Ukrajina: Rusko zaútočilo na Kyjev masivním nočním náletem

16. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
 Zapněte si prosím zvuk. Tohle je osmý noční útok na Kyjev v květnu. My nespíme. Ptáme se svých milých: Jste v pořádku? Ale ráno začneme pracovat. Podporujeme ukrajinskou armádu. Zvítězíme.
 Ukrajina vyhodnocuje škody poté, co ruské síly v noci na úterý provedly masivní úder "mimořádné intenzity" na Kyjev, který byl jedním z největších útoků na hlavní město od loňské invaze.

Ve 2:30 místního času probudily obyvatele pohotovostní sirény a krátce poté se ozvaly hlasité rány, jak ukrajinská protivzdušná obrana zasáhla přilétající rakety. Oblohu rozzářila střelba ze střepin a spustily se alarmy v autech. Ozvaly se výbuchy. Další varování před náletem zaznělo ve 4 hodiny ráno.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zálužnyj uvedl, že kyjevští obránci sestřelili 18 z 18 ruských raket a dronů. Město se ocitlo pod intenzivním a rozsáhlým útokem "ze severu, jihu a východu", který zahrnoval střely vypálené ze vzduchu, moře i ze země, uvedl.

Baterie protivzdušné obrany úspěšně zachytily šest hypersonických raket Kinžal, nejsilnější zbraň dlouhého doletu v arzenálu Kremlu. Dále sestřelily devět střel s plochou dráhou letu, tři balistické střely, šest bezpilotních letounů kamikadze a tři bezpilotní letouny, uvedlo vrchní velení ukrajinské armády.

 

Po bezesné noci, kdy mnoho místních obyvatel hledalo útočiště v protiatomových krytech, podal starosta Kyjeva Vitalij Kličko aktuální informace o škodách. Uvedl, že ve čtvrti Solomjan, kterou zasáhly padající trosky raket, jsou tři oběti. Záchranáři hasili požáry poté, co začala hořet vozidla.

Trosky dopadly také na předměstí Darnycja a Obolibskyi, uvedl, stejně jako na kyjevskou zoologickou zahradu. Starosta uvedl, že žádní lidé ani zvířata nebyli zraněni, a na sociální síti Telegram zveřejnil záběry popadaných větví. Uvedl, že zoologická zahrada bude znovu otevřena jako obvykle v úterý ráno, a vyzval Kyjevany k její návštěvě.

"Se zvířaty se nyní provádějí antistresová opatření. Přijďte se tedy uklidnit a podpořit obyvatele kyjevské zoo!" dodal. Kličko napsal.

Pondělní ruské údery byly podle všeho komplexním pokusem zničit nové ukrajinské systémy protivzdušné obrany Patriot americké výroby. Podle amerických představitelů, kteří hovořili pro CNN, se Moskva snažila vyřadit Patrioty, které do země dorazily před několika týdny.

Vláda Volodymyra Zelenského obdržela nejméně dva systémy Patriot, a to z Washingtonu a Berlína. Významně posílily protivzdušnou obranu Ukrajiny před očekávanou protiofenzívou a umožnily Kyjevu zachytit modernější ruské rakety, jako je Kinžal.

Velvyslankyně Spojeného království v Kyjevě Dame Melinda Simmonsová napsala na Twitteru, že útok "v plné síle" je "dost intenzivní". Právě se vrátila na Ukrajinu ze Spojeného království, kde doprovázela prezidenta Zelenského, který v pondělí jednal s Rishim Sunakem v Chequers.

Útoky následovaly po dodávkách vládních raket dlouhého doletu Storm Shadow, které mají dolet více než 250 km, a po britském příslibu dodat v příštích měsících útočné drony dlouhého doletu. Kreml tento krok označil za "krajně negativní", a to uprostřed důkazů, že Kyjev již používá Storm Shadows k zasažení ruských velitelských a řídicích center mimo frontovou linii.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v úterý v ranních hodinách pochválil "neuvěřitelný úspěch" svých vzdušných sil. "Ruští teroristé nemají nad Ukrajinou žádnou šanci zvítězit. Jejich zbraním mohou a měly by čelit ty západní," napsal.




-1
Vytisknout
3214

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2023