Moskva dále "optimalizuje" zdravotnictví. Pacienti utrpí ještě více

15. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Během posledních několika let Moskva ve jménu úspory peněz a zvýšení efektivity uzavřela četné nemocnice a kliniky a přinutila lidi cestovat za lékařskou péčí stále dále - nebo se bez ní častěji obejít.

Nyní centrální vláda plánuje spustit novou formu "optimalizace zdravotnictví", která na sestry přenese úkoly, které v minulosti vykonávali pouze lékaři. Takový program není špatný nápad, ale vyžaduje změnu vzdělávání sester a také změnu způsobu jejich odměňování.

Jenže místo toho, aby k tomuto úkolu přistupovala jako k dlouhodobému cíli, ruská ústřední vláda to plánuje udělat za pouhý jeden rok, což podle moskevských expertů zhorší problémy s lékařskou péčí v zemi a přiměje více lékařů a sester opustit profesi a mnoho klinik zůstane bez personálu.

Po skončení COVIDových protiopatření odešlo ze státních zdravotnických zařízení téměř 50 000 lidí, z toho téměř 10 000 lékařů a 39 000 sester. To tvrdě zasáhlo některé regiony země, přičemž 22 federálních subjektů hlásilo vážný nedostatek zdravotnického personálu. Pokud Moskva nezmění kurz, její nový plán povede k dalším odchodům a dalšímu nedostatku.

A to zase dále ohrozí demografickou budoucnost Ruska tím, že vytvoří situaci, ve které bude stále méně lidí dostávat lékařskou péči v raných stádiích nemocí, kdy je léčba nejsnazší, a stále více lidí bude chodit ke vzdáleným lékařům, až když se jejich nemoci stanou vážnějšími, léčba bude dražší a obtížnější.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3651

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2023