Po britském rozhodnutí nedostane Ukrajina americké střely ATACMS

12. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Bidenova administrativa nemá v plánu následovat britského příkladu a poslat rakety dlouhého doletu na Ukrajinu - přičemž někteří představitelé říkají, že USA jsou nyní z obliga díky plánovaným dodávkám Spojeného království, informují Alexander Ward, Matt Berg a Ari Hawkins.

Londýn je připraven poslat střely s doletem 300 km, hlásí Karen DeYoung z Washington Postu. To je stejný dolet jako armádní taktický raketový systém, známý jako ATACMS, který Washington odmítl předat Kyjivu. Britský ministr zahraničí James Cleverly odmítl komentovat načasování a rozsah budoucích závazků během úterní tiskové konference spolu s ministrem zahraničí Anthony Blinkenem.

Ale možnost, že britské střely zamíří na Ukrajinu, přiměla tým prezidenta Joe Bidena, aby si tiše oddechl, podle několika amerických představitelů, kteří hovořili s NatSec Daily. Doufají, že to umlčí kritiky, kteří chtějí, aby USA poslaly ATACMS, protože Ukrajina může brzy získat schopnost úderů z odstupu díky dodávkám z Londýna.

NatSec Daily se zeptal amerických představitelů, zda by administrativa mohla následovat britského příkladu a poslat rakety dlouhého doletu. Jeden z nich, který stejně jako ostatní nebyl oprávněn podrobně popisovat interní jednání, řekl, že "naše politika týkající se ATACMS se nezměnila". Místo toho řekl, že USA budou i nadále poskytovat schopnosti protivzdušné obrany, jako jsou Patrioty, munice a obrněná vozidla.

Je tu také záležitost, že USA nemají dostatek ATACMS v arzenálu. "Z vojenského hlediska máme relativně málo ATACMS, musíme se ujistit, že udržujeme i vlastní zásoby munice," řekl generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů, v březnu pro Defense One.

Další osoba obeznámená s diskusemi uvedla, že Británie řekla Ukrajině, že podmínkou pro poskytnutí střel dlouhého doletu je závazek Ukrajiny použít tuto schopnost pouze na cíle uvnitř ukrajinského území.

To odráží stejné obavy, které má administrativa ohledně poskytnutí ATACMS Ukrajině. Poslední věc, kterou Bílý dům chce, je, aby je ukrajinské jednotky použily k úderu hluboko v Rusku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3810

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023