Steroid Dexametazon může pomoci nejhůře postiženým koronavirovým pacientům

17. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Levný a široce dostupný steroid vykazuje schopnost pomoci vážně nemocným pacientům s koronavirem, uvedli výzkumníci Oxford University. Británie určila přípravek za základní léčbu nemoci COVID-19.


Výzkumníci z Oxfordu v úterý přivítali "významný průlom" v léčbě COVID-19, poté co steroid Dexametazon prokázal schopnost snížit úmrtnost u nejvážnějších případů.

Studie zahrnující přes 2 000 pacientů prokázala, že lék omezil úmrtnost z 40 % na 28 %. Šlo o pacienty, kteří dokázali dýchat jen s pomocí ventilátoru. Předběžné výsledky také ukázaly, že přípravek omezuje úmrtnost u pacientů na kyslíkových přístrojích z 25 % na 20 %.

Každý osmý ventilovaný pacient, který by jinak zemřel, tedy může díky steroidu přežít. V případě pacientů na kyslíku jde o každého pětadvacátého.

Jde zatím o první lék, který prokázal schopnost snížit úmrtnost u vážně nemocných pacientů s COVID-19. U středně těžkého průběhu choroby by jeho užívání bylo zbytečné a je vhodný pouze pro hospitalizované pacienty.

Přípravek podávaný profesionály může být použit k boji se záněty, přičemž virus SARS-CoV-2 je v podezření, že způsobuje přemrštěnou reakci imunitního systému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020