Venezuelští političtí vězni v Caracasu "povstali"

18. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Příbuzní politických vězňů zadržovaných v jedné z nejznámějších venezuelských věznic tvrdí, že věznění zahájili povstání.


  Vězni zadržovaní v El Helicoide, štábu venezuelské tajné služby, tvrdí, že převzali kontrolu nad částí bloku. Podle jejich slov k tomu došlo poté, co byl jeden politický vězeň zbit.

Venezuela zadržuje více než 300 politických vězňů, tvrdí lobbistická skupina Foro Penal.

Neexistuje oficiální informace o tom, co se v Helicoide stalo. Jde o obrovské bývalé nákupní centrum v Caracasu, v němž sídlí venezuelská tajná služba Sebin.

Nicméně lidé s úzkými kontakty na politické vězně tvrdí, že zde začalo povstání poté, co došlo ke zbití vězně Gregoryho Sanabrii, údajně nepolitickým vězněm.

V celách Sebinu je zadržováno přes 300 vězňů, politických vězňů i kriminálních případů vězněných ve společných celách. Mnozí z vězněných lídrů opozice byli obviněni z podněcování k násilí a vandalismu, což podle vlády nejsou politicky motivovaná obvinění.

Fotografie publikované na sociálních médiích ukazují opuchlou Sanabriovu tvář. Student je zadržován od doby, kdy se v roce 2014 účastnil protivládních protestů.

Podle Patricie Ceballosové, jjíž manžel Daniel je jedním z politických vězňů v El Helicoide, bití vyvolalo protest, kterému personál čelil slzným plynem. Ceballos, bývalý starosta města San Cristóbal, tvrdí, že vězni převzali kontrolu nad některými částmi věznice.

"Požadujeme, aby všichni političtí vězni byli propuštěni, všichni, kdo jsme tu zadržováni, uneseni na léta bez spravedlnosti nebo spravedlivého procesu," sdělil Ceballas CNN telefonem zevnitř věznice.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7165

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2018