Rusové o válce: "Situace se vyvíjí podle nejhoršího scénáře"

12. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
Bitva o Bachmut, která se stala nejdelší a nejkrvavější bitvou ukrajinské války, se může pro generály ruského generálního štábu proměnit v nové fiasko.

Po šesti měsících intenzivních bojů, během nichž armáda ztratila až 30 tisíc lidí zabitých a zraněných a nedokázala plně obsadit město, ruské síly začaly ustupovat.

Oznámil to ve středu vrchní velitel pozemních sil Ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Syrskij a ve čtvrtek to potvrdili vojenští korespondenti, šéf Vagnerovy SVS Jevgenij Prigožin a Americký institut pro studium války (ISW).

Podle Syrského se ukrajinským jednotkám podařilo zatlačit ruské síly zpět až o dva kilometry poté, co pravidelná armáda ruského ministerstva obrany přišla nahradit "vycvičené", ale vyčerpané Wagnerovy síly. "Byli poraženi a stáhli se," řekl Syrskij.

Experti ISW, citující geolokační údaje v denní zprávě z 11. května, potvrzují: Ozbrojené síly Ukrajiny provedly "úspěšné protiútoky" na západ a jihozápad od Bachmutu a byly schopny "dosáhnout určitého pokroku" v těchto zónách.

"Situace...  se vyvíjí podle nejhoršího z předpokládaných scénářů," řekl ve čtvrtek Prigožin. - Ta území, která byla po mnoho měsíců zabrána krví a životy našich spolubojovníků... dnes, téměř bez boje, jsou opouštěna těmi, kteří by měli držet naše křídla.

Ruští vojenští korespondenti vykreslují ještě temnější obrázek. Vojáci 72. brigády ruských ozbrojených sil, vyslaní na pozice jihozápadně od Kleščejevky, "jednoduše uprchli pod protiofenzívou 3. azovské útočné brigády ukrajinských ozbrojených sil" a "ti, kteří neutekli, byli zabiti a rozdrceni nepřátelským tankem," píše Šedá zóna.

O den později, podle kanálu, se podobná situace vyvinula v oblasti Hromovo: "Vojáci 9. motostřeleckého pluku ruských ozbrojených sil byli také vyřazeni z pozic ve dvou oblastech."

Bachmut, téměř vymazaný z povrchu země, se stal ztělesněním zombie apokalypsy. Změnil se v masový hrob pro tisíce vězňů rekrutovaných na podzim v ruských koloniích. Jsou nyní nahrazeni mobilizovanými lidmi, kteří doplnili pravidelnou armádu, jejíž ztráty podle západních údajů přesáhly 200 tisíc zabitých a zraněných.

U Bachmutu na každého zabitého ukrajinského vojáka připadá pět zabitých Rusů, řekl v březnu CNN zdroj NATO obeznámený se zpravodajskými údaji. Ale i přes ztráty a zapojení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova osobně do vedení nepřátelských akcí, zimní ofenzíva ruské armády nepřinesla žádné významné územní zisky.

Nyní je armáda v defenzivě. Ale chronické problémy s bojeschopnostmi "významně omezují" její schopnost bránit se proti cíleným ukrajinským protiútokům, píše ISW.

Pokud jde o dobývání nových území, zdá se, že v Kremlu takové naděje nejsou, řekla začátkem května ředitelka americké Národní zpravodajské služby Avril Hainesová.

Podle ní by Putin mohl mírnit své krátkodobé ambice v otázce, co se považuje za vítězství, a nyní očekává, že "upevní kontrolu nad okupovaným územím na východní a jižní Ukrajině a zajistí, aby se Ukrajina nikdy nestala spojencem NATO". Zároveň je extrémně nepravděpodobné, že se Rusko letos zúčastní jednání o pozastavení nepřátelských akcí, pokud politické faktory "nezmění jeho (Putinovo) rozhodnutí," řekla Hainesová.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4237

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023