Rozhovor Britských listů 165:

Byl jsem v uprchlickém táboře v Kurdistánu

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s analytikem Britských listů Danielem Veselým, který se vrátil z návštěvy Kurdistánu. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. května 2018.

Proč na Britské listy nepíše více žen?

20. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den,

proč na Britské listy nepíše články více žen? Přijde mi, že redakce je tvořena hlavně muži, ženský pohled na věc mi trochu chybí, ptá se Petr Budvárek.

Jan Čulík, šéfredaktor:



Pane Budvárku, to je velmi zajímavá otázka.

Ne že bychom se nesnažili získávat ženy jako spolupracovnice. Nejméně  10 let tvoří 80 procent čtenářů Britských listů muži. Nechápu proč, možná čtenářkám připadají materiály v Britských listech příliš konfliktní?


V každém případě se snažíme získávat ke spolupráci s Britskými listy více žen, podívejte se například na televizní Rozhovory Britských listů, ale je to nesmírně obtížné.


Pokud by někdo měl řešení, jak na to, dejte vědět.



Dokáže se Izrael znovu stát etickým státem?

19. 5. 2018

čas čtení 8 minut


Crispin Blunt: Myslím, že je nesmírně důležité, aby Izrael znovu objevil svou morální autoritu. Když Izrael začínal, byl to velmi významný morální projekt. Ochraňoval židy, kteří trpěli po staletí pronásledováním. V Evropě i jinde. Otázkou je, jak Izrael najde znovu ten morální cíl. Jak se může znovu stát zemí, ke které budeme moci všichni vzhlížet s úctou. A přestane být státem, který se stal posedlým bezpečnostní obranou. Což vede k degeneraci postojů i jeho obyvatelstva a ke zhoršování názoru světa na Izrael. Takže Izrael je ve stejně velké pasti jako Palestinci. A vedoucí představitelé z obou zemí musejí najít východisko.


Moderátorka: Připojili se k nám dva britští poslanci se silným zájmem o Blízký východ, Philippa Whitford ze Skotské nacionální strany, která cestuje do Gazy a na Západní břeh a provádí tam chirurgické operace a léčí tam pacienty s rakovinou, a Crispin Blunt z Konzervativní strany, bývalý předseda zahraničněpolitického výboru Dolní sněmovny.

Poděkujme Evropské unii. Třikrát.

20. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut


Sledovat diskuse o EU je často za trest. Hustá mlha stížností na “regulace a byrokracii”, případně rovnou na “diktát”; pokud je vznesen dotaz na něco konkrétního, čím nám tedy ten Brusel tak ubližuje, paměť pracně poskytne zakřivené okurky nebo pomazánkové máslo.

Podívejme se tedy na tři věci z poslední doby. Všechny tři jsou důležité, významné. Ze všech tří bude mít prospěch občan. A žádná z nich by se neuskutečnila, nebýt Evropské unie.

21769

Česká oligarchická struktura se hroutí

18. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Tak dlouho se jezdí pro investice do Číny, až se začne dominově rozpadat oligarchie jedné malé středoevropské země. Zvlášť, když to vše mají v rukou hochštapleři, které k těmto příležitostem vynesl zjevně nesoudný a k silným impulsům netečný prezident. Informace o tom, že byl "architekt" česko - čínských vztahů Jaroslav Tvrdík a spolu s ním celé představenstvo odvolán z čela CEFC Europe a nahrazen krizovým managementem finanční skupiny J&T, je svědectvím o tom, že na velmi chatrných základech postavená konstrukce finančních spekulací padá poté, když se vypařil její základní kámen. Tedy věřme, že se panu poradci pana prezidenta Zemana nic zlého nestalo, nicméně "letadlu", do kterého naložil celou prezidentskou kancelář, došlo vysoko ve vzduchu palivo. Přistávat se bude na justičních dvorech. Kdyby šlo jen o Tvrdíka, Nejedlého a Mynáře, nedělo by se zase nic tak strašného, prostě by byl jen zdiskreditován prezident ČR. Jenže v tom letadle sedí majitelé J&T, tím pádem tam sedí i klaun Soukup, sedí tam ale také PPF a někde v zadních řadách je spousta černých pasažérů, kteří si nyní horečnatě nasazují kyslíkové masky. Nutno říct, že zbytečně...

Bůh je katolík, zvěstuje ČT

19. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 11 minut

Dlouho jsem váhal, zda svou recenzi na film Bůh je s námi zveřejnit. Podobně kritickým textem se totiž vystavuji riziku, že budu nazýván nacionalistou, nebo náboženským fanatikem, nebo minimálně kverulantem... Budu narušovat  skvělou atmosféru společenského souhlasu, v němž se kulturní snobismus mísí s neznalosti základních faktů z oblasti dějin, dějin práva a ústavy nebo církevních dějin. Chybami se totiž vyznačuje nejen film sám, ale i řady nadšených nebo kritických recenzí díla, jež si dalo za cíl současným způsobem pojednat jeden z klíčových momentů národních dějin – III. pražskou defenestraci. Že tento film skončil jako katolická propaganda, není divu. 

Život v Ruritánii: Mayová jmenovala 9 nových probrexitových lordů, aby zabránila Horní sněmovně hlasovat proti brexitu

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Fundamentalistický "lord" z extremistické ultrapravicové strany DUP, kterého právě jmenovala Theresa Mayová do Horní sněmovny, požadoval v 80. letech, aby Británie letecky bombardovala Irskou republiku:




Jon Snow, Channel 4 News: "Jak zábavné je žít v Ruritánii. Když jako premiérka patnáckrát prohrajete hlasování o brexitu v Horní sněmovně, žádný problém. Prostě si najdete lidi, kteří jsou ochotni hlasovat tak, jak vy chcete, změníte jejich jména na Lord a Lady a jmenujete je do Horní sněmovny - a sláva, máme demokracii!"



 

I když jste zastánci Izraele, jak si myslíte, že mu tento morální úpadek může prospět?

19. 5. 2018 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Na hranici s Gazou stojí Izraelští vojáci se sniperskými puškami a hledí skrze hledáčky na děti, novináře, lékaře, mrzáky na vozíčku a chladnokrevně po nich pálí ostrými náboji, jako by to byli vrabci. (https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/ibrahim-abu-thuraya-dead-shot-killed-israel-jerusalem-protest-disabled-no-legs-wheelchair-a8114766.html, https://www.telegraph.co.uk/news/2018/04/07/israeli-sniper-kills-palestinian-journalist-wearing-vest-marked/, https://www.nbcnews.com/news/world/4-palestinians-killed-israeli-fire-gaza-border-protest-n868036, https://blisty.cz/art/91068-izraelci-postrelili-u-hranice-v-gaze-kanadskeho-lekare.html) Popravují je odporným způsobem, protože těžko jim může hrozit nebezpečí od zjevně označených neozbrojených novinářů nebo člověka s palestinskou vlajkou bez obou nohou. Žádné vážné zranění na Izraelské straně zatím nebylo reportováno. Kdežto zraněných Palestinců jsou tisíce a zabitých desítky.

Palestinci vědí, že jim hrozí smrt zastřelením. Kdo by z nás byl schopný postavit se s holýma rukama tváří v tvář pušce s ostrým nábojem, který vám může v každý okamžik ustřelit ruku nebo nohu nebo prostřelit žaludek, střeva či plíce? Proč nikde neslyšíme o nesmírné odvaze Palestinců, která si zaslouží úctu, respekt a solidaritu? Proč jsme tak odcizení tomu, co před vlastníma očima vidíme? Proč musíme odbíhat do historie, k zaklínadlům „Hamás, hamás, hamás!“ jako by měla smýt vražednou krev? Proč nemůžeme jednoduše morálně odsoudit odpornou mnohonásobnou vraždu? I když jste zastánci Izraele, jak si můžete myslet, že mu tento morální úpadek může prospět?

A proč se nemůžeme skutečně dočíst, co se děje běžným lidem v Gaze? Že tam Izrael tráví milion dětí svou nelegální blokádou (jak nás spravuje nejrespektovanější Izraelský denník Haaretz https://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/.premium-expert-warns-97-of-gaza-drinking-water-contaminated-by-sewage-salt-1.5747876) Je nám trávení miliónu dětí skutečně tak ukradené, že je to nepodstatný detail, který není třeba při reportážích a diskuzích zmíňovat? Přesto, že počínání Izraele v Gaze je odsuzováno jako zločiny proti lidskosti? ( https://www.globalresearch.ca/maintaining-the-unlawful-siege-of-gaza-is-a-crime-against-humanity/5395417l)

Ovar v britské politice

19. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Dalším důkazem pozoruhodného sbližování českého a britského veřejného diskursu je skutečnost, že se v Británii na sociálních sítích v posledních dnech virálně rozšířila urážka "gammon" (vařená šunka)  pro starší bělošské muže zuřící nad neúspěšně realizovaným brexitem, bojující proti imigrantům a proti "politické korektnosti" tak silně, že jsou zcela rudí ve tváři.

Podobnost výrazu "ovar", jímž je v ČR označován víte kdo, je čistě náhodná.

Podrobně se to rozbíralo v pátek večer ve známém britském satirickém televizním pořadu Have I Got News for You.

(Jinak výraz pro "sluníčkáře" je v angličtině "snowflakes".)

Ke královskému: Svatbě a skvělému kázání

19. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty



Kdo mne zná, ví, že jsem velikým ctitelem britské koruny, osobnosti Alžběty II. Velmi souzním s jejím velmi niterným, pokorným vztahem k Ježíši Kristu, který je, jak sama říká, Král, jemuž ona slouží. Těšil jsem se tedy na dnešní TV přenos, také jako na bohoslužbu. Na obřad, který i v naší zemi může ukázat bohatství křesťanské víry a tradice. Dnešek však šel ještě dál, byl jsem spolu s dalšími diváky na celé planetě svědkem skvělého kázání Michaela Curryho.

Ó Pane, dejž, abych uměl takhle sloužit Tvému slovu!

BBC: "Zbývá nám, už jen 12 hodin, abychom zrušili monarchii"

19. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

BBC naštěstí v pátek večer odvysílala alespoň jeden ostře antimonarchistický pořad: první epizodu satirického pořadu známého  komika Frankieho Boylea "Nový světový pořádek Frankieho Boylea" - na rozdíl od doprdelistického přístupu českých médií ke kontroverzní, parazitické anglické monarchii. (Podle průzkumné organizace YouGov se 67 procent Britů k této královské svatbě staví bez zájmu.)


Je to jako reality show - až na to, že je nemůžeme hlasováním vyhnat z funkce... Připravte se na děsivou orgii britského nacionalismu. Ať už budete dělat cokoliv, neodvažte se pustit televizi...!


Nová italská ultrapravicová vláda chce přesunout půl milionu lidí do koncentračních táborů

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 
Italské Pětihvězdičkové hnutí se spojilo s ultrapravicovou Ligou k utvoření vlády. Jejich programem je fiskální expanze, agresivní zásahy proti imigraci a zahájení proruské zahraniční politiky.

Obě strany chtějí v Itálii, která je třetí největší ekonomikou v eurozóně, zavést dvoustupňovou rovnou daň, základní příjem ve výši 780 euro (19 500 Kč) měsíčně pro chudé rodiny, zrušení důchodové reformy, zavedené uprostřed krize r. 2011 a zrušení sankcí EU proti Rusku. Obě strany také požadují rychlou deportaci půl milionu imigrantů z Itálie, i když nejprve mají být imigranti soustředěni "v dočasných" koncentračních táborech.

Z programu obě strany odstranily předchozí plán vytvořit možnost odchodu Itálie z EU a požadavek, aby Evropská ústřední banka zrušila dluh Itálie ve výši 250 miliard euro.

Zveřejnění programu vedlo k poklesu hodnoty desetiletých italských obligací. Italské akcie tento týden poklesly o 2,6 procenta. 

Ve škole v Texasu zastřelil žák osm až deset studentů

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

"To je jedna věc, které se jako rodiče bojíme. Posílat dnes naše děti do školy a nevědět, jestli jsou tam v bezpečí."
"Děje se to všude. Vždycky jsem si myslela, že se to nakonec stane i v naší škole."
"Zatelefonovala mi. Řekla 'Maminko, tady se střílí.' A já žíkám: 'Cože?' A ona odpovídá: 'Ve škole se střílí.' A ona brečela."
"Nikdo by neměl být nucen tohle zažívat. Ve škole. Tady máme mít pocit bezpečí."


Třináct nepříjemných pravd o tom, co se děje v Gaze

18. 5. 2018

čas čtení 8 minut



Skutečnost je daleko horší a zmatenější, než jak vám tvrdí ideologové z obou stran

Yair Rosenberg na serveru Tablet shrnul třináct důležitých skutečností ohledně toho, co se děje v Gaze, kde izraelská armáda střelbou zabíjí neozbrojené demonstranty. Jeho analýza, kterou novinář Nick Cohen z týdeníku Observer označuje za "dosud nejlepší", nefandí ani jedné straně, ale - podobně jako to dělají nejslušnější západní sdělovací prostředky - hovoří o osudu obyčejných lidí. (Srovnáním jeho analýzy s četnými jinými zdroji jsme v ní však nalezli nejméně jednu nepřesnost, na něž poukazujeme, nebo je doplňujeme v poznámce.)

Za krveprolévání v Gaze může Izrael i Hamás

18. 5. 2018

čas čtení 5 minut

V pondělí izraelské bezpečnostní síly čelily 40 000 rozhněvaných Gazanů. Někteří byli ozbrojeni. Všichni byli podněcováni Hamásem ke stržení plotu oddělujícího Gazu od Izraele a masovému uplatnění posvátného principu "návratu", píše Yossi Alpher v levicovém deníku Forward. A ačkoliv většina si udržovala odstup, skupiny mladíků, někdy ozbrojených, se zas a znova blížily k plotu, občas se jim povedlo jej poškodit nebo prorazit za něj.

Konec legendy o spontánním protestu civilistů v Gaze

18. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nápad íránských Revolučních gard útočit na Izrael ze syrského území se ukázal spíše nešťastným. Platit za propagandistické gesto smrtí desítek íránských vojáků a zničením léta budovaných základen nevypadá jako dobrý obchod. Naštěstí má teokratický režim v Teheránu k dispozici širokou síť zahraničních klientských armád, kterou se sám v médiích chlubí. Patří do ní i palestinská teroristická organizace Hamás vládnoucí v Gaze.
  

Z 62 údajných obětí pondělní izraelské palby v Gaze bylo  50 z nich příslušníky Íránem sponzorované teroristické organizace Hamás a další 3 náleželi k ještě radikálnější proíránské teroristické frakci Islámský džihád se sídlem v Damašku ZDE ZDE.

Tvrzení Hamásu je irelevantní

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní web The Times of Israel zveřejnil text, podle kterého představitel Hamásu Salah Bardawi uvedl, že z 61 osob usmrcených v pondělí izraelskou armádou bylo 50 členů tohoto militantního hnutí. Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin Bet soudí, že v pondělí bylo během protestů usmrceno 24 hamásovců. Je ale irelevantní, co tvrdí Hamás (stejně jako je irelevantní, co tvrdí izraelský establishment, protože klíčové jsou poznatky nezávislých pozorovatelů), neboť ten se logicky snaží z tragédie vytřískat politický kapitál. Avšak pokud by to náhodou byla pravda, také hamásovci mají právo protestovat proti nelidské okupaci a blokádě, a to dokonce silou, jak praví Charta OSN. Nesmějí ovšem cílit na civilisty. Jenže to není tento případ, protože během protestů byl lehce zraněn pouze jeden izraelský voják, zatímco celkově bylo usmrceno 111 Palestinců, konstatuje Daniel Veselý.

Izraelci postřelili u hranice v Gaze kanadského lékaře

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Kanadsko-palestinského lékaře postřelil do nohou izraelský ostřelovač a jeden jeho zdravotník byl izraelskou armádou zastřelen, píše kanadský deník Globe and Mail.

Dr. Tarek Loubani, lékař z kanadského města London v Ontariu, který také vyučuje na lékařské fakultě University of Western Ontaria, se v pondělí připojil ke zdravotníkům v Gaze, kteří ošetřovali zbraněné demonstranty.

Dr Loubani, který sloužil jako havarijní lékař v terénu v Tanzánii a v konfliktních zónách, jako je Irák a jižní Libanon, uvedl, že na sobě měl zelenou uniformu chirurga a stál s několika dalšími zdravotníky v oranžových zdravotnických vestách asi 25 metrů od protestů, když byl postřelen.

"Mám velmi rozsáhlé zkušenosti ohledně toho, jak se chovat, abych nebyl postřelen. Vím, kde stát, vím, kde být. Vím, jak se vyhnout postřelní," řekl kanadskému listu. "Udělal jsem všechno správně. Byli jsme všichni zdravotníci pohromadě. Byli jsme jasně viditelní. V tu chvíli, kdy jsem byl postřelen, bylo ticho. Kulka proletěla mou levou nohou, pak mou pravou nohou a zasekla se do země.

Lékař se bude uzdravovat mnoho měsíců, avšak uvedl, že "měl velké štěstí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Přestaňte s odsunem nádraží, je v rozporu s veřejnými zájmy

18. 5. 2018

čas čtení 10 minut

otevřený dopis na ministerstvo dopravy (zkrácené znění). Autorem je ing. Jan Klika

Vážený pane ministře,

dovolte mi prosím, abych Vás, 1. náměstka a ředitele odboru strategie MD (jako bývalý projektant, obeznámený s řadou dosavadních technických řešení přestavby ŽUB), upozornil na závažné problémy spojené s právě probíhajícím rozhodováním o budoucí podobě železničního uzlu a poloze hlavního nádraží v Brně. Varianta Řeka byla podpořena krajskou a brněnskou samosprávou v rozporu s opakovaně prokázanými požadavky veřejnosti má zásadní nedostatky, které jsou zamlčovány nebo zlehčovány. Rozhodování o zásadní otázce přestavby ŽUB tak dosud probíhá bez potřebné rozvahy a uvážení širších a dlouhodobých hledisek. Přitom je řada závažných důvodů naopak pro volbu varianty přestavby ŽUB s hlavním nádražím v poloze Petrov, která je v souladu s veřejnými zájmy, což u varianty Řeka nelze prokázat.

Hlavní nedostatky rozhodování a fakta pro volbu varianty přestavby ŽUB:

Sergej Skripal byl propuštěn z nemocnice

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bývalý špion Sergej Skripal, který byl vystaven nervové látce, byl propuštěn z nemocnice v Salisbury, uvedli britští zdravotníci. Předtím byla propuštěna i jeho dcera Julia a britský policista Nick Bailey, kteří byli také v březnu otráveni novičokem.

Nemocnice konstatovala: "Zatímco byli tito pacienti nyní propuštěni, jejich právo na důvěrnost informací o pacientech trvá a brání nám ve zveřejnění podrobností léčby těchto pacientů. Avšak léčba osob, které jsou v akutním vážném stavu, poté, co byli otráveni nervovou látkou, vyžaduje jejich stabilizaci a nutnost udržovat je naživu do té doby, než jejich tělo dokáže vyrobit více enzymů a nahradit ty, které byly otráveny."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak jsem to myslel s tím brexitem a elitami

18. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík píše: „Představa pana Borise Cveka, že brexit je důsledkem sporu mezi „elitami“ v britské Konzervativní straně, je hodně idealistická. Spíš jde, bohužel, o skutečný póvl.“ Jde mi o to, aby mi nebylo špatně rozuměno. Podstatné je, jak brexit začal.

Nikdy by nebylo žádné referendum o brexitu, kdyby se toto téma nestalo nástrojem pro mocenský boj mezi Davidem Cameronem a jeho protivníky. Předpokládalo se, že vítězství prounijního názoru je jisté, otázkou bylo jen, nakolik bude přesvědčivé. Když bude jasné, upevní to pozici Camerona, když naopak bude těsné, nastoupí na jeho místo lidé jako Boris Johnson. Proto byli všichni v Konzervativní straně překvapeni a naprosto nepřipraveni, když vyhrál odchod z EU.

Šest překážek zlepšení německo-ruských vztahů

18. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

Až se Angela Merkelová v Soči setká s Vladimirem Putinem, bude tu nové téma k diskusi: Německo i Rusko si přejí zachránit dohodu s Íránem, píše Fabian von der Mark. Nicméně kromě toho přetrvávají některé vážné neshody.

Trump varoval Kim Jong-una: Bez dohody se mnou bude tvůj osud stejný jako Kaddáfího

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Trump o této dohodě nevěděl nic a myslel si, že jde o intervenci NATO z roku 2011 v Libyi, která nakonec vedla k tomu, že Kaddáfího v Tripolisu zavraždili vzbouřenci. "Ten model by se uskutečnil, pokud neuzavřeme dohodu. Pokud ji ale uzavřeme, Kim Jong-un bude velmi, velmi šťastný," řekl Trump. Kimův režim v Severní Koreji prý přežije, pokud Kim bude souhlasit, že se vzdá všech jaderných zbraní. "Bude vládnout své zemi. Jeho země bude velmi bohatá," řekl Trump. "Jsme ochotni toho udělat hodně, a on je také ochoten toho udělat  hodně, a já si myslím, že budeme mít dobrý vztah, pokud se uskuteční ta schůzka a pokud z ní něco vzejde. A dostane ochranu, která bude velmi silná. Když John Bolton učinil ten výrok,. hovořil o situaci, kdy bychom měli problém, protože nemůžeme dopustit, aby ta země měla jaderné zbraně. Nemůžeme."

KLDR se nebude chtít vzdát jaderných zbraní, naopak bude od Trumpa požadovat, aby ji uznal za jadernou mocnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

O elitách a společnosti

17. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Představte si situaci, že máte zemi, kde policie, prokuratura i soudy chronicky slouží mafii. Všeobecně se to ví, píše se o tom v novinách, dokonce v sousední bratrské zemi bývá onen soudní systém dáván jako varovný příklad mafiánského zabetonování tzv. soudcovské samosprávy. Co s tím? Demonstrace? Volby? Lidové soudy a soudci-rychlokvašky?

Objektivní a nestranná žurnalistika jako "buržoazní přežitek"

17. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kyrylo Tkačenko analyzuje novou znepokojivou úroveň vzájemné spolupráce a postupné funkční integrace mezi německou antisystémovou ultralevicí a ultrapravicí. Nejen že obě odrůdy extrémistů používají stejný protizápadní "antiimperialistický" narativ ve věci Sýrie nebo Ukrajiny - pořádají už i společné protiukrajinské či proasadovské protestní akce, na nichž se současně mává rudými prapory i hajluje ZDE. Tkačenko dále tvrdí, že ultralevičáky s ultrapravičáky na hlubší rovině pojí nejen zásadní neúcta k faktům, ale také silný antiliberální resentiment - v situaci, kdy fakticky poslední nadějí evropských levicových radikálů zůstal Jeremy Corbyn.

Co lze a co nelze ovlivnit

17. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Podle Karla Dolejšího, opírajícího se o text „řízené protitankové střely Codyho Roche“(sic), existují styčné plochy mezi „alternativní levicí“ a ultrapravicí, a to v souvislosti s protežováním represivních režimů, jakož i nenávistí vůči „imperiálnímu“ Západu a Izraeli. Jenže stoupence a představitele levice nelze en bloc házet do jednoho pytle s nesoudnými apologety Asadova režimu jen proto, že mají řadu výhrad vůči masmediálnímu evangeliu o konfliktu v Sýrii. Je ale naprosto logické, že západní levice, ostatně jako každý, komu záleží na dodržování lidských práv, se více soustředí na zločiny západních vlád a jejich spojenců.  

Přijde v důsledku brexitu Británie o Severní Irsko?

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta




 

Channel 4 News informovaly ve čtvrtek večer, že severoirští protestanté, tedy unionisté (!) vyjednávají s dublinskou vládou Leo Varadakara o možném začlenění Severního Irska do Irské republiky po brexitu. Gary Gibbon o tom píše:

V Dublinu, v 10 Downing Street a dokonce i ve fundamentalistické severoirské unionistické straně DUP se nyní hovoří o "posunujících se kontinentech" a o "praskajicích ledovcích".

Mezi severoirskými katolíky, nacionalisty, byla vždycky dosti velká část obyvatelstva, která chtěla sjednocené Irsko, ale nechtěla se vzdát lepšího britského státního zdravotnictví ani silnějšího britského sociálního zabezpečení. Británie - a s ní i Severní Irsko - bývala bohatší než Irská republika. Dnes je tomu naopak - a severoirští občané především chtějí zůstat v Evropské unii a odmítají nesmysl brexitu.

Jeden interviewovaný severoirský unionista sdělil Channel 4 News, že všechno se změnilo po referendu o brexitu. "Výsledek toho referenda byl pro nás urážkou," zdůraznil.

Irská republika i Severní Irsko bezpodmínečně požadují otevřenou hranici mezi oběma zeměmi, jaká existuje doposud. To však nebude možné, pokud by Severní Irsko odešlo z jednotného evropského trhu a z Evropské unie, protože EU nemůže dopustit, aby na území evropské organizace pronikaly nekvalitní výrobky a potraviny, které neodpovídají evropským normám


Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

Londýnské vládě: Už se jednou ohledně brexitu konečně probuďte!

18. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Brexit je pro Brity matkou všech problémů a irská hranice je jejich neřešitelné jádro. Je neřešitelné, protože londýnská vláda má příliš mnoho požadavků a nabízí příliš málo ústupků. Vůbec si neuvědomuje slabost svého postavení a sílu rozhodnosti svých evropských partnerů, píše v časopise Prospect Jonathan Lis.

Volba, před kterou nyní stojí Theresa Mayová, je jednoduchá a zdrcující: Buď   bude celá Británie dál součástí jednotného evropského trhu a celní unie, anebo vytvoří hranici v Irském moři mezi Británií a Severním Irskem. Jasně řečeno: Buď Británie přijme volný pohyb lidí z EU, anebo vytvoří obchodní bariéry uvnitř Británie.

Další důkaz o stupiditě a aroganci anglických politiků a jejich státních úředníků

18. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Novopečený britský ministr vnitra Sajid  Javid byl dnes v Evropském parlamentě na jednání s Guyem Verhofstadtem. Snažil se to před novináři utajit, jenže Evropský parlament je na rozdíl od britské politiky otevřený a Verhofstadt o schůzce předem informoval na Twitteru. Dále pokračuje novinář Nick Gutteridge:




"Ministr vnitra Sajid Javid se pokusil v Evropském parlamentě dnes utéci před novináři, kteří se ho chtěli dotazovat na jeho schůzku s Guyem Verhofstadtem, na níž se jednalo o právech občanů EU usazených ve Velké Británii. Odmítl odpovědět na všechny otázky, řekl jen, že rozhovory byly "konstruktivní" a asi 10 poradců se ho pak pokusilo před novináři schovat.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Rozhovor Britských listů 164.

Ničí sociální sítě demokracii?

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Přispívá existence sociálních sítí k tomu, že politiku v mnoha zemích světa ovládli populisté? A jak se proti tomu bránit? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. května 2018.

Soupeření mezi Saúdskou Arábií a Íránem nemá náboženské kořeny

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vysvětlování napětí mezi Saúdy a Íránem "letitými sektářskými spory" je dětinské, píše Kyle Orton. Jde o politické soupeření mezi monarchií spojenou s regionálním řádem v čele s USA a revolučním imperialismem rozhodnutým svrhnout státní systém.


Odveta za Okamuru

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta


Slovenská policie vyšetřuje novináře, ne vrahy

17. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Guy Verhofstadt:  Toto ilustruje, proč vyšetřování smrti Jána Kuciaka, prováděnému slovenskou policií, tolik lidí nevěří a proč je zapotřebí přímého mandátu pro Europol, aby tuto vraždu vyšetřil, jak to požaduje Evropský parlament:






Velké mezinárodní pozdvižení vyvolala skutečnost, že slovenská policie 8 hodin vyslýchala novinářku Pavlu Holcovou, která se snažila na Slovensku najít vraha Jána Kuciaka, a pokusila se vloupat se do jejího mobilu. Protestují četné mezinárodní organizace novinářů:








Přečetli jsme:

Vlastní bydlení se může stát v Česku doménou bohatých. ČNB připravuje další regulaci hypoték

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Česku narůstají obavy z realitní bubliny. Bankovní rada České národní banky proto ještě do konce května rozhodne, zda zpřísní parametry pro získání hypotéky. Koupě bytu by se tak stala pro velké množství Čechů doslova nedosažitelnou. Výhledy na vlastní bydlení se v Česku od loňského roku vzdalují stále většímu množství lidí, kteří nemají dostatek vlastních financí – především pak mladým. Nové omezení by mohla z bytů udělat doslova zboží pro bohaté.

Celý text: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Babiš a Zeman, buldozery, které přejely naše tajné služby i důvěryhodnost Česka

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

České bezpečnostní služby a celá bezpečnostní struktura se otřásají v základech. Ve středu ministr vnitra Metnar dočasně zbavil generála Šaška vedení Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). O dva dny dříve ministryně obrany v demisi Šlechtová odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) Šafáře. Na Den vítězství prezident Zeman odmítl jmenovat šéfa kontrarozvědky (BIS) Koudelku generálem, ač vláda o jeho jmenování žádala.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Za kulisy: Faltýnek a spol. lobbovali v Bruselu za dotace pro velké holdingy

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Bruselu právě vrcholí vyjednávání o tom, zda budou zastropované dotace pro velké zemědělské holdingy. Česká republika drží stanovisko, které v případě prosazení bude výhodný pro holding ze svěřenského fondu premiéra v demisi Andreje Babiše. Klíčovým vyjednavačem za ČR je přitom bývalý manažer Babišova holdingu a jeho dnešní místopředseda v partaji Jaroslav Faltýnek.

 

Celý text: ZDE

Tillerson varuje Trumpa: Lhaní ohrožuje demokracii

17. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Rex Tillerson, kterého nedávno Donald Trump vyhodil z funkce amerického ministra zahraničí, ve středu varoval, že americkou demokracii ohrožuje "rostoucí krize etiky a integrity".

"Pokud naši vedoucí politikové usilují o skrývání pravdy, anebo jestli my jako lidi začneme přijímat alternativní realitu, která už není založena na faktech, pak jsme se jako američtí občané ocitli na cestě k opuštění své svobody." I malé lži jsou nebezpečné, zdůraznil Tillerson.

"Když my jako národ, svobodný národ, ochabneme ve věci pravdy i v tom, co se zdá být těmi nejtriviálnějšími věcmi, ochabneme ve věci Ameriky."

"Jestliže my jako Američané se nepostavíme proti krizi etiky a integrity v naší společnosti a mezi našimi vedoucími představiteli ve veřejném i v soukromém sektoru - a bohužel občas dokonce i v neziskovém sektoru - pak americká demokracie, jak ji známe, vstupuje do let svého soumraku."


 


29949

Pozvánka

Hněv je ve mně, hněv je vně mě

17. 5. 2018

čas čtení 4 minuty

Hněv jako ústřední téma cyklu Agora 2018, který proběhne 18. a 19. května v půdním prostoru Cross Attic. Cílem cyklu je reflexe společenských témat, nálad a emocí skrze performativní umění. Představí se řada místních umělců, ale i zahraniční hosté v čele s britskou političkou, aktivistkou a performerkou Jackie Walker.

HRW: Jste dobří teroristé

17. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jestliže říkáte:

"Užívání mučení je v pořádku, protože bojujeme proti teroristům."

 "Zabíjení civilistů je přijatelné, protože bojujeme proti teroristům."

"Bombardování nemocnic je přijatelné, protože bojujeme proti teroristům."

 Tak jste pravděpodobně velmi dobrý terorista.


 

Doufám alespoň, že každá kulka byla oprávněná

17. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jako novinářka nepřestávám být zděšená a znechucená zpravodajstvím tištěné verze deníku New York Times o dění v Palestině. Zde je včerejší otvírák NYT s titulkem Izraelci přemítají: Doufám alespoň, že každá kulka byla oprávněná – prostor je dán Izraelcům, tedy okupující populaci, a nikoliv okupovaným, tedy těm, na které se cílí.    

Human Rights Watch o Gaze: Armáda nesmí střílet do lidí, pokud neohrožují životy

17. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Je úplně jedno, co je to za lidi
Je úplně jedno, jestli je někdo vyslal, a kdo
Bezpečnostní jednotky nesmějí střílt na lidi, pokud ti lidé neohrožují životy
Pachatelé, kteří usmrtili více než 100 a zranili tisíce lidí na hranici v Gaze musejí být pohnáni k odpovědnosti
Výbor pro lidská práva OSN musí vyslat vyšetřující komisi

Pouhý pokus vstoupit do pohraniční zóny v Gaze, kterou Izrael vyhlásil za zakázanou, ani pokus hranici překročit, nedovoluje použití střelných zbraní.

 

29766

Bodláky Václava Duška

Prasklé bubliny

17. 5. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Plkání hrůzu světu nahání; máme mezi sebou skutečně borce, kterým se zježí chlupy, když se kdokoli staví do role vlastence. Vlastenec – omezenec. Vážení sociální demokraté, přestaňte napínat a zkoušet voliče, čeho všeho jste schopni. Chováte se dětinsky a nemáte štěstí na partajní předsedy. Vláda s vámi bude bez vás, máte lví ambice a dluhů na statisíce – skromnost vám neuškodí, přátelé sociálna. V Karáčí o vás nevědí zhola ničeho – vypínáte se ke hvězdám a tonete v bažinách. Nu, nejste sami ku legraci.

Běsuděsuzmar

17. 5. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Volněji můžeme říci „zrychli tempo a kušuj“! Utíkej!! Snaž se!!! Makej!!!! Hrrr!!!!! Zvyšuj růst-růstu-růstu-růstu-růstuuu!!!!!! Protože jinak zhyneš. Kdo neběsní dostatečně rychle – běsní pomaleji než ostatní. Větší a rychlejší! Větší auto, větší dům, VĚTŠÍ DOVOLENOU, VĚTŠÍ FIRMU…! URÁ! VPERJÓD!

Nebylo to tu už nejméně jednou? Víceletky, úderné plnění plánů v rámci budování rozvinuté socialisticko-komunistické pseudo-společnosti? V zájmu strany rodné. Tedy především v zájmu jejích pohlavárů!

Cena ropy stoupá k 80 dolarům za barel. Ohrožuje svět inflací a snížením životní úrovně

17. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Poté, co Trump odstoupil od jaderné dohody s Íránem a uvalil na Írán ekonomické sankce, fracnouzská firma Total oznámila, že do konce roku zruší svou účast na íránském kontraktu o dodávce zemního plynu, pokud od USA nedostane mimořádné svolení se smlouvou dál pokračovat. JE to rána snahám Evropy udržet své dosavadní hospodářské vazby na Írán i bez účasti Ameriky na íránské jaderné dohodě. v důsledku toho stoupla cena ropy typu Brent crude na 79,47 dolarů za barel. Znamená to zvýšení cen benzínu u benzínových pump, inflaci a snížení životní úrovně.  






Vracíme se s cenou ropy do osmdesátek:

 


Irský premiér varuje, že Británie vypadne z EU bez jakékoliv dohody

17. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


 



Leo Varadakar, premiér Irské republiky, varoval, že pokud bude pokračovat hašteření britské vlády, která stále ještě nevypracovala žádné řešení pro severoirskou hranici a je povinována ho vypracovat do červnového summity EU, který se bude konat v Sofii, Británie vypadne z EU bez jakékoliv dohody. To by bylo pro Británii katastrofou, například by přestal letecký provoz mezi britskými městy a EU.

Pozorovatelé charakterizují neplodné hašteření britské vlády v této pozdní době jako "šokující". Varadakar varoval, že EU a Dublin dosud nedostaly z Británie "vůbec nic, co by se alespoň pokusilo nějak vyřešit současnou slepou uličku", problém s  hranicí EU mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Cobryn konečně přišel na to, jak při interpelacích dostat Mayovou: Stačí se jí ptát na brexit

17. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Citujeme pár odstavců z vynikajících satirických skečí z britského parlamentu od Johna Crace:


Jeremy Corbyn si konečně uvědomil, že debatovat při parlamentních interpelacích není tak komplikované. Zejména, když je váš protivník někdo tak zoufale špatný, jako je premiérka Mayová.

Minulý týden se při interpelacích Corbyn začal chovat naprosto jinak než dosud, přestal bezbřeze blábolit, a položil Mayové šest krátkých věcných otázek o brexitu. Bylo to jeho dosud nejlepší interpelační vystoupení. Tuto středu to zopakoval.

"Tak jakpak vám jde brexit?"  zeptal se Corbyn. Theresu Mayovou to naprosto dostalo do slepé uličky. Jako by o brexitu v životě neslyšela, nemluvě o nějakém řešení pro něj. Její ústa se otevírala a zavírala, jako by čekala, až se jí hlas sesynchronizuje se rty. Hmmm, brexit, řekla a čekala ve snaze přimět elektřinu aktivovat její elektronické obvody.

Corbyn dál pokračoval se svou formulí krátkých a věcných otázek. Udržuj to jednoduché, pitomečku. Vlastně ani vůbec nevadilo, že Corbynova vlastní strana má také vůči brexitu naprosto nerealistický postoj. Labouristická strana nemusí předkládat žádné vlastní inteligentní myšlenky. Stačí jen poukazovat na stupiditu vlády. Je to jako střílet ryby v sudu. Lov na občasnou osamocenou mozkovou buňku této vlády pokračuje.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 



Ruský tisk šokován návrhem zákona, který chce kriminalizovat zahraniční firmy za dodržování protiruských sankcí

17. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Na titulní stránce dnešního vydání  listu Vedomosti je hrozivý záběr ostnatého drátu a titulek varuje, že mnoho lidí by mohlo bý trestně stíháno, pokud bude schválen zákon, jehož první čtení už prošlo ruským parlamentem, že když manažer nějaké firmy odmítne podepsat obchodní smlouvu s ruskou institucí postiženou západními sankcemi, bude pokutován  částkou 600 000 rublů, anebo odsouzen na 4 roky do vězení. Většina právníků a manažerů zahraničních firem působících v Rusku podle tohoto listu charakterizovala tento návrh zákona jako absolutní noční můru - snahu posílat do vězení zahraniční manažery, kteří plní západní protiruské sankce.
List cituje také prohlášení Svazu ruských průmyslníků a podnikatelů, které varuje, že nový zákon vytváří možnost bezdůvodného trestního stíhání a riziko poklesu zájmu zahraničních firem investovat v Rusku. Hrozí, že ruské úřady "jsou schopny stlačit pedál plynu a rozjet se rychle směrem do propasti. Být rukojmím takového řidiče je nebezpečné. Lepší je řidiče vyměnit, anebo alespoň vystoupit z auta. A zahraniční firmy tuto možnost mají."

List Moskovskij komsomolec  varuje, že tento zákon povede k odchodu zahraničních firem z Ruska.

A Nezavisimaja gazeta publikovala článek s názvem "Šílenství jako národní myšlenka": "Šílenství je naší hlavní národní výsadou. Doposud to bylo jedinou národní myšlenkou, kterou jsme kdy měli. My bez šílenství nedokážeme žít. Není naprostým šílenstvím, že se celonárodně radujeme z toho,  že se Západ, který je dvacetkrát hospodářsky silnější než my, stal naším národním nepřítelem? Že mnoho lidí na Západě se nás nejen bojí, ale nenávidí nás? Že ani za studené války nebyly protiruské nálady v Americe tak silné? Ruská historie prokazuje, že vášeň pro sebezničení a sebepoškození a je silnější než potřeba vytvářet a zlepšovat náš život."



Ministerstvo zemědělství ČR neumožnilo výsadbu stromů, které by přežily

17. 5. 2018

čas čtení 9 minut

NÁVRH NOVÉ VYHLÁŠKY UMOŽŇUJE VYSAZOVAT AŽ 75% SMRKŮ I TAM, KDY SMRKY NYNÍ HYNOU


tisková zpráva hnutí Duha


Ministerstvo zemědělství (MZe) mění důležitou vyhlášku, která mimo jiné určuje druhovou skladbu lesů. Převažující výsadbu smrku přitom nemění vůbec. Hnutí DUHA to označilo za skandální. MZe chce dál ponechat smrk jako hlavní dřevinu i v oblastech středních nadmořských výšek, kde podle vědeckých modelů bude hynout, a dokonce i tam, kde se již nyní smrkové porosty plošně rozpadají. Vyhlášku poslalo Mze do meziresortního připomínkového řízení [1]. 

Bruselská čtvrť Molenbeek bude žalovat kontroverzní ultrapravicovou novinářku za pomlouvačný islamofobní výrok

17. 5. 2018

čas čtení 1 minuta





Kontroverzní ultrapravicová britská novinářka Katie Hopkins má problémy: neustále se potýká s žalobami. Psala pro deník The Sun a Daily Mail. V roce 2016 byla internetová verze tohoto deníku Mail Online nucena zaplatit odškodné ve výši 150 000 liber (4,4 milionů Kč) muslimské rodině, kterou Hopkinsová neprávem obvinila z islamistického extremismu. V roce 2017 musela Hopkinsová zaplatit odškodné ve výši 24 000 liber a 107 000 liber soudních výloh za pomluvu spisovatele Jacka Monroea na Twitteru. Koncem roku 2017  byl deník Mail Online nucen zaplatit další velké odškodné a právní výlohy jednomu učiteli, kterého Hopkinsová falešně pomluvila. S Hopkinsovou pak rozvázala spolupráci londýnská rozhlasová stanice LBC a v listopadu 2017 Hopkinsovou vyhodili dokonce i z Mail Online. Od ledna 2018 píše pro ultrapravicový kanadský server The Rebel Media.

Proč lidé v Gaze protestují?

17. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Voda není z 95 procent pitná, elektřina funguje 4 hodiny denně, nezaměstnanost dosahuje 45 procent, 46 dětí trpí akutní anémií, 50 procent dětí si nepřeje žít a dvěma milionům lidí je odpírána svoboda pohybu.




Aporie blízkovýchodní propagandy regresívní levice

16. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Cody Roche podrobně mapuje současné spokojené soužití "alternativní levice" na hromádce s ultrapravičáky ZDE. Klíčovou operaci podle něj představovala normalizace diskursu "války proti terorismu" v prostředí, které kdysi samotnou představu války s terorismem rozhořčeně odmítalo. Když však dojde na obhajobu protežovaných utlačitelských režimů u regresívních levičáků, prapor "boje s terorismem" je zvedán a nesen do útoku nejméně stejně zapáleně, jako v případě kovaných neocons.

Vyhodí Trump kvůli Kimovi Johna Boltona?

17. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Zuřivý útok KLDR na nového Trumpova poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, jestřába, který požaduje, aby se Severní Korea vzdala všech jaderných zbraní tak, jako Libye (což ovšem v očích Severokorejců vyvolává obraz zabitého Muammara Kaddáfího, ležícího kdesi v příkopě, právě proto se Kim Jong-un jaderných zbraní nikdy nevzdá), donutil Donalda Trumpa uvažovat o tom, zda John Boltona odvolat z funkce.

Britská vláda zabránila vstupu do země více než 1600 specialistům na IT

16. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Ve svém hysterickém "boji proti imigrantům" zabránila britská vláda vstupu do země od prosince 2017 do března 2018 více než 1600 vysoce kvalifikovaným odborníkům na IT ze zahraničí, jimž britské firmy nabídly pracovní příležitosti. Kritikové  poukazují na to, že tato politická strategie ohrožuje technologickou budoucnost Británie, vláda tvrdí, že firmy musejí hledat své zaměstnance mezi domácím obyvatelstvem.

Stejně je postiženo britské zdravotnictví, kde britská vláda odpírá vstup do země už najatým odborným lékařům ze zahraničí.

Ve vládnoucí Konzervativní straně v Británii převládly ideologické tendence, které vážně poškozují ekonomickou situaci Británie. Britská vláda tvrdošíjně prosazuje tvrdý brexit, který bude pro britskou ekonomiku katastrofou.

Je to velmi zajímavá situace, protože konzervativní strany v Evropě vždycky dosud byly na straně rozvoje ekonomiky a podporovaly hospodářství a podnikatelství. Britská Konzervativní strana tuto politiku opustila a plně se oddala ultrapravicové, nepromyšlené ideologii jakési zvláštní nostalgie po izolovaném zlatém věku bývalého britského impéria, které ovšem nelze znovu vytvořit.

"Pokud teď opravdu zapomeneme na své problémy s Ruskem, zničí to Evropskou unii"

Dohoda s Íránem: Neradostné vyhlídky Evropské unie

16. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

Zničí uchování íránské dohody transatlantické vztahy a obnoví vztahy unie s Ruskem? Jak moc bude Brusel nadbíhat Kremlu, aby dohodu zachránil?, ptá se Teri Schultzová.

Skotský parlament velkou většinou odmítl zákon o odchodu Británie z EU

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Skotský parlament velkou většinou odmítl zákon Theresy Mayové o brexitu. Hrozí tak  Británii velká ústavní krize.

Parlament v Edinburku odmítl zákon londýnské vlády o odchodu Británie z EU 93 hlasy proti 30. Odmítnutí podpořili skotští nacionalisté, labouristé, liberální demokraté i skotští zelení.


Facebook potvrdil, že dvě probrexitové organizace spolu těsně spolupracovaly, čímž porušily volební zákon

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta




V dopise britské oficiální Volební komisi potvrdil Facebook, že organizace Vote Leave a BeLeave použivaly při reklamě pro brexit během kampaně před referendem o odchodu Británie z EU v červnu 2016 tytéž, tedy identické sady dat (data sets) k ovlivňování voličů. Podle britského volebního zákona nesmějí mít organizace, účastnící se na podpoře určité volební kauzy v předvolebním období, spolu nic společného, protože pak by muselu mít i společný rozpočet a dodržet určitý finanční limit výdajů na kampaň. Sečtou-li se výdaje obou organizací, znamená to, že obě organizace porušily britský volební zákon. Facebook to nyní britským úřadům potvrdil.

Facebook také potvrdil, že kanadská firma AggregateIQ z veškerého svého rozpočtu ve výši 3,5 milionu dolarů, investovaného do reklamy na Facebooku, vydala 2 miliony dolarů na ovlivňování britských voličů před referendem o brexitu.

V úterý bylo také oznámeno, že americké ministerstvo spravedlnosti a FBI vyšetřují firmu Cambridge Analytica, která ukradla z Facebooku miliony osobních profilů k psychologickému ovlivňování jejich vlastníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda je nucena dočasně znárodnit hlavní britskou železniční trať

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta







Jedna z dvou hlavních britských železničních tratí, šest set kilometrů dlouhá trať z Londýna po východním pobřeží Británie do Edinburku, bude britskou vládou znárodněna. Soukromé firmy Virgin a Stagecoach, které za kontrakt tuto trať provozovat  měly vládě zaplatit 3,3 miliard liber, jsou neschopny tuto částku uhradit.

Francouzský pravicový časopis rasisticky útočí na Sorose

16. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Absolutně odpoorné: Francouzský pravicový týdeník má na titulní stránce nápis 'Miliardář, který se spikl proti Francii. (Ale stánkař upozorňuje, že to nikdo nekupuje.)"


Izraelské nálety v Sýrii byly zprávou pro Teherán

16. 5. 2018

čas čtení 9 minut

Izraelská letecká kampaň proti desítkám cílů náležícím Íránu, Hizballáhu a syrské armádě představuje nejrozsáhlejší izraelskou operaci v Sýrii za dobu více jak 40 let, píše Elizabeth Tsurkovová v levicovém listě Forward. Izrael těmito nálety signalizuje Teheránu, že nebude akceptovat posilování íránských pozic v Sýrii - a pokouší se přinutit Asadův režim, aby přitáhl uzdu íránským aktivitám v zemi.

Erdogan v Británii: "Teroristé nikdy nebudou dobrými novináři"

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta




Matt Frei, Channel 4 News:
Pane prezidente Erdogane, v červnu se budou u vás v Turecku konat volby. Jak můžete zajistit, aby tyto volby byly svobodné a férové,když vězníte více než 200 novinářů, stejně jako desetitisíce vládních úředníků, vojáků, policistů, učitelů, profesorů. Jak mohou ty volby být svobodné a férové?


Erdogan: Vaše informace co se týče počtu uvězněných novinářů jsou nesprávné. Vaše zdroje nejsou přesné a musíte rozlišovat mezi novináři a teroristy. Hovoříme o zlodějích z bankomatů, kteří byli chyceni při činu a měli u sebe zbraně. To oni zabíjeli lidi. A my jim máme říkat novináři, jen proto, že mají novinářské průkazy? Nemají přece právo dělat si úplně, co chtějí, že? A v současnosti turecké soudnictví stíhá a odsuzuje osoby, které se podílely na terorismu. Prosím, používejte správné zdroje a přesné a zdravé informace. Abyste mohli psát zdravé články. To je podstata vaší otázky. Teroristé nikdy nebudou dobrými novináři.
 


Ekvádor vydal miliony na špionážní operace pro Juliana Assangeho

16. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Během posledních pěti let vydal Ekvádor nejméně 5 milionů dolarů na špionážní operaci, jejímž cílem je ochraňovat a podporovat Juliana Assangeho na svém velvyslanectví v centrálním Londýně. Zaměstnal mezinárodní bezpečností firmu a řadu tajných agentů, kteří monitorovali Assangeho návštěvníky, zaměstnance velvyslanectív i britskou policii. Měsíčně dosahují náklady této operace 66 000 dolarů. Schválil ji ekvádorský prezident Rafael Correa a ministr zahraničí Ricardo Patiño.

Během času se vztah mezi Assangem a jeho hostiteli na velvyslanectví výrazně zhoršil. Assange porušil diplomatický protokol a pronikl do komunikačního systému velvyslanectví. Měl svůj vlastní satelitní přístup k internetu, pronikl firewallem velvyslanectví a četl oficiální a osobní komunikace ekvádorských diplomatů. Assange to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pchjongjang hrozí zrušením summitu USA-KLDR

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


KLDR rozhodla o zrušení na zítřek naplánovaného setkání na vysoké úrovni s Jižní Koreou a pohrozila také zrušením summitu s účastí USA plánovaného na 12. červen. Podle informací severokorejských médií Pchjongjang takto protestuje proti americko-jihokorejskému vojenskému cvičení. 

Ukrajina už 900 dní žije bez ruského plynu

16. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina již 900 dní neimportuje z Ruska zemní plyn. S tímto prohlášením vystoupila společnost Ukrtransgaz. "Dnes již uplynulo 900 dní od toho historického momentu, kdy Ukrajina začala využívat možnost obejít se bez importu plynu z RF," uvádí se v prohlášení. 

Přečetli jsme:

Odchod Sorosovy nadace z Maďarska je vážným signálem, že po roce 1989 otevřený svět se opět uzavírá

16. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Svoji první nadaci na pomoc rozvoji maďarské společnosti založil v rodné zemi americký miliardář George Soros v roce 1984. Dnes, po několika letech drsného vládního tlaku a změn zákonů, které neustále zpřísňují a znesnadňují fungování nevládních organizací financovaných ze zahraničí, jeho nadace Open Society Foundations oznámila, že přesouvá svoji centrálu do Berlína.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Kácení v Bělověžském pralese skončí. Polský ministr po kritice a rozsudku EU nařídil jeho zastavení

16. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk nařídil zastavit kácení stromů v Bělověžském pralese, které vyvolalo kritiku nejen ze strany ochránců životního prostředí, a to v Polsku i v zahraničí. O rozhodnutí informovalo Kowalczykovo ministerstvo. Ve sdělení se podle listu Rzeczpospolita uvádí, že ministrovo nařízení bylo postoupeno generálnímu řediteli Státních lesů Andrzeji Koniecznému. Zrušení předchozího rozhodnutí generálního ředitele, které kácení v pralese povolovalo, má vstoupit v platnost během několika dnů.

 

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v dubnu 2018

4. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 72 426.17 .  Příjem z reklamy byl 9917 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 144 226.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem dubna 2018 359 572.35 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Velká Británie - politika a společnost | Donald Trump | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Český film | Otrokářský stát Česká republika | Útok na časopis Charlie Hebdo | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
55813