtem.

Krátce po rozhovoru s Contem Merkelová podle některých zpráv vyloučila jakoukoliv možnost odpuštění italských dluhů.

V rozhovorru pro list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Merkelová prohlásila, že solidarita mezi členy eurozóny by neměla změnit prostor s jednotnou měnou v "dluhovou unii".

Kancléřka reagovala na zprávy o tom, že italská vláda plánuje požádat Evropskou centrální banku o odpuštění zhruba 250 miliard eur dluhů. ECB vydala prohlášení, v němž uvedla, že evropské smlouvy v prvé řadě takový krok vůbec neumožňují.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7993

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2018