Irák: Volební úspěch nacionalistů ukazuje nechuť k zahraničním intervencím všeho druhu

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Vítěz iráckých voleb Muktada Sadr vždy odmítal jakoukoliv zahraniční vojenskou přítomnost, až už šlo o Británii, Írán, nebo USA, upozorňuje Patrick Cockburn.


  Irácký nacionalistický šíitský klerik Muktada as-Sadr se opět vzepřel předpovědím a koalice, kterou vede, překonala v parlamentních volbách 12. května ostatní strany. Jeho příznivci vedli úspěšnou kampaň za sociální a politickou reformu a proti zkorumpovanému a dysfunkčnímu politickému establishmentu.

Zatím jde o poslední překvapení v kariéře muže, jenž v roce 1999 tak tak přežil zavraždění svého otce a dvou bratrů na příkaz Sadáma Husajna.

O čtyři roky později, po americké invazi, byl opět ohrožen na životě, tentokrát Američany. V roce 2004 jej dvakrát oblehli v posvátném šíitském městě Nadžaf.

Sadr bude mít rozhodující slovo při formování příští vlády, i když nezíská žádnou oficiální pozici.

Jeho koalice zahrnující komunisty, nezávislé a sekularisty, stejně jako náboženské následovníky, prokázala silný apel na Iráčany, kteří po porážce IS chtějí obnovit svou zemi.

Premiér Hajdar al-Abádí doufal, že vyhraje volby jako lídr, který se vloni znova zmocnil města Mosul. Poté následovala víceméně nekrvavá reokupace Kirkúku, který kontrolovali Kurdové od roku 2003, a obnovení velké části vládní kontroly nad iráckým Kurdistánem. Nicméně tyto úspěchy k obhajobě premiérského postu samy o sobě nestačily.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8737

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2018