Ruská agrese na Ukrajině: Zamčený kryt v Kyjevě způsobil smrt tří lidí

1. 6. 2023

čas čtení 13 minut

- Ukrajinská média informují, že tři lidé, kteří byli v noci zabiti v Kyjevě, se snažili dostat do zamčeného krytu; v Šebekinu byly zrušeny státní zkoušky z matematiky

- Bylo zahájeno vyšetřování po tvrzení, že v Kyjevě došlo k úmrtí poté, co se lidé nemohli dostat do zamčeného krytu

Ukrajinská média a úřady uvádějí, že tři lidé, kteří ve čtvrtek  ráno zahynuli v Kyjevě, se snažili dostat do krytu, ale zjistili, že je zamčený, a poté je zasáhly trosky.

Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, má na svém kanálu Telegram dvě nejnovější zprávy. Píše se v nich:

    Místní obyvatelé řekli Suspilne, že to nebylo poprvé, co se nemohli dostat do krytu v poliklinice v kyjevské čtvrti Desňan, kam v noci spadly trosky. Starosta [Vitalij] Kličko sdělil, že se tam vydali odborníci z městského bezpečnostního oddělení, aby zjistili, proč byl kryt uzavřen.

Následně dodal:

    Kvůli uzavřenému krytu v Desňanské čtvrti zahájila kyjevská policie trestní řízení podle paragrafu úřední nedbalost, což způsobilo vážné následky, uvedl vedoucí ministerstva vnitra Ihor Klymenko.

    Vedoucí správy desňanského okresu Dmytro Ratnikov uvedl, že podle ředitele polikliniky pracovník noční směny otevřel centrální vchod: některým lidem se podařilo vstoupit, někteří se nacházeli v blízkosti krytu, kde zemřeli tři lidé.

    Ředitel kyjevského bezpečnostního odboru Roman Tkačuk, který na místo dorazil, uvedl, že hlídač se pokusil kryt otevřít, ale došlo k výbuchu a nyní je v nemocnici. Jeden z místních obyvatel zároveň tvrdí, že po výbuchu našel strážného v krytu v podnapilém stavu.

Na sociálních sítích se k incidentu odvíjí značné množství komentářů.

    Taková je realita pro velkou část Kyjeva. Mnoho krytů, na které se lidé dříve ve válce spoléhali, už není v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je třeba, aby někdo otevřel zamčené dveře klíčem. Pokud taková osoba nepřijde... https://t.co/5RQHBCdxOF.
    - Mark MacKinnon (@markmackinnon) 1. června 2023

    Tři lidé, včetně matky a dítěte, byli zabiti troskami ruské rakety, když stáli poblíž *zamčeného* krytu v #Kyjevu.

    Naprosté selhání kyjevských městských úřadů, které rok po válce nedokážou zajistit kryty. A tento problém je endemický v mnoha městech 🇺🇦.
    - Anastasiia Lapatina (@lapatina_) 1. června 2023

- Ruské povstalecké jednotky tvrdí, že pronikají na území Ruska:


- Podle ukrajinské státní televize Suspilne starosta Kyjeva Vitalij Kličko uvedl, že policie bude v době zákazu vycházení hlídat, zda jsou otevřené letecké kryty.

-Ruská FSB tvrdí, že odhalila americké špionážní spiknutí využívající telefony Apple

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) ve čtvrtek prohlásila, že odhalila spiknutí americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) využívající dosud neznámý malware k proniknutí do speciálně vytvořených zadních vrátek v telefonech Apple.

FSB uvedla, že bylo infikováno několik tisíc telefonů Apple.

Ruská špionážní agentura rovněž uvedla, že cílem útoku byly telefony zahraničních diplomatů se sídlem v Rusku a bývalém Sovětském svazu, včetně telefonů členů NATO, Izraele, Sýrie a Číny.

"FSB odhalila zpravodajskou akci amerických zvláštních služeb využívající mobilní zařízení společnosti Apple," uvedla FSB ve svém prohlášení.

Společnost Apple ani NSA na e-mailové žádosti agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovaly.

- Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek s odvoláním na státní tiskovou agenturu Tass uvedl, že ruské ministerstvo obrany, pohraniční stráž, záchranné služby a místní úřady neustále podávají Vladimíru Putinovi zprávy o situaci v Bělgorodské oblasti, informuje agentura Reuters.

Bělgorodská oblast, která sousedí s ukrajinskou Charkovskou oblastí, byla v posledních dnech pod silným ostřelováním, přičemž se dnes tvrdí a popírá, že došlo k vpádu ruských protikremelských partyzánů.

- Podle agentury Tass úřady v Belgorodu popírají, že by došlo k vpádu ruských partyzánů do ruského Bělgorodu. 

    Operační velitelství Belgorodské oblasti ve čtvrtek popřelo informace šířené na sociálních sítích, že došlo k průlomu vojsk ozbrojených sil Ukrajiny v Šebkinské oblasti.

    "Operační štáb oficiálně prohlašuje, že tato informace je nepravdivá a neodpovídá skutečnosti. Situace v Šebekinském městském obvodu je složitá, jsou slyšet zvuky boje, probíhá ostřelování. Ozbrojené síly Ruské federace pracují, ale k průlomu ozbrojených sil Ukrajiny nedochází," uvádí se ve zprávě.

Předtím byl ohlášen průlom, s odvoláním na ukrajinské povstalecké skupiny podporované Ruskem, které uvedly, že uskutečnily další vpád do Ruska

"Velmi brzy uvidíme předměstí Šebekina," uvedl mluvčí ruského dobrovolnického sboru ve videu zveřejněném na Telegramu. "Bohužel nejsme schopni zajistit evakuaci civilistů z pohraniční oblasti, protože armáda Ruské federace tyto oblasti ostřeluje a tímto způsobem brání evakuaci. Zůstaňte proto doma a nebojte se, bojovníci Ruského dobrovolnického sboru nebojují proti civilistům."

Ve videoposelství druhé skupiny, Legie Svoboda Ruska, se uvádí: "Velmi brzy se opět vydáme do Ruska, abychom přinesli svobodu a mír."

V prohlášení se uvádí, že při nájezdu povstalců do Bělgorodu minulý měsíc došlo k ukořistění ruské vojenské techniky. "Díky nim budeme moci vyzbrojit další naše kamarády," dodal mluvčí. "Chystáme se osvobodit celé Rusko, od Bělgorodu po Vladivostok, abychom v Moskvě vztyčili bílo-modro-bílou vlajku svobody."

 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se vyjádřil k rannímu úderu, který vedl k úmrtí dítěte v Kyjevě. Ve svém tweetu uvedl: 

    Mezinárodní den na ochranu dětí. Rusko při raketovém útoku na Kyjev zabilo devítiletou dívku, její matku a další ženu. Kdo má děti, ať si představí, co to znamená přijít o dítě. Ruský terorismus musí být poražen. Ukrajina to s dostatečnou podporou dokáže.

- V části ruské Bělgorodské oblasti byly po přeshraničním ostřelování zrušeny zkoušky


Gubernátor ruského Bělgorodu oznámil, že v důsledku ostřelování byly zrušeny státní zkoušky z matematiky v Šebekinu.

Vjačeslav Gladkov napsal na Telegram:

    Informoval jsem prezidenta Ruské federace Vladimira Putina o situaci na hranicích. Bylo rozhodnuto, že školáci ze Šebkinského okresu nebudou skládat zkoušky. Nyní se pracuje na mechanismu, který umožní dětem ze Šebkinského okresu vstup na vysoké školy bez zkoušek.

Vjačeslav Gladkov, gubernátor Bělgorodské oblasti v Rusku,  informuje, že dva učitelé venkovské školy v Novopetrovce utrpěli střepinová zranění a byli hospitalizováni poté, co budovu zasáhla palba ukrajinských ozbrojených sil. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- V několika oblastech Ukrajiny včetně Kyjeva byl vyhlášen další letecký poplach.

Ukrajinské ministerstvo obrany právě vydalo toto prohlášení k dřívějšímu útoku na hlavní město, v němž se uvádí:

    Rusové včera večer zaútočili na Kyjev sedmi balistickými raketami Iskander-M a třemi řízenými střelami Iskander-K. Všechny rakety byly sestřeleny. Úlomky zničených raket bohužel zasáhly obytný dům a dětskou nemocnici. Tři civilisté, včetně dítěte, byli zabiti a deset jich bylo zraněno.

- Volodymyr Zelenskyj během čtvrteční cesty do Moldavska prohlásil, že Ukrajina je připravena být ve vojenské alianci NATO a že Kyjev čeká, až bude blok připraven přijmout jeho zemi.

S novináři hovořil po boku moldavské prezidentky Maiy Sanduové po příjezdu na summit Evropského politického společenství, který tento ukrajinský soused hostí.

- Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares v Norsku prohlásil, že Ukrajině je třeba vyslat silný politický signál podpory v souvislosti s její žádostí o členství v NATO.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zazněla opatrněji a uvedla, že "politika otevřených dveří NATO zůstává v platnosti, ale zároveň je jasné, že nemůžeme mluvit o přijímání nových členů uprostřed války".

V Oslu, kde se scházejí ministři zahraničí NATO, je na pořadu jednání přijímací proces pro Švédsko a také téma konfliktu na Ukrajině.

Aliance NATO se musí zamyslet nad tím, jaké bezpečnostní záruky může Ukrajině poskytnout, prohlásila ve čtvrtek francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna, informuje agentura Reuters, zatímco litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis uvedl, že nastal čas, aby členové NATO našli konkrétní odpověď na otázku, jak by se Ukrajina mohla stát členem.


- Při nočním ostřelování, které v ruském městě Šebekino pokračovalo až do rána a poškodilo několik budov, bylo zraněno osm lidí, uvedl ve čtvrtek gubernátor Belgorodské oblasti.

Uvedl, že místní úřady budou evakuovat civilisty, jakmile ostřelování skončí.

- K nočnímu úderu na Kyjev se vyjádřila Olena Zelenská. První dáma Ukrajiny napsala na Twitteru:

    Den dětí byl vždy o bezpečném dětství, o začátku léta, o životě. Dnes je o nových zločinech Ruské federace proti ukrajinským dětem. V důsledku ostřelování Kyjeva zemřela devítiletá dívka a další skončila v nemocnici. Každé postižené dítě způsobuje bolest celé zemi. V myšlenkách jsme s jejich rodinami.

- Mezinárodní den dětí se slaví 1. června v mnoha postsovětských zemích včetně Ukrajiny, ale starosta Kyjeva Vitalij Kličko právě na Telegramu oznámil, že akce naplánované v hlavním městě na jeho oslavu byly zrušeny.

Při ranním raketovém útoku na Kyjev, který zasáhl obytné domy, dvě školy a dětskou kliniku, byli podle městských úřadů zabiti tři lidé včetně jednoho dítěte a nejméně 11 osob bylo zraněno.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že brzy odcestuje do Turecka, aby jednal o členství Švédska v NATO, píše agentura Reuters.

"Začátkem tohoto týdne jsem hovořil s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a v blízké budoucnosti také odjedu do Ankary, abychom pokračovali v jednání o tom, jak můžeme zajistit co nejrychlejší přistoupení Švédska," uvedl Stoltenberg během dvoudenního zasedání ministrů zahraničí zemí NATO v Oslu.

- Navzdory omezením svobody projevu, která nebyla známa od dob Sovětského svazu, "existuje reálná možnost, že nedávná vitriózní rétorika nacionalistických osobností, jako je majitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, povzbuzuje opoziční představitele, aby zpochybňovali tabuizovaná témata," uvedlo britské ministerstvo obrany ve své poslední zpravodajské zprávě o konfliktu.

Britské ministerstvo obrany poukázalo na vystoupení opozičního politika Borise Naděždina v ruské televizi tento týden, v němž vyzval k volbě nového prezidenta v roce 2024 s cílem obnovit normální vztahy s Evropou.

Ministerstvo uvedlo:

    Nadeždin je hlasitým kritikem války již od jejího zahájení, ale s velkou pravděpodobností se jedná o první výzvu k výměně Putina v ruské státem schválené televizi od jejího začátku.

- V analýze Institutu pro studium války, je  několik zajímavých věcí o čečenském vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Naznačuje, že Kreml se možná pokouší přerušit Kadyrovovy vztahy s vůdcem skupiny Wagner  Jevgenijem Prigožinem a nařizuje mu nasadit jeho  jednotky jako pomstu za pokus o vydírání Vladimira Putina z minulého měsíce. Píše se v něm:

    Ruské vojenské velení pravděpodobně nařídilo silám hlavy Čečenské republiky Ramzana Kadyrova, aby zahájily útočné operace na Ukrajině po stažení sil skupiny Wagner z Bachmutu ...

    Omezená účast čečenských jednotek na frontách spolu s Kadyrovovým velkým důrazem na nábor vojáků může naznačovat, že Kadyrov váhá s nasazením svých sil do drtivých útočných operací na Ukrajině navzdory svým ultranacionalistickým narativům ...

    Kreml se také možná snaží přerušit Kadyrovovy vztahy s šéfem skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem.

    Kadyrov se počátkem května podílel na Prigožinově pokusu o vydírání, jehož cílem bylo přimět ruské ministerstvo obrany k přidělení dalších vojenských dodávek pro Wagnera v Bachmutu. Kadyrov tvrdil, že jeho síly vystřídají Wagnerovy jednotky 6. května, a dokonce přímo požádal Putina, aby povolil přesun čečenských sil z jiných směrů do Bachmutu.

    Putin mohl Kadyrovovo chování vnímat jako ohrožení své moci vzhledem k tomu, že Kadyrov a Prigožin provedli počátkem října 2022 úspěšnou společnou informační kampaň s cílem usnadnit změny ve vojenském velení.

    Putin nebo ruské vojenské velení mohlo Kadyrovovi nařídit, aby zvýšil přítomnost svých jednotek na bojišti jako odvetu za Kadyrovův pokus o vydírání.
 
Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3869

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023