Trump varoval Kim Jong-una: Bez dohody se mnou bude tvůj osud stejný jako Kaddáfího

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Donald Trump pohrozil Kim Jong-unovi stejným osudem, jaký potkal Muammara Kaddáfího, pokud Kim "neuzavře dohodu" ohledně likvidace svého jaderného programu.

Trumpa se novináři zeptali na nedávný výrok jeho poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, podle něhož by měl být vzorem o jaderné odzbrojení KLDR "libyjský model". Bolton hovořil o dohodě s Kaddáfím z prosince 20O3, kdy Kaddáfí souhlasil, že se vzdá svého počátečního jaderného programu a dovolil, aby odstředivky na uran byly odvezeny do USA.



Trump o této dohodě nevěděl nic a myslel si, že jde o intervenci NATO z roku 2011 v Libyi, která nakonec vedla k tomu, že Kaddáfího v Tripolisu zavraždili vzbouřenci. "Ten model by se uskutečnil, pokud neuzavřeme dohodu. Pokud ji ale uzavřeme, Kim Jong-un bude velmi, velmi šťastný," řekl Trump. Kimův režim v Severní Koreji prý přežije, pokud Kim bude souhlasit, že se vzdá všech jaderných zbraní. "Bude vládnout své zemi. Jeho země bude velmi bohatá," řekl Trump. "Jsme ochotni toho udělat hodně, a on je také ochoten toho udělat  hodně, a já si myslím, že budeme mít dobrý vztah, pokud se uskuteční ta schůzka a pokud z ní něco vzejde. A dostane ochranu, která bude velmi silná. Když John Bolton učinil ten výrok,. hovořil o situaci, kdy bychom měli problém, protože nemůžeme dopustit, aby ta země měla jaderné zbraně. Nemůžeme."

KLDR se nebude chtít vzdát jaderných zbraní, naopak bude od Trumpa požadovat, aby ji uznal za jadernou mocnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7613

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2018