Vláda škrtá budoucnost

12. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vláda 11. 5. představila úsporný balíček opatření, která mají stabilizovat veřejné finance. Argumentuje ohledem na budoucnost příštích generací. Jako mladí lidé se ale bojíme, že vládě ve skutečnosti nejde o budoucnost. Témata, která nás mladé skutečně pálí, totiž vláda ignoruje. “Rozumné důchody”, o kterých mluví jsou důležité, ale proč doufat v důchody v zemi, kde se nedá důstojně žít? Ať už kvůli nedostatečnému řešení klimatické krize, neschválení manželství pro všechny nebo zastaralému školství a mnoha dalším sociálním aspektům, které vláda systematicky zanedbává.


Jsme studentstvo a mladí lidé z různých škol, spolků hnutí a organizací. Spojuje nás starost o svět, ve kterém žijeme a chceme žít. Nestojí za námi žádná konkrétní organizace a nechceme být spojováni s žádnou politickou stranou. 

Přestože se jako studentstvo v mnoha věcech neshodneme a nikdy nebudou všichni souhlasit se vším, shodneme se v tom, že jsme ze situace znepokojení. Vláda si zkrátka myslí, že se proškrtá k budoucnosti, ve skutečnosti ale škrtá budoucnost. Postaráme se již velmi brzy o to, aby náš hlas byl slyšet. 

Jak spolu komunikujeme?

Stavíme na základních principech společenského hnutí. Jsme otevření všem nápadům i postojům, všem studujícím i těm, kteří už dostudovali. Snažíme se o klidnou a nenásilnou diskuzi, která má za cíl zvednout témata důležitá pro budoucnost a mladé lidi.  

Jak se organizujeme?

Mluvíme spolu, voláme si, píšeme texty a scházíme se. Snažíme se spojit s co nejvíce aktivními lidmi, kteří sdílí náš postoj k tématu. Budeme tvořit širší studentskou platformu a obecně tuto myšlenku více rozvíjet. 

Jak mobilizujeme?

Cílem je sjednocení různých studentských a dalších organizací a spolků, které spolu nutně nemusí ve všem souhlasit ale důležité je, že nás pojí vize lepší budoucnosti. Chceme, aby vláda mladým lidem naslouchala.


Lukáš Skála

lukas.skala@fridaysforfuture.com

Klára Bělíčková

klara.belickova@gmail.com


0
Vytisknout
4157

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023