Volby v Turecku: Zřejmě se bude konat druhé kolo

15. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Šéf turecké volební komise v pondělí brzy ráno uvedl, že Erdogan vede s 49,49 % hlasů, přičemž bylo otevřeno 91,93 % volebních uren. Kılıçdaroğlu měl 44,49 % hlasů.

Zdá se, že volby v druhém kole vyhraje Erdogan:

Erdogan navzdory očekávání získal parlament. V prvním kole prezidentských voleb má daleko lepší výsledky, než se očekávalo. Má výhody toho, že už je ve funkci. Z těchto a mnoha dalších důvodů zřejmě vyhraje 28.května.

Erdogan je diktátor, který Turecko posunul k autoritářskému, náboženskému režimu, spolupracujícímu s Ruskem. Vězní stovky novinářů a ovládá místní média. Jeho vítězství povede k dalšímu krachu ekonomiky (v Turecku je inflace vyšší než 80 procent) a k odchodu vzdělaných lidí ze země.



Jak přicházely hlasy z celé země, stalo se zpravodajství o sčítání hlasů zesílenou ukázkou bouře dezinformací, která poznamenala 45 dní volebního cyklu, včetně několika nasazení deepfake videí.

Úředníci YSK se snažili zchladit veškeré napětí kolem prvních výsledků zveřejněných státní tiskovou agenturou, a to uprostřed hněvu předních představitelů opozice a tvrzení, že vláda požadovala opakované přepočítání hlasovacích lístků v oblastech, které pravděpodobně přinesly vítězství Kılıçdaroğluovi z Republikánské lidové strany (CHP), čímž zpomalila vkládání opozičních hlasů do systému.

"Nedochází k žádným poruchám ani zpožděním," řekl mluvčí YSK Ahmet Yener během jedné z několika tiskových konferencí, jejichž cílem bylo upřesnit procento celkově oficiálně sečtených hlasů. Údaj YSK byl trvale o 20 % nižší než údaj zveřejněný státní tiskovou agenturou Anadolu, která na svých internetových stránkách místo toho popisovala "otevřené volební urny".

Kılıçdaroğlu ve svém krátkém projevu řekl: "Ve volebních urnách, kde je vysoký počet našich hlasů, zablokovali systém opakovanými námitkami. Přetrvávající námitky jsou například ve 200 volebních urnách v Ankaře a 783 urnách v Istanbulu. Jsou volební urny, kde bylo hlasování napadeno šestkrát, jedenáctkrát. To, co blokujete, je vůle Turecka. Těmito námitkami tomu nemůžete zabránit."

Rozdíl mezi oběma vedoucími kandidáty se stále zmenšuje s tím, jak přicházejí další hlasy z velkých měst - obecně ve prospěch opozičního kandidáta Kemala Kılıçdaroğlua - ale turecké tiskové agentury stále uvádějí odlišná čísla.

Shodují se však na jednom: druhé kolo voleb se nyní zdá být stále pravděpodobnější.

Státní tisková agentura Anadolu uvádí, že v 1 hodinu SEČ bylo sečteno více než 90 % hlasů. Podle ní má prezident Recep Tayyip Erdoğan 49,8 % hlasů - což je klíčové, je to méně než 50 %, které jsou nutné k tomu, aby se zabránilo druhému kolu - a Kılıçdaroğlu 44,4 %.

Soukromá agentura Anka uvádí, že dosud bylo sečteno 94 % hlasů. Erdoğan podle ní získal 49,02 % a Kemal Kılıçdaroğlu 45,2 %.

V každém případě, za současného stavu, prezidentské volby směřují do druhého kola, které se uskuteční 28. května.

 

- Sečteno 87 % hlasů, tvrdí volební rada


Mluvčí Nejvyšší volební rady v Turecku právě uvedl, že bylo sečteno 87,13 % hlasů, přičemž sčítání hlasů, které se sčítají v zahraničí, má velké zpoždění.

Opoziční kandidát Kemal Kılıçdaroğlu uvedl, že tábor prezidenta Erdogana blokuje systém tím, že vznáší námitky proti výsledkům z některých volebních uren, informuje Al Jazeera.

"Existují volební urny, proti kterým byly vzneseny námitky šestkrát, jedenáctkrát," řekl Kılıçdaroğlu podle Al Jazeery. "Blokujete vůli Turecka."

Dodal: "Námitkami nemůžete zabránit tomu, co se stane. Nedovolíme, aby došlo k fait accompli."

Kılıçdaroğlu také vyzval Erdogana, aby přestal s "řízením vnímání", a požádal národní volební radu, aby jednala zodpovědně.


- Starosta Ankary, vysoce postavený člen opoziční strany CHP Kemal Kılıçdaroğlu, uvedl, že očekává, že jeho kandidát skončí před prezidentem Erdoganem.

"Zbývá krátký čas na získání všech výsledků," řekl Mansur Yavas na společné tiskové konferenci v Istanbulu se starostou Istanbulu Ekremem İmamoğluem.

"Až je uvidíme, uvidíme, že náš lídr Kemal Kılıçdaroğlu končí toto kolo jako lídr." Podle Yavase však nyní existuje "vysoká pravděpodobnost", že se závod dostane do druhého kola.

Volební rada, která oznámí konečný výsledek, mezitím uvedla, že do jejího systému bylo vloženo celkem 69 % hlasů - odevzdaných doma i v zahraničí.

- Zatímco čekáme na sečtení posledních několika milionů hlasů v prezidentských volbách, neměli bychom zapomínat na další dnešní hlasování: volby do 600členného tureckého parlamentu.

V současné době bylo otevřeno více než 80 % volebních uren a zdá se, že Erdoğanova Lidová aliance (koalice pravicově orientovaných a pravicových stran, včetně koaličního partnera jeho AKP MHP) je na nejlepší cestě stát se největším blokem. Žádné překvapení.

Opoziční Aliance národa Kemala Kılıçdaroğlua vedená jeho CHP (s pravicovou stranou Iyi) je druhá největší a podle všeho získala zhruba třetinu hlasů (35,6 % z celkového počtu, podle státní tiskové agentury Anadolu).

Erdoğanův bývalý ekonomický car Ali Babacan a bývalý guru zahraniční politiky Ahmet Davutoglu kandidují na kandidátce CHP (přestože před volbami založili vlastní strany) a nezdá se, že by podíl hlasů Aliance národa výrazně ovlivnili.

CHP si však vedla dobře na tureckém pobřeží Středozemního moře, v Thrákii a ve velkých městech Izmir, Istanbul a hlavní město Ankara.

Výsledky rovněž naznačují silné postavení nacionalistických stran. MHP byla skutečným překvapením dnešního večera. Při současném sčítání hlasů mají MHP a její odštěpená strana Iyi mezi sebou přibližně 20 % hlasů, ačkoli v tomto souboji představují opačné tábory.

Strana Yesil Sol, nástupkyně HDP, zametla s jihovýchodním regionem země a silně se prosadila v Diyarbakiru, Hakkari a Sirnaku (přes 60 %). Většina tohoto regionu také silně hlasovala pro opozičního kandidáta Kemala Kilicdaroglua.

Většina lidí bude sledovat výsledky prezidentských voleb, které stále více vypadají, že se dostanou do druhého kola.

Turecký parlament však zůstává důležitou institucí a bude hrát významnou roli v nadcházející vládě, a to buď jako kořist pro prezidenta, který jej neovládá, nebo jako výhoda pro prezidenta, jehož političtí spojenci jsou v něm zastoupeni.

Navzdory mocnému výkonnému prezidentství, které Erdoğan zavedl v roce 2018, má parlament pravomoc vyhlašovat válku, ratifikovat smlouvy, schvalovat rozpočty, měnit ústavu a kontrolovat činnost vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4355

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2023