Elon Musk se vyjádřil, že George Soros "nenávidí lidstvo", a přirovnává ho k židovskému superpadouchovi

17. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Generální ředitel Ligy proti hanobení odsoudil přirovnání Elona Muska, který Sorose přirovnal k Magnetovi -  fiktivnímu padouchovi, který se staví proti lidstvu

Miliardář a filantrop George Soros je častým terčem konzervativních a antisemitských útoků


Elon Musk v noci  podnikl sérii útoků na George Sorose, když na Twitteru napsal, že tento investor židovského původu a liberální filantrop, který je často terčem virulentních antisemitských konspiračních teorií, nenávidí lidstvo a "chce podkopat samotnou strukturu civilizace".

 
Musk, který je odpovědný za nárůst antisemitismu a dalších nenávistných projevů na Twitteru od doby, kdy loni koupil tuto platformu sociálních médií, neuvedl důvod, proč na Sorose zaútočil. Své komentáře však zveřejnil tři dny poté, co Sorosův investiční fond oznámil, že prodal všechny své akcie společnosti Tesla, výrobce elektromobilů, kterou Musk rovněž řídí.

Musk výslovně odkázal na židovský původ dvaadevadesátiletého Sorose, který přežil holocaust, když ho přirovnal k Magnetovi - k fiktivnímu židovskému superpadouchovi, který "bojuje za to, aby pomohl mutantům nahradit lidi jako dominantní druh na světě".

"Soros mi připomíná Magneta," napsal Musk v pondělí ve 22:00.. Tento tweet vyvolal záplavu odpovědí, které Sorose přirovnávaly k různým symbolům zla a připomněly dlouholeté konspirační teorie, které ho vykreslují jako božského miliardáře židovského původu, který využívá své filantropické nadace k zaplavení Evropy uprchlíky a ke korupci americké politiky.

Muskovy tweety v úterý ráno odsoudil Jonathan Greenblatt, šéf Ligy proti hanobení, která zaznamenává podobné konspirační teorie, podle nichž chce Soros ovládnout svět.

"Soros je krajní pravicí často za použití antisemitských tropů považován za zdroj světových problémů," napsal Greenblatt na Twitteru. "Vidět jak Elon Musk živí tento segment - přirovnávat ho k židovskému superpadouchovi, tvrdit, že Soros 'nenávidí lidstvo' - je nejen znepokojivé, ale i nebezpečné: povzbudí to extremisty, kteří již vymýšlejí protižidovské konspirace a v důsledku toho se pokoušejí útočit na Sorose a na židovské komunity."

Soros, který se jako židovský teenager musel skrývat v nacisty okupovaném Maďarsku, je středem mezinárodního nepřátelství kvůli svému bohatství, náboženskému původu, investicím a nadaci Open Society Foundations, která vynakládá stovky milionů dolarů na podporu demokratických institucí a liberálních cílů.

Glenn Beck na Sorose zaútočil v roce 2010 v třídílném seriálu televize Fox News nazvaném "Loutkovodič". Donald Trump ho obvinil z vměšování do americké politiky. Konspirační teoretik Alex Jones šířil lži o tom, že Soros za druhé světové války udával ostatní židy a spolupracoval s nacisty.

Musk využívá Twitteru k posilování krajně pravicových osobností.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
5544

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2023