Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ústup v Bachmutu "poukazuje na nedostatek věrohodných bojových jednotek"

13. 5. 2023

čas čtení 9 minut
- Zelenskij přistál v Římě

Volodymyr Zelenskij v sobotu přiletěl na římské letiště Ciampino, sdělil agentuře Reuters politický zdroj.

Během svého pobytu v Římě by se měl setkat s premiérkou Giorgií Meloniovou, papežem Františkem a italským prezidentem Sergiem Mattarellou. Papež koncem dubna uvedl, že Svatý stolec se podílí na mírové misi s cílem ukončit válku na Ukrajině.
 
- Ruský ústup v Bachmutu dokazuje "nedostatek důvěryhodných ruských bojových jednotek", konstatuje britské ministerstvo obrany

Ukrajinské síly získaly zpět nejméně kilometr území v Bachmutu uprostřed ruského ústupu, který odráží "vážný nedostatek věrohodných bojových jednotek", uvádí se v nejnovější zprávě britských zpravodajských služeb.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že během posledních čtyř dnů se prvky ruské 72. samostatné motostřelecké brigády (72 SMRB) pravděpodobně "ve špatnémstavu" stáhly ze svých pozic na jižním křídle operace Bachmut.

Tato oblast byla takticky významná, protože se jednalo o ruské předmostí na západní straně kanálu Doněc-Donbas, který vyznačoval frontovou linii procházející částí oblasti, uvedlo ministerstvo ve své aktualizaci zveřejněné na Twitteru.

72 SMRB je součástí ruského 3. armádního sboru, formace vytvořené na podzim roku 2023 a provázené obviněními ze špatné morálky a omezené bojové efektivity.

Její nasazení v tak náročném a operačně důležitém sektoru poukazuje na vážný nedostatek důvěryhodných bojových jednotek v Rusku.



- Ukrajina usiluje o opakované vítězství v sobotní, nejpolitičtější eurovizní písňové soutěži za poslední roky

Budou tam rakety, vojáci a kníratí muži ve spodkách, kteří budou Vladimira Putina pranýřovat jako "krokodýlího psychopata" - a to je jen chorvatské vystoupení.

Jedno z nejostřejších politických finále Eurovize za poslední roky se koná v sobotu večer v Liverpoolu na pozadí války na Ukrajině 

Žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby během čtyřhodinového vysílání  vystoupil v přímém přenosu, byla zamítnuta, protože se organizátoři obávali, že by to mohlo vést "k politizaci soutěže".

- Německá vláda poskytne Ukrajině další vojenské vybavení v hodnotě 2,7 miliardy eur, což bude největší částka, kterou Berlín poskytl od ruské invaze.

Balík zahrnuje 20 bojových vozidel pěchoty Marder, 30 tanků Leopard 1, 15 protiletadlových tanků Gepard, 200 průzkumných dronů, čtyři další protiletadlové systémy Iris-T včetně munice, další dělostřeleckou munici a více než 200 bojových a logistických obrněných vozidel, uvádí Der Spiegel.

- Zelenskij má v sobotu přijet do Itálie na jednání s vládními představiteli a papežem Františkem, který koncem dubna prohlásil, že se Svatý stolec podílí na mírové misi k ukončení války s Ruskem.

Cesta, která je první Zelenského cestou do Itálie od invaze Ruska 24. února 2022, nebyla z bezpečnostních důvodů oficiálně potvrzena, uvedla agentura Reuters.

Více zdrojů však očekává, že se před cestou do Vatikánu setká odděleně s prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgií Meloniovou. Před cestou do Německa by měl být také hostem populární italské televizní talk show.

Meloni v únoru navštívila Zelenského v Kyjevě, aby ho ujistil o pokračující podpoře Ukrajiny ze strany Itálie, přestože někteří její spojenci, zejména bývalý premiér Silvio Berlusconi, mají dlouhodobé úzké vazby na Moskvu.

- Jihoafričané jsou rozzlobení a zmatení poté, co USA obvinily jejich zemi z tajných dodávek zbraní do Ruska, což vyvolalo jak vládní kritiku, tak oznámení o zahájení vyšetřování, píše agentura France-Presse.

Americký velvyslanec Reuben Brigety ve čtvrtek uvedl, že Washington je přesvědčen, že zbraně a munice byly naloženy na ruskou nákladní loď, která zakotvila na námořní základně v Kapském Městě.

Výbušné vyjádření vyvolalo rozzlobenou reakci prezidenta Cyrila Ramaphosy, který obvinění nepopřel, ale uvedl, že vyšetřování povede soudce ve výslužbě.

Kreml v pátek uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin souhlasil s prohloubením vztahů s Ramaphosou.

Jihoafrická republika je ve vratkém postavení v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, kterou odmítla odsoudit s tím, že dává přednost dialogu, který by válku ukončil.

Země má silné hospodářské a obchodní vztahy se Spojenými státy a Evropou. Obchod s Ruskem je mnohem menší, ale Pretorie má s Moskvou vazby staré desítky let, kdy Kreml podporoval vládnoucí stranu Africký národní kongres v jejím boji proti apartheidu.

Oznámení o vyšetřování bylo v USA přivítáno, ale v Jihoafrické republice se setkalo s posměchem a zmatkem. Politický a ekonomický analytik Daniel Silke napsal:

"Možná to ukazuje na jihoafrického prezidenta, který si prostě neuvědomuje, co se mu děje přímo pod nosem."

Nákladní loď Lady R, na kterou se vztahují západní sankce a která pluje pod ruskou vlajkou, zakotvila v prosinci na největší jihoafrické námořní základně.

Bongani Bingwa, moderátor populární ranní rozhlasové show, napsal na Twitteru:

"Zda jsme to udělali, nebo ne? A pokud ano, neměl by to prezident vědět?"

- Ruské tvrzení o ukrajinském raketovém útoku na hlavní město Luhanské oblasti vyvolalo mezi analytiky spekulace, že Kyjev mohl použít novou raketu s delším doletem, protože město leží daleko od ukrajinských pozic.


Podle agentury Reuters Moskvou dosazení představitelé v pátek uvedli, že rakety zranily šest dětí a jednoho ruského poslance a poškodily dvě nepoužívané továrny asi 100 km za frontovou linií.

Leonid Pasečnik, Ruskem dosazený šéf regionu, který Rusko loni anektovalo, uvedl, že útok byl proveden s cílem narušit místní oslavy Dne republiky.

Ukrajinská televizní stanice Suspilne Donbas informovala o explozích ve městě a citovala obyvatele.

Luhansk se nachází asi 30 km od hranic s Ruskem a 100 km od frontových linií bojů, což jej staví mimo dosah většiny raket kratšího doletu, jako jsou například americké Himarsy, které Ukrajina v konfliktu ve velké míře používá.

Spojené království tento týden uvedlo, že dodalo Ukrajině několik raket delšího doletu, které mohou zasáhnout cíle ve vzdálenosti 300 km.


- Tři zranění při ruských úderech na Mykolajiv


Při ruských útocích byli v jihoukrajinském městě Mykolajiv zraněni tři lidé, uvedl starosta města.

K úderům došlo v sobotu brzy ráno, uvedl Oleksandr Sienkevyč na svém kanálu Telegram. Ruské síly se zaměřily na místní továrnu, poškodily také blízké obytné budovy, způsobily požáry ve třech bytech a poškodily vzdělávací instituci, uvedl.

Údery byly hlášeny také ve Lvově na západě Ukrajiny, přičemž regionální vojenská správa uvedla, že šlo o bezpilotní letouny kamikadze.

Sienkevyč uvedl, že na místě v Mykolajivu pracují záchranáři. Jednoho ze zraněných odvezla sanitka, dvěma byla poskytnuta lékařská pomoc na místě.

- Při havárii ruského vojenského vrtulníku Mi-28 na anektovaném poloostrově Krym zahynuli dva ruští piloti, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany. To uvedlo, že se domnívá, že příčinou páteční havárie byla porucha vybavení, informovala agentura Tass.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij poděkoval britskému premiérovi Rishimu Sunakovi za poskytnutí raket dlouhého doletu.
Britský ministr obrany Ben Wallace dříve potvrdil, že Spojené království rakety Storm Shadow pošle, což vyvolalo hrozbu Kremlu vojenskou odpovědí.

.- Policie v ruském Petrohradě vytvořila protidronovou jednotku, která má odhalovat bezpilotní letouny po podezření z útoku na Kreml z minulého týdne. Jednotka zahájila činnost v úterý během každoročních oslav Dne vítězství ve druhé světové válce na Palácovém náměstí v Petrohradě, uvedlo městské ministerstvo vnitra.

- Jihoafrické ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA kvůli jeho obvinění, že země poskytla zbraně a munici Rusku pro jeho válku na Ukrajině. Reuben Brigety ve čtvrtek uvedl, že Jihoafrická republika v prosinci loňského roku naložila zbraně a munici na ruské plavidlo, na které se vztahují sankce, na námořní základně Simon's Town nedaleko Kapského Města a že zbraně byly poté přepraveny do Ruska.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské síly prováděly "útočné operace" podél celé linie dotyku u Soledaru, informovala oficiální tisková agentura ministerstva Zvezda. Při čtvrtečním útoku bylo použito více než tisíc vojáků a až 40 tanků, uvedlo v pátek a dodalo, že útoky byly "odraženy".

- Šéf jaderného dozoru OSN Rafael Grossi plánuje tento měsíc předložit Radě bezpečnosti OSN dohodu s Ruskem a Ukrajinou o ochraně Záporožské jaderné elektrárny, což naznačuje, že dohoda je blízko, uvedli čtyři diplomaté pro agenturu Reuters. Grossi se již několik měsíců snaží dosáhnout dohody, která by snížila riziko katastrofické havárie v důsledku ostřelování Ruskem okupované jaderné elektrárny, která je největší v Evropě.

-  Britský premiér Rishi Sunak vyjádřil zklamání nad rozhodnutím zablokovat žádost Volodymyra Zelenského o vystoupení prostřednictvím videa na sobotním velkém finále Eurovize. Evropská vysílací unie, která akci produkuje, uvedla, že ukrajinský prezident měl "chvályhodné" záměry, ale žádost zamítla kvůli obavám, že by to mohlo vést k politizaci akce.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3608

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023