Ruští studenti zakládají nacionalistické spolky. Některé jsou rasistické

17. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Neruští studenti na vysokých školách v Ruské federaci mají dlouhou historii vytváření vlastních studentských skupin, které pomáhají příslušníkům jejich etnika přizpůsobit se podmínkám mimo jejich domovské republiky. Většina z nich dělá právě tohle a těší se podpoře univerzity.

Etničtí ruští studenti nemají podobnou historii, ale v posledních letech stále více z nich vytváří paralelní organizace, které spíše pomáhají studentům najít cestu, než aby podporovaly zájem o ruskou identitu. Některé z nich však mají otevřeně nacionalistické a dokonce rasistické programy, a tak mnozí získali od správců univerzit pouze opatrnou nebo žádnou podporu.

Toto téma nepřitahovalo velkou pozornost, ale nyní se na stránkách Nazaccent, které pokrývají etnické zprávy v Rusku, objevil článek o tom, jak se různé vysoké školy v Moskvě vypořádaly s těmito ruskými skupinami, přičemž některé je aktivně podporovaly a jiné byly proti nim.

Taťána Berňukevičová, profesorka Moskevské státní stavební univerzity, která je podle portálu expertkou na tyto skupiny, nabízí komentář, který naznačuje, proč mohou být tyto skupiny problémem a proč jsou z nich univerzitní administrátoři všechno, jen ne nadšení.

Říká, že "byly doby, kdy někteří lidé z těchto ‚ruských společností‘ mluvili o ‚bílé rase‘ a dalších alarmujících věcech". Většina podle ní taková pokušení dokázala překonat. Ale "univerzitní administrativy jsou k takovým komunitám rozhodně opatrné", protože "došlo k různým tragickým případům" týkajícím se cizinců.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3523

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2023