Rozsudek evropského soudu: Maďarský zákon o nevládních organizacích porušuje základní práva

19. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Zákon požadující, aby občanské organizace odhalovaly zahraniční dárce, odporuje pravidlům, která chrání základní práva v EU, uvedl evropský soud. Kritici tvrdí, že legislativa má umlčet maďarskou opozici.


Evropský soudní dvůr (ECJ) ve čtvrtek vydal nález, podle nějž maďarský zákon o zahraničním financování nevládních organizací je ilegální.

"Maďarská omezení financování občanských organizací osobami usazenými mimo tento členský stát nejsou v souladu s právem Unie," uvedl soud se sídlem v Lucemburku.

Zákon schválila konzervativní vláda premiéra Orbána v roce 2017. Uvádí, že nevládní organizace, které získávají dary nad určitou částku, která přichází ze zahraničí, se musejí registrovat u maďarských úřadů. Informace je publikována online.

Nicméně podle soudu tato praxe zavádí "diskriminační a neospravedlněná omezení" pro organizace, jichž se týká, stejně jako pro jejich podporovatele.

Soudci tvrdí, že zákon porušuje EU zaručená práva na volný pohyb kapitálu, stejně jako práva na respekt pro soukromý a rodinný život, ochranu osobních údajů a svobodu sdružování.

Orbánovi kritici tvrdí, že zákon je ušit tak, aby postihl amerického miliardáře George Sorose, obchodníka narozeného v Maďarsku, jenž v globálním měřítku financuje kauzy podporující demokracii a lidská práva.

Orbán opakovaně obviňuje organizace placené Sorosem z politického vměšování.

Podle Orbánova personálního šéfa Gergelyho Gulyáse byl zákon nutný kvůli boji se zločinností a terorismem. Nicméně Maďarsko bude respektovat evropský rozsudek.

Nicméně předseda maďarské pobočky Amnesty International David Vig prohlásil, že přelomový rozsudek zasadil "úder snaze maďarských úřadů stigmatizovat a podkopávat organizace občanské společnosti, které kritizují vládní politiku".

Podle Viga v zákoně ve skutečnosti nikdy nešlo o boj "s praním peněz a mezinárodním terorismem, jak tvrdila maďarská vláda... (ale o) nezakrytý pokus umlčet kritické hlasy."

Maďarský premiér se během deseti let své vlády opakovaně dostává do sporů s evropskými partnery kvůli své autoritářské politice.

Naposledy mu hrozilo právní řízení ohledně nových zákonů zdůvodněných koronavirovou pandemií.

Nicméně ve čtvrtek se Orbán formálně vzdal pravomoci vládnout prostřednictvím dekretů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5255

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020