Ke královskému: Svatbě a skvělému kázání

19. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty



Kdo mne zná, ví, že jsem velikým ctitelem britské koruny, osobnosti Alžběty II. Velmi souzním s jejím velmi niterným, pokorným vztahem k Ježíši Kristu, který je, jak sama říká, Král, jemuž ona slouží. Těšil jsem se tedy na dnešní TV přenos, také jako na bohoslužbu. Na obřad, který i v naší zemi může ukázat bohatství křesťanské víry a tradice. Dnešek však šel ještě dál, byl jsem spolu s dalšími diváky na celé planetě svědkem skvělého kázání Michaela Curryho.

Ó Pane, dejž, abych uměl takhle sloužit Tvému slovu!

 

Podnětný, vášnivý i napínavý text kázání vycházel z těch nejlepších tradic amerického kazatelství. Měl hloubku, obsah, poselství i apel. Teologicky se opíral o tři biblické úryvky: O Píseň písní ze Starého zákona, o Dvojpřikázání lásky podle Matouše a nakonec o poslední knihu bible, Zjevení Janovi (známému pod zavádějícím názvem Apokalypsa). Propojil je kázáním o moci lásky, která již teď může a má měnit náš svět, která již teď tvoří nový svět; je to jediná síla, která jej může změnit. Která může zničit moc smrti, chudoby, nenávisti a válek. Nejrevolučnějším hnutím v lidských dějinách je totiž hnutí, vycházející z oběti Ježíše Nazaretského pro nás lidi. Pokud napodobujeme Ježíše v této cestě, pokud  žijeme láskou i v našich vztazích, každodenních a i svátečních chvílích, jakými svatba je, tehdy i my ctíme jeho jedinečnou oběť, podílíme se na této revoluci.

K tomu mohu říci jen jediné: Amen, přijď již Pane Ježíši!

Bylo to skvělé kázání, nedivím se Daně Hábové, že se dala strhnout proudem řeky, skvostnější než všechen lesk trůnů lidských; že napodobila dikci i smysl kázaného Božího slova do dnešního bolavého světa.

Ano, toto je kázání roku, toto je poselství, které je třeba říkat od dveří ke dveřím, do všech světa stran. Pokud si nikdo myslí, že mohlo být JV královně proti mysli, zapomíná na její přátelství s britským labouristickým premiérem Haroldem Wilsonem. Mrzí mne, že ČT nepozvala nějakého duchovního starokatolické církve, která má z českých církví k anglikánské nejblíže, jako to udělala DVTV. 

Od rozporuplného pana Forejta jsme se sice dozvěděli o každém detailu uniformy, každém pukrleti, ale právě on nemá být tím, kdo komentuje kázání dvojctihodného biskupa Curryho. ČT dostoupila vrcholu povrchnosti, když se místo zájmu o obřad a kázání zaměřila na šatičky, tedy přesně na opak toho, co kázal biskup.

Ne, nechám si zkazit dojem z kázání, skvělého obřadu, písní, které tak miluji.

To je to podstatné:

Proud lásky je onou živou vodou pro nás všechny, láska je zároveň oním ohněm, onou energií, kterou po zkrocení ohně potřebujeme ke svému přežití.

My potřebujeme poznat vykupující sílu lásky, všichni. Amen.



0
Vytisknout
11283

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2018