Putin po "útěku" armády z Bachmutu svolal mimořádné zasedání Rady bezpečnosti

17. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruský prezident Vladimir Putin uspořádal neplánovanou schůzku se členy Rady bezpečnosti po nové sérii nezdarů ruských sil na Ukrajině, které začaly ztrácet půdu pod nohama u Bachmutu a v neděli ztratily leteckou skupinu dvou stíhaček a dvou vrtulníků.

Tradiční zasedání Rady bezpečnosti, které se koná každý týden v pátek, se tento týden uskutečnilo v pondělí, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na briefingu (citovaném agenturou Interfax).

Setkání se zúčastnili stálí členové rady - 12 vysokých úředníků, včetně vedoucích všech donucovacích orgánů (Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, FSB, Zahraniční zpravodajská služba), šéfové obou komor parlamentu, stejně jako ministr zahraničí Sergej Lavrov, bývalý prezident Dmitrij Medveděv a tajemník Rady Nikolaj Patrušev.

Naposledy se Rada bezpečnosti sešla v pátek 12. května a podle Kremlu zvažovala členství Ruska "v některých mezinárodních organizacích".

Nová, de facto mimořádná schůzka se uskutečnila po zprávách o sílících problémech armády u Bachmutu, na které ruské síly neúspěšně útočí již více než šest měsíců.

V neděli náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Hanna Maljar uvedla, že ozbrojené síly Ukrajiny obsadily více než deset pozic ruských sil na severu a jihu od okraje města, které se stalo dějištěm nejdelší a nejkrvavější bitvy války.

Ve skutečnosti ozbrojené síly Ukrajiny "prolomily obranná postavení" ozbrojených sil RF, píše vojenský velitel Alexander Simonov: Fronta se "pohnula" západně od Kleščejevky, načež ukrajinská armáda "vyčistila" lesní plantáž východně od kanálu Siverskij Doněc-Donbas.

Minulý týden šéf Wagnerovy SVS Jevgenij Prigožin oznámil "útěk" ruské armády z Bachmutu. Podle něj se situace vyvíjí "podle nejhoršího z předpovídaných scénářů". "Křídla se rozpadají, fronta selhává," stěžoval si Prigožin v pátek a dodal, že ozbrojeným silám Ukrajiny se podařilo znovu získat kontrolu nad silnicí Chasiv Jar-Bachmut, po které bude do města dodávána munice.

Ministerstvo obrany Ruské federace označilo to, co se děje u Bachmutu, za "přeskupení" s ústupem na "výhodnější obranné pozice" a zdůraznilo, že žádný průlom fronty není povolen.

V sobotu však ruská armáda utrpěla novou porážku. Letadla letecké skupiny, která letěla bombardovat Černihivskou oblast Ukrajiny, byla sestřelena téměř současně v Brjanské oblasti.

Dva vrtulníky Mi-8, stíhací bombardér Su-34 a stíhačka Su-35 se na domovské letiště nevrátily. Podle Kommersantu byla letecká skupina "vzdušně-komických sil" s největší pravděpodobností přepadena ze zálohy a útok byl proveden raketami vzduch-vzduch.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6370

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2023