Babčenkova fingovaná smrt nebyla zdaleka první. Ukrajinská tajná služba to dělá častěji. A Rusko také

1. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Amy Mackinnon: Jestliže jsou fingované únosy běžnou taktikou ukrajinské SBU, proč nepodezřívali najatí vrazi, že je to celé podvod? Tolik otázek...


Babčenko nebyla první fingovaná smrt. Ukrajinské úřady zorganizovaly za poslední tři roky nejméně dvě další fingovaná usmrcení a jeden únos ve snaze přistihnout při činu podezřívané pachatele. A děje se to i v Rusku:



V Rusku se o takovýchto operacích často píše v černé kronice v novinách. "V minulosti jsem napsal sám nejméně 12 článků, které se zabývaly touto taktikou," řekl Svobodné Evropě Jevgenij Vyšenkov, bývalý policejní detektiv v Petrohradě a náměstek editora ruského portálu Fontanka.ru.

 



Zrovna minulý měsíc se dověděli detektivové na Uralu, že muž si nechal zaplatit 110 000 rublů (1770 amerických dolarů) za usmrcení ženy, které znal. Zasáhla policie a natočila fingovanou vraždu této ženy, aby existovaly důkazy, že je mrtvá. Objednavateli vraždy bylo ukázáno video a muž byl spokojen, že žena byla usmrcena.

Až do Babčenkovy aféry se však většina těchto případů netýkala veřejné známých osob. "Do zpráv se to moc nedostane. Až v jeho případě máme 1.novináře, 2. Kyjev a 3. Rusko. A tak o tom ví celý svět," řekl Vyšenkov.

Fingovanou vraždu novináře Babčenka ostře kritizovali aktivisté za práva novinářů, novináři i západní politikové. "Nebojujeme proti fake news jinými fake news," řekl v televizi belgický ministr zahraničí Didier Reynders.

Na Ukrajině došlo v posledních letech k třem vysoce medializovaným fingovaným případům, připomínajícím případ Babčenko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8010

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2018