Američany iniciovaná válka proti teroru připravila o život nejméně 4,5 milionu lidí

19. 5. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Oprava: Studie Brownovy univerzity nepřipisuje vinu za miliony mrtvých Spojeným státům

Podle aktuální studie Brownovy univerzity připravily Američany vedené války proti teroru, jež Bílý dům zahájil po teroristických útocích z 11. září 2001, o život 4,5 až 4,6 milionu lidí, z čehož 3,5 až 3,6 milionu osob zahynulo v důsledku zničených ekonomik, nefunkčních veřejných služeb a zamořeného životního prostředí. Autorka analýzy Stephanie Savell zdůrazňuje, že válečné konflikty často zabíjejí mnohem více lidí nepřímo než v přímém boji, a to zejména malé děti (!). Je zcela nabíledni, že tyto otřesné poznatky nenaleznou širší odezvu ve zglajchšaltovaném mediálním ekosystému, jenž diseminuje cynickou mytologii o demokraciích bojujících proti autoritářství.


Pozn. JČ: Velká otázka  je, do jaké míry jsou tyto oběti přímým důsledkem amerických vojenských zásahů a do jaké míry jsou důsledkem vraždění a chaosu, páchaného bojujícími stranami v konfliktech, do nichž se Spojené státy snaží zasahovat, nebo prostě důsledkem chaosu, vzniklého válkami, do nichž se USA snaží  zasahovat. Například nynější vraždění a hladomor v Súdánu je těžko připisovat Spojeným státům. Samozřejmě, že každá mocnost hájí své zájmy. Ač musíme být oprávněně kritičtí vůči Spojeným státům, nezdá se mi, že by to byla země jako Rusko, které cíleně, už rok, skoro každý den na Ukrajině bombarduje civilní cíle, školky, nemocnice, trhy. Kromě toho, prosím, vnímejme, že politika ve Spojených státech je v krizi a v žádném případě to není monolitická země prosazující jednotnou politickou, mocenskou a vojenskou strategii. Naopak hrozí nebezpečí propadu USA do ultrapravicového trumpovského populismu, likvidace demokracie a  izolace USA od světa.

Desítky badatelů pracujících na projektu Cost of War při Brownově univerzitě vyčíslily přímý počet obětí amerických válek a Bílým domem podporovaných vojenských kampaní v Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Sýrii, Libyi, Jemenu apod. na 929 tisíc, z čehož 387 tisíc tvoří civilisté. Zhruba 38 milionů dalších osob bylo v důsledku těchto konfliktů vysídleno z domovů.

Suma sumárum: jedná se o neuvěřitelnou katastrofu epických rozměrů, jejíž pachatelé zůstávají nepotrestáni. Na USA nikdo neuvalil ekonomické sankce, neprosazoval vyplacení reparací postiženým zemím ani nevolal po trestním postihu George W. Bushe, Baracka Obamy, Donalda Trumpa a dalších zodpovědných pohlavárů před Mezinárodním trestním soudem. Svět založený na „pravidlech“ je pouze obřím fíkovým listem, ohavným plivancem do tváří milionů anonymních obětí amerického vojensko-průmyslového komplexu, zatímco naši planetu stravuje chaos, tyranie a neustálé válečné běsnění a plenění.

Z nové studie projektu Cost of War jednoznačně vyplývá, že systematická decimace klíčové civilní infrastruktury, která je průvodním jevem amerických výbojů, vede k sotva představitelnému utrpení civilní populace. Drtivá většina lidí neumírá násilnou smrtí, nýbrž v důsledku dysfunkční civilní infrastruktury: rozbořené silniční komunikace vedoucí k nemocnicím a zdravotnickým zařízením zasaženým bombami nebo leteckými nálety zničené elektrárny, odpadní a vodovodní systémy jsou zárukou vysokého počtu mrtvých.

Ve válečných zónách, kde operovala americká armáda a její spojenci, v současnosti živoří 7,6 milionů malých dětí trpících akutní podvýživou, jak zdůrazňuje aktuální zpráva Cost of War. Válka v Libyi vedla k poklesu průměrné délky života o celých devět let u mužů a o šest let u žen, v Afghánistánu během prvních tří měsíců roku 2022 zemřelo 10 procent všech novorozenců; miliony lidí i nadále žijí a umírají v důsledku americké války proti teroru, konstatuje Stephanie Savell.

Jestliže spousta horkých hlav označuje ilegální ruskou invazi na Ukrajinu za genocidu – navzdory faktu, že se monitorům OSN k 10. květnu tohoto roku podařilo ověřit „pouze“ 8791 civilních ukrajinských obětí – nikdo by si totéž nedovolil prohlásit v souvislosti s americkou destrukcí širšího Blízkého východu, již nepřežily stovky tisíc civilistů. Jistě, nikdo soudný nepopírá, že počet civilních obětí na Ukrajině je ve skutečnosti dvakrát či třikrát vyšší, ale ruku na srdce: jen málokdo zná děsivé detaily obestírající destrukci iráckého města Fallúdža či masakr v Hadíthě, zato každý slyšel o bombardování Mariupolu nebo masakru v Buči. 

Tento do nebe volající dvojí metr je solí v očích zejména zemím globálního Jihu. Nikdo pak nemůže pohoršeně kroutit hlavou nad jednáním většiny globální komunity, která odmítá přistoupit na pokryteckou hru Washingtonu manifestující se proxy válkou s Ruskem. V bytostném zájmu těchto států je co nejrychlejší ukončení nesmyslného vraždění na Ukrajině, neboť jeho globální přesah – jakož i existenciální rizika z něj vyplývající – jsou prostě neúnosné.

A chceme-li být morálními arbitry, za něž se s nabubřelostí sobě vlastní považujeme, musíme nekompromisně odsoudit jak americkou devastaci Blízkého východu, tak ruskou destrukci Ukrajiny.

 

-4
Vytisknout
8701

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023