17737

Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec II

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 13 minut

Bilanční zásoba lithia v tom kopci Cínovci je zřejmě celkem: 1 138 331 000 kg v hodnotě 92 887 809 600 USD, tj.  1 992 miliard korun.

Cesia tam je 12 807 505 kg v hodnotě 791 503 809 000 USD, tj. 16 997 miliard korun.

Rubidia tam je: 339 414 386 kg v hodnotě 6 190 922 982 000 USD, t.j. 132 795 miliard korun.

Neustále je ve všech diskusích uváděno, že to rubidium na nic není, že se to neprodá a tak podobně. Tak si prosím vážení přečtěte tohle, tohle, tohle a ještě tohle. Jak to tak vypadá, tak jsme na prahu nové solární revoluce.

K tomu:

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec


Dostal jsem před nedávnem odpověď z MPO na můj dopis ohledně ložiska lithia, rubidia, cesia a dalších kovů na Cínovci. Přikládám. Napsal jsem MPO odpověď, kterou jsem jim dnes zaslal datovou schránkou. Žádám o zveřejnění, píše ing. Oldřich Maděra.

Chtěl bych apelovat na všechny čtenáře BL, aby link na tento článek přeposlali svým známým a kolegům. Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít veřejnou všenárodní diskusi, jak s tímto obrovským přírodním bohatstvím rozumně naložit. Myslím si, že je to jedna z posledních šancí, jak zasypat tu hlubokou propast, která zde zbude po stávající vládě a po Covidu.

Obávám se, že to je zase jedna z malých domů, kdy se obohatí na úkor nás všech jen pár rodin. Nyní je čas tomu zabránit. Zeptejte se na to lídrů politických stran a jednotlivých kandidátů. Zabraňte prosím tomu, aby se to zase rozkradlo. Volte jen ty, kteří jasně vysvětlí svou pozici k tomuto problému. Je ovšem nutné rychle jednat. Musím společně vyvinout tlak. Dotlačte prosím politiky ze všech stran, aby se jasně vyjdářili k následujícímu:

Rozhovor Britských listů 599. Je české školství absolutně ztracená kauza?

16. 5. 2023

čas čtení 17 minut

 

Co říct k tomu, že se v dnešní České republice nemohou dostat teenageři na střední školu, protože politikové školství za posledních deset patnáct let úplně zanedbali. A to v době, kdy je vrcholně vzdělaných lidí v důsledku blížící se revoluce umělé inteligence naprosto zapotřebí. Kdy se budou politikové zodpovídat z toho, že mladým lidem zničili život? A dá se situace vůbec interpretovat nějak optimisticky? O tom hovoří Jan Čulík s naším redaktorem Bohumilem Kartousem, aktivistou snažícím se o zlepšení českého školství.

Transkript tohoto rozhovoru: 

30365

Kdo zodpovídá za nedostatek kapacit na středních školách

16. 5. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Zoufalství mnoha rodičů z toho, že se jejich dítě nedostalo na vybranou střední školu, a z toho, že teď v nouzi hledají jakoukoliv možnost navazujícího studia, je zcela pochopitelné. Stejně tak je pochopitelné, že tito rodiče hledají viníka situace.
Ukazuje se přitom, jak málo vlastně víme o základech vzdělávacího systému, z čehož nepřímo vyplývá, jak málo se o tuto klíčovou, pro budoucnost zcela nepostradatelnou součást veřejného zájmu staráme.

Otevřený dopis - Změňme přijímačky. Děti se ptají: "Proč nám tohle děláte?"

16. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Otevřený dopis ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy, Asociaci krajů ČR, senátorům a poslancům ČR

Usilujme o vzdělanostní společnost: otevřený přístup ke kvalitnímu vzdělávání místo systémového upírání maturitního vzdělávání významně velké části populace.

Letos se do škol přihlásil rekordní počet uchazečů z populačně nejsilnějšího ročníku po mnoha letech, a zvýraznily se tím dlouhodobé nedostatky v systému. Zároveň okolo příprav na jednotné přijímací zkoušky vznikl rozsáhlý byznys znevýhodňující mnoho dětí, zejména děti ze sociálně slabších rodin. 



Hladovění v Británii

16. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Takže co řeknete lidem, kteří si nemohou dovolit základní jídlo?"

"Ať jedí něco jiného."



Ukrajina: Rusko zaútočilo na Kyjev masivním nočním náletem

16. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 Zapněte si prosím zvuk. Tohle je osmý noční útok na Kyjev v květnu. My nespíme. Ptáme se svých milých: Jste v pořádku? Ale ráno začneme pracovat. Podporujeme ukrajinskou armádu. Zvítězíme.
 Ukrajina vyhodnocuje škody poté, co ruské síly v noci na úterý provedly masivní úder "mimořádné intenzity" na Kyjev, který byl jedním z největších útoků na hlavní město od loňské invaze.

Ve 2:30 místního času probudily obyvatele pohotovostní sirény a krátce poté se ozvaly hlasité rány, jak ukrajinská protivzdušná obrana zasáhla přilétající rakety. Oblohu rozzářila střelba ze střepin a spustily se alarmy v autech. Ozvaly se výbuchy. Další varování před náletem zaznělo ve 4 hodiny ráno.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zálužnyj uvedl, že kyjevští obránci sestřelili 18 z 18 ruských raket a dronů. Město se ocitlo pod intenzivním a rozsáhlým útokem "ze severu, jihu a východu", který zahrnoval střely vypálené ze vzduchu, moře i ze země, uvedl.

Baterie protivzdušné obrany úspěšně zachytily šest hypersonických raket Kinžal, nejsilnější zbraň dlouhého doletu v arzenálu Kremlu. Dále sestřelily devět střel s plochou dráhou letu, tři balistické střely, šest bezpilotních letounů kamikadze a tři bezpilotní letouny, uvedlo vrchní velení ukrajinské armády.

Ruská agrese na Ukrajině: Výjimečně intenzivní nálety na Kyjev v noci; šéfové EU se setkávají na Islandu

16. 5. 2023

čas čtení 21 minut

- Ukrajina vyhodnocuje škody poté, co ruské síly v noci na dnešek provedly masivní úder "mimořádné intenzity" na Kyjev, který byl jedním z největších útoků na hlavní město od loňské invaze.

Šest ruských raket Kinžal sestřelila v pondělí v noci ukrajinská letecká obrana. Zase jednou sv ět viděl, že ruské zbraně jsou archaické a nedokáží prorazit moderními systémy letecké obrany. Dobrá reklama pro ruské zbraně, pro ty, kdo je pořád ještě chtějí nakupovat...

Ve 2.30 místního času probudily obyvatele pohotovostní sirény a krátce poté se ozvaly hlasité rány, jak ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala proti přilétajícím raketám. Oblohu rozzářila střelba ze střepin a spustily se alarmy v autech. Ozvaly se výbuchy. Další varování před náletem zaznělo ve 4 hodiny ráno.

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj uvedl, že kyjevští obránci sestřelili 18 z 18 ruských raket a dronů. Město se ocitlo pod intenzivním a rozsáhlým útokem "ze severu, jihu a východu", který zahrnoval střely vypálené ze vzduchu, moře i ze země, uvedl.

Baterie protivzdušné obrany úspěšně zachytily šest hypersonických raket Kinžal, nejsilnější zbraň dlouhého doletu v arzenálu Kremlu. Dále sestřelily devět střel s plochou dráhou letu, tři balistické střely, šest bezpilotních letounů kamikadze a tři bezpilotní letouny, uvedlo vrchní velení ukrajinské armády.

Po bezesné noci, kdy mnoho místních obyvatel hledalo útočiště v protiatomových krytech, podal starosta Kyjeva Vitalij Kličko aktuální informace o škodách. Uvedl, že ve čtvrti Solomyan, kterou zasáhly padající trosky raket, jsou tři oběti. Záchranáři hasili požáry poté, co začala hořet vozidla.

Pondělní ruské údery byly zřejmě komplexním pokusem o zničení nových ukrajinských systémů protivzdušné obrany Patriot americké výroby. Podle amerických představitelů, kteří hovořili pro CNN, se Moskva snažila vyřadit Patrioty, které do země dorazily před několika týdny.

Vláda Volodymyra Zelenského obdržela nejméně dva systémy Patriot, a to z Washingtonu a Berlína. Významně posílily protivzdušnou obranu Ukrajiny před očekávanou protiofenzívou a umožnily Kyjevu zachytit modernější ruské rakety, jako je Kinžal.

“Přechod Evropy k post-růstu je rozhodující pro přežití i prosperitu,” naléhá 400 občanských organizací i odborníci a odbornice

16. 5. 2023

čas čtení 9 minut

 

Beyond-Growth-Gathering-14-May

Připojili jsme náš podpis s celou naší organizací NaZemi k otevřenému dopisu, který spoluzveřejňujeme při prvním dni bruselské konference Beyond Growth. Obsah dopisu připravili: Timothée Parrique, Kate Raworth, Vincent Liegey, Friends of the Earth, Europe European Environmental Bureau, European Youth Forum, Wellbeing Economy Alliance. Níže dopis překládáme, původní anglickou verzi najdete zde.

Političtí představitelé se v těchto dnech shromažďují na druhé konferenci v Evropském parlamentu, která řeší, jak “překonat růst”. My, níže podepsaní akademici a akademičky a organizace občanské společnosti při této příležitosti prohlašujeme, že současnou geopolitickou krizi je třeba vidět jako příležitost vyprostit se ze společensky a ekologicky škodlivého soupeření v růstu a namísto toho přistoupit ke spolupráci v blahobytu.

Jurečka buď neví, nebo lže

16. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



 18389

dTest: Nákupy na sociálních sítích – na co si dát pozor?

16. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Sociální sítě otevírají dveře nejrůznějším prodejcům zboží všeho druhu. S tím vyvstává riziko nákupu produktů pochybné kvality a třeba i pravosti zboží. „Spotřebitelům tak při nakupování na sociálních sítích doporučujeme věnovat čas důkladnému průzkumu. Je vhodné si vyžádat detailní fotky či video zboží, případně doklady o koupi zboží prodávajícím (např. účtenku, fakturu či záruční list),“ radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

BBC zcenzurovala veřejné vyjádření irské herečky při udělování televizních cen

16. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Irská herečka Siobhan McSweeney, známá z televizního seriálu Derry Girls (Holky z Derry) byla tento týden oceněna cenou za tuto svou televizní práci  v britské verzi Českého lva, tedy cen britské filmové a televizní akademie BAFTA.

Ve svém vystoupení po udělení ceny ostře zkritizovala britské a irské politiky. BBC to ze svého vysílání ceremonie ystřihla.

BBC je dnes často kritizována za to, že se podbízí vládnoucí britské ultrapravici. Ta totiž do managementu společnosti BBC najmenovala své lidi.

Toto viděli diváci BBC:

....Podporovali mě přestože nejsem Cillian Murphy, vím, že to pro vás bylo velmi obtížné. Mému bratru, mé matce a otci, kteří tady nejsou, ale budu stručná, protože to stručné musí být. Děkuji lidem z hrabství Derry za to, že mě přijali do svých srdcí a do svých obývacích pokojů. Děkuju vám mnohokrát.

Vystoupení herečky ale pokračovalo, a to už  BBC TV zcenzurovala:

Denně na mě dělá dojem, jak jste schopni přijmout ducha kompromisu a odolnosti navzdory ponižování, ignoranci a stupiditě vašich takzvaných vedoucích představitelů v Dublinu, v Stormontu (vládě Severního Irska) a v Londýně. Slovy mé milované sestry Michaely, je načase, aby už zmoudřeli. Děkuji vám mnohokrát.



Británie: Nedávný volební propad konzervativců v komunálních volbách vyvolal v jejich straně obrovské hašteření

16. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Keir Starmer, šéf Labouristické strany, chce umožnit hlasování ve volbách pěti milionům občanů Evropské unie, žijícím v Anglii. Krachující konzervativci, kteří se snaží zachránit před volebním propadem využívání nejrůznějších populistických a nacionalistických triků (vyvoláváním nenávisti vůči uprchlíkům, vůči Evropské unii a nyní i jejím občanům) proti tomu zuřivě vystupují - že by to prý "ochromilo význam britského občanství", kdyby právo volit měli v Anglii i tam žijící a daně platící občané Evropské unie (ve Skotsku občané Evropské unie volební právo už dávno mají.)

Jsem jen já naprosto ohromen, že o tomhle pytli nenávisti bez talentu někdo vůbec může uvažovat pro nějakou politickou funkci, nemluvě o premiérské funkci? Jak jsme se dostali to situace, kde je tohle i třeba jen nepravděpodobně vůbec možné? Prostě tomu vůbec nedokážu uvěřit.
V Londýně se koná ultrapravicová konference, organizovaná z USA,  pořádá ji pravicově populistický americký thinktank Edmund Burke Foundation. Promluvila na ní celá řada ultrapravicových poslanců britské Konzervativní strany. Nepřímo a často i přímo útočí na pozůstatek centrismu v Konzervativní straně a na premiéra Rishiho Sunaka. Mnozí účastníci se chtějí Sunaka zbavit a nahradit ho lhářem a podvodníkem Borisem Johnsonem, který je prý "charismatický" a "zajistí jim vítězství ve volbách".

Hodnoty a argumenty, vyskytující se v projevech těchto lidí, jsou trumpovské a byly by velmi oblíbeny v ultrapravicovém Polsku i Maďarsku. 

Toryové kážou o dělání dětí a o faktech života - proč se to u těchto podivínů vždycky vrací k sexu?

16. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 

Vítejte na konferenci o národním konzervativismu, setkání ideologií pro ideologií oslabené jedince

Takto reagoval na akce anglických ultrapravičáků ironický komentátor John Crace:

Jsme úplně rozmazlení. V sobotu jsme byli obdarováni konferencí Převzít kontrolu novopečené "Konzervativní demokratické organizace". Skupina asi dvou set podivínů v čele s Nadine Dorriesovou a Andreou Jenkynsovou, kterým odchod Borise Johnsona zničil život. Stesk po jeho životě. Netřeba dodávat, že sám Johnson se nemohl obtěžovat osobně se zúčastnit.

Od pondělí, pouze tři dny, se nyní odehrává konference Národního konzervatismu. Setkání myslí těch, kteří jsou přesvědčeni, že Viktor Orbán a Giorgia Meloniová mají pravdu. Setkání ideologií pro ideologií oslabené jedince. Takové publikum, kde by se Jordanu Petersonovi dostalo hrdinského přijetí. Ne že by se v dnešní době obtěžoval s tak malými sály, jako je Emmanuel Centre v Londýně.

 19248

Vládní balíček drží pohromadě jen strachem z hledání kompromisu

15. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Podle nových dat, prezentovaných v neděli v Otázkách V. Moravce, ODS oslabila o tři procenta na 17 procent. Její voliči prý odcházejí k Ano. Nicméně vidíme také určité posílení TOP09 a KDU-ČSL, už mají neuvěřitelných pět procent. Důvod k šampaňskému s jahodami. No, vlastně ne, jsou součástí jedné koalice Spolu.

Zajímavé je, že z průzkumu vypadla koalice PirSTAN, zůstává už jen Spolu. Spolu má 25 procent, tedy o 2,5 procenta méně než v březnu. Ano naopak vyrostlo o 1,5 procenta na 31 procent. Rostou taky piráti (+1 % 11,5 %), SPD (+1,5 % na 9,5 %), STAN (+1 % na 6,5 %) a dokonce ČSSD (+0,5 % na 5,5 %). Kdyby volby dopadly opravdu přesně takto, tak by o složení nové vlády rozhodovali socialisté. Kdo by to byl ještě před rokem řekl?

Zákon o rozšíření chodníků

16. 5. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Konečně máme vládu, kterou si údajně přála většina voličů, a která je odvážná. Nebojí se občanů a populismu, a zrychleně vydává zákony jako tasemnice zralé články plné zárodků nového potomstva. Nastala tedy vhodná chvíle, aby byl vydán zákon o rozšíření chodníků, který si poměry ve městech tak dlouho vynucují. Každý zákon je vlastně jakousi tasemnicí.

Dokumentace č. 2 OPRAVA VEDENÍ 1947/1948 ŘÍČANY - STRANČICE - BENEŠOV

15. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 22 minut

Elektroinženýr Oldřich Maděra, odborník na elektrické vedení vysokého napětí, zdokladoval, že tisíce kilometrů vedení vysokého napětí v ČR porušují nejméně čtyři technické normy Evropské unie a jsou potenciálně životně nebezpečné. České soudy to ignorovaly a odsoudily ho za tuto dokumentaci k mnohamilionovému odškodnému. Asi dvaceti ministrům a dalším vysokým činitelům české vlády poslal ing. Maděra tento dopis. Nebudou-li reagovat do 20. května 2023, další kroky budou proti těmto technickým závadám podniknuty prostřednictvím Evropské unie.

Pokračujeme v publikaci dokumentace ing, Maděry. 
První část této dokumentace  je ZDE

Obrázek 16 – Stožár č.59. Dělený, plošný, nearmovaný základ bez hlubinného založení a jeho oprava



Jak je z obrázku vidět, tak se jedná po opravě o základ rohového stožáru. Měření rezistivity ani geologický průzkum v místě stožáru nebyly provedeny. Nebyla provedena armatura základu, takže základ byl zhotoven z nearmovaného, prostého, betonu. Nebylo provedeno hlubinné založení základu, takže ho lze klasifikovat jako monolitický plošný základ z prostého betonu bez armatury. Základ byl původně uzemněn dvěma FeZn pásky. Nový stožár měl být tedy uzemněn také dvěma pásky. Tento stožár byl zřejmě vybrán pro uzemnění, protože je to velmi důležitý, rohový, stožár vedení. Byl vybrán pro uzemnění jako druhý ze skupiny pěti stožárů, které byly kompletně vyměněny.

 18690

Decentralizace elektroenergetiky zvítězí

15. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 4 minuty

Dobrý den,

chtěl bych k tomu říci pár faktů. Jednoduché vedení 22kV přenese asi 14 MW, dvojité vedení 110 kV s jedním vodičem asi 150 MW, se dvěma vodiči asi 300 MW. Vedení 220 kV dvojnásobky těchto hodnot (300 MW, 600 MW). 400 kV pak zase zhruba dvojnásobek, t.j. asi 550 a 1100 MW

Z pohledu elektroenergetiky relativně malá zemička, kdesi uprostřed kontinentu, bez moře a s nepříliš silnými větry, má instalovaný výkon asi 20 tis MW. Pokud se to v budoucnu zvedne na nějakých 30 tis MW, protože budou elektroauta, tak zase asi 80-90% se vyrobí přímo v krajích. Máme 10 krajů. Každý kraj 3000 MW, z toho si 2700 MW si vyrobí on sám. Podíl soláru extrémně vzroste a ten to může velmi dobře vybalancovat. Každý kraj bude mít pár velkých centrálních baterek a stovky až tisíce menších.

 18690

Zestátnění českých energetických závodů!

15. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Nějak jsme při té radosti, že jsme v zimě nezmrzli, možná zapomněli na slib vlády (tedy pana premiéra) zestátnit alespoň přiměřenou část ČEZ. On to nebude tak populární krok jako privatizace (tj. prodej státního majetku soukromým subjektům), a tak by to snadno mohl zmizet ze zřetele. Samozřejmě stát by měl pod vlastními křídly mít mnohem a mnohem více strategických činností, ale člověk nemá být ve svých úvahách extenzivní - to málo kdy nese výsledky. Teď se zdá, že nejefektivnější je vyčekat si řešení „kapitoly ČEZ“ (modelový případ). Vláda je v úseku volebního období, kdy má nějvětší šanci prosazovat i kontroverzní věci bez většího rizika pro zatím ještě vzdálené sněmovní volby. Současně již připravila k diskusi svůj důchodově daňový balíček, a může se tedy věnovat další strategické a komplexní problematice - státní versus soukromé vlastnictví (výhody a nevýhody různých řešení pro občany ČR).

 20076

Je v Evropě i v Americe už populismus na ústupu?

15. 5. 2023

čas čtení 6 minut

To se domnívá ekonomický komentátor Observeru Will Hutton. Možná je jeho analýza až příliš optimistická. Čtenáři si ale povšimnou krutých paralel mezi Británií a Českou republikou - včetně absolutní neexistence jakékoliv strategie pro revoluci umělé inteligence.

Vládne nová vážná nálada. Populistický chaos už nestačí, míní Will Hutton

Šíří se zhoubný dopad krize životních nákladů. Nové "multibanky", které poskytují už nejen potraviny, ale i oblečení a nábytek těm nejpotřebnějším, svědčí o tom, že nouze proniká vysoko na příjmovou stupnici. To mění postoje.

Znepokojení nad trendy v naší společnosti se projevuje v širokém měřítku. Dokonce i neobratná snaha policie o udržení pořádku na korunovaci, když bez okolků zatýkala nejen pokojné republikánské demonstranty, ale i nezúčastněné kolemjdoucí, přinesla překvapivou míru odsouzení: rozpačitá policie byla donucena k omluvě. Najednou se objevily obavy, že tradiční právo na protest je ohroženo. Obrana občanské svobody se stává v Británii populární záležitostí.

Rozhovor Britských listů 598. Je v Izraeli stále ohrožena demokracie?

12. 5. 2023

čas čtení 14 minut

  

V Izraeli dále pokračují, s neztenčenou silou, obrovské protestní demonstrace proti vládě Benjamina Netanjahua, jehož tzv. "reforma soudnictví" (chce ho podřídit své vládě) ohrožuje izraelskou demokracii. Albín Sybera získal v rozhovoru s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu, nejnovější informace o situaci a o vztahu dnešního Izraele se zeměmi Evropské unie.

Český překlad tohoto rozhovoru:

Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

 19475

Súdánští uprchlíci si zaslouží stejnou pomoc jako Ukrajinci

15. 5. 2023

čas čtení 8 minut

 
Evropa přivítala ukrajinské uprchlíky s otevřenou náručí. Nyní by měla udělat totéž pro ty, kteří utíkají před konfliktem v Súdánu, píše komentátorka Al Jazeery Tafi Mhaka.


Odpověď je zřejmá každému, kdo se alespoň trochu zajímá o evropský postoj k migraci: Sunakova vláda se necítí povinna pomáhat těm, kteří utíkají před konfliktem v Súdánu, protože Súdán je v Africe a Súdánci jsou Afričané.
 
26. dubna během interpelací na britského předsedu vlády v Dolní sněmovně požádal poslanec Skotské národní strany Stephen Flynn britského premiéra Rishiho Sunaka, aby vysvětlil, jak by dítě, které chce uprchnout ze Súdánu, mohlo najít bezpečnou a legální cestu do Spojeného království.

Sunak místo odpovědi na otázku začal hovořit o úsilí své vlády evakuovat ze země britské diplomaty a občany.

Respekt má respekt pro fašisty?

15. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Respekt: "Meloniová je sice fašistka, ale hodná."


Meloniová šíří konspirační teorie o "řízené imigraci a výměně evropského obyvatelstva za barevné"

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij se setkává se Sunakem v Londýně; Francie pošle Kyjevu vojenskou pomoc

15. 5. 2023

čas čtení 10 minut

- Včerejší den matek na Ukrajině. Přiznám se, že jsem před tou sochou stál dlouho, píše Anton Geraščenko...

- Velká Británie slibuje poslat Ukrajině nové útočné drony dlouhého doletu; Francie pošle Ukrajině v příštích týdnech desítky obrněných vozidel a lehkých tanků

- Volodymyr Zelenskij se v pondělí v Londýně setkává s Rishim Sunakem




Ukrajinský prezident oznámil, že v pondělí přijede do Londýna na jednání s britským premiérem Rishim Sunakem.

- Suspilne přináší zprávy o explozích v okupovaném Luhansku v pondělí ráno.

Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, oznámila, že "letectvo kolem půlnoci sestřelilo na východě čtyři útočné bezpilotní letouny Shahed a jeden průzkumný dron Orlan, uvedlo velení".

- Británie vyšle na Ukrajinu útočné drony dlouhého doletu

Velká Británie pošle na Ukrajinu stovky nových útočných dronů dlouhého doletu s dosahem přes 200 km, uvedla v pondělí vláda poté, co do země přijel prezident Volodymyr Zelenskij na jednání s premiérem Rishim Sunakem.

 19442

Volby v Turecku: Zřejmě se bude konat druhé kolo

15. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Šéf turecké volební komise v pondělí brzy ráno uvedl, že Erdogan vede s 49,49 % hlasů, přičemž bylo otevřeno 91,93 % volebních uren. Kılıçdaroğlu měl 44,49 % hlasů.

Zdá se, že volby v druhém kole vyhraje Erdogan:

Erdogan navzdory očekávání získal parlament. V prvním kole prezidentských voleb má daleko lepší výsledky, než se očekávalo. Má výhody toho, že už je ve funkci. Z těchto a mnoha dalších důvodů zřejmě vyhraje 28.května.

Erdogan je diktátor, který Turecko posunul k autoritářskému, náboženskému režimu, spolupracujícímu s Ruskem. Vězní stovky novinářů a ovládá místní média. Jeho vítězství povede k dalšímu krachu ekonomiky (v Turecku je inflace vyšší než 80 procent) a k odchodu vzdělaných lidí ze země.



Jak přicházely hlasy z celé země, stalo se zpravodajství o sčítání hlasů zesílenou ukázkou bouře dezinformací, která poznamenala 45 dní volebního cyklu, včetně několika nasazení deepfake videí.

Úředníci YSK se snažili zchladit veškeré napětí kolem prvních výsledků zveřejněných státní tiskovou agenturou, a to uprostřed hněvu předních představitelů opozice a tvrzení, že vláda požadovala opakované přepočítání hlasovacích lístků v oblastech, které pravděpodobně přinesly vítězství Kılıçdaroğluovi z Republikánské lidové strany (CHP), čímž zpomalila vkládání opozičních hlasů do systému.

"Nedochází k žádným poruchám ani zpožděním," řekl mluvčí YSK Ahmet Yener během jedné z několika tiskových konferencí, jejichž cílem bylo upřesnit procento celkově oficiálně sečtených hlasů. Údaj YSK byl trvale o 20 % nižší než údaj zveřejněný státní tiskovou agenturou Anadolu, která na svých internetových stránkách místo toho popisovala "otevřené volební urny".

Kılıçdaroğlu ve svém krátkém projevu řekl: "Ve volebních urnách, kde je vysoký počet našich hlasů, zablokovali systém opakovanými námitkami. Přetrvávající námitky jsou například ve 200 volebních urnách v Ankaře a 783 urnách v Istanbulu. Jsou volební urny, kde bylo hlasování napadeno šestkrát, jedenáctkrát. To, co blokujete, je vůle Turecka. Těmito námitkami tomu nemůžete zabránit."

Rozdíl mezi oběma vedoucími kandidáty se stále zmenšuje s tím, jak přicházejí další hlasy z velkých měst - obecně ve prospěch opozičního kandidáta Kemala Kılıçdaroğlua - ale turecké tiskové agentury stále uvádějí odlišná čísla.

Shodují se však na jednom: druhé kolo voleb se nyní zdá být stále pravděpodobnější.

Státní tisková agentura Anadolu uvádí, že v 1 hodinu SEČ bylo sečteno více než 90 % hlasů. Podle ní má prezident Recep Tayyip Erdoğan 49,8 % hlasů - což je klíčové, je to méně než 50 %, které jsou nutné k tomu, aby se zabránilo druhému kolu - a Kılıçdaroğlu 44,4 %.

Soukromá agentura Anka uvádí, že dosud bylo sečteno 94 % hlasů. Erdoğan podle ní získal 49,02 % a Kemal Kılıçdaroğlu 45,2 %.

V každém případě, za současného stavu, prezidentské volby směřují do druhého kola, které se uskuteční 28. května.

 20224

Jak se v Německu zrodila Ukrajina

15. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Dokonce i 30 let po svém rozpadu existoval v myslích vrcholných německých politiků pouze Sovětský svaz. Spolková republika Německo byla slepá k jasnému rozlišení mezi pachatelem a obětí. Setkání Zelenského a Scholze dává naději. Konečně se zdá, že pohled Německa na východ se zaostřil, píše Klaus Geiger.

 18794

Když chce Zelenskij stíhačky, Scholz vypadá stoicky

15. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Spolkový  kancléř je v Berlíně na základě křestního jména s "drahým Volodymyrem". Po bouřlivém, někdy drsném roce se v Berlíně slaví nová harmonie. To je věrohodné – ale brzy by to mohlo kancléři přinést nové problémy, píše Gregor Schwung.

 20195

Jak vládnoucí politikové zničili budoucnost českých dětí

13. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Překonala jsem pocit zklamání, hanby, studu, a musím s tím ven. Moje dítě se nedostalo ani na jednu střední školu. Není to žádný lumen, ale rozhodně ani blbeček. Ne, nemá speciální nadání na manuální práce. A dokonce - strašně se omlouvám - ani neví, čím by chtělo být, napsala Marta Ljubková.


V tuhle chvíli víme, že zcela jistě nebude studentem ani na jedné ze dvou zvolených škol (nešlo o prestižní gymnázia), a dokonce ani nebudeme podávat odvolání (děkujeme za radu, nemá to cenu - jo, prosím vás, pokud neprocházíte stejným martýriem, neraďte. To, co napadne vás od stolu, už jsme vyzkoušeli minulej týden).

Takže: Nepříjemnou zprávu se dozvím v pátek 28. 4. Jsem žena činu, a tak bych nejradši vyrazila a hned to vyřešila - jenže není kam vyrazit a není jasné, co přesně řešit. Neřkuli jak.

 20281

"Vědění je moc!" Jak se česká vláda snaží zlikvidovat tisk

13. 5. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Obraz: Henry Hetherington

Jak se Fialova vláda zavedením obscénní daně na tisk vrací do Anglie začátku devatenáctého století

Nejnovější rozhodnutí Fialovy vlády uvalit jednadvacetiprocentní DPH na denní tisk bude zřejmě pro něj smrtelnou ránou. Není divu, že pravicová vláda nesnáší svobodný tisk, tak proč ho nezlikvidovat úplně? Pod tlakem sociálních sítí skomíraly české deníky už před zavedením této vražedné DPH. Poslední dobou je v nich krize taková, že například pražský tisk přestal platit honoráře za články od volných spolupracovníků.

V civilizovaných společnostech se zdroje informací nezdaňují. Typickým příkladem je Velká Británie, jejíž vláda v první třetině devatenáctého století zavedla obscénní, vysokou daň za denní tisk, aby se nedostal do rukou obyčejných lidí. Dnes se za to Britové nesmírně stydí a nikdy by žádnou daň na knihy, časopisy ani denní tisk nezavedli. Petr Fiala se nestydí.

Proti tomuto zákonu se vzbouřil tiskař a novinář Henry Hetherington. Odmítl umisťovat na svůj časopis daňový kolek a namísto toho tiskl v záhlaví vzdorné heslo Francise Bacona Knowledge is Power, Vědění je moc:


Anglické úřady ho pronásledovaly, pro mnoho lidí byl Hetherington hrdina. Nic z toho Fialova vláda neví. Ostudná a zároveň hrdinská historie:

Rozhovor Britských listů 596. Ideolog šlendrián potřebuje, aby získal moc

2. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Výtvarník a sochař Pavel Karous zveřejnil otevřený dopis na obranu mezinárodné známé historičky střední Evropy Muriel Blaive, kterou z ideologických důvodů vyhodili z tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů. Pak se situace ještě zhoršila, protože vedení Ústavu vyhodilo i šéfa oddělení vzdělávání a nahradilo ho policistou, takže všichni jeho zaměstnanci rezignovali. Co motivuje ideology spoléhat se na šlendrián? Proč ho potřebují? O tom a o dalších aspektech tohoto závažného modelového případu, který, jak se zdá osvětluje v dnešní České republice skoro všechno, hovoří s Pavlem Karousem Jan Čulík.

 20054

Čína tajně vyvíjí těžká děla

15. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Čínská Lidová osvobozenecká armáda (LOA) brzy začne experimentovat s větším a silnějším dělem, než jaké má současný čínský nebo americký arzenál, podle kontraktu, který nedávno schválily Strategické podpůrné síly LOA, upozorňují Ma Xiu a Peter Singer.

 20298

Turkmenistán chce být "bránou do Střední Asie"

15. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Během své návštěvy Dušanbe minulý týden turkmenský prezident Serdar Berdymuchamedov řekl, že jeho země s přístavem u Kaspického moře by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby sloužila jako brána do světa pro Tádžikistán a další vnitrozemské země Střední Asie - Kyrgyzstán, Uzbekistán a Afghánistán.

 20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij přijel do Berlína poté, co Německo oznámilo další vojenskou pomoc ve výši 2,7 miliardy eur

14. 5. 2023

čas čtení 14 minut


- Zelenskij děkoval Německu na společné tiskové konferenci se Scholzem

Prezident Zelenskyj dnes v Berlíně uspořádal společnou tiskovou konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Uvedl, že Kyjev a jeho západní stoupenci by mohli v letošním roce způsobit, že porážka Ruska ve válce na Ukrajině bude "nezvratná".

Poděkoval také Německu za jeho vojenskou podporu a prohlásil, že jeho země bude Německu vždy vděčná za jeho podporu během ruské invaze v plném rozsahu.

Řekl:

    Nyní je čas, abychom již letos rozhodli o konci války, můžeme učinit porážku agresora nezvratnou již letos.

Zelenskij zdůraznil, že Kyjev sice bude jednat o mírových iniciativách jiných států, ale veškeré návrhy musí vycházet z pozice Ukrajiny a jejího mírového plánu.

Řekl: "Válka se odehrává na území naší země, a proto bude jakýkoli mírový plán vycházet z návrhů Ukrajiny."

Kyjev již dříve uvedl, že chce získat zpět každou část svého území, kterou v současné době okupují ruské síly, a nebude ochoten k územním ústupkům.

Moskva tvrdí, že ovládá Krymský poloostrov a čtyři další ukrajinské regiony: Cherson, Záporoží, Luhansk a Doněck.

- Rusko válku na Ukrajině "geopoliticky již prohrálo" a mění se ve vazalský stát Číny, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro list Opinion, který byl zveřejněn v neděli,
píše agentura Associated Press.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ústup v Bachmutu "poukazuje na nedostatek věrohodných bojových jednotek"

13. 5. 2023

čas čtení 9 minut

- Zelenskij přistál v Římě

Volodymyr Zelenskij v sobotu přiletěl na římské letiště Ciampino, sdělil agentuře Reuters politický zdroj.

Během svého pobytu v Římě by se měl setkat s premiérkou Giorgií Meloniovou, papežem Františkem a italským prezidentem Sergiem Mattarellou. Papež koncem dubna uvedl, že Svatý stolec se podílí na mírové misi s cílem ukončit válku na Ukrajině.
 
- Ruský ústup v Bachmutu dokazuje "nedostatek důvěryhodných ruských bojových jednotek", konstatuje britské ministerstvo obrany

Ukrajinské síly získaly zpět nejméně kilometr území v Bachmutu uprostřed ruského ústupu, který odráží "vážný nedostatek věrohodných bojových jednotek", uvádí se v nejnovější zprávě britských zpravodajských služeb.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že během posledních čtyř dnů se prvky ruské 72. samostatné motostřelecké brigády (72 SMRB) pravděpodobně "ve špatnémstavu" stáhly ze svých pozic na jižním křídle operace Bachmut.

Tato oblast byla takticky významná, protože se jednalo o ruské předmostí na západní straně kanálu Doněc-Donbas, který vyznačoval frontovou linii procházející částí oblasti, uvedlo ministerstvo ve své aktualizaci zveřejněné na Twitteru.

72 SMRB je součástí ruského 3. armádního sboru, formace vytvořené na podzim roku 2023 a provázené obviněními ze špatné morálky a omezené bojové efektivity.

Její nasazení v tak náročném a operačně důležitém sektoru poukazuje na vážný nedostatek důvěryhodných bojových jednotek v Rusku.



Konec kompromisů. Je nutné tvrdě bojovat proti spojení neoliberálů a fašistů 21. století

12. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty


"Myslím si, že Mussolini byl dobrý politik. Všechno co dělal, bylo pro Itálii. A to se o politicích, které jsme měli v posledních padesáti letech, říct nedá…."

(Giorgia Meloniová)

To, co se stalo 10.5.2023 a 11. 5. 2023 - vstoupí do českých/sociálních dějin jako dva nejsmutnější dny novodobé historie České republiky. Myslím, že každému citlivému občanovi této země, kterému zbylo trochu empatie a lidskosti - tyto dny otevřely oči.




Vláda škrtá budoucnost

12. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vláda 11. 5. představila úsporný balíček opatření, která mají stabilizovat veřejné finance. Argumentuje ohledem na budoucnost příštích generací. Jako mladí lidé se ale bojíme, že vládě ve skutečnosti nejde o budoucnost. Témata, která nás mladé skutečně pálí, totiž vláda ignoruje. “Rozumné důchody”, o kterých mluví jsou důležité, ale proč doufat v důchody v zemi, kde se nedá důstojně žít? Ať už kvůli nedostatečnému řešení klimatické krize, neschválení manželství pro všechny nebo zastaralému školství a mnoha dalším sociálním aspektům, které vláda systematicky zanedbává.

Prigožin: Vzniká pro Rusko globální tragédie

12. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Zůstalo nám asi dvacet budov a pak bude Bachmut plně dobyt. Asi dvacet výškových budov, nepočítám malé budovy v soukromém sektoru. Ale! Dobytí Bachmutu nepřináší Ruské federaci nic, protože se křídla drolí a fronta se rozpadá. A pokusy ministerstva obrany na informačním poli nějak situaci uhladit, to způsobuje - a způsobí to - pro Rusko globální tragédii! Proto musíte okamžitě přestat lhát! Jestliže jste utekli, vytvořte nové obranné linie. Ale to, co jste vy připravili pro obranu, to jako obrana nemůže fungovat. Je to prostě nanic. Proto to, co se děje poslední dobou, je přesně  to, na co jsem upozorňoval už dlouho. Teď se to začíná dít. A vede to k obrovské tragédii pro naši zemi.
 



 19248

Padne vláda? Je to konec nadějí na úspěch ve volbách?

12. 5. 2023

čas čtení 15 minut

 
A možnosti využití pojmu očůralismus v různých podobách

Po čtvrteční  tiskové konferenci vlády se samozřejmě objevilo milion komentářů, chvíli jsme se přešaltovali z odborníků na sestavu národního hokejového týmu na experty na rozpočet a komunikaci.

Řada komentátorů vládu již pohřbila. Chtěl bych se zkusit podívat na to, jak se situace bude vyvíjet dál. Jako vždy, předvídání je složitá disciplína, zejména jde-li o budoucnost. Jde tak spíš o argumenty, na kterých stavím, než o to, co z nich přesně vyvozuju, píše Martin Buchtík.

 20278

Princ bez trůnu

12. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Ferdinand Zvonimír Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen


Chaim Cigan (Karol Sidon) zkonstruoval ve své velmi čtivé, rozsáhlé tetralogii Kde lišky dávají dobrou noc (recenze ZDE) alternativní realitu: první ani druhá světová válka nebyly, Rakousko-Uhersko se rozpadlo až v roce 1989 a do té doby Češi a Slováci sledovali rakouskou-uherskou Fernsehen (televizi).

Připomněl to nepřímo tak trochu portrét mladého pětadvacetiletého Ferdinanda Habsburka v deníku New York Times. Kdyby se Rakousko-Uhersko nerozpadlo, tento mladík by dnes byl rakousko-uherským mocnářem... :)

Kdyby Rakousko-Uhersko stále existovalo, stal by se jeho panovníkem 25letý Ferdinand Habsburský. Místo toho je automobilovým závodníkem


"Jsem hrdý na svou rodinu a na to, co dokázala," říká Ferdinand Habsburský, následník trůnu z rodu Habsbursko-Lotrinského. "Ale já žiji jiný život."


Ferdinand Habsbursko-Lotrinský občas chodí běhat do parku kolem zámku Schönbrunn s 1441 pokoji, bývalém letním sídle habsburských panovníků Rakouska-Uherska.

Rád si prohlíží upravené zahrady, bludiště, jednu z nejstarších dosud existujících zoologických zahrad na světě a jednu z největších barokních oranžérií na světě. "Chodím se tam toulat po té kráse," řekl, stejně jako turisté, kteří si ho mohou prohlédnout za vstupné od 22 dolarů.

Už se začínám stydět, že jsem dal Petru Pavlovi svůj hlas

12. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Další měsíc takového nastoleného tempa a začínám se stydět, že jsem dal Pavlovi ve druhém kole hlas. Už jenom chybí, aby Zelenskému vysvětlil, že je třeba uzavřít mír s Kremlem podél současných bojových linií - od okamžiku kdy David Petraues vysvětlil AT&T, že je třeba prodat CME Petrovi Kellnerovi, tak to bude největší iliberální úspěch, píše Albín Sybera.



7698

Téměř dvě třetiny mladých žen byly v práci sexuálně obtěžovány, sděluje britský odborový svaz

12. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Pozn. JČ: Velmi by nás zajímalo, jaká je situace v České republice, kde to ovšem nikdo nezjišťuje...


Většina obětí sexuální obtěžování  neoznámí, protože se bojí, že jim nikdo neuvěří nebo že si poškodí kariérní vyhlídky, konstatuje odborová organizace


Téměř dvě ze tří mladých žen zažily v práci sexuální obtěžování, šikanu nebo slovní urážky, vyplývá z průzkumu britského odborového kongresu TUC.

Průzkum ukázal, že téměř tři z pěti žen (58 %) zažily obtěžování v práci. U žen ve věku 25 až 34 let je to 62 %.

 20269

Korunovační zatčení jsou jen začátkem. Policie si s Brity teď může dělat, co chce

12. 5. 2023

čas čtení 8 minut

 
Nové drakonické pravomoci umožňují policii potlačit každou formu účinného protestu


Čím nerovnější je společnost, tím represivnější musí být její zákony, píše George Monbiot. To vysvětluje nové britské  zákony, které jsou jak z policejiního státu . Pravomoci udělené policii podle loňského zákona o policii, kriminalitě, trestech a soudech a letošního zákona o veřejném pořádku jsou tak vágní a široké, že už není jasné, kde začíná a končí jejich zneužívání.

Ve dvě hodiny ráno v den korunovace zatkla londýnská Metropolitní policie s využitím zákona o policii v Soho tři osoby, které u sebe měly alarmy proti znásilnění. Policie tvrdila, že jednala na základě zpravodajských informací, že by prý ty alarmy mohly být použity  k zastrašení královských koní. (Pozn. red.: Byla to naprostá pitomost, koně táhnoucí královský kočár jsou intenzivně vycvičeni, aby se nelekali žádného hluku. Těsně za nimi hrála hlučná dechovka.)

 18993

Absolutní nekompetence: Londýnská policie se omluvila poté, co třináct hodin věznila nadšenou superpodporovatelku anglické monarchie

12. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Policie se omluvila poté, co 13 hodin zadržovala nadšenou superfanynku podporující krále Karla

Alice Chambersová byla policisty spoutána, když stála na ulici  poblíž protestujících Just Stop Oil.
 


Policie byla nucena omluvit se královské superfanynce poté, co ji zatkla a 13 hodin zadržovala za to, že stála v blízkosti skupiny protestujících Just Stop Oil na korunovaci krále Charlese.

Alice Chambersová, australská architektka žijící v Londýně, čekala  v centru Londýna na krále na jeho cestě do Westminsterského opatství, když ji policisté spoutali.

 17628

O roce 1945 a o roce 1968

12. 5. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Zajímavě se při letošním květnovém, zdaleka nekulatém výročí ukončení druhé světové války, zjevně v souvislosti s brutální, genocidní válkou Ruska proti Ukrajině, pokračující už déle než rok, začalo diskutovat o tom, zda lze považovat květen 1945 vůbec za osvobození.

V podstatě souhlasím s Karlem Dolejším i s jinými, že vlastně o osvobození nešlo - i když nesmíme zapomínat na hrdinství a smrt těch ruských mladíků, kteří v Rudé armádě zbavili Československo nacismu. Že toho Stalinův režim využil k proměně Československa v ruskou kolonii na čtyřicet let, je jiná věc. Nicméně bych asi ty pomníky připomínající oběť ruských vojáků opravdu neboural.


Dementi ruského ministerstva obrany....

12. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že se ruské jednotky přesunuly "do výhodnějších obranných postavení podél rezervoáru Berchivka severně od Bachmutu" - neboli, jasným jazykem řečeno, ustoupily o několik kilometrů.



Zajímavé...

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek večer:

"Tvrzení, šířená na určitých kanálech na Telegramu, že na různých místech kontaktní linie 'byla proražena obrana', jsou nepravdivá."



 19312

Po britském rozhodnutí nedostane Ukrajina americké střely ATACMS

12. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Bidenova administrativa nemá v plánu následovat britského příkladu a poslat rakety dlouhého doletu na Ukrajinu - přičemž někteří představitelé říkají, že USA jsou nyní z obliga díky plánovaným dodávkám Spojeného království, informují Alexander Ward, Matt Berg a Ari Hawkins.

 17919

"Polsko vytvoří nejsilnější pozemní armádu v Evropě"

12. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

"Do dvou let vytvoříme nejsilnější pozemní armádu v Evropě. Bude to polská armáda, která tímto způsobem odradí agresora," řekl Mariusz Błaszczak ve středu v rozhlasové stanici Jedynka. Podle místopředsedy vlády je cílem zabránit Rusku v útoku na Polsko, píše Katarzyna Rochowicz.

Velká energetická loupež, kterou budou platit ještě příští generace

11. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Reakce na oznámení hospodářských výsledků EPH


Energetický Průmyslový Holding uhlobarona Daniela Křetínského dnes oznámil výsledky svého hospodaření za rok 2022. Chlubí se miliardami vydělaných peněz - o skutečné ceně takového podnikání ale mlčí. Tu totiž musíme platit my všichni. Podle časopisu Forbes Křetínský během energetické krize své jmění takřka zdvojnásobil, a to zejména kvůli vysokým cenám elektřiny a tepla. Zatímco vláda škrtá a hledá úspory u obyčejných lidí, energetické korporace slaví rekordní zisky.



 20195

Stanjura a Havlíček, levice a pravice

11. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Samozřejmě jsem poslouchal s velkým napětím tiskovou konferenci vlády k balíčku opatření, který má zachránit státní rozpočet. Nechci komentovat konkrétní kroky, situace je stále nepřehledná – a i kdyby byla přehledná, chci nejprve znát komentáře různých odborníků, abych je mohl strávit a udělat si názor. Několik věcí bych však chtěl vypíchnout už teď.



Ruská agrese na Ukrajině: Operace na Ukrajině je "složitá", tvrdí Kreml; podle amerického thinktanku jsou ruské síly v Bachmutu "ochromeny"

11. 5. 2023

čas čtení 13 minut

  

- Zelenskij vyzývá k trpělivosti a říká, že Ukrajina by "ztratila spoustu lidí", kdyby nyní zahájila protiofenzívu

Ukrajinský prezident říká, že některé armádní bojové brigády jsou připraveny, ale potřebují obrněná vozidla

Ukrajinský prezident Zelenskyj popřel jakoukoli účast Ukrajiny na útoku dronem na Kreml.

Zelenskij: "potřebujeme více času" na protiofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v rozhovoru pro několik médií  uvedl, že země potřebuje více času na přípravu očekávané jarní protiofenzívy. Divákům řekl:

Můžeme jít kupředu a být úspěšní. Ale ztratili bychom spoustu lidí. Myslím, že to je nepřijatelné. Takže musíme počkat. Potřebujeme ještě trochu času.

Řekl, že armáda má bojové brigády, které jsou připraveny, ale stále jí chybí slíbená obrněná vozidla, která  přicházejí pomalu.

Zelenskij zdůraznil, že Ukrajina není připravena postoupit žádné území za mír, a řekl:  "Každý bude mít nějakou představu. Nemohou na Ukrajinu tlačit, aby se vzdala území. Proč by měla jakákoli země světa odevzdávat Putinovi své území?".

Pokud jde o incident s dronem nad Kremlem, Zelenskij opět odmítl jakoukoli ukrajinskou odpovědnost a řekl: 

Neustále hledají něco, co by znělo jako ospravedlnění: "Vy nám děláte tohle, tak my vám uděláme tohle."   Ale nefunguje to. Dokonce ani na jejich domácí veřejnost to nezabralo. Dokonce ani jejich vlastní propagandisté tomu nevěřili. Protože to vypadalo velmi, velmi uměle.

Řekl také, že Ukrajinci začínají vnímat účinek nedostatku ruské výzbroje na bojišti, a poznamenal: "Stále toho mají hodně ve skladech, ale už vidíme, že v některých oblastech snížili denní palbu." 

- Rusko ničí v Bachmutu kostely:


 19506

Maďarské dezinformace v Rusku

11. 5. 2023

čas čtení 13 minut

 
Jak Moskva využívá fake news z Budapešti k očerňování Ukrajiny
 
Vzestup maďarských dezinformací v ruských médiích je příkladem oportunistické povahy těch, kdo šíří protiukrajinskou propagandu, a zároveň zvyšuje zranitelnost menšinových skupin v regionu, píše Dorka Takacsy na serveru Visegrad Insight.

Zatímco ruské dezinformace ve střední a východní Evropě jsou stále více studovány a chápány, méně se ví, jak jsou schopny dezinformace proudit i opačným směrem.

 19248

Vždyť se máme jako prasata v žitě…

11. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Věříme, nevěříme

Konečně i my na východ od Západu ve střední Evropě jsme se dočkali nemilosrdného ortelu nad divy a zázraky neoliberálního kapitalismu, kde kouzelný, nicotný, malý svazák z ničeho nic dovedně pílí a umem vybudoval oligarchická monstra, jež se slávou a zkažeností kremelských hvězd dotýkají. Není pak u nás nouze o pohádkové narcistické premiéry i prezidenty, ekonomické zvěstovatele zítřejších Budelípů, které se včera cestou někde na rozcestí záhadně vydaly zlým směrem, či o další novodobá politická strašidla.

V rámci kampaně za stanovení základní rychlosti ve městech 30 km/h kráčely ve středu protestní pochody Prahou i Brnem

11. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Účastníci vyzývají politiky k dialogu o zklidňování dopravy a zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty

Na druhou květnovou středu svolala skupina Poslední generace hned dva pochody. Po již více než dva měsíce trvající pražské kampani se minulý týden přidalo Brno. Organizátoři volají po zklidňování dopravy a zavedení rychlosti 30 km/h jako základní v obou městech. 




Vláda ODS škodí vašemu zdraví. Zabijete se alkoholismem

11. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta




 19248

Fiala se schází s italskou fašistkou, která šíří konspirační teorie o "řízené migraci" do Evropy

11. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Itálie má nyní konspirační teorii o uprchlících jako oficiální vládní politiku. S šiřitelkou této konspirační teorie se v Praze radostně setkává premiér Petr Fiala

Meloniová je první západoevropský politik, který tvrdí, že imigrace na Západ je řízená, namísto toho, že vzniká organicky chudobou a válkou. Italská premiérka Meloniová šíří rasistickou "teorii velkého nahrazení obyvatelstva", a na jejím základě prosazuje daleko drastičtější postih lidí přicházejících do Itálie v rámci neregulérní migrace






 18058

Konflikt v Súdánu hrozí přerůst v regionální chaos

11. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Súdánská válka je na pokraji rozpoutání významného regionálního konfliktu. Tomu lze zabránit. Je však třeba, aby roli při moderaci konfliktu primárně sehrála Organizace spojených národů. O víkendu USA a Saúdská Arábie svolaly do Džiddy jednání o krátkodobém příměří, které by umožnilo přísun humanitární pomoci a evakuaci civilistů. To je těžký úkol. Američtí a saúdští diplomaté však stojí před druhým, stejně obtížným úkolem: jak izolovat súdánskou krizi, aniž by zabředla do regionálních a globálních antagonismů, píše Alex de Waal.

30372

O platech soudců a daňové progresi

11. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Všiml jsem si včera v Českém rozhlase, že vláda opět otevírá téma platů soudců. Prý je třeba ty platy zmrazit, prý je třeba být solidární. Soudci nesouhlasí a chtějí se bránit. Vědí, že téma už bylo před Ústavním soudem, který se postavil na stranu soudců. Má tohle vláda zapotřebí, když existuje mnohem čistější a srozumitelnější cesta?

 17954

"Špatné zprávy": Nečekané tání grónského ledovce by mohlo dramaticky změnit prognózy růstu hladiny moře

11. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Ledovec na severu Grónska taje rychleji a jiným způsobem, než se vědci dosud domnívali, což má znepokojivé důsledky pro budoucí rychlost zvyšování hladiny světových moří.

Nový objev byl tento týden zveřejněn v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vědci zjistili, že oteplující se voda v oceánu roztavila dutinu na dně Petermannova ledovce, která je vyšší než Washingtonův památník, jak uvedla agentura Associated Press. Pokud se podobně budou chovat i další ledovce v Grónsku a Antarktidě, mohlo by to zdvojnásobit předpovědi, jak rychle bude spalování fosilních paliv způsobovat tání ledu a zvyšování hladiny moří, informuje web commondreams.org.

29463

Izrael je sud s prachem, který je před výbuchem

11. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Smrt prvního Palestince, který po více než 30 letech zemřel ve vazbě na následky hladovky, vyvolala v Gaze na začátku května masové protesty a přestřelku mezi Izraelem a ozbrojenými palestinskými skupinami. Později bylo dohodnuto příměří, ale situace zůstává velmi napjatá.

Je to jen další rána pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten se nyní snaží udržet pohromadě svou roztříštěnou koalici tváří v tvář masovým protestům proti plánům jeho vlády na reformu soudnictví v zemi, která by jej fakticky podřídila Knesetu. Netanjahu byl nucen tento plán v dubnu po čtyřech měsících pouličních protestů v izraelských městech odložit, píše James Sunderland na webu The Conversation.

 18077

Vstup NATO do Asie riskuje hlubší sblížení Číny a Ruska

11. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

NATO plánuje otevřít styčný úřad v Japonsku, který by koordinoval vztahy s Tokiem a dalšími spřátelenými mocnostmi v Indopacifiku, uvádí se v nové zprávě deníku Nikkei Asia.

Otevření kanceláře, která bude první svého druhu v regionu, představuje významný krok v posunu NATO směrem ke konfrontaci s Čínou, který začal v loňském roce, kdy aliance oficiálně označila Peking za hrozbu, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14807