Německo: Ministr obrany vyhlašuje válku armádní byrokracii

19. 5. 2023

čas čtení 5 minut
Štíhlejší, rychlejší, lepší. Německý ministr obrany je pod tlakem, aby ukázal, že dokáže uspět tam, kde jeho předchůdci selhali: Snížil byrokracii a proměnil Bundeswehr v seriózní bojovou sílu, napsal William Noah Glucroft.

Říká se, že obrat bitevní lodi vyžaduje čas. Bundeswehru, německým ozbrojeným silám, to může trvat ještě déle.

Od dodávek pokročilých zbraní až po natahování ponožek na nohy vojáků je armáda nechvalně proslulá nákladnými a ochromenými nákupy. Boris Pistorius, který se letos ujal funkce ministra obrany, řekl, že změna je jeho nejvyšší prioritou.

"Více než o cokoli jiného jde o urychlení zadávání zakázek pro Bundeswehr," řekl na ministerstvem pořádaném kulatém stolu s německými výrobci zbraní počátkem tohoto měsíce. "Existují mezery, které je třeba zaplnit."

Tyto komentáře zapadají do Pistoriovy velmi veřejné snahy ukázat, že může uspět tam, kde jeho předchůdci selhali, a učinit z Bundeswehru bojovou sílu, se kterou je třeba počítat.

První pravidlo: Méně pravidel

Pistorius řekl, že chce skoncovat s předpisy, které brání výzkumu a vývoji i zadávání veřejných zakázek, které se v průběhu let nahromadily a jdou nad rámec zákonných požadavků. Náročné schvalovací procesy a schvalování v hierarchii ministerstva směrem nahoru i dolů mají být zefektivněny.

Kreativita, flexibilita a iniciativa mají být novými módními slovy, která řídí vojenský úřad pro zadávání veřejných zakázek s více než 11 000 lidmi. To je šestkrát více než samotné ministerstvo obrany.

Na konci dubna ministerstvo obrany zveřejnilo interní dokument známý jako Zimmerův dekret – publikovaný zpravodajskou platformou Business Insider a získaný DW – zdůrazňující, že "časový faktor má nejvyšší prioritu a je s okamžitou platností základním faktorem pro všechny probíhající a nové projekty vybavení pro ozbrojené síly."

Cesta nejmenšího odporu

Navzdory pocitu naléhavosti je memorandum jen kusem papíru. Ani on, ani Pistoriovy příkazy nemohou samy o sobě přimět letargickou byrokracii k akci.

"Papír nezná čas," řekl Christian Mölling, šéf Centra pro bezpečnost a obranu při Německé radě pro zahraniční vztahy (DGAP), s odkazem na německý idiom.

Zatímco dekret stanoví rámec, řekl, "velkou otázkou je, zda systém funguje".

Může trvat až dva roky, než se dočkáme změny, řekl Mölling. Do té doby se německá politika bude připravovat na příští všeobecné volby a 100 miliard eur (108,64 miliard dolarů) na doplňkové výdaje na obranu může být vyčerpáno.

To dostává Pistoria pod tlak, aby ukázal výsledky. Pokud chce přesvědčit zákonodárce, že jeho ministerstvo si zaslouží větší normální roční rozpočty, musí prokázat, že dokáže utrácet peníze obezřetným a nákladově efektivním způsobem.

Cesta vpřed, jak Zimmer nastínil, je cestou nejmenšího odporu. To především znamená obejít se bez specializovaného vybavení, které riskuje překročení času a nákladů. Místo toho vyhláška vyžaduje používání "běžně dostupných produktů".

Tento posun odráží jednu z hlavních kritik německého vojensko-průmyslového komplexu: Že znovu objevuje kolo, místo aby využíval levnější možnosti, které již existují.

Tíživé dědictví

Německý obranný sektor uvítal obnovené zaměření na rychlejší, hladší zadávání veřejných zakázek a méně pravidel stanovených ministerstvy a poznamenal, že je v souladu s mnoha vlastními doporučeními.

"Důsledné používání nových požadavků nám také umožňuje, jako průmyslu, poskytovat Bundeswehru naše produkty, které jsou již na trhu a které se osvědčily u ostatních zákazníků NATO," řekl v prohlášení pro DW Hans Christoph Atzpodien, výkonný ředitel Spolkové asociace německého bezpečnostního a obranného průmyslu (BDSV).

Snaha Bundeswehru vybavit a udržet své síly je v německých politických kruzích dlouhodobým zdrojem posměšků. Civilní vedení přichází a odchází, jen zřídka může za svým deklarovaným úsilím ukázat výsledek.

Kořeny výzev Bundeswehru sahají hluboko. Byl založen spolu se spolkovou republikou krátce po skončení nacistické vlády a "nedůvěra" v armádu ji legálně zablokovala od samého počátku, říká Klaus Wittmann, německý brigádní generál ve výslužbě.

Článek 87 německé ústavy, základního zákona, staví zeď mezi ozbrojenými silami a jejich správou. To postavilo pravomoc zadávání veřejných zakázek pro armádu mimo dosah samotné armády.

Ačkoli tehdejší západoněmecké síly byly během studené války hrozivější, politická vůle pokračovat ve financování se vypařila spolu se sovětskou hrozbou.

Totální ruská invaze na Ukrajinu na začátku roku 2022 usnadnila změnu myšlení. Nový pocit naléhavosti, nejkonkrétněji reprezentovaný projevem kancléře Olafa Scholze o "Zeitenwende" několik dní po zahájení války, do značné míry překonal německou citlivost vůči vojenské síle.

Na rozdíl od těch, kteří přišli před ním, má Pistorius vítr v zádech a má jasno o bezpečnostní realitě, do které vstoupil. Projevil zájem učit se při práci, říká Wittmann, a poslouchat, co jeho vojenští kolegové říkají, že potřebují.

"Jsem opravdu docela optimistický a myslím, že (Pistorius) vykročil správnou nohou," řekl.

Navzdory dobré vůli Wittmann tvrdí, že počká na výsledky - a zpětnou vazbu od vojáků - než bude ochoten prohlásit misi za splněnou.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3273

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023