17215

Pozoruhodné. Český rozhlas zahájil stalinský hon proti nekonformním historikům

18. 5. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Rozhovorem Barbory Tachecí s Ivo Cermanem v Českém rozhlase se Česká republika pozoruhodně rychle posunula směrem k mentalitě autoritářského Maďarska či Polska. Je to, jako by v tom rozhovoru mluvil Kaczyński nebo Orbán.

Cerman v rozhovoru, v němž mu Tachecí nijak fakty neoponovala (ona je to sama antikomunistická ideoložka, která do veřejnoprávního rozhlasu vůbec nepatří) vytvořil falešnou, viruální realitu údajně  "socialistických" pseudohistoriků, kteří prý zlehčují zločiny komunismu a "usilují o socialismus v ČR". Naprostý nesmysl.

"Je tady skupina historiků, která ohýbá dějiny. Jsou jako magma a vše zaplavují, varuje historik z opačného proudu Cerman":


"nedostatečně prý podporují liberální formu demokracie a ve svých dílech pro děti glorifikují socialismus"...

Takové bludy prosím vysílá vámi placený Český rozhlas. "Tohle vážně překračuje meze soudnosti," píše Radek Mokrý.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Jeden mrtvý při útoku v Oděse

18. 5. 2023

čas čtení 14 minut

- Šéf skupiny Wagner obviňuje ruskou armádu, že nechala jeho vojáky v Bachmutu na holičkách

Jevgenij Prigožin, šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner, ve čtvrtek obvinil pravidelné jednotky ruské armády, že se stáhly o 570 metrů severně od východoukrajinského města Bachmut a nechaly tak své vlastní bojovníky na holičkách.

Prigožin, který opakovaně obviňuje nejvyšší ruské vojenské velení, že nedělá dost pro podporu jeho mužů, požádal ministerstvo obrany, aby udělalo vše, co je v jeho silách, pro ochranu boků v Bachmutu po tom, co se podle něj stáhlo.

"Bohužel se jednotky ruského ministerstva obrany stáhly až 570 metrů severně od Bachmutu, čímž vystavily naše boky," uvedl Prigožin v hlasové zprávě.

"Obracím se na nejvyšší vedení ministerstva obrany - veřejně - protože mé dopisy nikdo nečte," dodal Prigožin.

"Prosím, nevzdávejte se boků," dodal na adresu ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Wagner tvrdí, že dobyl většinu zničeného města, i když za cenu obrovských lidských ztrát. Ukrajina však sděluije, že její síly v posledních dnech znovu dobyly území kolem Bachmutu.

- Japonský premiér Fumio Kišida novinářům řekl, že se s americkým prezidentem Joem Bidenem dohodli na pokračování sankcí proti Rusku a podpoře Ukrajiny.

Kišida rovněž zřejmě potvrdil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij osobně nenavštíví Japonsko na summitu G7, který se koná od 19. do 21. května. Zelenskij se má připojit k nedělnímu zasedání G7 prostřednictvím telekonference.

- Ukrajinské jednotky postoupily v části Bachmutu

Serhij Čerevatij, mluvčí ukrajinských jednotek na východě země, uvedl, že vojáci postoupili v částech Bachmutu o více než kilometr, informuje agentura Reuters.

V televizním komentáři Čerevatij řekl: "Navzdory tomu, že naše jednotky nemají převahu ve vybavení... a personálu, pokračovaly v postupu po stranách a překonaly vzdálenost 150 až 1 700 metrů."

Petro Podaru, velitel ukrajinské dělostřelecké jednotky, rovněž uvedl, že vojáci postupovali navzdory ostřelování ze strany ruské armády.

- Nálada v Mariupolu se "dramaticky změnila", podle obyvatel, kteří si mysleli, že Rusko tam zůstane navždy, ale nyní očekávají rychlou ofenzívu ukrajinské armády a znovudobytí města.

V řadě anonymních rozhovorů  lidé uvedli, že od doby, kdy se před rokem vzdali ruským jednotkám poslední ukrajinští obránci ukrytí v ocelárnách Azovstal, se Mariupol proměnil v pochmurnou verzi Sovětského svazu.

"Připadám si, jako bych se dostal do nějakého strašlivého ponorného a pokleslého kolchozu. Obchody jsou primitivní a ceny astronomické," řekl jeden z nich. "Město už není takové, jaké jsem ho znal. Lidé nejsou stejní. Všechno se změnilo. Mám permanentní pocit, že se mi chce domů."

Nad městskými budovami podle nich vlály ruské vlajky, na ulicích byli vidět vojáci a na zdech úřadů a škol visely portréty Vladimira Putina a vůdce samozvané doněcké republiky Denise Pušilina.


- Nedávná série útoků byla  "bezprecedentní svou silou, intenzitou a rozmanitostí", sděluje kyjevská vojenská správa; jeden mrtvý a dva zranění při raketovém útoku v Oděse

- Devátý útok na Kyjev včera večer. Jiná ukrajinská města byla také terčem ruského útoku. Toto jsou trosky ruských raket, které včera spadly v kyjevském regionu:

 

 18187

Slovensko na pokraji zablokování právního uznání transsexuálů

18. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Mezinárodní bojovníci za lidská práva a aktivisté za LGBTQ+ apelují na slovensképoslance, aby hlasovali proti návrhu zákona předloženému pravicí



Slovenští poslanci jsou pod sílícím mezinárodním tlakem, aby odmítli návrh zákona, který by vedl k tomu, že země po vzoru Maďarska fakticky zruší desetiletí trvající právní uznání pohlaví transsexuálů.

V parlamentu se v nejbližších dnech očekává hlasování o zákonu navrženém konzervativními a krajně pravicovými stranami, který by vyžadoval, aby občaně měli tu "správnou" sadu chromozomů odpovídající jejich zákonnému pohlaví.

30647

Zdá se, že vládní balíček se rozsype jako vzdušný zámek

18. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pokusím se shrnout svůj dojem z dosavadní diskuze o vládním balíčku, který má zachránit státní rozpočet. Vycházím z různých analýz a názorů, dostupných ve veřejném prostoru, od lidí, které považuji za kompetentní a kteří reprezentují rozmanité zájmy. Především se zdá, že balíček nemíří na zmírnění propasti mezi těmi, kdo v posledních letech na rušení všelijakých daní a na státních dotacích zbohatli, a mezi těmi, kdo tratili. Například snížení daní v důsledku rušení superhrubé mzdy odnesli nejvíce lidé s nízkými příjmy. A tito lidé mají být vládním balíčkem postiženi ještě více (je ovšem pravda, že kdyby bylo na ODS, tak budou vyloženě sedřeni z kůže, takže pokud předseda ODS a premiér v jedné osobě vidí výsledný balíček jako sociálně citlivý, může to být autentický dojem).

30771

Nový prezident Svazu průmyslu a dopravy o infrastruktuře v Česku

18. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nový prezident Svazu průmyslu a obchodu Jan Rafaj řekl v České televizi mnoho zajímavých věcí. V zásadě jsem měl pocit, že kdyby vláda zajistila tři hlavní priority, po nichž průmysl už mnoho let marně volá, nebyl by ani takový problém zvyšovat korporátní daně. Všechny tři priority jsou dlouho diskutované ve veřejném prostoru a prakticky nic se s nimi přesto neděje: 1. snadný přístup zejména vzdělaných lidí ze třetích zemí na náš pracovní trh, 2. infrastruktura, 3. přijetí eura. To, co pan Rafaj tvrdil o infrastruktuře, stojí za citování...

Pozn. Bohumila Kartouse: Nejdůležitější zprávou o zvolení nového prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR je, že letitý aktivní člen Rafaj porazil bývalého politika a současného lobbistu Topolánka.

 17703

Pozoruhodná paralela mezi indolencí českého a britského konzervativního premiéra dále sílí

18. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Zvláštní je, že podobně jako český premiér Petr Fiala, podle něhož je "všechno v pořádku", "nic tragického se neděje" a "my nikomu ustupovat nebudeme", vytváří kolem sebe v zemi, kde mnoho lidí nemá na jídlio, zcela neinformovanou optimistickou virtuální realitu i obdobně slabý britský premiér Rishi Sunak.

V situaci, kdy všechny britské automobilky ve středu otevřeně varovaly, že je brexit přivede ke krachu, šířil kolem sebe cestou do Japonska na jednáni skupiny G7 Rishi Sunak neopodstatněný optimismus a stal se tak terčem posměchu velmi podobně jako Petr Fiala v ČR.
 

30365

K nedostatku míst ve všeobecně vzdělávacích oborech na českých středních školách

Kraje nesou odpovědnost, ale bez investic a bez peněz od státu to nepůjde

18. 5. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Bob Kartous má zcela pravdu: zodpovědné jsou kraje jako zřizovatelé SŠ, níže pak města jako zřizovatelé ZŠ.
JENOMŽE je k tomu potřeba dodat to b).
I bez populační křivky je úplně zjevné, že jsou zde další dva setrvalé a silné faktory:
a) stěhování do měst (protože tam jsou pracovní příležitosti), případně poblíž měst, do metropolitních oblastí, aglomerací
b) zvyšující se požadavky na "metropolitní gymply", v tom smyslu, že stěhující se lidé jsou zcela dominantně duševně pracující lidé, typicky oba manželé VŠ vzdělaní a logicky směřující i svoje děti tímto směrem, tedy přes gympl.

Rozhovor Britských listů 599. Je české školství absolutně ztracená kauza?

16. 5. 2023

čas čtení 17 minut

 

Co říct k tomu, že se v dnešní České republice nemohou dostat teenageři na střední školu, protože politikové školství za posledních deset patnáct let úplně zanedbali. A to v době, kdy je vrcholně vzdělaných lidí v důsledku blížící se revoluce umělé inteligence naprosto zapotřebí. Kdy se budou politikové zodpovídat z toho, že mladým lidem zničili život? A dá se situace vůbec interpretovat nějak optimisticky? O tom hovoří Jan Čulík s naším redaktorem Bohumilem Kartousem, aktivistou snažícím se o zlepšení českého školství.

Transkript tohoto rozhovoru: 

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31503

Sociální politika v Brně

18. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Myslel jsem si, že toto už nikdy z úrovně vedení města Brna neuslyším, ale bohužel ano, píše na sociální síti Matěj Holan, tamní městský opoziční zastupitel k diskusi o tragickému požáru, který v Brně usmrtil osm lidí bez domova.  

Takto reagovala náměstkyně primátorky pro bydlení Karin Podivínská (ANO - osoba uprostřed) na můj návrh usnesení, aby v reakci na zbytečnou smrt uhořením osmi lidí bez domova spolu s náměstkem Kerndlem (ODS) předložila Akční plán ukončování bezdomovectví, který Odbor sociální péče zpracoval už v roce 2018:
"Pane Hollane, bydlíte v Masarykově čtvrti a máte velký pozemek, tak si tam ty bezdomovce nastěhujte a neotravujte s tím obyvatele Jabloňové, Medlánek a dalších městských částí."
Maska falešného dojímaní se nad osudy těch lidí, kterou si zkoušeli nasadit, šla dolů a takto uzavřela diskuzi o tom, jestli Brno řeší dostatečně otázku bezdomovectví.


31504

Přístup k THC a CBD v českém pojetí je absurdní i pro Poláky

18. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Smějí se nám už i Poláci, konstatuje na sociální síti lokální brněnský politik Matěj Hollan, jenž jde aktivní ve snaze o legalizaci CBD (cannabidiolu/kanabidiolu, látky obsažené v konopí setém a konopí indickém s prokazatelně pozitivními léčebnými účinky, pozn. redakce). Citace z polského zdroje:
"Česká republika zvažuje postavení CBD mimo zákon a legalizaci THC. I když to zní absurdně, je to skutečné. Je to důsledek rozporů uvnitř vládnoucí koalice. Politické spory mohou vést k přijetí bizarních nařízení, která nemají ve světě obdoby. Češi se škrábou na hlavě a obávají se ekonomických důsledků, které vstup těchto nařízení v platnost přinese. Premiér Petr Fiala chce tento nešvar pomoci vyřešit."
Snad se mu to povede, dodává Hollan, jednání probíhají v těchto dnech.



 18932

Vědci varují, že svět pravděpodobně překročí klimatickou hranici 1,5 °C do roku 2027

17. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Agentura OSN varuje, že El Niňo a člověkem způsobený klimatický kolaps by mohly dohromady způsobit, že se teploty dostanou do "neprobádané oblasti"
 
Vědci upozorňují, že svět v příštích pěti letech téměř jistě zažije nové teplotní rekordy a že teploty pravděpodobně vzrostou o více než 1,5 °C nad předindustriální úroveň.

 17737

Spolek NE

17. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 6 minut

 

Vážení spoluobčané,

šéfredaktor Britských listů, pan Čulík, vyhrabal můj téměř dva roky starý článek. V té době jsem byl zaměstnán několika soudy s ČEZem, takže jsem jen napsal, co se v tom neblahém kopci asi ukrývá a nechal jsem to být. Mezitím jsem byl odsouzen. Ten rozsudek pak byl ještě potvrzen Vrchním soudem v Praze, takže pro mou firmu to je konečná stanice. Zničili mi mou firmu. Mám zaplatit ČEZu a Českému státu celkem 3 523 290 Kč.

 17737

Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec II

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 13 minut

Bilanční zásoba lithia v tom kopci Cínovci je zřejmě celkem: 1 138 331 000 kg v hodnotě 92 887 809 600 USD, tj.  1 992 miliard korun.

Cesia tam je 12 807 505 kg v hodnotě 791 503 809 000 USD, tj. 16 997 miliard korun.

Rubidia tam je: 339 414 386 kg v hodnotě 6 190 922 982 000 USD, t.j. 132 795 miliard korun.

Neustále je ve všech diskusích uváděno, že to rubidium na nic není, že se to neprodá a tak podobně. Tak si prosím vážení přečtěte tohle, tohle, tohle a ještě tohle. Jak to tak vypadá, tak jsme na prahu nové solární revoluce.

K tomu:

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec


Dostal jsem před nedávnem odpověď z MPO na můj dopis ohledně ložiska lithia, rubidia, cesia a dalších kovů na Cínovci. Přikládám. Napsal jsem MPO odpověď, kterou jsem jim dnes zaslal datovou schránkou. Žádám o zveřejnění, píše ing. Oldřich Maděra.

Chtěl bych apelovat na všechny čtenáře BL, aby link na tento článek přeposlali svým známým a kolegům. Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít veřejnou všenárodní diskusi, jak s tímto obrovským přírodním bohatstvím rozumně naložit. Myslím si, že je to jedna z posledních šancí, jak zasypat tu hlubokou propast, která zde zbude po stávající vládě a po Covidu.

Obávám se, že to je zase jedna z malých domů, kdy se obohatí na úkor nás všech jen pár rodin. Nyní je čas tomu zabránit. Zeptejte se na to lídrů politických stran a jednotlivých kandidátů. Zabraňte prosím tomu, aby se to zase rozkradlo. Volte jen ty, kteří jasně vysvětlí svou pozici k tomuto problému. Je ovšem nutné rychle jednat. Musím společně vyvinout tlak. Dotlačte prosím politiky ze všech stran, aby se jasně vyjdářili k následujícímu:

 19387

Další lidskou pandemií se může stát ptačí chřipka - ale politikové vůbec nedávají pozor

17. 5. 2023

čas čtení 6 minut

 
Nástroje k přípravě máme, ale kvůli únavě po epidemii viru HIV a nedostatku politické vůle se nevyužívají,
varuje Devi Sridhar, profesorka globálního veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku.

Minulý měsíc zemřel v Kanadě domácí pes na virus H5N1, známý také jako ptačí chřipka, poté, co snědl divokou husu. Je znepokojující, že se jedná o vzorec, kdy se stále více případů ptačí chřipky objevuje u savců, kteří přišli do kontaktu s infikovaným ptákem, ať už živým nebo mrtvým.

Když uvidíte volně žijícího ptáka, například kachnu nebo racka, myslete na ptačí chřipku. Protože je skutečně pravděpodobné, že jsou virem nakaženi. A mnoho druhů volně žijících ptáků je asymptomatických, což znamená, že nevykazují žádné příznaky. Riziko přenosu viru na domácí zvířata je nízké, ale mohou onemocnět, když žvýkají nebo snědí nakaženého ptáka, ať už mrtvého nebo živého.

Dva drůbežáři v Anglii mají pozitivní test na ptačí chřipku

17. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Zdravotníci sdělují, že neexistují žádné známky přenosu z člověka na člověka, ale v rámci prevence se provádí sledování kontaktů



Podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) byli dva pracovníci drůbežářského podniku pozitivně testováni na ptačí chřipku poté, co přišli do kontaktu s nakaženými ptáky na téže farmě v Anglii.

Případy byly zachyceny v rámci screeningového programu pro osoby, které přišly do úzkého kontaktu s virem, ačkoli ani u jednoho z nich se neprojevily příznaky nákazy a oba byli od té doby testováni s negativním výsledkem.

30365

Kdo zodpovídá za nedostatek kapacit na středních školách

16. 5. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Zoufalství mnoha rodičů z toho, že se jejich dítě nedostalo na vybranou střední školu, a z toho, že teď v nouzi hledají jakoukoliv možnost navazujícího studia, je zcela pochopitelné. Stejně tak je pochopitelné, že tito rodiče hledají viníka situace.
Ukazuje se přitom, jak málo vlastně víme o základech vzdělávacího systému, z čehož nepřímo vyplývá, jak málo se o tuto klíčovou, pro budoucnost zcela nepostradatelnou součást veřejného zájmu staráme.

 19608

Ruská agrese na Ukrajině: Byl poškozen systém Patriot?

17. 5. 2023

čas čtení 11 minut

- Ukrajina popírá ruské tvrzení, že hypersonická střela zničila obranný systém Patriot

Ukrajina ve středu popřela tvrzení, že ruská hypersonická raketa zničila při náletu na Kyjev protiraketový systém Patriot americké výroby.

Ruské ministerstvo obrany s tímto tvrzením přišlo v úterý po nočním leteckém útoku na ukrajinské hlavní město. Dva američtí představitelé později uvedli, že systém Patriot byl pravděpodobně poškozen, ale že se nezdá, že by byl zničen.

"Chci říci: nedělejte si starosti o osud systému Patriot," řekl ukrajinské televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Vyloučil možnost, že by ruská raketa "Kinžal" vyřadila systém Patriot.

"Zničit systém nějakým 'Kinžalem', to je nemožné. Všechno, co tam říkají, může zůstat v jejich propagandistickém archivu," řekl podle agentury Reuters.

-  Protiraketový obranný systém Patriot americké výroby, který používá Ukrajina, pravděpodobně utrpěl určité škody v důsledku ruského úderu, uvedli v úterý dva američtí představitelé pro agenturu Reuters a dodali, že se nezdá, že by byl zničen.Systém Patriot je jedním z řady sofistikovaných jednotek protivzdušné obrany, které Západ dodal, aby pomohl Ukrajině odrazit ruskou kampaň náletů, jejichž cílem je kritická infrastruktura, energetická zařízení a další objekty.Jeden z amerických představitelů, který s agenturou Reuters hovořil pod podmínkou anonymity a odvolával se na původní informace, uvedl, že Washington a Kyjev již jednají o nejlepším způsobu opravy systému a v tuto chvíli se nezdá, že by systém musel být z Ukrajiny stažen.
Úředník dodal, že Spojené státy budou mít lepší představu v nadcházejících dnech a informace se mohou časem změnit. Guardian nemohl nezávisle ověřit pravdivost těchto komentářů.

Systém Patriot je považován za jeden z nejmodernějších amerických systémů protivzdušné obrany, a to i proti letadlům, řízeným střelám a balistickým raketám. Obvykle zahrnuje odpalovací zařízení spolu s radarem a dalšími podpůrnými vozidly.

- Tento týden se hodně mluvilo o ruských "hypersonických" raketách Kinžal a o tom, zda je systém Patriot dodávaný USA schopen je sestřelit. Agentura Reuters dnes přinesla toto malé vysvětlení:

    Systém Patriot byl navržen předtím, než se na bojiště dostaly hypersonické zbraně, a výrobce Raytheon veřejně neřekl, že je účinný proti raketě letící hypersonickou rychlostí (cokoli nad pětinásobek rychlosti zvuku). USA sice uvedly, že systém Patriot minulý týden sestřelil raketu Kinžal, ale nebylo jasné, zda se tato raketa v té době pohybovala hypersonickou rychlostí.

    Ruská střela Kinžal může dosáhnout rychlosti až  12 350 km/h, "ruské označení střely Kinžal jako 'hypersonické' je však poněkud zavádějící, protože téměř všechny balistické střely v určitém okamžiku letu dosahují hypersonické rychlosti (tj. nad 5 Machů)," uvedlo Centrum pro strategická a mezinárodní studia ve zprávě z března 2022.
 

 20076

Proč umělá inteligence nikdy nebude soupeřit s lidskou kreativitou

17. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Prediktivní mechanismy vylučují originalitu potřebnou pro skutečné umění, upozorňuje William Deresiewicz.

Pozn. JČ: V bloku věnovaném umělé inteligenci v úterních Channel 4 News si stěžoval jeden známý britský herec, že mu umělá inteligence "ukradla hlas" - jeho hlas načítá texty, které on sám nikdy nepřečetl. Ano, AI pravděpodobně nedosáhne originality, avšak v úterý přiznal v americkém Kongresu i vysoký činitel firmy vyvíjející ChatbotGPT, že je nutně zapotřebí státní regulace a ochrany copyrightu a že jeho firma sama se obává, k čemu by mohlo bez účinné státní regulace dojít. 

K tomu, v angličtině: 

31325

Daň z robotů a nepodmíněný základní příjem

17. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Když se tak povídá o nahrazování lidské práce umělou inteligencí (AI), tedy v podstatě velmi inteligentními roboty, možná si představujeme něco jako změnu z transmisí na lokální elektrické pohony, pak NC stroje... nebo třeba cestu od řady ponků k pásové výrobě. Všechny obdobné fenomény samozřejmě zvýšily produktivitu práce a někomu práci nepochybně i vzaly, ale(!) kapacita tehdejší společnosti byla zpravidla taková, že lidé přešli postupně do jiné továrny, do terciální sféry, vrátili se ke svému řemeslu atp.

Dobré zákony, tedy...

17. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Propustí z vězení fašistické teroristy a "podle zákona" potenciální oběti "ochranu poskytnout nemohou.



 20310

"Co věděl papež?" Poláci jsou rozhádáni kvůli tomu, do jaké míry papež Jan Pavel II. kryl kněžskou pedofilii

17. 5. 2023

čas čtení 6 minut

 
Dědictví Karola Wojtyły je pod drobnohledem, Polsko se vyrovnává s rozsahem sexuálního zneužívání v katolické církvi


Necelých šest měsíců před parlamentními volbami, které by měly být velmi vyrovnané, vstoupila na polské politické pole překvapivá postava, přestože zemřela v roce 2005: Papež Jan Pavel II.

Odkaz papeže Jana Pavla II.  je pod drobnohledem poté, co ho nedávná kniha a televizní dokument obvinily z krytí pedofilních kněží předtím, než se stal pontifikem.

Rozhovor Britských listů 598. Je v Izraeli stále ohrožena demokracie?

12. 5. 2023

čas čtení 14 minut

  

V Izraeli dále pokračují, s neztenčenou silou, obrovské protestní demonstrace proti vládě Benjamina Netanjahua, jehož tzv. "reforma soudnictví" (chce ho podřídit své vládě) ohrožuje izraelskou demokracii. Albín Sybera získal v rozhovoru s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu, nejnovější informace o situaci a o vztahu dnešního Izraele se zeměmi Evropské unie.

Český překlad tohoto rozhovoru:

 19422

Elon Musk se vyjádřil, že George Soros "nenávidí lidstvo", a přirovnává ho k židovskému superpadouchovi

17. 5. 2023

čas čtení 2 minuty


Generální ředitel Ligy proti hanobení odsoudil přirovnání Elona Muska, který Sorose přirovnal k Magnetovi -  fiktivnímu padouchovi, který se staví proti lidstvu

Miliardář a filantrop George Soros je častým terčem konzervativních a antisemitských útoků


Elon Musk v noci  podnikl sérii útoků na George Sorose, když na Twitteru napsal, že tento investor židovského původu a liberální filantrop, který je často terčem virulentních antisemitských konspiračních teorií, nenávidí lidstvo a "chce podkopat samotnou strukturu civilizace".

Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

 19128

Německo: Baerbocková balancuje na správném laně

17. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Autokratické režimy po celém světě vyvinuly metody potlačování a věznění aktivistů a novinářů. Demokracie jako Německo mají povinnost využít svého vlivu. Je však zapotřebí ještě komplexnější strategie, píší Michael J. Abramowitz a Margaux Ewen.

Zelenského turné po Evropě bylo úspěšné, ale poslední dary Západu nemusejí stačit

17. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 

Západní zbraně dávají Ukrajině největší naději proti Rusku, jak ukázala reakce na noční pondělní útok na Kyjev,
míní Dan Sabbagh


Pozn. red.: V úterý večer oznámili nizozemský premiér Mark Rutte spolu s britským premiérem Rishim Sunakem, že podporují předání stihaček F-16 Ukrajině

I podle měřítek Volodymyra Zelenského byla rychlá cesta ukrajinského prezidenta po hlavních evropských městech úspěšná. Cesta do Berlína vynesla závazek dodat další zbraně v hodnotě 2,7 miliardy eur, Paříž nabídla další výcvik vojáků a lehké tanky a Londýn se postaral o výcvik pilotů a bezpilotní letouny dlouhého doletu.

Právě pokračující dodávky západních zbraní dávají Kyjevu největší naději, že ruské útočníky vyžene, což podtrhlo noční pondělní bombardování Kyjeva Moskvou. Osmnáct z osmnácti raket zřejmě mířilo na systémy protivzdušné obrany Patriot americké výroby. Byly všechny sestřeleny a ztráty na životech se zdají být minimální.

Rozhovor Britských listů 596. Ideolog šlendrián potřebuje, aby získal moc

2. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Výtvarník a sochař Pavel Karous zveřejnil otevřený dopis na obranu mezinárodné známé historičky střední Evropy Muriel Blaive, kterou z ideologických důvodů vyhodili z tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů. Pak se situace ještě zhoršila, protože vedení Ústavu vyhodilo i šéfa oddělení vzdělávání a nahradilo ho policistou, takže všichni jeho zaměstnanci rezignovali. Co motivuje ideology spoléhat se na šlendrián? Proč ho potřebují? O tom a o dalších aspektech tohoto závažného modelového případu, který, jak se zdá osvětluje v dnešní České republice skoro všechno, hovoří s Pavlem Karousem Jan Čulík.

 20228

Plody ruské "optimalizace": Příklad lesnictví

17. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

V důsledku škrtů Vladimira Putina v lesnickém sektoru jsou požáry dnes v průměru sedmkrát větší než před deseti lety a zalesňování ve srovnání s rokem 1990 pokleslo o 36 %. Výsledkem je, že mnohem více půdy zůstává bez stromů, což podporuje záplavy i další problémy, píše blogger El Murid.

 19376

Kolpaševo: "Odejdi, nebo zemři"

17. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Obyvatelé 70 % měst v Ruské federaci, a to jak těch, která jsou klasifikována jako podniková města, jejichž základní průmysl zmizel, tak i jiných, o nichž to neplatí, mají nyní pocit, že stojí před volbou "odejít, nebo zemřít". Lidé zde totiž nemají žádné vyhlídky do budoucna, tvrdí Maria Gunková, geografka na moskevské Vyšší ekonomické škole.

Ruská agrese na Ukrajině: Výjimečně intenzivní nálety na Kyjev v noci; šéfové EU se setkávají na Islandu

16. 5. 2023

čas čtení 21 minut

- Ukrajina vyhodnocuje škody poté, co ruské síly v noci na dnešek provedly masivní úder "mimořádné intenzity" na Kyjev, který byl jedním z největších útoků na hlavní město od loňské invaze.

Šest ruských raket Kinžal sestřelila v pondělí v noci ukrajinská letecká obrana. Zase jednou sv ět viděl, že ruské zbraně jsou archaické a nedokáží prorazit moderními systémy letecké obrany. Dobrá reklama pro ruské zbraně, pro ty, kdo je pořád ještě chtějí nakupovat...

Ve 2.30 místního času probudily obyvatele pohotovostní sirény a krátce poté se ozvaly hlasité rány, jak ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala proti přilétajícím raketám. Oblohu rozzářila střelba ze střepin a spustily se alarmy v autech. Ozvaly se výbuchy. Další varování před náletem zaznělo ve 4 hodiny ráno.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj uvedl, že kyjevští obránci sestřelili 18 z 18 ruských raket a dronů. Město se ocitlo pod intenzivním a rozsáhlým útokem "ze severu, jihu a východu", který zahrnoval střely vypálené ze vzduchu, moře i ze země, uvedl.

Baterie protivzdušné obrany úspěšně zachytily šest hypersonických raket Kinžal, nejsilnější zbraň dlouhého doletu v arzenálu Kremlu. Dále sestřelily devět střel s plochou dráhou letu, tři balistické střely, šest bezpilotních letounů kamikadze a tři bezpilotní letouny, uvedlo vrchní velení ukrajinské armády.

Po bezesné noci, kdy mnoho místních obyvatel hledalo útočiště v protiatomových krytech, podal starosta Kyjeva Vitalij Kličko aktuální informace o škodách. Uvedl, že ve čtvrti Solomyan, kterou zasáhly padající trosky raket, jsou tři oběti. Záchranáři hasili požáry poté, co začala hořet vozidla.

Pondělní ruské údery byly zřejmě komplexním pokusem o zničení nových ukrajinských systémů protivzdušné obrany Patriot americké výroby. Podle amerických představitelů, kteří hovořili pro CNN, se Moskva snažila vyřadit Patrioty, které do země dorazily před několika týdny.

Vláda Volodymyra Zelenského obdržela nejméně dva systémy Patriot, a to z Washingtonu a Berlína. Významně posílily protivzdušnou obranu Ukrajiny před očekávanou protiofenzívou a umožnily Kyjevu zachytit modernější ruské rakety, jako je Kinžal.

Ukrajina: Rusko zaútočilo na Kyjev masivním nočním náletem

16. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 Zapněte si prosím zvuk. Tohle je osmý noční útok na Kyjev v květnu. My nespíme. Ptáme se svých milých: Jste v pořádku? Ale ráno začneme pracovat. Podporujeme ukrajinskou armádu. Zvítězíme.
 Ukrajina vyhodnocuje škody poté, co ruské síly v noci na úterý provedly masivní úder "mimořádné intenzity" na Kyjev, který byl jedním z největších útoků na hlavní město od loňské invaze.

Ve 2:30 místního času probudily obyvatele pohotovostní sirény a krátce poté se ozvaly hlasité rány, jak ukrajinská protivzdušná obrana zasáhla přilétající rakety. Oblohu rozzářila střelba ze střepin a spustily se alarmy v autech. Ozvaly se výbuchy. Další varování před náletem zaznělo ve 4 hodiny ráno.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zálužnyj uvedl, že kyjevští obránci sestřelili 18 z 18 ruských raket a dronů. Město se ocitlo pod intenzivním a rozsáhlým útokem "ze severu, jihu a východu", který zahrnoval střely vypálené ze vzduchu, moře i ze země, uvedl.

Baterie protivzdušné obrany úspěšně zachytily šest hypersonických raket Kinžal, nejsilnější zbraň dlouhého doletu v arzenálu Kremlu. Dále sestřelily devět střel s plochou dráhou letu, tři balistické střely, šest bezpilotních letounů kamikadze a tři bezpilotní letouny, uvedlo vrchní velení ukrajinské armády.

“Přechod Evropy k post-růstu je rozhodující pro přežití i prosperitu,” naléhá 400 občanských organizací i odborníci a odbornice

16. 5. 2023

čas čtení 9 minut

 

Beyond-Growth-Gathering-14-May

Připojili jsme náš podpis s celou naší organizací NaZemi k otevřenému dopisu, který spoluzveřejňujeme při prvním dni bruselské konference Beyond Growth. Obsah dopisu připravili: Timothée Parrique, Kate Raworth, Vincent Liegey, Friends of the Earth, Europe European Environmental Bureau, European Youth Forum, Wellbeing Economy Alliance. Níže dopis překládáme, původní anglickou verzi najdete zde.

Političtí představitelé se v těchto dnech shromažďují na druhé konferenci v Evropském parlamentu, která řeší, jak “překonat růst”. My, níže podepsaní akademici a akademičky a organizace občanské společnosti při této příležitosti prohlašujeme, že současnou geopolitickou krizi je třeba vidět jako příležitost vyprostit se ze společensky a ekologicky škodlivého soupeření v růstu a namísto toho přistoupit ke spolupráci v blahobytu.

Zákon o rozšíření chodníků

16. 5. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Konečně máme vládu, kterou si údajně přála většina voličů, a která je odvážná. Nebojí se občanů a populismu, a zrychleně vydává zákony jako tasemnice zralé články plné zárodků nového potomstva. Nastala tedy vhodná chvíle, aby byl vydán zákon o rozšíření chodníků, který si poměry ve městech tak dlouho vynucují. Každý zákon je vlastně jakousi tasemnicí.

Hladovění v Británii

16. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Takže co řeknete lidem, kteří si nemohou dovolit základní jídlo?"

"Ať jedí něco jiného."



BBC zcenzurovala veřejné vyjádření irské herečky při udělování televizních cen

16. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Irská herečka Siobhan McSweeney, známá z televizního seriálu Derry Girls (Holky z Derry) byla tento týden oceněna cenou za tuto svou televizní práci  v britské verzi Českého lva, tedy cen britské filmové a televizní akademie BAFTA.

Ve svém vystoupení po udělení ceny ostře zkritizovala britské a irské politiky. BBC to ze svého vysílání ceremonie ystřihla.

BBC je dnes často kritizována za to, že se podbízí vládnoucí britské ultrapravici. Ta totiž do managementu společnosti BBC najmenovala své lidi.

Toto viděli diváci BBC:

....Podporovali mě přestože nejsem Cillian Murphy, vím, že to pro vás bylo velmi obtížné. Mému bratru, mé matce a otci, kteří tady nejsou, ale budu stručná, protože to stručné musí být. Děkuji lidem z hrabství Derry za to, že mě přijali do svých srdcí a do svých obývacích pokojů. Děkuju vám mnohokrát.

Vystoupení herečky ale pokračovalo, a to už  BBC TV zcenzurovala:

Denně na mě dělá dojem, jak jste schopni přijmout ducha kompromisu a odolnosti navzdory ponižování, ignoranci a stupiditě vašich takzvaných vedoucích představitelů v Dublinu, v Stormontu (vládě Severního Irska) a v Londýně. Slovy mé milované sestry Michaely, je načase, aby už zmoudřeli. Děkuji vám mnohokrát.



Británie: Nedávný volební propad konzervativců v komunálních volbách vyvolal v jejich straně obrovské hašteření

16. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Keir Starmer, šéf Labouristické strany, chce umožnit hlasování ve volbách pěti milionům občanů Evropské unie, žijícím v Anglii. Krachující konzervativci, kteří se snaží zachránit před volebním propadem využívání nejrůznějších populistických a nacionalistických triků (vyvoláváním nenávisti vůči uprchlíkům, vůči Evropské unii a nyní i jejím občanům) proti tomu zuřivě vystupují - že by to prý "ochromilo význam britského občanství", kdyby právo volit měli v Anglii i tam žijící a daně platící občané Evropské unie (ve Skotsku občané Evropské unie volební právo už dávno mají.)

Jsem jen já naprosto ohromen, že o tomhle pytli nenávisti bez talentu někdo vůbec může uvažovat pro nějakou politickou funkci, nemluvě o premiérské funkci? Jak jsme se dostali to situace, kde je tohle i třeba jen nepravděpodobně vůbec možné? Prostě tomu vůbec nedokážu uvěřit.
V Londýně se koná ultrapravicová konference, organizovaná z USA,  pořádá ji pravicově populistický americký thinktank Edmund Burke Foundation. Promluvila na ní celá řada ultrapravicových poslanců britské Konzervativní strany. Nepřímo a často i přímo útočí na pozůstatek centrismu v Konzervativní straně a na premiéra Rishiho Sunaka. Mnozí účastníci se chtějí Sunaka zbavit a nahradit ho lhářem a podvodníkem Borisem Johnsonem, který je prý "charismatický" a "zajistí jim vítězství ve volbách".

Hodnoty a argumenty, vyskytující se v projevech těchto lidí, jsou trumpovské a byly by velmi oblíbeny v ultrapravicovém Polsku i Maďarsku. 

Toryové kážou o dělání dětí a o faktech života - proč se to u těchto podivínů vždycky vrací k sexu?

16. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 

Vítejte na konferenci o národním konzervativismu, setkání ideologií pro ideologií oslabené jedince

Takto reagoval na akce anglických ultrapravičáků ironický komentátor John Crace:

Jsme úplně rozmazlení. V sobotu jsme byli obdarováni konferencí Převzít kontrolu novopečené "Konzervativní demokratické organizace". Skupina asi dvou set podivínů v čele s Nadine Dorriesovou a Andreou Jenkynsovou, kterým odchod Borise Johnsona zničil život. Stesk po jeho životě. Netřeba dodávat, že sám Johnson se nemohl obtěžovat osobně se zúčastnit.

Od pondělí, pouze tři dny, se nyní odehrává konference Národního konzervatismu. Setkání myslí těch, kteří jsou přesvědčeni, že Viktor Orbán a Giorgia Meloniová mají pravdu. Setkání ideologií pro ideologií oslabené jedince. Takové publikum, kde by se Jordanu Petersonovi dostalo hrdinského přijetí. Ne že by se v dnešní době obtěžoval s tak malými sály, jako je Emmanuel Centre v Londýně.

Jurečka buď neví, nebo lže

16. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Otevřený dopis - Změňme přijímačky. Děti se ptají: "Proč nám tohle děláte?"

16. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Otevřený dopis ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy, Asociaci krajů ČR, senátorům a poslancům ČR

Usilujme o vzdělanostní společnost: otevřený přístup ke kvalitnímu vzdělávání místo systémového upírání maturitního vzdělávání významně velké části populace.

Letos se do škol přihlásil rekordní počet uchazečů z populačně nejsilnějšího ročníku po mnoha letech, a zvýraznily se tím dlouhodobé nedostatky v systému. Zároveň okolo příprav na jednotné přijímací zkoušky vznikl rozsáhlý byznys znevýhodňující mnoho dětí, zejména děti ze sociálně slabších rodin. 



 18389

dTest: Nákupy na sociálních sítích – na co si dát pozor?

16. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Sociální sítě otevírají dveře nejrůznějším prodejcům zboží všeho druhu. S tím vyvstává riziko nákupu produktů pochybné kvality a třeba i pravosti zboží. „Spotřebitelům tak při nakupování na sociálních sítích doporučujeme věnovat čas důkladnému průzkumu. Je vhodné si vyžádat detailní fotky či video zboží, případně doklady o koupi zboží prodávajícím (např. účtenku, fakturu či záruční list),“ radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij se setkává se Sunakem v Londýně; Francie pošle Kyjevu vojenskou pomoc

15. 5. 2023

čas čtení 10 minut

- Včerejší den matek na Ukrajině. Přiznám se, že jsem před tou sochou stál dlouho, píše Anton Geraščenko...

- Velká Británie slibuje poslat Ukrajině nové útočné drony dlouhého doletu; Francie pošle Ukrajině v příštích týdnech desítky obrněných vozidel a lehkých tanků

- Volodymyr Zelenskij se v pondělí v Londýně setkává s Rishim Sunakem




Ukrajinský prezident oznámil, že v pondělí přijede do Londýna na jednání s britským premiérem Rishim Sunakem.

- Suspilne přináší zprávy o explozích v okupovaném Luhansku v pondělí ráno.

Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, oznámila, že "letectvo kolem půlnoci sestřelilo na východě čtyři útočné bezpilotní letouny Shahed a jeden průzkumný dron Orlan, uvedlo velení".

- Británie vyšle na Ukrajinu útočné drony dlouhého doletu

Velká Británie pošle na Ukrajinu stovky nových útočných dronů dlouhého doletu s dosahem přes 200 km, uvedla v pondělí vláda poté, co do země přijel prezident Volodymyr Zelenskij na jednání s premiérem Rishim Sunakem.

 19442

Volby v Turecku: Zřejmě se bude konat druhé kolo

15. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Šéf turecké volební komise v pondělí brzy ráno uvedl, že Erdogan vede s 49,49 % hlasů, přičemž bylo otevřeno 91,93 % volebních uren. Kılıçdaroğlu měl 44,49 % hlasů.

Zdá se, že volby v druhém kole vyhraje Erdogan:

Erdogan navzdory očekávání získal parlament. V prvním kole prezidentských voleb má daleko lepší výsledky, než se očekávalo. Má výhody toho, že už je ve funkci. Z těchto a mnoha dalších důvodů zřejmě vyhraje 28.května.

Erdogan je diktátor, který Turecko posunul k autoritářskému, náboženskému režimu, spolupracujícímu s Ruskem. Vězní stovky novinářů a ovládá místní média. Jeho vítězství povede k dalšímu krachu ekonomiky (v Turecku je inflace vyšší než 80 procent) a k odchodu vzdělaných lidí ze země.



Jak přicházely hlasy z celé země, stalo se zpravodajství o sčítání hlasů zesílenou ukázkou bouře dezinformací, která poznamenala 45 dní volebního cyklu, včetně několika nasazení deepfake videí.

Úředníci YSK se snažili zchladit veškeré napětí kolem prvních výsledků zveřejněných státní tiskovou agenturou, a to uprostřed hněvu předních představitelů opozice a tvrzení, že vláda požadovala opakované přepočítání hlasovacích lístků v oblastech, které pravděpodobně přinesly vítězství Kılıçdaroğluovi z Republikánské lidové strany (CHP), čímž zpomalila vkládání opozičních hlasů do systému.

"Nedochází k žádným poruchám ani zpožděním," řekl mluvčí YSK Ahmet Yener během jedné z několika tiskových konferencí, jejichž cílem bylo upřesnit procento celkově oficiálně sečtených hlasů. Údaj YSK byl trvale o 20 % nižší než údaj zveřejněný státní tiskovou agenturou Anadolu, která na svých internetových stránkách místo toho popisovala "otevřené volební urny".

Kılıçdaroğlu ve svém krátkém projevu řekl: "Ve volebních urnách, kde je vysoký počet našich hlasů, zablokovali systém opakovanými námitkami. Přetrvávající námitky jsou například ve 200 volebních urnách v Ankaře a 783 urnách v Istanbulu. Jsou volební urny, kde bylo hlasování napadeno šestkrát, jedenáctkrát. To, co blokujete, je vůle Turecka. Těmito námitkami tomu nemůžete zabránit."

Rozdíl mezi oběma vedoucími kandidáty se stále zmenšuje s tím, jak přicházejí další hlasy z velkých měst - obecně ve prospěch opozičního kandidáta Kemala Kılıçdaroğlua - ale turecké tiskové agentury stále uvádějí odlišná čísla.

Shodují se však na jednom: druhé kolo voleb se nyní zdá být stále pravděpodobnější.

Státní tisková agentura Anadolu uvádí, že v 1 hodinu SEČ bylo sečteno více než 90 % hlasů. Podle ní má prezident Recep Tayyip Erdoğan 49,8 % hlasů - což je klíčové, je to méně než 50 %, které jsou nutné k tomu, aby se zabránilo druhému kolu - a Kılıçdaroğlu 44,4 %.

Soukromá agentura Anka uvádí, že dosud bylo sečteno 94 % hlasů. Erdoğan podle ní získal 49,02 % a Kemal Kılıçdaroğlu 45,2 %.

V každém případě, za současného stavu, prezidentské volby směřují do druhého kola, které se uskuteční 28. května.

 20076

Je v Evropě i v Americe už populismus na ústupu?

15. 5. 2023

čas čtení 6 minut

To se domnívá ekonomický komentátor Observeru Will Hutton. Možná je jeho analýza až příliš optimistická. Čtenáři si ale povšimnou krutých paralel mezi Británií a Českou republikou - včetně absolutní neexistence jakékoliv strategie pro revoluci umělé inteligence.

Vládne nová vážná nálada. Populistický chaos už nestačí, míní Will Hutton

Šíří se zhoubný dopad krize životních nákladů. Nové "multibanky", které poskytují už nejen potraviny, ale i oblečení a nábytek těm nejpotřebnějším, svědčí o tom, že nouze proniká vysoko na příjmovou stupnici. To mění postoje.

Znepokojení nad trendy v naší společnosti se projevuje v širokém měřítku. Dokonce i neobratná snaha policie o udržení pořádku na korunovaci, když bez okolků zatýkala nejen pokojné republikánské demonstranty, ale i nezúčastněné kolemjdoucí, přinesla překvapivou míru odsouzení: rozpačitá policie byla donucena k omluvě. Najednou se objevily obavy, že tradiční právo na protest je ohroženo. Obrana občanské svobody se stává v Británii populární záležitostí.

 19475

Súdánští uprchlíci si zaslouží stejnou pomoc jako Ukrajinci

15. 5. 2023

čas čtení 8 minut

 
Evropa přivítala ukrajinské uprchlíky s otevřenou náručí. Nyní by měla udělat totéž pro ty, kteří utíkají před konfliktem v Súdánu, píše komentátorka Al Jazeery Tafi Mhaka.


Odpověď je zřejmá každému, kdo se alespoň trochu zajímá o evropský postoj k migraci: Sunakova vláda se necítí povinna pomáhat těm, kteří utíkají před konfliktem v Súdánu, protože Súdán je v Africe a Súdánci jsou Afričané.
 
26. dubna během interpelací na britského předsedu vlády v Dolní sněmovně požádal poslanec Skotské národní strany Stephen Flynn britského premiéra Rishiho Sunaka, aby vysvětlil, jak by dítě, které chce uprchnout ze Súdánu, mohlo najít bezpečnou a legální cestu do Spojeného království.

Sunak místo odpovědi na otázku začal hovořit o úsilí své vlády evakuovat ze země britské diplomaty a občany.

 18690

Decentralizace elektroenergetiky zvítězí

15. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 4 minuty

Dobrý den,

chtěl bych k tomu říci pár faktů. Jednoduché vedení 22kV přenese asi 14 MW, dvojité vedení 110 kV s jedním vodičem asi 150 MW, se dvěma vodiči asi 300 MW. Vedení 220 kV dvojnásobky těchto hodnot (300 MW, 600 MW). 400 kV pak zase zhruba dvojnásobek, t.j. asi 550 a 1100 MW

Z pohledu elektroenergetiky relativně malá zemička, kdesi uprostřed kontinentu, bez moře a s nepříliš silnými větry, má instalovaný výkon asi 20 tis MW. Pokud se to v budoucnu zvedne na nějakých 30 tis MW, protože budou elektroauta, tak zase asi 80-90% se vyrobí přímo v krajích. Máme 10 krajů. Každý kraj 3000 MW, z toho si 2700 MW si vyrobí on sám. Podíl soláru extrémně vzroste a ten to může velmi dobře vybalancovat. Každý kraj bude mít pár velkých centrálních baterek a stovky až tisíce menších.

 19248

Vládní balíček drží pohromadě jen strachem z hledání kompromisu

15. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Podle nových dat, prezentovaných v neděli v Otázkách V. Moravce, ODS oslabila o tři procenta na 17 procent. Její voliči prý odcházejí k Ano. Nicméně vidíme také určité posílení TOP09 a KDU-ČSL, už mají neuvěřitelných pět procent. Důvod k šampaňskému s jahodami. No, vlastně ne, jsou součástí jedné koalice Spolu.

Zajímavé je, že z průzkumu vypadla koalice PirSTAN, zůstává už jen Spolu. Spolu má 25 procent, tedy o 2,5 procenta méně než v březnu. Ano naopak vyrostlo o 1,5 procenta na 31 procent. Rostou taky piráti (+1 % 11,5 %), SPD (+1,5 % na 9,5 %), STAN (+1 % na 6,5 %) a dokonce ČSSD (+0,5 % na 5,5 %). Kdyby volby dopadly opravdu přesně takto, tak by o složení nové vlády rozhodovali socialisté. Kdo by to byl ještě před rokem řekl?

Dokumentace č. 2 OPRAVA VEDENÍ 1947/1948 ŘÍČANY - STRANČICE - BENEŠOV

15. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 22 minut

Elektroinženýr Oldřich Maděra, odborník na elektrické vedení vysokého napětí, zdokladoval, že tisíce kilometrů vedení vysokého napětí v ČR porušují nejméně čtyři technické normy Evropské unie a jsou potenciálně životně nebezpečné. České soudy to ignorovaly a odsoudily ho za tuto dokumentaci k mnohamilionovému odškodnému. Asi dvaceti ministrům a dalším vysokým činitelům české vlády poslal ing. Maděra tento dopis. Nebudou-li reagovat do 20. května 2023, další kroky budou proti těmto technickým závadám podniknuty prostřednictvím Evropské unie.

Pokračujeme v publikaci dokumentace ing, Maděry. 
První část této dokumentace  je ZDE

Obrázek 16 – Stožár č.59. Dělený, plošný, nearmovaný základ bez hlubinného založení a jeho oprava



Jak je z obrázku vidět, tak se jedná po opravě o základ rohového stožáru. Měření rezistivity ani geologický průzkum v místě stožáru nebyly provedeny. Nebyla provedena armatura základu, takže základ byl zhotoven z nearmovaného, prostého, betonu. Nebylo provedeno hlubinné založení základu, takže ho lze klasifikovat jako monolitický plošný základ z prostého betonu bez armatury. Základ byl původně uzemněn dvěma FeZn pásky. Nový stožár měl být tedy uzemněn také dvěma pásky. Tento stožár byl zřejmě vybrán pro uzemnění, protože je to velmi důležitý, rohový, stožár vedení. Byl vybrán pro uzemnění jako druhý ze skupiny pěti stožárů, které byly kompletně vyměněny.

 18690

Zestátnění českých energetických závodů!

15. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Nějak jsme při té radosti, že jsme v zimě nezmrzli, možná zapomněli na slib vlády (tedy pana premiéra) zestátnit alespoň přiměřenou část ČEZ. On to nebude tak populární krok jako privatizace (tj. prodej státního majetku soukromým subjektům), a tak by to snadno mohl zmizet ze zřetele. Samozřejmě stát by měl pod vlastními křídly mít mnohem a mnohem více strategických činností, ale člověk nemá být ve svých úvahách extenzivní - to málo kdy nese výsledky. Teď se zdá, že nejefektivnější je vyčekat si řešení „kapitoly ČEZ“ (modelový případ). Vláda je v úseku volebního období, kdy má nějvětší šanci prosazovat i kontroverzní věci bez většího rizika pro zatím ještě vzdálené sněmovní volby. Současně již připravila k diskusi svůj důchodově daňový balíček, a může se tedy věnovat další strategické a komplexní problematice - státní versus soukromé vlastnictví (výhody a nevýhody různých řešení pro občany ČR).

Respekt má respekt pro fašisty?

15. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Respekt: "Meloniová je sice fašistka, ale hodná."


Meloniová šíří konspirační teorie o "řízené imigraci a výměně evropského obyvatelstva za barevné"

 20224

Jak se v Německu zrodila Ukrajina

15. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Dokonce i 30 let po svém rozpadu existoval v myslích vrcholných německých politiků pouze Sovětský svaz. Spolková republika Německo byla slepá k jasnému rozlišení mezi pachatelem a obětí. Setkání Zelenského a Scholze dává naději. Konečně se zdá, že pohled Německa na východ se zaostřil, píše Klaus Geiger.

 18794

Když chce Zelenskij stíhačky, Scholz vypadá stoicky

15. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Spolkový  kancléř je v Berlíně na základě křestního jména s "drahým Volodymyrem". Po bouřlivém, někdy drsném roce se v Berlíně slaví nová harmonie. To je věrohodné – ale brzy by to mohlo kancléři přinést nové problémy, píše Gregor Schwung.

 20054

Čína tajně vyvíjí těžká děla

15. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Čínská Lidová osvobozenecká armáda (LOA) brzy začne experimentovat s větším a silnějším dělem, než jaké má současný čínský nebo americký arzenál, podle kontraktu, který nedávno schválily Strategické podpůrné síly LOA, upozorňují Ma Xiu a Peter Singer.

 20298

Turkmenistán chce být "bránou do Střední Asie"

15. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Během své návštěvy Dušanbe minulý týden turkmenský prezident Serdar Berdymuchamedov řekl, že jeho země s přístavem u Kaspického moře by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby sloužila jako brána do světa pro Tádžikistán a další vnitrozemské země Střední Asie - Kyrgyzstán, Uzbekistán a Afghánistán.

14836