Jenom ty filmy sovětský, ty jsou vědecký

12. 5. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Vláda konečně představila návrh úsporných opatření. Stručně řečeno, rozhodla se naštvat zaměstnance, nízkopříjmové OSVČ, důchodce, chudé rodiny s dětmi, majitele nemovitostí a novináře.

Zaměstnanci si budou muset sami hradit nemocenskou, kterou jim dosud platil zaměstnavatel. Nízkopříjmovým OSVČ stát výrazně zvedne odvody, ať už na ně budou mít, nebo ne - s komickým argumentem, že pokud jim třeba zítra nezbude na chleba, je to jen proto, aby jednou netrpěli kvůli nízkým důchodům.

Důchody ovšem porostou pomaleji, budou méně a vratně valorizovány kvůli inflaci, odchod do důchodu se začne automaticky posouvat do pozdějšího věku. Změny v sazbách DPH seniorům zdraží léky, které většina z nich pravidelně užívá. Chudé rodiny s dětmi budou opět bity kvůli manipulacím se školkovným a dalšími položkami v jejich rozpočtech. A majitelé nemovitostí zaplatí na dani dvojnásobek.

Naproti tomu například výrobci vína, provozovatelé hazardu nebo obecně téměř veškeré průmyslové a podnikatelské lobby mohou klidně spát, protože jejich daně vzrostou nanejvýš ještě marginálně, o dva procentní body. Osekat se má pouze dotační průmysl - ale i tam si ještě musíme počkat na detaily, abychom vynesli konečný soud.

Místo aby vláda vrátila superhrubou mzdu (což sliboval původní návrh jejího zrušení "na dva roky"), výrazně pracovala s nepřímými daněmi nebo šla po silně ziskových odvětvích, která na krizi vydělala, jen honí v akváriu malé ryby.

Zcela bizarně pak působí odůvodnění ministra Stanjury, proč se kabinet rozhodl po létech rozpadání obchodního modelu solidních médií navíc ještě zatížit denní tisk vyšší sazbou DPH (21 %) než časopisy (12 %). Časopisy, odvětil ministr, "jsou vědecké, kdežto noviny ne".

Až doteď jsem se naivně domníval, že noviny plní v demokracii pro aktivní občany nenahraditelnou informační funkci, kdežto časopisy pouze některé a třeba ještě jen z malé části, neboť většinu obsahu obstará infotainment. Ó, jak jsem si v tento památný den rozšířil obzory!

Nevím, kdy naposledy pan Stanjura navštívil trafiku či alespoň poličku s tiskovinami v supermarketu. Nicméně kdyby tam přece jen někdy zašel, tituly jako Chvilka pro tebe, Žena a život, Blesk pro ženy, Svět kulturistiky, Gurmet, Glanc, Můj čas na kafíčko a mnohé jiné by ho myslím o vědeckém charakteru časopisů tak docela nepřesvědčily.

Osobně se přikláním k vysvětlení, že si pan ministr věci tak trošku popletl. Klasické Bondyho dvojverší přece praví: "Jenom ty filmy sovětský / ty jsou vědecký". O časopisech ovšem přitom nepadlo ani slovo, a také není v současné napjaté situaci vhodné zmiňovat samotný název básně...

4
Vytisknout
9575

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2023