Černý víkend pro ruské "vzdušně-kosmické síly"

13. 5. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Během soboty přišlo ruské vojenské letectvo v Brjanské oblasti nejméně o čtyři stroje. A ne ledajaké.

Podle blogu Oryx sledujícího vizuálně potvrzené ztráty musel Kreml v sobotu odepsat nejméně čtyři kusy letecké bojové techniky. Jednalo se o stíhačku Su-35S, stíhací bombardér Su-34, dopravní vrtulník Mi-8 a vrtulník pro elektronické rušení protivzdušné obrany Mi-8MTPR-1. Podle prvních zpráv stroje sestřelila ukrajinská pozemní protivzdušná obrana, pravděpodobně pokročilou variantou střel systému Patriot PAC-3.

Ačkoliv se pozornost prvních komentářů soustředila zejména na oba bojové proudové letouny, ve skutečnosti může pro Kreml největší ztrátu představovat poměrně málo známý posledně jmenovaný vrtulník.

Vloni na podzim věnoval specializovanému stroji Mi-8MTPR-1 samostatný článek na serveru The Drive Piotr Butowski.

Zmiňuje v něm, že vrtulník vybavený systémem "Ryčag" a nasazovaný typicky v hloubce ruského vzdušného prostoru k rušení pozemní protivzdušné obrany i stíhacích letounů protivníka, byl, pokud je známo, dodán ruskému vojenskému letectvu ve skromném počtu 20 kusů.

Připomenu, že na počátku války měli Rusové ve výzbroji nejméně 110 stíhaček Su-35 různých verzí, nebo 146 stíhacích bombardérů Su-34. Ztráta každého z takových moderních letounů samozřejmě bolí, ovšem nikoliv tolik, jako u nepočetných "létajících rušiček", které jednak byly považovány za prakticky nezranitelné protivníkovou protivzdušnou obranou, jednak jich byl vyroben mnohem nižší počet.

Přijít o "létající rušičku", vzácný podpůrný prostředek leteckých operací, to spíše snese srovnání se ztrátami strategických bombardérů Tu-95MS, než se zničením "obyčejných" taktických bojových letounů.

V posledních týdnech zmiňovaly ukrajinské zdroje sílící problémy s ruským taktickým letectvem, které začalo využívat jistého vyčerpání ukrajinské protivzdušné obrany a také nasazovat modernější, přesně naváděné klouzavé pumy.

Sobotní události zřejmě mají Moskvě ukázat, že tato fáze leteckého konfliktu je u konce. Ruské bojové letouny si už nemohou být jisty bezpečím ani ve vlastním vzdušném prostoru, a nemohou počítat ani s příslušnou elektronickou podporou. 

Nejpravděpodobnější reakcí na sobotní ztrátu vrtulníku Mi-8MTPR-1 bude starostlivé stažení těchto prostředků do bezpečnější vzdálenosti od hranic s Ukrajinou, opuštění optimální operační výšky 10 000 m, v níž je ovšem stroj velmi zranitelný střelami dlouhého doletu, a obecně mnohem opatrnější modus operandi než dosud.

Často zmiňovaná ruská letecká převaha tak v předvečer dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívy dostala řádně na frak.

2
Vytisknout
7582

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023