Revoluce v Rusku typicky vedou k obnově impéria

19. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Ve většině zemí revoluce zahrnují hromadné odmítnutí minulosti. Nicméně v Rusku mívají jiný soubor důsledků. Každá revoluce zde totiž po krátké přestávce vede k "posílení národních tradic" a během několika let k obnově impéria, píše Vladislav Inozemcev.

Ve skutečnosti ale v Rusku v roce 1991 k revoluci nedošlo. Místo toho se rychle objevily klíčové aspekty bývalého systému.

K demokratické tranzici došlo v Sovětském svazu za Gorbačova. Ale již v roce 1993, s ostřelováním parlamentu a přijetím nové ústavy, se znovu objevil starý systém a začaly se obnovovat národní tradice, včetně směřování k impériu. Putin tuto tendenci jen rozšířil.

Souvisejícím rysem ruského vzorce obnovy minulosti je, že po domnělé "revoluci" bývá systém, který je poté obnoven, mnohem tvrdší než ten, který existoval před ní. Se Stalinem horším než byli carové, Jelcinem horším než Gorbačov - a nyní je Putin horší než Jelcin.

Jediná věc, která ospravedlňuje určitý optimismus ohledně budoucnosti je, že se objeví se nové okno příležitosti, protože na konci tohoto desetiletí budou těmi, kdo budou hrát politickou roli, lidé, kteří si pamatují předchozí tranzici a budou se chtít vyvarovat chyb, které se tehdy staly.

V 90. letech minulého století mnozí dělali chyby právě proto, že šli cestou, kterou se v jejich zemi dosud nikdo nevydal, a proto si neuvědomovali, jak mají postupovat, chtějí-li být úspěšní. Proto se vrátili ke vzorcům minulosti a zanechali Rusko ještě dále za zbytkem světa.

Protože je tak personalistický, Putinův režim nepřežije jeho smrt. Jelcin uznal, že jeho systém bude nahrazen, ale Putin tím, že dosadil Medveděva a poté se vrátil, tuto příležitost promarnil: Kdyby nechal Medveděva v pozici prezidenta, systém by přežil a byl by ještě stabilnější.

Putin se ale v roce 2012 vrátil do Kremlu, povýšil své vlastní osobní zájmy nad zájmy svého systému a zajistil tak, že ho nepřežije, i když zůstane u moci až do konce.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3404

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023