Vývojáři Putinových hypersonických raket zatčeni za vlastizradu

19. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
Vlna případů vlastizrady, která se přehnala Ruskem po začátku války na Ukrajině, zasáhla největší vědecké centrum domácího obranného průmyslu.

Tři vědci z Novosibirského institutu teoretické a aplikované mechaniky (ITPM), kteří se zabývali tvorbou hypersonických zbraní, byli střídavě zatčeni bezpečnostními silami podle ustanovení, jehož maximální možný trest se letos zvýšil na doživotí.

V úterý 16. května zaměstnanci ITPM zveřejnili otevřený dopis, ve kterém oznámili zatčení Valerije Zvěginceva, doktora technických věd a hlavního výzkumného pracovníka, který v ústavu založil laboratoř vysokorychlostní aerodynamiky vzduchu.

Od 7. dubna je Zvěgincev v domácím vězení. Jeho přímý nadřízený, ředitel ITPM Alexander Šipljuk, byl umístěn do vazební věznice Lefortovo v srpnu loňského roku, několik dní po zatčení hlavního výzkumného pracovníka Anatolije Maslova. Oba byli obviněni podle stejného článku - 275 trestního zákoníku Ruské federace "zrada". Podle Academ.info byl Maslov podezřelý z předání dat souvisejících s hypersonickými technologiemi do Číny.

Šipljuk a Maslov se zabývají hypersonickými raketami více než 10 let. Experimentální design takových zbraní představili již v roce 2012 na vědeckém semináři ve Francii, poznamenává agentura Reuters. O čtyři roky později se objevila práce vzniklá ze společného autorství obou vědců na aerodynamickém výzkumu při hypersonických rychlostech.

V posledních letech se Šipljuk také zabývá ochranným nátěrem hypersonických raket - jeho práce citovaná online je věnována tomuto tématu, napsal The Telegraph.

Celkem bylo v sibiřské pobočce Ruské akademie věd, která je známá silným potenciálem v oblasti fyziky a matematiky, stíháno 16 lidí, včetně bývalého šéfa, akademika Ruské akademie věd Alexandra Asejeva. Jeden z vědců, čtyřiapadesátiletý Dmitrij Kolker, vedoucí laboratoře kvantových optických technologií na Novosibirské státní univerzitě, zemřel v moskevském vazebním středisku krátce poté, co byl zatčen důstojníky FSB.

Prezident Vladimir Putin oznámil vznik hypersonických zbraní v Rusku 1. března 2018 během svého projevu k Federálnímu shromáždění. V kreslené prezentaci demonstrující odpalování raket na celé Spojené státy Putin ukázal poslancům, senátorům a úředníkům protilodní raketu Zirkon a mezikontinentální balistickou raketu Avangard s klouzavými bloky. Ta podle Putina dosahuje rychlosti nad Mach 20 a roztaví se za letu "jako nanuk".

Kromě toho Putin představil hypersonický raketový systém Kinžal, který podle prezidenta "zaručeně překoná" nejen existující, ale i budoucí systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany.

4. května velení ozbrojených sil Ukrajiny oznámilo, že sestřelilo Kinžal s pomocí amerických systémů protivzdušné obrany Patriot vyvinutých v roce 1970, které Kyjiv obdržel z Německa a Nizozemska. Později byla informace o zničení rakety oficiálně potvrzena Pentagonem.

Kreml nekomentuje zadržení vědců zabývajících se hypersonickými operacemi kvůli podezření ze zrady, řekl ve středu na brífinku prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

"Ruské zvláštní služby pracují, vykonávají své funkce, je to velmi vážné obvinění," řekl a dodal, že pouze soud může shledat osobu vinnou.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3843

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023