Rakousko: Levicově romantická slepota zemi škodí

12. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
Liberální střed musí zabránit kolapsu Rakouska, "orbanizaci ze tří čtvrtin", píše Paul Lendvai.

Volební úspěch komunistů z KPÖ v Salcbursku spolu s obrovským humbukem v médiích kolem jejího mladého špičkového kandidáta by mohl urychlit dobytí moci samozvaným "lidovým kancléřem" Herbertem Kicklem. Nostalgické nadšení mnoha intelektuálů a dokonce i ostřílených novinářů tváří v tvář postupu levicového populismu "pod rouškou strany s dobrým pocitem" (Konrad Paul Liessmann) socialistům z SPÖ a Zeleným jen škodí.

Samotný název – navzdory polovičatému vymezení – je stále vazbou k odpudivému odkazu strany, která je pod tímto názvem považována za ochrannou známku diktatur v Číně a na Kubě. Sympatický způsob, jakým její mluvčí v Salcbursku úspěšně informoval o nedostatku bydlení a naléhavých sociálních otázkách, nic nemění na skutečnosti, že KPÖ plus je více než charitativní spolek.

Stejně jako úspěch starosty Štýrského Hradce za Komunistickou stranu Rakouska (KPÖ) před třemi lety bylo překvapivé vystoupení Kaye-Michaela Dankla v Salcburku hlasitým políčkem do tváře arogantní většinové strany, která se uprostřed rychle rostoucí chudoby zdá být bezohledná. Bídný výsledek sociálních demokratů tam, stejně jako v předchozích zemských volbách, zároveň odrážel katastrofální důsledky veřejných frakčních bojů v SPÖ, ale také nedostatek politického taktu ze strany lídrů jejich kandidátek ve spolkových zemích.

V současné politické situaci by nebylo nic nebezpečnějšího než propagace image radikálních outsiderů poháněných levicovou romantickou nostalgií. Zabránění pádu Rakouska do "třetí republiky" závisí, stejně jako dva volební úspěchy Alexandra Van der Bellena, na mobilizaci liberálního středu.

Pošramocená pověst

Vzhledem ke skandálnímu chování poslanců SPÖ během projevu ukrajinského prezidenta v parlamentu i k zavádějícímu vymezení burgenlandského hejtmana výhradně z "Kickl-FPÖ" je třeba připomenout památnou Eisenstadtskou deklaraci, formulovanou v říjnu 1969 předsedou strany Bruno Kreiskym: "Socialisté jsou nezdolní a nekompromisní odpůrci fašismu a komunismu. Odmítají jakoukoli diktaturu menšiny, stejně jako znásilňování menšin většinou, které porušuje lidská práva."

Vzhledem k pošramocené pověsti ÖVP a její zjevné neschopnosti vyrovnat se s dědictvím korupce, které za sebou zanechal Sebastian Kurz a jeho skupina, závisí budoucnost liberální demokracie v Rakousku především na tom, zda po stranickém sjezdu, pod jakýmkoli vedením, v rozhodujícím roce před volbami do Národní rady, budou sociální demokraté jednotní a důvěryhodně schopni poskytnout smysluplné a srozumitelné odpovědi na naléhavé hospodářské výzvy a sociální problémy.

Obrat k sociálně-romantickým levicovým skupinám by rozdělil levicově liberální a sociálně demokratický tábor a vydláždil cestu pro "orbanizaci ze třech čtvrtin".

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4748

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023