Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rasismus v ČR: Konkrétní příklad, jak ničí životy

23. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

Úplně bezelstně se zeptali, jestli mně nevadí jejich barva kůže.

Co dělají poslanci, že TOHLE tolerují? TOHLE je civilizovaná země? (JČ)

Otevřeně se přiznám - mezi Romy žádné známé nemám, s jejich realitou se normálně nepotkávám. Ale včera jsem asi hodně pochopil. Pronajímáme byt. Na prohlídku přišla paní s manželem. Romové, kolem čtyřicítky. Z rozhovoru vyplynulo, že ona uklízí v nemocnici, on pracuje v nějaké partě, která dělá dlažby. Na první pohled normální fajn lidi. Oba se chovali nejistě, uťápnutě, jakoby se omlouvali, začali hned vysvětlovat jak jsou slušní, jak mají práci... Dívali se do země, vypadali docela zoufale. První vteřiny sem moc nechápal, co se děje, a pak mně to došlo, píše Martin Frydl.

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Bolsonaro mlčí, zatímco počet mrtvých v Brazílii překročil 50 000

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23.6. bylo v ČR registrováno  10 561 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 63 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 130 osob a 336 osob zemřelo.  Nynejší hodnotu R v ČR neznáme.

- Brazílie zaznamenala 21 432 nových nákaz a 654 nových úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 1,1 milionu nákaz a v pondělí počet registrovaných úmrtí dosáhl 51 271, je to druhý nejvyšší počet na světě.

- Jihoafrická republika má nyní více než 100 000 infekcí, nejvyšší počet v Africe. Počet mrtvých se tam blíží číslu 2000.

- Z amerických dat zveřejněných v pondělí vyplývá, že černošští Američané končí v nemocnici s COVIDEM-19 čtyřikrát častěji než běloši.

- Spojené státy suspendují do konce roku určité kategorie neimigrantských pracovních víz kvůli koronaviru.

- Počet úmrtí na koronavirus dosáhl v USA 120 225. Další dva pracovních Trumpova štábu pro jeho vystoupení v Tulse v Oklahomě byli nakaženi koronavirem.

- Saúdská Arábie uvedla v pondělí, že jen velmi omezený počet lidí bude mít přístup na letošní Hajj, výroční pouť do Mekky, jíž se normálně účastní mnoho muslimů.

- Belgfická vláda dává svým občanům do konce roku 12 jízd vlakem zadarmo kamkoliv po zemi, aby oživila sektor turistiky.

- Více než polovina amerických států zaznamenala nárůst koronavirových infekcí, některé z nich rekordní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Změna klimatu v oceánu by do poloviny století mohla být až sedmkrát rychlejší

23. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Míra změny klimatu v hlubinách světového oceánu by mohla být do poloviny tohoto století až sedmkrát vyšší než dnes – a to i v případě, že by došlo k dramatickému snížení emisí skleníkových plynů, jak uvádí nový výzkum.

Odlišná míra globálního ohřívání v různých hloubkách by mohla mít zásadní dopad na oceánskou faunu. Mořské živočišné druhy, které jsou na sobě životně závislé, už nyní opouštějí svá tradiční útočiště. Vědci zkoumali tzv. klimatickou rychlost – tj. rychlost, s jakou živočišné druhy musejí migrovat, aby mohly zůstat ve svém preferovaném teplotním rozmezí, protože se jednotlivé oceánské vrstvy oteplují.

Studie, publikovaná v časopise Nature Climate Change, uvádí, že různé části oceánu se mění odlišným tempem. Mezitím nadbytečné teplo z narůstajících emisí skleníkových plynů proniká hluboko do oceánu, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists reportér Graham Readfearn.

30618

KoroNERV-20 hledá pro Česko univerzální vakcínu

Odolnost a prosperitu mu zajistí investice do vzdělávání

23. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 29 minut

Před třemi měsíci společnost paralyzovala koronavirová krize. Občanská iniciativa KoroNERV-20 složená z expertů napříč spektrem oborů od té doby hledá univerzální vakcínu, která by Česko ušetřila od dlouhodobé bolesti a dostala ho do formy. Nyní přináší k odborné i veřejné diskusi seriál doporučení pro oživení ČR nazvaný KoroNEXT-2025. Jeho první kapitolou je oblast školství. „Mluvíme-li o financování vzdělávání, mluvíme o vysoce zhodnotitelných investicích, ne o nákladech. Pojďme využít tohoto experimentálního období k posunu do první ligy inovativních, proměnlivost světa zúročujících společností,“ říká za KoroNERV-20 jeden z autorů konceptu Bob Kartous.

Johnson a Mayová ignorovali varování, že Rusko zřejmě "ovládá" Donalda Trumpa

23. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Bývalý britský špion Christopher Steele konstatoval v Dolní sněmovně, že vláda Theresy Mayové ignorovala varování ohledně akcí Moskvy


Boris Johnson a Theresa Mayová ignorovali varování, že Rusko zřejmě ovládá Donalda Trumpa a zřejmě tajně financovalo brexit, konstatuje bývalý britský špion Christopher Steele v tajném svědectví před poslanci Dolní sněmovny, kteří vypracovali Johnsonem dosud nezveřejněnou analýzu o vlivu Ruska v Británii.

Steele, bývalý pracovník britské rozvědky MI6, obvinil vládu Theresy Mayové, v níž byl Boris Johnson ministrem zahraničí, že záměrně ignorovali varování ohledně Trumpa protože se báli jeho hněvu.

Únos v Minsku

23. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

V pátek večer jsem byla doslova unesena na ulici v Minsku. Používám slovo únos, protože zadržení má i v Bělorusku zákonem daná pravidla, píše Veronika Kiruščanka.

Unesli mě čtyři muži v civilním oblečení, když jsme šly s kamarádkami z italské restaurace přes jednu z hlavních ulic Minsku. Bez vysvětlení mě silou zatáhli do černé dodávky bez SPZ, na opakované dotazy, co jsem udělala a na základě čeho mě chytli, mlčeli. Umožnili mi ale zavolat manželovi. V dodávce seděli příslušníci OMON (těžkooděnci). Odvezli mě na pobočku Ministerstva vnitra (Pайонное управление внутренних дел).

Anglická ústřední banka zachránila v březnu Británii před krachem vyrobením stamilionů liber

23. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Británie se dostala letos v březnu na začátku koronavirové pandemie téměř úplně do platební neschopnosti, konstatoval guvernér ústřední Anglické banky Andrew Bailey. Finanční trhy byly v chaosu.

Uprostřed všeobecné paniky při šíření viru vyrobila Anglická banka 200 milionů liber prostřednictvím tzv. "kvantitativního uvolňování" (vytvořila tyto peníze elektronicky na počítači) a vrhla je na finanční trh. Ústřední banka takto elektronicky vytváří peníze a kupuje za ně obligace od finančních institucí, aby snížila náklady na půjčky vlády, podniků i domácností.

Pozoruhodně, v květnu prodávala Británie poprvé obligace se zápornou úrokovou sazbou. Znamenalo to, že investoři za to, že poskytli vládě finanční půjčky, museli platit. Přesto jsou takové vládní obligace v době krize vyhledávány jako bezpečné dlouhodobé investice.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Pojídači syrových ryb v Laosu

23. 6. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 15 minut

 

Česká televize vysílala 16. května 2020 zábavnou show Zázraky přírody. Jeden soutěžící měl určit nejnebezpečnější zvířata pro člověka. První místo obsadil komár, přenašeč malárie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se malarickým parazitem nakazí odhadem 212 milionů lidí a okolo 445 000 lidí na ní zemře. Malárie v Čechách vymizela v padesátých letech minulého století, stejně tak z jihovýchodního Slovenska.

Druhým nejnebezpečnějším tvorem pro člověka je člověk, třetí had, čtvrtý pes a pátý sladkovodní šnek, kterého v ČT „obvinili“ jenom z přenosu motolic rodu Schistosoma (nemoc schistosomóza).

V tomto článku předkládám svědectví, že šneci jsou zodpovědní za přenos celé řady parazitů člověka kromě schistosomózy.

Český rasismus a česká víra v eugeniku

22. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 20 minut

Smrt George Floyda a konflikty, které následovaly, vytvořily úrodnou půdu pro nejrůznější falešnou argumentaci na základě srovnávání s týráním a diskriminaci, jimiž trpí jiné skupiny, a na základě nesymetrických paralel s údajnými problémy bělochů.

Jen v Nigérii žije více černochů než v Brazílii. Více než 100 milionů Brazílců jsou černoši. Domorodých indiánů je v Brazílii jen asi 800 000, v národě čítajícím téměř 210 milionů lidí. Ovšem Brazílie má také 12 milionů občanů německého původu, je v tom na druhém místě za USA. K tomu je nutno přičít italské, portugalské, polské a další evropské imigranty a máme 47,7 procent brazilského obyvatelstva, kteří jsou etnicky běloši. V Brazílii také žijí 2 miliony lidí japonského původu.

Takže v kontextu Brazílie jsem já považován za bělocha. Nicméně, když jsem se odstěhoval do USA, označovali mě jako "latino". A v České republice patřím do kategorie cizince s tmavou kůží.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Denní nárůst nákaz překročil všechny rekordy: 183 020 nových infekcí

22. 6. 2020

čas čtení 5 minut

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  22.6. bylo v ČR registrováno  10 498 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 50 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 130 osob a 336 osob zemřelo.  Nynejší hodnotu R v ČR neznáme. 

- V ČR si lidé mylně myslí, že 1. koronavirová epidemie skončila a 2. že na ni umírají jen přestárlí lidé. Přitom existuje množství znovu a znovu zdokumentovaných případů, že těžký průběh nákazy či úmrtí na koronavirus je loterie - že na něj může umřít každý. Přicházejí informace o úmrtích v každém věku, u lidí bez předchozích nemocí, i když je takových případů daleko méně než úmrtí starých lidí. Washington Post například dokumentuje případ devětatřicetileté Eunice Eriky Nderitu, hasičské dispečerky v přístavu Mombasa v Keni, která poté, co ji 23. května testovali jako pozitivní na koronavirus, skončila na jednotce intenzivní péče v nemocnici a přestože neměla žádné existující choroby, byla po celou dobu na pokraji smrti a měla "obrovské štěstí, že nezemřela". ZDE 

- Počet nakažených osob překročil 8,9 milionů osob, přesné registrované číslo je 8, 929 394. Globální počet registrovaných mrtvých je 467 676. Obě čísla jsou zřejmě výrazně podceněna.

- Koronavirus: V Německu stouplo číslo R z 1.79 na 2.88. Číslo vyšší než 1 znamená exponenciální růst nákazy. Informaci zveřejnil německý Ústav Roberta Kocha. Ústav Roberta Kocha uvedl, že epidemie se šíří v pečovatelských domovech a v nemocnicích, v institucích pro žadatele o azyl a pro uprchlíky, v maso zpracovatelských provozech a v logistických podnicích, mezi sezónními zemědělskými dělníky a na náboženských akcích a na rodinných shromážděních. ZDE

- Dramatický nárůst čísla R v Německu je důsledkem vypuknutí epidemie na jatkách. Profesorka Devi Shridharová z Edinburské univerzity vysvětlila v pondělí, že virus se dobře šíří na jatkách a v provozech zpracovávajících maso, protože jsou to chladná a vlhká místa, kde na sebe zaměstnanci křičí, aniž by měli roušky.

- Světová zdravotnická organizace informovala, že došlo k rekordnímu nárůstu počtu infekcí za posledních 24 hodin. Celkem je registrováno 183 020 nových infekcí, největší nárůst byl v Severní a Jižní Americe, celkem 116 000 nových případů.

- Peking informuje o 9 nových nákazách. Předchozí den to bylo 22 nových nákaz. Ve dvacetimilionovém Pekingu byl zaznamenán první případ koronaviru v nejnovější vlně dne 11. června. Centrum nákazy je ve velkoobchodním potravinovém středisku na jihozápadě Pekingu. Celkem bylo nakaženo 236 osob.

- Čína suspendovala dovoz drůbeže z americké firmy pro zpracování masa Tyson, která je postižena koronavirem. V jejích továrnách v Arkansasu bylo nakaženo 481 osob.

- Počet nákaz v Mexiku se zvýšil nad 180 000. Mexiko v neděli informovalo o 5343 nových infekcích a o nových 1044 úmrtích. Celkem je registrováno v Mexiku 180 545 nákaz a 21 825 úmrtí. Vláda uvádí, že skutečný počet případů je daleko vyšší.

- Německá policie byla zraněna při potyčkách kvůli koronavirové karanténě. Několik policistů bylo zraněno při potyčkách s obyvateli věžáku v německém městě Goettingen, kteří byli kvůli koronaviru umístěni do karantény.

- Holandská policie zatkla desítky osob při protestech proti strategii holandské vlády ohledně koronaviru.

- V Pákistánu se koronavirová pandemie šíří rychleji než v mnoha zemích světa. Vláda přesto zemi otevírá a snaží se zachránit ekonomiku, kde miliony lidí už upadly do chudoby kvůli karanténě. Vláda doufá, že pomůže sociální distancování a roušky, jenže veřejnost tato opatření ignoruje. Miliony lidí v davech navštěvují trhy a mešity. Fundamentalističtí duchovní říkají věřícím, ať se nebojí, že je víra ochrání. Mnoho lidí označuje virus za hoax. I někteří vládní činitelé říkají, že při dopravních nehodách umírá více lidí.

- Mluvčí americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi odsoudila výroky Donalda Trumpa, které učinil v sobotu večer na svém předvolebním shromáždění v Tulse, že požádal vládní činitele, aby omezili testování na koronavirus. Zdůraznila, že jakékoliv úsilí omezit testování bude znamenat, že "více Američanů přijde o své životy". "Prezident je eticky neschopný a intelektuálně nepřipravený zemi vést," dodala.

- Dvanáct amerických států v neděli informovalo o velkém nárůstu infekcí za posledních sedm dní. V Oklahomě došlo k nárůstu o 16 procent nad předchozí rekord. V USA bylo zaznamenáno více než 2,2 milionů nákaz a téměř 119 000 úmrtí.

Zdroj v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE  

Současná ultrapravice pochází z komunismu

22. 6. 2020

čas čtení 5 minut



Bývalí komunisté pomáhají nynější Johnsonově vládě šířit pohrdání vůči jejím nepřátelům

Munira Mirza, nyní v Downing Street, původně ze serveru Spiked, který je následnickou organizaci britské Revoluční komunistické strany, naléhá na Borise Johnsona, aby znovu vybudoval svou rozpadlou popularitu "válkou proti lidem, kteří bojují proti rasové diskriminaci".

Johnson by podle této šéfky oddělení v premiérském úřadě pro vytváření politické strategie měl začít aktivně útočit na liberály, na politickou korektnost, na levičáky a na sluníčkáře. Měl by začít využívat minimálních hrozeb proti sochám Winstona Churchilla k vyvolání kuturního strachu u svých spojenců, a odvést tak pozornost od země, zničené pandemií a propadající se do ekonomické katastrofy, píše Nick Cohen.

Indie se snaží omezit čínský vliv v OSN

22. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Indie si stanoví za zahraničněpolitickou prioritu zamezit čínským snahám o rozšiřování vlivu v OSN. Nové Dillí vždy usilovalo o omezení vlivu Pekingu na OSN a s ním spojené organizace, ale nyní v tomto rámci zvažuje "všechny možnosti". Dokonce i Rada OSN pro lidská práva, o niž se Indie obecně nestarala, se může ocitnout na seznamu, všímá si Pramit Pal Chaudhuri.

Syrští uprchlíci v Libanonu: "Po koronaviru už není co jíst"

22. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Libanon je v současnosti domovem asi 900 000 uprchlíků, kteří utekli před krvavou syrskou občanskou válkou. Ale poté co se libanonská ekonomika koncem loňského roku zhroutila a země byla zasažena koronavirovou krizí, uprchlíci se musí ještě více snažit, aby vůbec sehnali jídlo pro své rodiny, informuje Leila Molanová-Allenová.

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Jak Evropa zajistí svou bezpečnost bez USA?

22. 6. 2020

čas čtení 7 minut

"Pokud jsou zpochybňovány americký deštník a jaderná přítomnost v Evropě i na jiných místech," říká Kleine-Brockhoff, "řada malých a středních států pocítí potřebu stát se samy jadernými mocnostmi".

   

Zpráva o stažení amerických jednotek z Německa vyvolala výzvy, aby Evropa hrála větší roli ve vlastní obraně. Dokážou ale Evropané opravdu převzít svůj bezpečnostní osud do vlastních rukou?, ptá se Andreas Noll.

Babiš - dobré značky se zbavíš!

22. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Premiér viní Evropský parlament z tlaku na českou justici ZDE. Pro rezoluci týkající se Babišova střetu zájmů - de facto přihrávání dotací vlastní firmě - který je v rámci evropské politické kultury považován za zcela nemyslitelný (mj. s ohledem na základní pravidlo oddělení politické a ekonomické moci, které má zabránit její kumulaci a zneužívání), přitom hlasovala i liberální frakce EP, jejímž členem je formálně vládní ANO ZDE.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Útěk do budoucnosti

22. 6. 2020

čas čtení 12 minut

S liminalitou je těžké se vyrovnat - a lze odpustit, pokud se bezcílně potácíte, když se ji snažíte zvládnout. Co však ve mě vyvolává netrpělivost je, že lidé liminalitu nerozeznávají, ani když je všude kolem. Pokračují v pochodu do neexistujících budoucností, jako nehratelné postavy (NPC) videoher, které kráčejí s nosy přimáčknutými na neproniknutelnou zeď. Pokud jsou masy takových lidí všude kolem, liminální se mění v surreálné, napsal Venkatesh Rao.

Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Koronavirus: V Německu stouplo číslo R z 1.79 na 2.88

21. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Německu znovu rychle vzrostlo číslo R, z 1.79 na 2.88. Je to průměr posledních čtyř dní. Znamená to, že jeden nakažený v průměru nakazí 2.88 osob. Číslo vyšší než 1 znamená exponenciální růst nákazy. Informaci zveřejnil německý Ústav Roberta Kocha.

Ústav Roberta Kocha uvedl, že epidemie se šíří v pečovatelských domovech a v nemocnicích, v institucích pro žadatele o azyl a pro uprchlíky, v maso zpracovatelských provozech a v logistických podnicích, mezi sezónními zemědělskými dělníky a na náboženských akcích a na rodinných shromážděních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trumpovo předvolební shromáždění v Tulse bylo fiasko

21. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Hrdina se v sobotu v noci vrací triumfálně z akce v Tulse:






Na Trumpově sobotním předvolebním shromáždění v městě Tulsa ve státě Oklahoma zůstala velká část sálu, který pojme 19 000 osob, prázdná. Místní hasiči vydali informaci, že  se shromáždění účastnilo jen 6200 osob:


Nekonalo se ani Trumpovo vystoupení plánované pro prostor u kongresové haly pro lidi, kteří by se bývali do haly nevešli - nepřišel nikdo a řečnický pult pro Trumpa ve venkovním prostoru byl odstraněn.

Většina přítomných na Trumpově malém shromáždění byli běloši. Počet přítomných byl v ostrém kontrastu s obrovskými davy demonstrantů všech ras, kteří v posledních dnech a týdnech demonstrují po celých Spojených státech proti rasismu.

Před shromážděním v Tulse se Trumpovi organizátoři chvástali, že Trumpova kampaň dostala více než jeden milion žádostí o vstupenky na shromáždění. Šlo zřejmě o provokaci znuděných teenagerů a stoupenců korejské hudby, kteří reagovali na výzvu jedné paní, zuřící nad tím, že Trump původně plánoval své shromáždění na 19. června, na den, kdy se oslavuje zrušení otroctví v USA. Ta veřejnost požádala na sociálních sítích, aby si lidé objednali na Trumpovo shromáždění v Tulse vstupenky, ale aby tam nešli.

Trumpova kampaň je také kritizována, že ignoruje nebezpečí koronavirové pandemie. V Oklahomě stoupl počet nákaz v posledních dnech o 91 procent. Koronavirem bylo nakaženo i šest pracovníků Trumpova týmu, připravujících shromáždění.

Trump  na vystoupení pandemii znovu bagatelizoval: "Testování je problematické," řekl na shromáždění. "Už jsme otestovali 25 milionů lidí. Je to pravděpodobně o 20 milionů víc než jakákoliv jiná země. Německo testuje hodně. Jižní Korea testuje hodně. Problém ale je, že když tolik testujete, najdete víc nákaz. Proto říkám svým lidem: Méně testů, prosím!"

Trump chaoticky mluvil dvě hodiny, aniž  by vyvolal nadšení. Podporoval policii, útočil na média, lhal a vyvolával konflikty, nenávist a strach.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Velmi kontroverzním způsobem Trumpův ministr spravedlnosti Barr a Trump sám vyhodili v sobotu z funkce vysokého federálního prokurátora v New Yorku, Geoffreye Bermana, jehož úřad vyšetřoval pochybné jednání kumpánů Donalda Trumpa a jeho právního zástupce Giulianiho. ZDE  

Koronavirus: V Německu stouplo číslo R na 1.79

20. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta


Po vypuknutí epidemie koronaviru na jatkách v severním Německu stouplo tzv. "reprodukční číslo" R, označující faktor šíření infekce, v Německu na 1.79. Znamená to, že 1 nakažený nakazí dalších 1,79 osob. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Německý Ústav Roberta Kocha potvrdil, že číslo R je nyní daleko vyšší, než čeho je zapotřebí k potlačení epidemie.

V pátek bylo v Německu číslo R 1.06.

Mezitím byly na koronavirus testovány pozitivně stovky pracovníků jatek v severním Německu. Vyvolalo to uzavření místních škol a naléhavé vyšetřování.

Toennies, jedna z největších německých firem zpracovávající maso, uvedla, že ve středu zastavila porážky dobytka a postupně jatka uzavírá.

Z testovaného 1000 zaměstnanců jatek bylo koronavirem nakaženo 657.

Spolumajitel firmy Toennis Clemens Toennies vydal veřejnou omluvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Židé mají dvakrát tak větší pravděpodobnost, že zemřou na COVID-19, než křesťané

20. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  20.6. bylo v ČR registrováno  10 429 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 126 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 140 osob a 336 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.

- Britský Státní statistický úřad zjistil, že židovští muži umírají na koronavirus dvakrát tak častěji než křesťanští muži. Židovky jsou také koronavirem více ohroženy než křesťanky. Židovští muži měli úmrtnost 187.9 úmrtí na 100 000 obyvatel, křesťanští muži 92.6 úmrtí na 100 000 obyvatel. Židovky měly 94.3 úmrtí na 100 000 obyvatel, křesťanky 54.6 úmrtí na 100 000 obyvatel. Ze statistiky také vyplývá, že lidé s náboženskou vírou jakéhokoliv druhu umírají na koronavirus častěji než ateisté. (Jako laici si myslíme, že to bylo tím chozením do modliteben.) Muži ateisté měli úmrtnost 80.7 na 100 000 obyvatel, ateistky 47.9 na 100 000 obyvatel. Statistikové nevědí, proč tomu tak je. - Nejvyšší úmrtnost byla u černošských mužů, 255.7 úmrtí na 100 000 obyvatel (u bělošských mužů jen 87 na 100 000 obyvatel). Černošky měly úmrtnost 119.8 na 100 000 obyvatel a bělošky 52 na 100 000 obyvatel. Statistiky jsou z Anglie a z Walesu od března do května.  ZDE    ZDE   Lidé z jižní Asie umírali na koronavirus v britských nemocnicích o 20 procent častěji než běloši. ZDE

- V pátek varovala Světová zdravotnická organizace, že začíná vážné nebezpečí, protože lidé už mají dost karantény, jenže nemoc akceleruje. Virus, který nyní usmrtil více než 454 000 lidí a nakazil celosvětově více nežč 8,4 milionů lidí, se lavinovitě šíří v Severní i v Jižní Americe a v částech Asie. Karantény sice způsobily podstatné ekonomické škody, jenže WHO varuje, že pandemie nadále zůstává pro lidstvo vážnou hrozbou.

- Brazílie zaznamenala více než milion nákaz. Přesně 1 032 913 nákaz a je co do počtu nákaz na druhém místě po USA. V pátek v Brazílii zemřelo 1206 lidí, celkem je v Brazílii registrováno 48 954 úmrtí.

- Podobně jako v celé řadě zemí světa, i v Anglii a ve Walesu na několika místech vznikla ohniska nákazy v provozech zpracovávajících maso.

- Itálie zjistila ze vzorků odpadních vod, že koronavirus byl přítomen v městech Milán a Turín už v prosinci 2019. Koronavirus byl přítomen v kanalizaci i v Bologni už 29. ledna 2020. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Merkelová se obává "nebezpečného Trumpa", vzhledem k tomu, že mu rychle klesají volební preference

19. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 



Před nadcházejícími americkými prezidentskými volbami v listopadu 2020 se Trumpovy volební preference radikálně propadají a vítězí Joe Biden. Má nyní podke Bloombergu  volební podporu 50,2 procent, zatímco Trump jen 41,7 procent.

Němečtí politikové se obávají, že jak se Trumpova podpora bude dále propadat, Trump se zřejmě pokusí aktivizovat svou volební základnu provokativními politickými akcemi, které by pro Německo a Evropu mohly znamenat obrovské problémy. Trump by mohl zavést obrovská obchodní cla, například zcela zabránit dovozu německých automobilů do USA, což by vedlo k otevřené obchodní válce mezi Evropou a USA. Mohl by také vyčlenit Spojené státy z NATO.

Z šokujících memoárů Johna Boltona, bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost, vyplývá, že Trump dává osobním zájmům a osobnímu egoismu přednost před zájmem Spojených států či světa. Lezl kamsi čínskému prezidentu Xi Jinpingovi, jen aby ho přesvědčil, aby napomohl Trumpovu znovuzvolení. Totéž dělal nejen na Ukrajině, ale lezl kamsi i tureckému autokratovi Erdoganovi a "Vladimír Putin na Trumpa hraje jako na housle".



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rezoluce Evropského parlamentu požaduje vyřešení střetu zájmů Andreje Babiše

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta






Chaos a trapasy v Johnsonově anglické vládě

19. 6. 2020

čas čtení 6 minut

Ekonomický komentátor Will Hutton:  Británie je řízena, jako by to byla pokračující kampaň za brexit - na základě falešné víry v britskou výjimečnost, prostřednictvím sloganů a optimistických tvrzení, o nichž se vždycky ukáže, že nejsou pravda. Ministři jsou nekompetentní. Vytunelovaná státní správa je neefektivní. Ekonomika se rozpadá. Vlna úmrtí a nezaměstnanosti s Johnsonem zamete.




Někteří konzervativci poukazují na to, že Johnsonova vládní strategie v nynější koronavirové krizi je tak chaotická, že pochybují, že Johnson zůstane dlouho premiérem. Mnozí také mají po vážném průběhu jeho koronavirové infekce pochybnosti o jeho zdraví. Skutečně vypadá špatně. Johnson a Cummings vládnou nesmírně autoritářsky a mnozí poukazují na to, že - podobně jako Donald Trump - vlastně nevládnou, ale pořád jen vedou předvolební kampaň. Jejich poněkud šílené trvání na tom, že pandemie nepandemie, přechodné období brexitu nebude prodlouženo a Británie vypadne z EU bez dohody dne 31. prosince 2020, pokud nedojde k ujednání s Bruselem, a to zřejmě nehrozí,  považují mnozí za velmi znepokojující. Všechny kompetentní činitele Konzervativní strany Johnson ze strany vyloučil a ponechal ve vedení strany a ve své vládě jen lidi, kteří s ním bezpodmínečně souhlasí a ideologické brexitéry.

Johnson a Cummings nejsou schopni tolerovat nikoho, kdo jim nepodlézá. Dnes Johnson donutil k rezignaci hlavního tajemníka britského ministerstva zahraničí za to, že si dovolil říci, že odmítnutí Británie podílet se na celounijním evropském projektu získání ochranných prostředků pro zdravotníky bylo "politickým rozhodnutím":




Historie nekompetentního přístupu ke koronavirové pandemii je alarmující:

18. června 2020 - Johnsonova londýnská vláda s velkou fanfárou, v souvislosti se svým fundamentalistickým brexitérstvím, oznamovala, že připravuje vlastní, britskou, národní aplikaci pro mobilní telefony, která bude schopná zaznamenávat blízkou přítomnost jiných lidí, kteří budou mobilem automaticky varováni, pokud nějaký člověk, který se s nimi setkal, byl nakažen koronavirem. Pak by musely jít do karantény.

Zatýkání Lukašenkových oponentů

Předvolební protesty v Minsku

19. 6. 2020 / Max Ščur

čas čtení 2 minuty

Události v Minsku nabírají poměrně rychlý spád. 18. června byli Viktor Babaryko a jeho syn Eduard, který ho v kampani podporuje, zatčeni na základě obvinění z ukrývání finančních prostředků. Byli vyslýcháni v budově Výboru státní kontroly, jejich advokáti k nim nebyli puštěni. Lukašenkovi evidentně ruply nervy: zjevné důkazy popularity Babaryka ho zřejmě přesvědčily, že proti němu nemá šanci, a tak se rozhodl „vsadit na jistotu“. Zároveň proběhly prohlídky v Babarykově domě v Lahojském rajonu (cca 30 km od Minsku). Zřejmě hledali pověstný gauč, za nímž by byly schované peníze na volební kampaň.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Skupiny na Facebooku likvidují Ameriku

19. 6. 2020

čas čtení 5 minut



Jsou zkonstruovány pro vytváření uzavřených komunit - a proto jsou nebezpečné, píše americký server Wired.


Informační pandemie kolem COVIDU-19 odhalila, jak nesmírně zranitelné jsou Spojené státy vůči dezinformacím. Za méně než pět měsíců se v Americe mají konat prezidentské volby a Američané po tisících dychtivě přijímají konspirační teorie o tom, že vakcíny obsahují mikročipy, a vážně uvažují o uzdravujících schopnostech vysoušečů na vlasy.

Facebook šíří obrovské množství falešných informací členům uzavřených skupin, kteří se vzájemně podporují a tyto informace hltají.

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Facebook odstranil Trumpovu reklamu kvůli "nacistickému nenávistnému symbolu"

19. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Twitter varovně označil video, které tweetoval Donald Trump. Obsahovalo falešný segment o "rasistickém batoleti". Twitter doplnil varování, že materiál je zmanipulovaný. Video bylo pozměněno tak, aby vypadalo jako vysílání televize CNN. Jsou na něm dvě běhající batolata a obsahuje falešnou grafiku, která tvrdí "Zděšené battole (ano, s chybou) utíká pryč od rasistického dítěte". Clip také obviňuje "fake news", že šíří falešné informace. - Minulý měsíc Trump podepsal exekutivní příkaz, jehož cílem je omezit ochranu pro společnosti provozující sociální sítě před žalobami proti materiálu zveřeňovanému na jejich platformách. ZDE  

Společnost Facebook oznámila, že odstranila reklamu propagující znovuzvolení prezidenta Donalda Trumpa, která používala symbol běžný v nacistickém Německu.

Studie: Klíčem k dlouhověkosti "může být vhodné prostředí"

19. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

To kde žijete může mít významný dopad na pravděpodobnost, že dosáhnete stoletého věku. Nový výzkum naznačuje, že lidé, kteří žijí v komunitách dobře dostupných pěší chůzí obývaných věkově smíšenými rezidenty mohou mít větší pravděpodobnost dožití sta let.

Facebookové stránky Československo-kurdská solidarita

19. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, chtěl bych vás upozornit na facebookové stránky Československo-kurdská solidarita, píše Pavel Pečínka.
Přinášíme info o boji Lidových obranných jednotek (YPG) a Syrských demokratických sil (SDF) proti tzv. Islámskému státu (iSiS), tureckým a protureckým okupačním jednotkám a o celkovém dění na vojensko-politické scéně turecko-syrsko-irácko-iránského Kurdistánu. A stejně tak o aktivitách kurdské diaspory a solidární činnosti jejích přátel ve světě i o životě křesťanských a jezídských menšinových církví, působících v sousedství muslimských Kurdů...

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

John Bolton: Trump se na Erdoganovu žádost pokusil blokovat americké vyšetřování kontroverzní turecké banky

19. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

 

John Bolton, bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost, píše ve své nové knize, že Donald Trump souhlasil, že pomůže tureckému prezidentu Erdoganovi a zastaví federální vyšetřování trestných činů spáchaných jednou tureckou, státem vlastněnou bankou.

Bolton ve své knize píše, že Trump měl ve zvyku "dělat úsluhy diktátorům, kteří mu byli sympatičtí" a mělo to být součástí jeho vyšetřování během impeachmentu ohledně jeho vydírání Ukrajiny.

Začíná kosmický experiment, který má pomoci proti rezistentním mikrobům

19. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

18. června se Sheba Medical Center v Izraeli stalo jednou z prvních nemocnic na světě, které provádějí biomedicínský experiment ve vesmíru. Aby pomohla vyřešit zhoršující se světové problémy s bakteriální rezistencí vůči antibiotikům, nemocnice otestuje teorii, podle níž mikrogravitace ve vesmíru ovlivňuje vývoj rezistence u bakterií.

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Budoucnost veřejnoprávních médií: Co si vlastně račte přát?

19. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Nad veřejnoprávní televizí a rozhlasem se prostřednictvím obsazování mediálních rad extrémisty stahují mračna ZDE. V danou chvíli je ale pro širokou veřejnost nejdůležitější uvědomit si, že vlastně vůbec nejde o to, zda stávající ČT a ČRo plní své úkoly na 100 %, nebo na 25 %, případně o možnost napravit jejich nedostatky. "Vzorové" iliberální státy Maďarsko a Polsko, po jejichž příkladu premiér Babiš pošilhává, dávno veřejnoprávní média jako taková zničily - a nahradily pouhými hlásnými troubami vládní strany. Otázka tedy vůbec nestojí, jakou budeme mít napříště veřejnoprávní televizi a veřejnoprávní rozhlas. Rozhoduje se o tom, zda televizi a rozhlas (plus minus takové, jaké byly dosud) ubráníme, nebo dostaneme babišovizi a babišohlas.

Reflex zjevně spáchal trestný čin vyvolávání nenávisti vůči etnické skupině. Podle trestního zákoníku ČR je za to trest až tři roky nepodmíněně

18. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Rádi bychom upozornili na novou obálku
Časopis Reflex
, která zcela nekorektním způsobem reaguje na současnou vlnu protestů #BLM. Rasismus nemá mít místo ve společnosti v USA, v Evropě a ani v naší republice.

Pozn. red. Tento obrázek oběhl svět. Neuvěřitelným způsobem poškodil pověst České republiky, poznamenává z Bruselu Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Nic tak stupidního jsem za 27 let svého života v ČR dosud nezaznamenal, i když jsem tu viděl leccos,  píše reportér BBC Rob Cameron:





Český trestní zákoník:

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Zemřelo nejméně 450 000 osob

18. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  18.6. bylo v ČR registrováno  10 176 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 51 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 133 osob a 333 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.


- Počet registrovaných globálních úmrtí na koronavirus dosáhl čísla 448 959, registrováno je též 8 349 950 nákaz. Čísla jsou výrazně podhodnocena.

- V Rusku zemřelo na koronavirus nejméně 500 zdravotníků.

- V Severním Porýní-Vestfálsku bylo do karantény umístěno asi 7000 lidí a školy a školky byly po novém rozšíření nákazy uzavřeny.

- V Praze je několik nových ohnisek koronaviru. ZDE 

- Prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev (79) je nakažen koronavirem. Jeho mluvčí konstatoval, že "není důvodu mít obavy".

- Dánsko dovolí občanům z evropských zemích s nízkou infekcí vstup do země od 27. června, s výjimkou Švédska a Portugalska.

- Počet nákaz v Brazílii se přibližuje milionu. Počet úmrtí v Brazílii je 46 510. Čísla jsou podhodnocena.

- Indie zaznamenala dosud největší jednodenní nárůst nákaz, 12 881 nových infekcí za posledních 24 hodin. Celkem je v Indii registrovánop 366 946 nákaz a 12 237 úmrtí.

- V Británii je nakaženo 300 717 osob. Nejméně 42 238 lidí zemřelo.

- Prezident Hondurasu Juan Orlando je v nemocnici se zápalem plic způsobeným koronavirem.

- Na Novém Zélandě registrovali další jeden nový případ.

- Australská letecká společnost Qantas ruší většinu mezinárodní letů do října 2020.

- Peking zaznamenal 21 dalších případů nákazy.

Podrobnosti ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE

4575

Stáří

18. 6. 2020 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut

 


Těžké období lidského života. Období bezútěšnosti a zbytečnosti. A také období čekání. Kdy už konečně příjde. Už nikdo nepotřebuje naši fyzickou sílu, kterou už ani nemáme. Jak by ji mohl někdo potřebovat, když se stěží pohybujeme z místa na místo. Už nikdo nepotřebuje naši inteligenci, kterou sice ještě mnohdy máme, ale její nasměrování není v souladu se současnými požadavky. A tak sedíme v domovech pro důchodce, které lze stěží nazývat domovy, ale jen ubytovnami s jakýmsi zaopatřením. S mizerně placeným personálem, mizerně proto, že si ho zbytková veřejnost neváží, protože se stará o lidi, kterých si zbytková veřejnost také neváží. O tyto stařečky a stařenky se jejich děti nezajímají nebo jen sporadicky. Třeba, aby nebyly vyděděni. Peníze, to je často jediný motiv pro návštěvy rodiny. A existuje ještě vůbec něco jako rodina? Nějaký čas od založení snad ano, ale pak dochází k všeobecnému úpadku a skomírání.

Boris Johnson nechává přemalovat své letadlo v nacionalistických anglických barvách. Bude to stát 900 000 liber

18. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Boris Johnson se rozhodl nechat přemalovat šedivé vojenské letadlo, jímž léta britský premiér do zahraničí, v nacionalistických brexitových barvách, bude mít britskou vlajku. Chce, aby to vypadalo "brexitově". Přemalování bude stát 900 000 liber (27 milionů Kč).



O rasismu

18. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

- Oxfordská univerzita odstraní sochu Cecila Rhodese. Oriel College na Oxfordské univerzitě hlasovala pro odstranění sochy viktoriánského imperialisty Cecila Rhodese. Kolej také zahájí nezávislé vyšetřování klíčových otázek ohledně Rhodese, v důsledku kampaně studentů, která začala před čtyřmi lety. V Oriel College se hlasovalo po protestech v rámci kampaně Rhodes Must Fall za poslední dva týdny. Kampaň původně vznikla v roce 2015. Rhodes podporoval rasismus v jižní Africe. Komise se bude zabývat otázkou Rhodesova dědictví a tím, jak zlepšit přístup pro černošské, asijské a menšinové studenty a profesory. ZDE

https://twitter.com/itvnews/status/1273348127072882688?s=20

- Pražské Švandovo divadlo se stalo terčem vlny nenávisti na internetu za to, že vyvěsilo heslo Black Lives Matter. V důsledku intenzivního rasismu v České republice to nepřekvapuje:


- Garrett Rolfe, policista, který v Atlantě zastřelil na parkovišti černocha Raysharda Brookse, byl obžalován z vraždy. Čelí 11 žalobám. Druhý policista, který se účastnil vraždy, čelí třem žalobám.  Okresní prokurátor Paul Howard informoval, že dva policisté dále Brookse týrali, když ležel na zemi postřelený dvěma výstřely. Jeden ho kopal a druhý mu stál na ramenou. Rayshard Brooks spolupracoval s policisty po dobu 40 minut, než ho zastřelili. Policisté mu nesdělili, že ho zatýkají pro řízení vozidla v opilosti, což mají povinnost udělat. ZDE 



Umírají neběloši na koronavirus kvůli nedostatku vitamínu D?

18. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


Britští zdravotníci urgentně zkoumají potenciální možnost vitamínu D snížit riziko koronaviru. Roste znepokojení nad obrovským procentem černochů, Asiatů a dalších menšin, kteří umírají na koronavirus. 94 procent všech lékařů, kteří zemřeli na koronavirus, byli neběloši. Rolí nedostatku vitamínu D při koronavirové nákaze se začaly zabývat četné britské zdravotnické a vědecké instituce.

Dexametazon a covid: jeden život za padesát liber

18. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Od včerejška jsou média plná zpráv o tom, že starý protizánětlivý lék dexametazon může snížit až o 30% úmrtnost mezi smrtelně nemocnými pacienty s covidem. V prvé řadě je třeba říci, že stále nemáme recenzovaná data. Výsledky studie nebyly publikovány. Nicméně novinářská zpráva v Nature mne přesvědčila, že má smysl to brát vážně. 

Překážky v pojmenování stavu současné české politické scény

Proč se musí Milion chvilek pro demokracii více soustředit na společnost

18. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Daniel Veselý ve svém textu poukazuje na problémy, které necharakterizují jenom demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii. Svým způsobem mnohé vypovídají i o současné české politice a také samozřejmě i o české společnosti, se kterou politická scéna manipuluje. Předně je to problém pojmenování sjednocujícího prvku, který by měl stejný, anebo ještě lépe, větší potenciál mobilizovat populaci než neuvěřitelně očividný střet zájmů Andreje Babiše. Milion chvilek je možná trochu v pasti vlastního úspěchu a ve způsobu jak mohutně polarizuje postava Andreje Babiše českou společnost. Tato polarizace snese srovnání pouze s postavou Miloše Zemana, který byl zvolen podruhé prezidentem doslova o pár hlasů a za mohutného finiše, který sestával mj. právě z veřejně deklarované podpory Andreje Babiše a soustředěné dezinformační kampaně namířené proti Zemanovu sokovi Jiřímu Drahošovi. 

Trump požádal čínského prezidenta, aby mu pomohl vyhrát volby

18. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



Donald Trump požádal čínského prezidenta Xi Jinpinga, aby mu v listopadu 2020 pomohl vyhrát amertické prezidentské volby. Řekl Xi Jinpingovi během recepce na jejich setkání, že by zvýšení nákupu amerického zemědělského zboží v Číně zvýšilo jeho volební podporu od amerických farmářů. Píše o tom ve své nové ostře kritické knize bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Strhávání soch je projevem hlubšího problému

18. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Stavění soch a budování pomníků „velikánům své doby“ chápu jako vytváření záludné mytologie, na jejíchž základech si ta která společnost usilovně buduje svou vlastní morální fasádu. Avšak nemám žádný problém se sochami kontroverzních literátů a umělců, kteří se v průběhu svého života dopouštěli zločinného jednání. Ať už byl jejich život takový či makový, tyto osobnosti zpravidla nezpůsobily obrovské utrpení či přímo smrt tisíců, ba milionů lidí, a jejich dílo jejich životní poklesky zpravidla vyvažuje. A pokud dnes padají sochy tyranů a rasistických zločinců, nejde o plané aktivistické gesto, nýbrž o vyjádření hlubokého nesouhlasu s přetrvávajícím útlakem vůči neprivilegovaným vrstvám.

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pštrosí politika: Donald Trump je kvůli volbám připraven zabít statisíce Američanů

18. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

Donald Trump a Mike Pence tento týden šířili velkou lež, že jediným důvodem, proč se počet osob infikovaných koronavirem v USA prudce zvyšuje, je zvýšené testování. Prezident Trump je zahanben, protože situace ve Spojených státech je špatná – a je to z velké části jeho chyba.

A jeho chyba bude o to větší, jestliže se po celé zemi uskuteční velká shromáždění na jeho podporu, což se v brzké době plánuje. Opakuji, žádný jiný světový vůdce se tak nezodpovědně nechová. Možná tak brazilský prezident Jair Bolsonaro, ale to je tak vše. A to je hodně nízká laťka, píše Juan Cole.

29734

Proč by Andrej Babiš rád předčasné volby

Rychle, rychle, než Češi zjistí, že jsou chudí

18. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Andrej Babiš začal otevřeně mluvit o předčasných volbách. Využil k tomu jako záminku politickou nejednotnost nad vládním návrhem schodku rozpočtu na příští rok. Následná relativizace ze strany patologicky lživého premiéra na podstatě výroku vůbec nic nemění. Je to jen prostá komunikační taktika neurčitosti. Schodek rozpočtu či nějaký další zástupný důvod není skutečnou motivací k tomu, proč předseda vlády freneticky obíhá sněmovnu a snaží se získat dostatek poslanců k tomu, aby mohly sněmovní volby proběhnout společně s krajskými na podzim tohoto roku. Skutečným důvodem je fakt, že teď by si mohl zajistit na další 4 roky moc. Příští rok už mu to mohou "chudí" Češi spočítat jinak...

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Fronty na změnu v Bělorusku komplikuje "neexistující" koronavirus

Volby za času pandemie

18. 6. 2020 / Max Ščur

čas čtení 11 minut

Na pozadí světové pandemie, klimatické krize a amerických protestů proti rasismu není současná situace v Bělorusku informačním tahounem, a to přesto, že je zdaleka nejvypjatější za posledních 10 ne-li 20 let. Důvodem jsou prezidentské volby, jež mají v zemi proběhnout 9. srpna. Proběhnou ale vůbec? Každý víkend minulého měsíce vrcholila v Bělorusku, především ve velkých městech, podpisová kampaň za navržení kandidátů na prezidenta. Podle běloruských zákonů, má potenciální kandidát představit Ústřední volební komisi minimálně 100 tisíc platných podpisů navrhujících jeho kandidaturu. Komise zaregistrovala hned několik iniciativních skupin, které tím pádem získalypovolení k provedení podpisových akcí v předvolebním období. Co je na tom všem letos netypické je nebývalá aktivita občanů. Už od prvního dne stáli dlouhé fronty na to, aby nechali svůj podpis pro navržení jednoho nebo několika kandidátů. Ovšem kromě jednoho: Alexandra Lukašenka. 

Průběžné zpravodajství:

Nový Zéland zuří, že do země dvě Britky znovu zavlekly koronavirus

17. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17.6. bylo v ČR registrováno  10 112 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 47 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 131 osob a 332 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.

Dvěma nakaženým Britkám bylo na Novém Zélandě dovoleno opustit karanténu, protože zemřel jeden jejich rodič. Ministerstvo zdravotnictví bylo nuceno přiznat, že Britky se proti předpisům setkaly s přáteli. Premiérka Jacinda Ardern nyní zrušila právo pro osoby odejít z karantény kvůli návštěvě umírajících rodičů. Nový Zéland bude nyní hledat 320 kontaktů, s nimiž přišly Britky do styku. Nový Zéland po tomto fiasku předal kontrolu nad karanténou armádě. Mirna Šolić z Glasgow University, toho času v Záhřebu, upozorňuje na Facebooku, že přísné testování a sledování kontaktů nakažených provádějí systematicky už dlouho země jako Chorvatsko a další středoevropské země, do západních médií se to však nedostane.

- Počet mrtvých na celém světě je 443 685. Registrováno je 8 174 009 nákaz. Počty jsou zřejmě podceněny.

- Vědci, kteří zkoumali splachování záchodů, informují, že pokud spláchnete záchod, aniž byste uzavřeli víko, aerosol, který se kolem záchodové mísy rozšíří vzduchem až na několik metrů, je tak intenzivní a tak dlouho přítomný ve vzduchu, že ho vdechnete. Bylo zjištěno, že koronavirus se vyskytuje v lidských výkalech. ZDE  

- Peking zintenzivňuje krizová opatření. Byly tam registrovány desítky nových nákaz a obyvatelům bylo zabráněno ve výjezdu z města. Stovky letů byly zrušeny, školy uzavřeny a všechny obytné bloky znovu zavedly přísné testování. V Pekingu je nyní 137 nákaz.

- Šest amerických států zaznamenalo rekordní nárůst nákaz. Jsou to Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon a Texas. Rychle také narůstá počet lidí v nemocnicích. Zdravotníci poukazují na to, že nárůst je důsledkem znovuotevření podniků a shromažďování lidí během tzv. Memorial Day, víkendového svátky koncem května.

- Japonští výzkumnívi potvrdili, že ke koronavirus přítomen ve stokách a v čističkách odpadních vod. Mohlo by to vyvolávat nové nákazy. Stejná situace je v Austrálii, v USA a v Evropě.

- Počet mrtvých na koronavirus v Indii rekordně stoupl o 2000 za posledních 24 hodin na 11 903.

- Mexiko zaznamenalo třetí nejvyšší počet úmrtí, 730.

- V Brazílii za posledních 24 hodin stoupl počet nákaz o 34 918 na 923 189. Počet registrovaných mrtvých, zřejmě výrazně podhodnocený, je 45 241.

- Britští vědci zjistili, že levný steroid dokáže zabránit úmrtí nejvážněji nemocných pacientů na koronavirus, těch na ventilátorech, o asi 30 procent.

- Pandemie jako koronavirová jsou důsledkem toho, že lidství ničí přírodu, konstatovali šéfové OSN, Světové zdravotnické organizace a WWF International. ZDE 

- Rusko zaznamenalo 7843 nových nákaz, je to nejnižší počet za posledních 24 hodin od 30. dubna. Celkem je v Rusku registrováno 553 301 nákaz. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Celé vedení města Prahy musí kvůli koronaviru do karantény

17. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Boris Johnson říká, že bychom neměli redigovat svou minulost. Avšak Británie o své minulosti lže už desetiletí

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut


Když Boris Johnson tvrdil minulý týden, že odstraňování soch znamená "lhát o naší historii", bylo možno téměř obdivovat jeho neuvěřitelnou drzost, píše George Monbiot. Boris Johnson je člověk, kterého vyhodili z jeho prvního zaměstnání, v deníku Times, protože lhal o britské historii. Vymyslel si lživý citát od svého vlastního kmotra, historika Colina Lucase, aby vytvořil senzační článek o Růžovém paláci Edwarda II.  Další lež o historii - jeho vlastní historii - způsobila, že ho vyhodili z jiného zaměstnání, z funkce stínového ministra kultury za šéfa Konzervativní strany Michaela Howarda.

Johnson nám tvrdí: "Nemůžeme se snažit redigovat či cenzurovat svou historii. Nemůžeme předstírat, že máme jinou historii." Jenže lži a cenzura jsou klíčově důležité pro mýty, na nichž je sebeobraz oficiální Británie založen, a to má zásadní význam pro skrývání nástrojů, jejichž prostřednictvím ti, kteří nám dominují, získali své bohatství a moc.

Zamysleme se nad koncentračními tábory, které Británie vybudovala v padesátých letech v Keni.     Když se národ Kikuyu zmobilizoval a pokusil se získat zpět pozemky, které jim ukradli britští osadníci, téměř celé obyvatelstvo - více než 1 milion lidí - bylo uvrženo do koncentračních táborů.

Kolik je světů obdobných této Zemi? Ví se to? Dokonce přesně?

17. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Náhodou jsem očima o takový údaj, který měl tu otázku zodpovědět, zakopl. Dokonce už i česky! (Ne že by to tedy měly být jen „plesky“!)

Takže raději ještě jednou: V onu chvíli jsem byl údajně teprve 3 hodiny za příslušným nemálo objevným zjištěním. (Ale i o dvě hodiny později to bylo stále časově „3 hodiny“ od vyhlášeného objevu. Navíc na základě jedné, a aktualizované, takzvané Drakeovy rovnice. Jména autorů: Tom Westby a Christopher Conselice (z britské univerzity v Nottinghamu). Původně zveřejněno (jakž lze se o tom dočíst): v odborném periodiku The Astrophysical Journal. Záštitu nad touto informací na svých webových stránkách si taky vzala ČESKÁ TELEVIZE.

Je Donald Trump jedinečným kandidátem pro příští prezidentské volby v USA?

17. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

(Vyzařuje současný záviděníhodný vzor chování pro vůdčího státníka v USA?)


Mimochodem: takto se předběžně dotýkáme také doprovodně kontroverzní otázky, komu kdy a kam případně jednou umístit sochu či nazvat po něm (či po ní) ulici nebo náměstí (anebo taky třeba univerzitu). Aniž si nutně musíme hned uvědomovat, že žádná hodnotící měřítka nebývají nutně věčná, ale vesměs jen orientačně provizorní, a pro různé hodnotící subjekty dokonce protikladná. Jen jako příklad: Gaius Iulius Caesar byl po galské válce zcela jinak hodnocen vítěznými Římany, a úplně naopak poraženými Galy, že? Jako kdyby taky „pravda“ v nadhozeném typu příkladů či „kategorií“ měla vždycky dvě protikladné a neodlučitelně doprovodné stránky (aspoň pro rozmanitá vytčená dění mezi lidmi). I když, statisticky vzato, ne vždy to bývá 50 na 50, ani v případě vyhodnocování homogenních souborů. Jenže ono to pak taky může třeba být blízko poměru 52 ku 48, anebo 48 ku 52, abychom byli naprosto nestranní (a jako to nedávno třeba bylo ve Velké Británii k otázce „Brexitu“); a uvažujte, kdo z hlasujících byl blíže k „pravdě“, když k následným opatřením se pak veze celých 100 %?

Bolsonarovi neonacisté a vazba na Ukrajinu

17. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Sara WInter

Brazilský Nejvyšší soud je terčem populistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara už dlouhé měsíce. Nejvyšší soud totiž tomuto bývalému armádnímu kapitánu zrušil množství jeho prezidentských dekretů, protože byly neústavní. Prezident například nemá pravomoc zrušit opatření pro sociální distancování v pandemii, které zavedli primátoři měst a guvernéři států. Nemá také pravomoc likvidovat vládní struktury, které ochraňují domorodé indiány. Když vydal Bolsonaro dekret, že všichni venezuelští diplomaté musejí opustit Brazílii do 48 hodin, Nejvyšší soud rozhodl, že tento dekret je protizákonný až do té doby, než budou otevřeny letiště a hranice, protože Bolsonaro rozhodl, že venezuelští diplomaté budou muset z Brazílie odejít pěšky! Venezuelští diplomaté a jejich rodiny by musely jít pěšky čtyři tisíce kilometrů, jinak skončí ve vězení, řekl Bolsonaro.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Agenda NATO 2030 musí zahrnovat posílení americko-polských obranných vztahů

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Minulý týden generální tajemník NATO Jens Stoltenberg spustil novou iniciativu, NATO 2030, k posílení Aliance a přípravě na nové výzvy během několika příštích dekád. Podle generálního tajemníka "Úsilí směřuje k zachování demokratického způsobu života a adaptování na nové skutečnosti. Abychom toho dosáhli, musíme zůstat vojensky silní, politicky být jednotnější a v globálním měřítku uplatňovat širší přístup," cituje Dan Gouré.

Může Asad padnout?

17. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Zatímco svět nedává pozor, Sýrie se blíží na okraj kolapsu a diktátor je ve své vůbec nejslabější pozici. USA nyní mají slabou šanci předejít katastrofě, napsal Charles Lister.

Kolibříci vidí barvy, jaké si lidé mohou pouze představovat

17. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco lidé mají v oku tři typy buněk citlivých na světlo (čípků), které dokáží zachytit červenou, zelenou a modrou barvu, ptáci mají čtvrtý čípek, který dokáže detekovat i ultrafialové záření. Výzkumný tým vycvičil divoké kolibříky tak, aby prováděli sérii experimentů, při nichž bylo odhaleno, že vidí kombinace barev jako směs ultrafialové a zelené nebo ultrafialové a červené.

Mezitím v Absurdistánu 132:

Polsko bez LGBT je nejkrásnější!

17. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Jak jste o tom už pravděpodobně slyšeli, protože se to dostalo do titulků všude, od Kanady po Austrálii, Polsko zažívá extremní vlnu homofobie, péčí pana prezidenta Dudy a jeho stranických kolegů. Zjevně totiž zpanikařili nad popularitou Rafała Trzaskowského, Dudova hlavního soupeře v nadcházejících prezidentských volbách, a tak se strana Právo a spravedlnost rozhodla, že musejí sjednotit své stoupence proti novému nepříteli. Téma komunit LGBT se už po určitou dobu nepoužívalo, tak se rozhodli k němu vrátit.

Začalo to všechno tweetem Joachima Brudzińského, v němž se vyjádřil, že "Polsko bez LGBT je nejkrásnější":



Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23306