Jak se v Německu zrodila Ukrajina

15. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
Dokonce i 30 let po svém rozpadu existoval v myslích vrcholných německých politiků pouze Sovětský svaz. Spolková republika Německo byla slepá k jasnému rozlišení mezi pachatelem a obětí. Setkání Zelenského a Scholze dává naději. Konečně se zdá, že pohled Německa na východ se zaostřil, píše Klaus Geiger.

V roce 2020 tehdejší ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) napsal v článku k 75. výročí konce 2. světové války: "V Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu jsou hrdinové připomínáni a konec války je oslavován vítěznými přehlídkami." V "jiných zemích". Název "Ukrajina" se v celém textu neobjevil.

O šest měsíců později německý prezident Frank-Walter Steinmeier odpověděl v rozhovoru, když byl dotázán na provoz rusko-německého plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři, s odkazem na 2. světovou válku: "Více než 20 milionů lidí bývalého Sovětského svazu padlo za oběť válce. To neospravedlňuje žádné špatné jednání v dnešní ruské politice, ale nesmíme ztratit ze zřetele širší obraz."

Dokonce i 30 let po svém rozpadu Sovětský svaz – včetně Ukrajiny – stále existoval v myslích vrcholných německých politiků, zejména těch z SPD. Nikde nezemřelo ve 2. světové válce více lidí než v "krvavých zemích" mezi nacistickou říší a Sovětským svazem, které se střídavě stávaly dějištěm Hitlerovy a Stalinovy bestiality. V Německu, které se pyšní svou kulturou paměti, zůstaly tyto zločiny slepým místem. Německo řeklo "Už nikdy" – a dokonce ani po první ruské invazi na Ukrajinu v roce 2014 nerozlišovalo mezi pachatelem a obětí.

Navzdory všem prohlášením v projevu Olafa Scholze ohledně Zeitenwende to trvalo po invazi v únoru 2022 celý rok války, než se to hluboce změnilo. Ještě na jaře 2022 řekl Volodymyr Zelenskij ve svém projevu v německém Bundestagu: "Obracím se na vás jménem všech, kteří každoročně slyší politiky potvrzovat: 'Už nikdy!' A kteří viděli, že tato slova nestojí za nic. Protože Evropa se opět snaží zničit celý národ."

Následoval rok nerozhodnosti a váhání, během něhož si Ukrajina nad Německem zoufala. Před několika týdny Olaf Scholz v Bundestagu řekl: "Naše 'Nikdy více' znamená, že Putinův imperialismus nesmí zvítězit." Harmonická návštěva Zelenského u Scholze nyní tuto změnu zpečetila. Když se však Zelenského v Berlíně ptali, zda má nyní v Německo důvěru, vyhnul se odpovědi. Nový německý pohled na východ je stále příliš čerstvý.

Ale doufejme, že se nyní zaostřil do takové míry, že německá politika vůči Ukrajině a Rusku již nikdy nezabloudí, jak tomu bylo v posledních dvou desetiletích.

Zdroj v němčině: ZDE


0
Vytisknout
3373

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2023