Protiputinovští partyzáni ostřelovali ruské město sedm kilometrů od ukrajinských hranic

2. 6. 2023

čas čtení 6 minut
Ruští protiputinovští partyzáni oznámili, že provedli nálet na město Šebekino, které leží něco asi sedm kilometrů za ukrajinskou hranicí v Belgorodské provincii. Je to je druhý partyzánský útok na území Ruska během necelých dvou týdnů.

Ruský dobrovolnický sbor se sídlem na Ukrajině uvedl, že ostřeloval místní ruskou administrativní budovu, zatímco na místním kanálu Telegram byly zveřejněny dramatické záběry velkého bloku s několika požáry na střeše.



 

Vjačeslav Gladkov, ruský gubernátor Belgorodské oblasti, uvedl, že v bojích bylo zraněno 12 Rusů, zatímco 29 budov, včetně mateřské školy, bylo od středy poškozeno v důsledku "četného dělostřeleckého ostřelování".

Ruský dobrovolnický sbor, kterému velí prominentní nacionalista, uvedl, že ruské síly nechal ustoupit k administrativní budově, než na ni zaútočil raketami Grad. Mluvčí skupiny dodal: "Velmi brzy uvidíme předměstí Šebekina."

O několik hodin dříve Rusko zasáhlo Kyjev při ranním útoku vysokorychlostní raketou, při kterém podle ukrajinských úřadů zemřeli tři lidé, včetně devítileté dívky, a 11 jich bylo zraněno. Objevila se také tvrzení, že jeden z místních krytů nebyl včas řádně otevřen, aby lidé mohli utéci do bezpečí.

Ukrajina uvedla, že Rusko vypálilo balistické a řízené střely Iskander, což znamená, že před jejich úderem bylo varování jen asi pět minut, ačkoli většina škod zřejmě vznikla v důsledku pádu trosek, protože přilétající střely zachytila protivzdušná obrana hlavního města.

Na čtvrtek připadá v mnoha postsovětských zemích Mezinárodní den dětí a Ukrajina obvinila Rusko z účasti na terorismu. Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta, zveřejnil fotografii dědečka mrtvého dítěte, který sedí vedle tělíčka mladíka, které bylo zakryto fólií.

Podolyak napsal na Twitteru: "Očití svědci uvedli, že muž se krčil nad tělem své vnučky, dokud mu jeden ze sousedů nepřinesl židli. Nemůže se od ní hnout. Nemůže to pochopit. Nemůže dýchat. "

Nejhůře postiženou oblastí byla východní kyjevská čtvrť Desňanskyj, kde trosky spadly na dětskou nemocnici a obytný blok a poškodily také dvě školy a policejní stanici.

Zoufalý muž v rozhovoru pro kyjevskou televizi uvedl, že jednou z obětí čtvrtečního útoku byla i jeho manželka. Řekl, že po spuštění sirény utekla k místnímu krytu. Kryt byl však zavřený a ona se ocitla pod širým nebem, kde ji zasáhl padající kov ze sestřelené rakety.

Úřady uvedly, že policie případ vyšetřuje, zatímco šéf Desňanského okresu řekl, že stráž otevřela centrální vchod do krytu, ale někteří lidé se dovnitř nedostali, možná proto, že bylo málo času na reakci.

Po pádu Bachmutu na východě Donbasu do rukou ruských sil po rok trvající bitvě se válka přesunula k novým útokům na civilní centra před očekávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Rusko se uchýlilo k téměř každodenním úderům na Kyjev - jen v květnu jich bylo 17 - za použití směsi bezpilotních letounů a balistických a řízených střel, jejichž cílem je zřejmě demoralizovat obyvatelstvo a vyčerpat zásoby protiletadlové munice.

Mezitím se od konce května zintenzivnily útoky ruských partyzánů, včetně náletu dronů na Moskvu. Ukrajina obvykle popírá, že by se na nich podílela, ačkoli tyto skupiny mají v zemi základnu.

Ačkoli nálety nejsou považovány za vojensky významné, mohly by mít diverzní hodnotu, která by mohla Rusko donutit k přesunu vojsk na vlastní území.

Západní zdroje ve čtvrtek uvedly, že munice, zásoby a jednotky vycvičené v boji zblízka a rychlém pěším manévru jsou téměř na shromaždištích, což Ukrajině umožní zahájit protiofenzívu během několika týdnů.

Tvrdily, že Rusko je oslabeno na celé tisícikilometrové frontě se silnými obrannými pozicemi, protože jeho armáda je bez věrohodných záložních sil, pokud by došlo k průlomu do jejich linií.

Existují rovněž určité důkazy o tom, že psychologický dopad ukrajinských předběžných formovacích operací má znepokojivý dopad na ruské politické a vojenské vztahy, přičemž dochází k porušování tabu, pokud jde o kritiku ruských představitelů, dodaly zdroje.

Gladkov rovněž uvedl, že došlo k minometné palbě namířené na pohraniční vesnici u Grajvoronu, asi 55 kilometrů západně od Belgorodu. V květnu zde došlo k předchozímu útoku, při němž partyzánské skupiny krátce tvrdily, že obsadily pohraniční stanoviště a zabily strážce. Gladkov dodal, že ve městě Belgorod explodoval dron, který přistál na silnici a dva lidi zranil.

Kreml uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin je o vývoji situace průběžně informován, zatímco ministerstvo obrany dodalo, že odrazilo tři přeshraniční útoky u Šebekina, a obvinilo Ukrajinu z využívání "teroristických formací" k pokusům o útoky na ruském území.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3725

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023