Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij přijel do Berlína poté, co Německo oznámilo další vojenskou pomoc ve výši 2,7 miliardy eur

14. 5. 2023

čas čtení 14 minut

- Zelenskij děkoval Německu na společné tiskové konferenci se Scholzem

Prezident Zelenskyj dnes v Berlíně uspořádal společnou tiskovou konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Uvedl, že Kyjev a jeho západní stoupenci by mohli v letošním roce způsobit, že porážka Ruska ve válce na Ukrajině bude "nezvratná".

Poděkoval také Německu za jeho vojenskou podporu a prohlásil, že jeho země bude Německu vždy vděčná za jeho podporu během ruské invaze v plném rozsahu.

Řekl:

    Nyní je čas, abychom již letos rozhodli o konci války, můžeme učinit porážku agresora nezvratnou již letos.

Zelenskij zdůraznil, že Kyjev sice bude jednat o mírových iniciativách jiných států, ale veškeré návrhy musí vycházet z pozice Ukrajiny a jejího mírového plánu.

Řekl: "Válka se odehrává na území naší země, a proto bude jakýkoli mírový plán vycházet z návrhů Ukrajiny."

Kyjev již dříve uvedl, že chce získat zpět každou část svého území, kterou v současné době okupují ruské síly, a nebude ochoten k územním ústupkům.

Moskva tvrdí, že ovládá Krymský poloostrov a čtyři další ukrajinské regiony: Cherson, Záporoží, Luhansk a Doněck.

- Rusko válku na Ukrajině "geopoliticky již prohrálo" a mění se ve vazalský stát Číny, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro list Opinion, který byl zveřejněn v neděli,
píše agentura Associated Press.

"De facto vstoupila do formy podřízenosti vůči Číně a ztratila přístup k Baltskému moři, který byl kritický, protože podnítil rozhodnutí Švédska a Finska vstoupit do NATO," řekl Macron.

"To bylo ještě před dvěma lety nemyslitelné. Takže už teď je to geopolitická porážka," řekl Macron před nedělní návštěvou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Paříži.

    "Řekněme si to jasně, Rusko nesmí tuto válku vyhrát vojensky. Je tedy na nás, jak Ukrajincům pomoci s protiofenzivou a jak připravit otázku bezpečnostních záruk při jednáních, která nevyhnutelně proběhnou," dodal.

    "Vždy jsem říkal, že nakonec bude muset evropská bezpečnostní architektura plně bránit Ukrajinu. Musí však také počítat s nekonfrontací s Ruskem a obnovit udržitelnou rovnováhu sil," dodal: "Než se k tomu však dostaneme, je třeba učinit ještě mnoho kroků."

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly jsou od začátku války značně oslabené, přičemž jednotky se skládají převážně ze špatně vycvičených mobilizovaných záložníků a stále více se spoléhají na zastaralé vybavení, přičemž mnoho jejich jednotek je silně poddimenzováno.

- Prezident Zelenskij bude pokračovat ve své cestě po Evropě, přičemž podle francouzských médií by měl ukrajinský vůdce přijet v neděli i  do Francie.

List Le Figaro uvedl, že Zelenského na pařížském letišti Vélizy-Villacoublay přivítá francouzská premiérka Élisabeth Borneová a ministryně zahraničí Catherine Colonnaová.


- Podle amerického thinktanku Ukrajina během tří dnů znovu dobyla 15 km kolem Bachmutu.

Institut pro studium války uvedl, že bylo znovu dobyto 15 km, zatímco ruští vojenští blogeři uvedli, že útoky na západě zajistily ukrajinský přístup do města po důležité silnici.

- Po zprávách, že Volodymyr Zelenskij na soukromých schůzkách s nejvyššími vojenskými poradci plánoval útoky uvnitř Ruska,, ukrajinský prezident trval na tom, že nemá v plánu zasáhnout cíle v Rusku.

Po jednání v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem prohlásil:

    Neútočíme na ruské území. Připravujeme protiútok s cílem deokupovat nelegitimně dobytá území.

Rusko obvinilo Ukrajinu z útoků na cíle uvnitř Ruska, včetně pokusu o útok bezpilotním letounem na Kreml s cílem zabít ruského prezidenta Vladimira Putina na začátku tohoto měsíce.

Ukrajina tato obvinění odmítá, ale tvrdí, že má právo použít sílu a další prostředky k odstranění ruských sil ze svého území.

- Zelenskij pak zamířil do západoněmeckých Cách, kde byla jemu a ukrajinskému lidu předána cena Karla Velikého - vyznamenání udělované za úsilí o podporu evropské jednoty.

Před úterním summitem EU v Reykjavíku a následným setkáním světových lídrů skupiny G7 v japonské Hirošimě se slavnostního ceremoniálu v Cáchách zúčastní také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a polský premiér Mateusz Morawiecki.

- Ruské ministerstvo obrany informovalo o smrti dvou svých plukovníků ve dnech 13.-14. května v oblasti Bachmutu.

Christopher Hope z Financial Times dodává, že ruští plukovníci byli zabiti ukrajinskými silami v oblasti Bachmutu. Byli to plukovník Vjačeslav Makarov, velitel 4. motostřelecké brigády, a plukovník Jevgenij Brovko, zástupce velitele armádního sboru pro vojensko-politickou práci.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Makarov zemřel na cestě do nemocnice poté, co byl zraněn během boje jižně od obce Ivanivske, západně od Bachmutu, kde ukrajinské síly tento týden znovu dobyly území. Brovko byl zabit při ostřelování a utrpěl mnohočetná střepinová zranění.

- Domovské město ukrajinských soutěžících v Eurovizi Tvorči bylo  napadeno už podruhé, uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace.

Dva lidé byli zraněni při raketových útocích na Ternopil, které vyvolaly požáry, jež hořely až do půl třetí ráno.

SES uvedla, že další výbuchy poškodily civilní budovy a auta v 5 hodin ráno.

Po prvním útoku elektro-popové duo uvedlo:

    Ternopil je jméno našeho rodného města, které bylo bombardováno Ruskem, zatímco jsme na pódiu Eurovize zpívali o našich ocelových srdcích, nezdolnosti a vůli.

    Je to vzkaz pro všechna ukrajinská města, která jsou denně ostřelována.

    Charkov, Dněpr, Chmelnyckyj, Kyjev, Záporoží, Uman, Sumy, Poltava, Vinnycja, Oděsa, Mykolajiv, Černihiv, Cherson a všechna další.

    Evropo, spoj se proti zlu v zájmu míru. Sláva Ukrajině.

- Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo aktuální informace o situaci na Ukrajině.

Uvádí se v něm, že ruské síly si sice zachovaly stejnou organizační strukturu jako při vpádu na Ukrajinu v únoru loňského roku, ale ve skutečnosti se jedná o zcela jinou vojenskou sílu.

Uvádí, že v únoru 2022 "se skládala z profesionálních vojáků; byla z velké části vybavena přiměřeně moderní technikou; a byla pravidelně cvičena, přičemž usilovala o komplexní, společné operace"."

Nyní však uvádí, že "síly jsou tvořeny převážně špatně vycvičenými mobilizovanými záložníky a stále více se spoléhají na zastaralé vybavení, přičemž mnohé z jejich jednotek jsou značně poddimenzované. Běžně provádí pouze velmi jednoduché, pěchotní operace."

- Ruské rakety zasáhly domovské město ukrajinských soutěžících v Eurovizi

Ternopil, domovské město univerzitního dua elektronické hudby Tvorči, byl jedním z míst, na která mířily střely, a místní úřady potvrdily, že dva lidé byli zraněni.

Kapela vystupovala na pódiu, když se Ternopolem rozezněly sirény leteckého poplachu, a později na svém Instagramu zveřejnila vzkaz solidarity: "Evropo, spoj se proti zlu v zájmu míru! SLÁVA UKRAJINĚ!"





- Ruský zpravodajský server Kommersant uvedl, že v sobotu byly v blízkosti ukrajinských hranic sestřeleny dvě ruské stíhačky a dva vojenské vrtulníky. Kommersant na svých internetových stránkách uvedl, že stíhací bombardér Su-34, stíhačka Su-35 a dva vrtulníky Mi-8 tvořily přepadovou skupinu a byly "téměř současně sestřeleny" při přepadu v Brjanské oblasti, která sousedí se severovýchodní Ukrajinou.

- Zelenskij přiletěl do Berlína na první návštěvu od ruské invaze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v noci přistál v Berlíně, kde se snaží získat podporu klíčových spojenců. "Už jsem v Berlíně," napsal Zelenskyj na Twitteru v neděli krátce po půlnoci, když přijel z Itálie, kde se setkal s italskými představiteli a papežem Františkem.

Německá vláda oznámila nový vojenský balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur v době, kdy se ukrajinské síly připravují na protiofenzívu s cílem získat zpět území dobyté Ruskem.

Možná také zamíří do západoněmeckého města Cáchy, které jemu a ukrajinskému lidu uděluje cenu Karla Velikého - vyznamenání udělované za úsilí o podporu evropské jednoty.

- Zelenskij děkuje Německu za podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval Německu za podporu, když se v neděli setkal s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem při své první návštěvě země od ruské invaze.

Zelenskyj letěl německým vládním letadlem, které nad německý vzdušný prostor doprovázely stíhačky letectva Luftwaffe, a přiletěl uprostřed noci.

Německo, které je největší evropskou ekonomikou, čelilo na začátku války kritice za to, co někteří označovali za váhavou reakci, ale stalo se jedním z největších poskytovatelů finanční a vojenské pomoci Ukrajině.

V sobotu německá vláda oznámila, že Ukrajině poskytne vojenskou pomoc ve výši 2,7 miliardy eur (3 miliardy dolarů), což je největší balík od loňského února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Vedoucí představitelé země se zavázali podporovat Kyjev tak dlouho, jak to bude nutné.

Zelenskij to ve svém tweetu přivítal jako "silný balíček" a uvedl, že jeho cílem je s německými představiteli projednat dodávky zbraní a také protivzdušnou obranu, rekonstrukci, kandidaturu Ukrajiny na členství v Evropské unii a bezpečnost.

Zelenskij naposledy navštívil Německo na zasedání Mnichovské bezpečnostní rady loni v únoru, těsně před vypuknutím války.

Německo bylo zpočátku ve své podpoře Ukrajině omezeno jak energetickou závislostí na Rusku, tak pacifismem, který má kořeny v krvavé historii 20. století.

To si vyžádalo zásadní politický převrat a změnu myšlení, kterou Scholz v přelomovém projevu jen několik dní po vypuknutí války nazval "Zeitenwende" neboli obratem doby.

- Podle listu Financial Times zakážou země G7 a Evropská unie dovoz ruského plynu na trasách, kde Moskva loni přerušila dodávky.

Rozhodnutí, které mají dokončit vedoucí představitelé G7 na summitu v Hirošimě začínajícím v pátek, zabrání obnovení vývozu ruského plynu plynovody na trasách do zemí, jako je Polsko a Německo.

- Britský premiér Rishi Sunak bude  příští týden na mezinárodních summitech naléhat na ostatní světové lídry, aby přislíbili větší podporu Ukrajině. Sunak v úterý odcestuje na Island, kde se setká s dalšími evropskými lídry, kteří se účastní summitu Rady Evropy.

- Bezpečnostní poradce prezidenta Jihoafrické republiky prohlásil, že země se "aktivně nezapojila" do války Ruska proti Ukrajině poté, co obvinění USA, že dodávaly zbraně Moskvě, vedlo k diplomatické krizi. Volodymyr Zelenskij uvedl, že hovořil s jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou a vyzval ho, aby pomohl realizovat mírový plán Kyjeva na ukončení války.

- Ukrajinské síly získaly zpět nejméně kilometr území v Bachmutu uprostřed ruského ústupu, který odráží "vážný nedostatek věrohodných bojových jednotek" Moskvy, uvedlo britské ministerstvo obrany ve zpravodajské zprávě. Uvedlo, že prvky ruské brigády se "ve špatném stavu" stáhly ze svých pozic na jižním křídle východoukrajinského města, dějiště nejdelší válečné bitvy.

- Japonsko vyjádřilo obavy z ruské a čínské vojenské spolupráce v Asii a domnívá se, že obě země posilují svá společná cvičení.
Ministr zahraničních věcí Jošimasa Hajaši uvedl, že bezpečnostní situace v Evropě a indo-pacifickém regionu je od začátku války na Ukrajině nedělitelná a že ruská invaze "otřásla samotnými základy mezinárodního řádu".

- Ruské útoky zranily tři lidi v jihoukrajinském městě Mykolajiv, uvedl starosta města. K úderům došlo v sobotu brzy ráno, uvedl Oleksandr Sienkevyč na svém kanálu Telegram. Ruské síly se zaměřily na továrnu, poškodily také blízké obytné budovy, způsobily požáry ve třech bytech a poškodily vzdělávací instituci, uvedl.

    Mezi dvěma mrtvými byla patnáctiletá dívka a dalších deset lidí bylo při ruském ostřelování zraněno, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Východní město Kosťantynivka bylo terčem útoku raketometů Smerč.


- Ruskem dosazení představitelé v Luhansku uvedli, že rakety vypálené ukrajinskými silami zranily šest dětí a jednoho ruského poslance a poškodily dvě nepoužívané továrny v hlavním městě východoukrajinského regionu, které se nachází asi 100 km za frontovou linií.

-  Neidentifikovaný objekt, který vstoupil do polského vzdušného prostoru ze směru od Běloruska, byl pravděpodobně pozorovací balon
, uvedlo v sobotu polské ministerstvo obrany. Mluvčí polských sil územní obrany uvedl, že po objektu se pátrá.

- Policie v ruském Petrohradě vytvořila jednotku proti dronům poté, co minulý týden došlo k podezření z útoku na Kreml.
Jednotka byla spuštěna v úterý během každoročních oslav Dne vítězství ve druhé světové válce na Palácovém náměstí v Petrohradě, uvedlo městské ministerstvo vnitra.

- Šéf jaderného dozoru OSN Rafael Grossi plánuje tento měsíc předložit Radě bezpečnosti OSN dohodu s Ruskem a Ukrajinou o ochraně Záporožské jaderné elektrárny, což naznačuje, že dohoda je blízko, uvedli čtyři diplomaté. Grossi se již několik měsíců snaží dosáhnout dohody, která by snížila riziko katastrofické havárie v důsledku ostřelování Ruskem okupované jaderné elektrárny, která je největší v Evropě.


1
Vytisknout
3248

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023