Spojené státy obvinily JAR z dodávek zbraní Rusku

12. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
USA ve čtvrtek obvinily Jihoafrickou republiku z dodávek zbraní Rusku do jeho války na Ukrajině, v rámci třídenní tajné námořní operace poblíž Kapského Města na začátku prosince.

Velvyslanec Reuben Brigety, šéf americké diplomatické mise v Jihoafrické republice, řekl v komentářích několika jihoafrických zpravodajských kanálů, že USA si jsou jisté, že zbraně byly naloženy na nákladní loď Lady R plující pod ruskou vlajkou, která byla tajně zakotvena na námořní základně Simon's Town před odjezdem do Ruska.

Charakterizoval údajné vyzbrojování Ruska Jihoafrickou republikou během invaze na Ukrajinu jako "extrémně vážné" a řekl, že to zpochybňuje údajný neutrální postoj země v konfliktu.

V parlamentu se vůdce jihoafrické politické opozice John Steenhuisen zeptal prezidenta Cyrila Ramaphosy, zda Jihoafrická republika "aktivně vyzbrojuje ruské vojáky, kteří vraždí a mrzačí nevinné lidi".

Ramaphosa odpověděl, že probíhá vyšetřování. "Záležitost se vyšetřuje a časem o ní budeme moci mluvit," řekl Ramaphosa, ale odmítl další komentář.

Později Ramaphosa v prohlášení uvedl, že američtí a jihoafričtí představitelé diskutovali o "záležitosti Lady R... a existovala dohoda, že vyšetřování bude umožněno pokračovat a že americké zpravodajské služby poskytnou jakékoli důkazy, které budou mít k dispozici."

"Je proto zklamáním," řekl Ramaphosa, "že americký velvyslanec zaujal kontraproduktivní veřejný postoj, který podkopává porozumění dosažené v této záležitosti a velmi pozitivní a konstruktivní závazky mezi oběma delegacemi."

Brigety řekl reportérům v hlavním městě Pretorii: "Mezi věcmi, které jsme [USA] zaznamenali, bylo zakotvení nákladní lodi na námořní základně Simon's Town mezi 6. a 8. prosincem 2022, o němž jsme přesvědčeni, že naložilo zbraně a munici na toto plavidlo v Simon's Town, než se vrátilo zpět do Ruska."

Steenhuisenova strana, Demokratická aliance, vznesla počátkem tohoto roku otázky ohledně "záhadného" ruského plavidla, které zastavilo na základně Simon's Town.

V té době jihoafrická vláda záležitost veřejně nekomentovala s tím, že potřebuje shromáždit informace. Koncem prosince jihoafrická ministryně obrany Thandi Modise uvedla, že loď zřejmě zpracovává "starou objednávku" na munici a naznačila, že zbraně byly vyloženy, nikoliv naloženy na loď.

Jihoafrická vláda je spojencem USA v Africe, ale mnohokrát uvedla, že zůstává neutrální ohledně války na Ukrajině a chce, aby byl konflikt vyřešen mírovou cestou. Ale Jihoafrická republika má nedávné kontakty s Ruskem, což vyvolává obavy USA ohledně jejich tvrzení o neutralitě.

Jihoafrická republika v lednu hostila ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, asi měsíc po údajné návštěvě Lady R, což mu poskytlo platformu, aby obvinil Západ z války na Ukrajině.

O několik týdnů později JAR povolila válečným lodím ruského a čínského námořnictva provádět cvičení u svého východního pobřeží. Ruské námořnictvo přivezlo fregatu Admirál Gorškov, jedno z vlajkových plavidel svého námořnictva.

Cvičení se zúčastnilo i jihoafrické námořnictvo, které je charakterizovalo jako cvičení, která "posílí již vzkvétající vztahy mezi Jižní Afrikou, Ruskem a Čínou".

Brigety řekl, že rozhodnutí Jižní Afriky uspořádat námořní cvičení v únoru, které se shodovalo s prvním výročím začátku války na Ukrajině, vyvolalo "vážné obavy" pro USA.

Jihoafrická republika uvedla, že cvičení bylo naplánováno léta před ruskou invazí na Ukrajinu.

Jihoafrická vládnoucí strana Africký národní kongres, kterou vede Ramaphosa, vyslala minulý měsíc delegaci do Moskvy a hovořila o posílení svých vazeb s Ruskem, což dále komplikuje vztahy země s USA.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4071

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023