Váhavost vládní koalice způsobila posílení preferencí populistů

22. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tohle ovšem vypadá příšerně: pokud použiju stejný přepočet jako u předchozího průzkumu, je poměr populistického dua vůči současné pětikoalici 44,3 % versus 38 %, tedy velký, šestiprocentní rozdíl. Současná koalice by tedy vůbec nemohla sestavit většinu, a dokonce i kdyby si přibrala do party ČSSD, tak je to 44,3 versus 42.

Jsem přesvědčený že tohle je důsledek váhavosti a odtažitosti vládní koalice v uplynulých několika měsících vůči dopadům inflace a eskalujících cen elektřiny na populaci. A to jak v komunikaci vůči veřejnosti, tak v silných opatřeních (data se sbírala před oznámení o zastropování cen). Lidé mají strach, docela oprávněně, ze strachu se rodí hněv a naštvanost, též oprávněně. Tahle škoda se bude zacelovat dlouho a pracně.

Přesto jsem mírně optimistický do budoucna. Zastropování znamená aspoň jakousi jistotu, finanční podpora k tomu alespoň trochu pomůže, a jeví se, že se též uklidňují trhy (spotové ceny letí prudce dolů). Strach i naštvanost postupně přejde, zejména pokud se vláda zaměří na nejzranitelnější části populace a pomůže jim adresně a cíleně.

1
Vytisknout
4668

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2022