Británie: Šílená ministryně vnitra přistižena při korupci, slabý premiér Sunak proti ní neudělá nic

21. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Od sobotního odpoledne je Twitter v Británii absolutně plný informací o tvrdě ultrapravicové, neschopné a ideologické ministryni vnitra Suelle Bravermanové, která se snaží zakázat - v rozporu s mezinárodním právem - přístup uprchlíkům do Británie a chce je deportovat do autoritářské diktatury ve Rwandě. Na nedávné, americkou ultrapravicí zorganizované konferenci v Londýně se Bravermanová pokusila svým podivným projevem kandidovat na funkci britského premiéra, kritizovala Sunaka.

Ukázalo se, že Bravermanovou chytili v autě policisti, protože nedodržovala přikázanou rychlost. Dali jí pokutu a několik trestných bodů na její řidičský průkaz, což znamená, že by se jí podstatnou měrou zvýšila platba za automobilové pojištění (v Británii nejsou pojišťována auta, ale individuálně řidiči).



Bravermanová  čelí výzvám k prošetření zpráv o tom, že požádala úředníky ministerstva vnitra o pomoc při zajištění zvláštního zacházení poté, co byla přistižena při překročení rychlosti.

Suella Bravermanová údajně požádala úředníky "svého" ministerstva vnitra, aby jí zorganizovali individuální kurz pro řidiče poté, co byla loni v létě přistižena při překročení rychlosti.

Tato dohoda na míru znamenala, že by se nemusela účastnit osobního kurzu s ostatními řidiči ani online kurzu, kde by její jméno mohli vidět ostatní řidiči.

Státní úředníci žádost odmítli, ale byli natolik znepokojeni, že záležitost nahlásili úřadu vlády.

Bravermanová se místo toho obrátila na politického poradce, aby se jí pokusil protekční individuální  kurz zajistit, aniž by byla odhalena její totožnost.

Absolvování kurzu by pro ministryni vnitra znamenalo, že se vyhne trestným bodům v řidičském průkazu.

Jak uvedl list Sunday Times, žádosti byly zamítnuty a Bravermanová se později rozhodla kurzu zcela vyhnout   tři trestné body v řidičském průkazu akceptovala.

Labouristé a liberální demokraté v sobotu večer vyzvali premiérský úřad, aby pokus Bravermanové o získání protekčního zacházení vyšetřil.

Podle předpisů by Rishi Sunak měl pověřit svého dohližitele na etiku ministrů, aby se obviněními, která zřejmě porušila ministerský kodex, zabýval.

V létě 2022, kdy byla nynější ministryně vnitra Bravermanová generální prokurátorkou, jí policie u Londýna udělila pokutu za překročení rychlosti.

Stínová labouristická ministryně vnitra Yvette Cooperová konstatovala: "Jako ministryně vnitra je Suella Bravermanová zodpovědná za dodržování zákonů, přesto tato zpráva naznačuje, že se pokusila zneužít svého postavení, aby obešla běžné tresty, takže pro ni platí jedno pravidlo a pro všechny ostatní jiné. Máme za sebou 13 let, kdy se toryové snažili vyhýbat pravidlům pro sebe a své kamarády. Už toho bylo dost. Ministryně vnitra a premiér musí urychleně vysvětlit, co se dělo, včetně toho, co premiér věděl, když ji znovu jmenoval do funkce." (Bravermanovou vyhodila z funkce ministryně vnitra předchozí premiérka  Liz Trussová za porušení ministerského kodexu, další premiér Rishi Sunak, slaboch, ji do funkce zase vrátil.)

"Premiér slíbil integritu, profesionalitu a odpovědnost, přesto se zdá, že jeho ministryně vnitra všechny tyto tři zásady hrubě ignoruje. Potřebujeme urychleně vyšetřit, co se tu dělo," řekla Yvette Cooperová.

 "Suellu Bravermanovou by měl urychleně vyšetřit poradce pro etiku a přidat její jméno na téměř nekonečný seznam ministrů, kteří museli podstoupit totéž."

Během jeho tiskové konference v Hirošimě byl Rishi Sunak novináři dotazován, co proti tomu bude dělat. Odpověděl, že nic, ale bylo vidět, že je v úzkých:


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3501

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023