Šest překážek zlepšení německo-ruských vztahů

18. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
Až se Angela Merkelová v Soči setká s Vladimirem Putinem, bude tu nové téma k diskusi: Německo i Rusko si přejí zachránit dohodu s Íránem, píše Fabian von der Mark. Nicméně kromě toho přetrvávají některé vážné neshody.


Hackerské útoky

Německé tajné služby jsou přesvědčeny, že ruské státní agentury stojí za kybernetickými útoky na Německo. Útoky na Bundestag v roce 2015 stejně jako na jednotlivé strany a nadace jsou prý řízeny Ruskem. Německá vnitřní rozvědka BfV také podezírá Rusko z toho, že stojí za útokem na vládní síť z února 2018, přiněmž bylo ukradeno velké množství údajů. Parlament i spolková vláda hackerské útoky odsoudily.

Ruská role v Sýrii

Podporou syrského lídra Bašára Asada Rusko z německého pohledu nese spoluzodpovědnost za válečné zločiny v Sýrii. Německá vláda silně odsuzuje použití chemických zbraní v Dúmě severovýchodně od Damašku. Ačkoliv se Německo nepodílelo na vojenské odvetě západních mocností, Angela Merkelová prohlásila, že "Rusko jako Asadův spojenec zde musí nést spoluzodpovědnost". Kancléřka stále chce hovořit s Putinem o chemickém útoku, při němž údajně zemřelo nejméně 60 lidí.

Anexe Krymu

Německo považuje anexi Krymu v březnu 2014 za porušení mezinárodního práva. Vladimir Putin tento týden otevřel nový most z Ruska na Krym. Zahraničněpolitický mluvčí parlamentní skupiny křesťanských demokratů a křesťanskosociální unie v Bundestagu Jürgen Hardt sdělil Deutsche Welle, že most je "ilegální stavbou". Německo se ve sporu o Krymský poloostrov staví na stranu Ukrajiny a spolu s EU a USA uvalilo sankce na Rusko.

Agresívní zpravodajské aktivity

Případ Skripal také vyvolal v Německu rozhořčení. Británie je přesvědčena, že Rusko stojí za útokem na bývalého špiona a jeho dceru. Důkazy předložené britskými úřady také přesvědčily Německo k tomuto postoji a vedly německou vládu k vyhoštění ruských diplomatů. Útok v jihoanglickém městě Salisbury a hackerské útoky na německou vládu jsou považovány za nejagresivnější akty Ruska proti Evropě. Moskva je také považována za zodpovědnou za manipulační a dezinformační kampaň v Evropské unii. Evropský komisař pro bezpečnost Julian King sdělil Deutsche Welle, že jeho tým napočítal přes 3 000 případů ruské propagandy v Evropě.

Nedostatečný pokrok na východní Ukrajině

Německo je frustrováno situací na východní Ukrajině. Boje na ukrajinsko-ruské hranici pokračují s použitím těžkých zbraní. OBSE zdokumentovala více než 400 000 případů porušení mírového procesu, který byl vyjednán v Minských dohodách. Německo a Francie se nedávno setkaly s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, aby hovořily o situaci. Poslední jednání s Putinem v Normandské kontaktní skupině se uskutečnila v únoru. Angela Merkelová opakovaně vyzývá ruského prezidenta, aby využil svůj vliv na proruské separatisty.

Zákazy cestování a obtěžování

Německo může zabránit zákazu účasti německých novinářů na mistrovství světa ve fotbale v Rusku jen intenzívním diplomatickým úsilím. Dopingový expert ARD Hajo Seppelt původně nedostal vízum ke vstupu do Ruska. Německá vláda požádala Moskvu o zrušení tohoto rozhodnutí. V jiném případě Rusko zasáhlo proti kritickým hlasům z Německa prohlášením německé volební organizace "Evropská platforma pro demokratické volby" (EPD) za "nežádoucí organizaci".

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8819

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2018