Pentagon: Systém Patriot poškozený na Ukrajině byl již opraven

19. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že systém protivzdušné obrany Patriot na Ukrajině byl skutečně poškozen a již byl opraven.

Zástupkyně amerického ministerstva obrany odmítla poskytnout další podrobnosti a přesměroval novináře na ukrajinskou stranu. Zároveň v odpovědi na další otázku Sabrina Singh poznamenala, že se jednalo o "menší škody".

Předtím média informovala o poškození systému protivzdušné obrany Patriot během ruského útoku v noci na úterý. Ukrajina a Spojené státy začaly diskutovat o tom, jak nejlépe systém opravit.

Na tomto pozadí se ve středu večer ruské ministerstvo obrany rozhodlo oznámit, že "zcela zničilo" pět odpalovacích zařízení amerického systému protivzdušné obrany Patriot.

Patriot je považován za jeden z nejpokročilejších amerických systémů protivzdušné obrany, včetně systémů protiraketové obrany, a to i proti letadlům, střelám s plochou dráhou letu a balistickým raketám. Obvykle zahrnuje odpalovací zařízení, radary a další pomocné prostředky.

Ruská federace již zaútočila na americký systém protivzdušné obrany hypersonickými raketami, zejména 4. května, ale neúspěšně. Místo toho ukrajinská armáda, jak potvrdil Pentagon, zničila raketu pomocí systému Patriot.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3673

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023