Turecko: Erdogan zahájil represe proti Rusům na útěku

2. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Moderátorka kanálu YouTube "Populární politika" Irina Alleman nesměla vstoupit do Turecka. Byl jí také zakázán vstup do země na pět let kvůli "hrozbě pro národní bezpečnost", uvedla samotná novinářka.

Podle Alleman když procházela pasovou kontrolou na letišti v Istanbulu, byla poslána na další kontrolu, po které policista jí oznámil, že jí byl odepřen vstup. Šéf místní migrační služby objasnil, že důvodem byla "hrozba pro národní bezpečnost".

"Jak jí mohu ublížit nevysvětlil. A tím odpovědi z turecké strany skončily," řekla Alleman. Později se rozhodli poslat novinářku zpět do Slovinska, odkud ráno přiletěla. Předtím byla Alleman vyslýchána a byly jí sejmuty otisky prstů.

Sama moderátorka spojuje vyhoštění se svou zprávou o prezidentských volbách v Turecku, stejně jako se skutečností, že 26. května byla v Rusku zařazena na seznam "zahraničních agentů". Jedná se o první známý případ zákazu vstupu ruského novináře do Turecka.

Kromě toho turecká policie 27. května zadržela moskevskou rapovou umělkyni ázerbájdžánského původu Asju Alizadeh. Dvaadvacetiletá herečka byla obviněna z propagace drog. Alizadeh byla poslána do deportačního centra. Prokuratura však obvinění nepodala. Dívce bylo nařízeno strávit dva dny ve vazbě, ale nebude vyhoštěna.

Po začátku ruské války na Ukrajině a odchodu amerického distributora The Orchard, se kterým rapperka pracovala, Alizadeh odešla do Turecka. Svou kariéru restartovala tím, že začala rapovat v turečtině, což jí přineslo obrovskou popularitu. Například videoklip k písni ANORMAL má 11 milionů zhlédnutí.

Na sociálních sítích je Alizadeh nazývána "tureckou Cardi B". V roce 2023 Forbes zařadil dívku do seznamu nejslibnějších mladých lidí v Rusku.

Druhé kolo prezidentských voleb v Turecku skončilo den předtím. Úřadující hlava státu Recep Tayyip Erdogan vyhrála s více než 52 % hlasů. Jeho soupeř Kemal Kılıçdaroğlu obdržel zhruba 48 %. Po vítězství Erdogan, který je u moci 20 let, slíbil svým voličům "nový zlatý věk".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4349

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023