Průzkum Globsec: V ČR sílí prozápadní tendence

21. 5. 2018

čas čtení 2 minuty




Češi se pohybují do nárazníkové zóny mezi Západem a Východem, ale s trochu větší náklonností k Západu, podpora prozápadní orientace od roku 2017 vzrostla o pět procent. Podpora Evropské unie za poslední rok stoupla o 28 procent a 69 procent Čechů by hlasovalo v referendu pro setrvání v EU. Muži mají pozitivnější názor na EU než ženy. 60 procent mužů si myslí, že EU je pro jejich zemi dobrá, jen 42 procent žen sdílí tentýž názor.



Podpora Čechů pro členství v NATO stoupla za poslední rok o 26 procent. V případě referenda by 91 procent mladých Čechů hlasovalo pro setrvání v NATO. Za poslední rok stoupla podpora mladých Čechů vůči NATO o 40 procent. 65 procent Čechů si myslí, že členství v NATO je dobrá věc, jejich počet za poslední rok stoupl o 11 procent. Ve skupině Čechů ve věku 18-24 let stoupla za poslední rok podpora NATO o 24 procent.

Ze západních politiků podporují Češi nejvíce Emmanuela Macrona, souhlasí s jeho politikou 49 procent voličů, 50 procent Čechů vnímá politiku Andreje Babiše jako pozitivní.

59 procent Čechů zastává názor, že Rusko záporně zasahovalo do amerických prezidentských voleb. 
54 procent Čechů s univerzitním vzděláním je přesvědčeno, že Rusko zasahuje do evropských voleb. Je to nejvyšší procento ve střední Evropě. 

67 procent Čechů nesouhlasí s tvrzením, že existuje celosvětové židovské spiknutí, že židi mají příliš mnoho moci a tajně ovládají instituce a vlády po celém světě. 96 procent mladých Čechů s tímto názorem nesouhlasí.

96 procent Čechů ve věku 18-24 let se setkalo s dezinformacemi na sociálních sítích. 

80 procent Čechů považuje pád komunismu za pozitivní věc. 64 procent Čechů si myslí, že jejich život po roce 1989 lepší než předtím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8849

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2018